Stanisław ​Lem teljes science-fiction univerzuma III. 16 csillagozás

Stanisław Lem: Stanisław Lem teljes science-fiction univerzuma III.

Stanisław Lem talán a klasszikus tudományos fantasztikus irodalom egyik utolsó élő képviselője. Bár történetei között nincs két ugyanolyan, a volt szocialista országok egyik legmarkánsabb, legkarakteresebb szerzője. Minden műve feszegeti a műfaj kereteit, utópiái egyben antiutópiák, kacagtató meséi mélyéről a „keleti blokk” legélesebb hangú társadalomkritikusának hangját halljuk, drámai feszültségű űrhajóstörténetei pedig valójában filozófiai vagy morális kérdéseket feszegetnek. S míg a műfajokkal játszik, magabiztosan, mégis alázattal és végtelen bölcsességgel keresi a válaszokat azokra a végső kérdésekre, melyek mindannyiunkat foglalkoztatnak: az ember, a világegyetem és Isten mibenlétére.

Összes SF történetét bemutató sorozatunk tematikus rendezését, a művek sorrendjét maga az író állította össze. A harmadik kötet a Csillagnapló, a Helyszíni szemle, a Béke a Földön és a Rakottas c. könyveket tartalmazza, melyek többsége magyar nyelven most lát először napvilágot.

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Stanisław Lem teljes science-fiction univerzuma

>!
Szukits, Szeged, 2008
706 oldal · ISBN: 9789634971757 · Fordította: Murányi Beatrix

Enciklopédia 3


Kedvencelte 2

Most olvassa 8

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 29

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Herczeg_Antal
Stanisław Lem: Stanisław Lem teljes science-fiction univerzuma III.

Számomra ebben a kötetben teljesedett ki Lem zsenialitása. Tökéletes harmónia tudomány, képzelet, humor felhasználásával. Megérte végigolvasni az első két kötetet, hogy ide érve meglegyen a várva várt élvezetfaktor. Egyértelmű 5 csillag!


Népszerű idézetek

>!
blianhun

Gyerekkoromban, amikor az udvaron játszottam, édesanyám időnként kiszólt: „Szputyi, hagyd abba”, mert noha nem tudta, mit művelek éppen, biztosra vette, hogy semmi jót.

>!
Enikő_Rácz

-És mit látnak azok a szemek?- tudakoltam.
Hallgatott.
-A Föld eljegesedését… a galaxisok szétesését… a csillagok kialvását a fekete végtelenben, ugye?- soroltam lassan.
Hallgatott.
-Az emberek nem a halhatatlanságra vágynak- folytattam kisvártatva. – Csak egyszerűen nem akarnak meghalni. Élni akarnak, Decantor professzor! Érezni akarják a földet a lábuk alatt, látni a felhőket a fejük fölött, szeretni más embereket, velük lenni, és erre gondolni. Semmi többet. Mindaz, amit ezen felül mondtak, hazugság. Öntudatlan hazugság.

198. oldal

>!
Ikarosz

Egy szék mögött álldogált, szemlátomást várva, hogy hellyel kínáljam. Le is ültettem volna, miért ne, hiszen a zsugoriak udvarias válfajához tartozom, de kissé bosszantott, hogy ilyen tüntetően nézi azt a széket.

Ijon Tichy emlékeiből II. 193.oldal

>!
József_Lennert

Kiléptem a lugasból, továbbsétáltam, egy ideig a hattyúkat néztem. Mellettem egy különc drótdarabkákat dobált nekik. Megemlítettem, hogy a hattyúk nem esznek drótot.
– Kit érdekel, hogy megeszik-e? – vont vállat, és folytatta a dobálást.
– De megfulladhatnak, kár lenne értük – érveltem.
– Nem fulladnak meg, mert a drót elmerül. Nehezebb a víznél – magyarázta tényszerűen.
– Hát akkor minek dobálja?
– Mert szeretek hattyúkat etetni.

224. oldal, Csillagnapló - Vliperdius doktor intézete (Szukits Könyvkiadó 2008)

Kapcsolódó szócikkek: hattyú
>!
blianhun

A háziasított sárkányokat fűtésre használták a törzsfők kunyhójában.

Kapcsolódó szócikkek: sárkány
>!
blianhun

Később a kis sárkányok, félve a már kurdálosodó nagytól, új szokást vettek fel: odatettek a gigász orra elé egy úgynevezett taccsot. A taccs úgy jön létre, hogy a kis sárkány hosszan hempereg bizonyosfajta mocsári növényekben, ilyen például a tavi okád, a rókafű vagy a futtató hányka.

Kapcsolódó szócikkek: sárkány
>!
Woola

A gyári torta, valljuk be, olyan, mint a bordélyházi leányzó, nem olyan, mint a szerelmes asszony…. Nos, a diskuráló számítógép önmagában olyan, mint a gyári torta. (Helyszíni szemle)

>!
Woola

Föld…Föld…Föld… Ja, már emlékszem! Penészes kéreg, csupa víz, két oldalról befagyva, a galaxis legvadabb vidékén… (Rakottas, Tarantoga professzor űrutazása)

>!
József_Lennert

Luzániában régi szokás úgynevezett leköpős szobrot állítani jelentős, de gyűlölt államférfiaknak. A talapzatot bronzurnához hasonló, díszes köpőcsészék övezik. Már a múlt században szobrot állítottak a három ál-Xixarnak: átkokkal díszített, nagy szoborcsoportot. Minden különösen káros régi politikus kapott legalábbis egy mellszobrot tartós, rugalmas műanyagból, mert hamar elhasználódnak. (…) A gyakorlat megmutatta, hogy érdemes a kiváló politikusoknak is ilyen szobrot állítani, mert valami később úgyis kiderül róluk.

372. oldal, Helyszíni szemle (Szukits Könyvkiadó, 2008)


Hasonló könyvek címkék alapján

Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.
Jeffrey Stone: Az Éj trilógiája
Frank Herbert: Frank Herbert teljes science fiction univerzuma 1.
Isaac Asimov: Asimov teljes science fiction univerzuma VII.
William Gibson: William Gibson teljes Neurománc univerzuma
Brian Daley: Han Solo legendája
Isaac Asimov: Asimov teljes science fiction univerzuma VI.
Isaac Asimov – Robert Silverberg: Asimov teljes science fiction univerzuma VIII.
Rafał Kosik: Félix, Net, Nika és az elméletileg lehetséges katasztrófa
Stanisław Ignacy Witkiewicz: Telhetetlenség