Stanisław ​Lem teljes science-fiction univerzuma II. 33 csillagozás

Stanisław Lem: Stanisław Lem teljes science-fiction univerzuma II.

Valószínűleg ​az idén elhunyt Stanisław Lem volt a klasszikus tudományos fantasztikus irodalom egyik utolsó élő képviselője. Bár történetei között nincs két ugyanolyan, a volt szocialista országok egyik legmarkánsabb, legkarakteresebb szerzője. Minden műve feszegeti a műfaj kereteit, utópiái egyben antiutópiák, kacagtató meséi mélyéről a „keleti blokk” legélesebb hangú társadalomkritikusának hangját halljuk, drámai feszültségű űrhajóstörténetei pedig valójában filozófiai vagy morális kérdéseket feszegetnek. S míg a műfajokkal játszik, magabiztosan, mégis alázattal és végtelen bölcsességgel keresi a válaszokat azokra a végső kérdésekre, melyek mindannyiunkat foglalkoztatnak: az ember, a világegyetem és Isten mibenlétére.

Összes SF történetét bemutató sorozatunk tematikus rendezését, a művek sorrendjét maga az író állította össze. A második kötet a Pirx pilóta kalandjai, A kudarc, Kiberiáda és az Amiről a robotok mesélnek c. könyveket… (tovább)

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Stanisław Lem teljes science-fiction univerzuma Szukits

>!
Szukits, Szeged, 2006
734 oldal · keménytáblás · ISBN: 963497130X · Fordította: Murányi Beatrix

Kedvencelte 5

Most olvassa 9

Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 39

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Noro >!
Stanisław Lem: Stanisław Lem teljes science-fiction univerzuma II.

Pirx pilóta – vegyes novellagyűjtemény, a játékos humorútól a keserű társadalomkritikáig. Néha úgy tűnik, mintha hard SF lenne, máskor azonban kitűnik, hogy a szerzőt aligha izgatták az űrhajózás technikai kérdései, és inkább elnagyoltan ábrázolja a háttérvilágot. Sőt, néha úgy éreztem, mintha parodizálná az angolszász űroperát. Morális kérdésfeltevéseiben viszont nem ismer tréfát.

A kudarc – bár az előző írásokkal azonos világban játszódik, ez a regény nem is lehetne másabb. Számos olyan kérdést vet föl, ami a kortárs hard űroperát is foglalkoztatja: ilyenek az idegen lényekkel való találkozás lehetősége egy fénynél lassabban kommunikáló univerzumban, vagy a civilizációk fejlődésének és pusztulásának lehetséges irányai. De rájuk emlékeztet abban is, hogy a komoly realizmust időnként elképesztő szuperfegyverekkel elegyíti. Története egyszerű, amelyet viszont komplex elméletekkel szakít meg minden fejezetben – hősei ugyanis semmit sem tudnak a bolygóról, amelyre igyekeznek, és sorra gyártják a teóriákat. Végül hihetetlen technikai felkészültségük ellenére is minden arra megy ki, hogy képesek-e megérteni az idegen világot.

Kiberiáda – kell erről még mondani bármit is? :) Talán csak annyit, hogy a két hóbortos robottudós történetei egyre bonyolultabbakká és elvontabbakká válnak, ahogy haladunk előre a gyűjteményben. A Hét utazás még inkább egy játékos fizikakönyvbe illik (zseniálisan magyarított szóviccekkel), de az Olvadékok meséi már kőkemény társadalmi szatírák.

Amiről a robotok mesélnek – a Kiberiáda könnyített változata, egyszerűen megérthető, tanulságos mesékkel. A Három kóbor űrlovag valamikor benne volt az egyik általános iskolai olvasókönyvemben is :)

Profundus_Librum>!
Stanisław Lem: Stanisław Lem teljes science-fiction univerzuma II.

Zseniálisnál is jobb minőségű fordítás, szó szerint véve mesés, felnőtteknek szóló elgondolkoztató történetek, amiket szinte csak annyi választ el a Kiberiádában lévő történetektől, hogy ezeknek nem Trurl és Klapanciusz a főszereplője/elbeszélője, hanem más robot mérnökök és robot űrlovagok – vagy épp Nyámnyám, a „sápatag” –, valamint mindegyik sokkal rövidebb. A történetekből megtudhatjuk például, hogy a robotmitológia szerint hogyan keletkezett a kozmosz és ki volt előbb, a robot vagy az „embar”, alias sápatag.

Bővebben:
http://profunduslibrum.blogspot.hu/2012/11/stanislaw-le…

Lem ebben a szatirikus sci-fiben is eszköznek használja a humort, hogy feltegye elevenbe vágó kérdéseit. Ezúttal is fő célpontjai közt vannak a teológia, a filozófia, a történelmi felfedezők, a génmódosítás és a transzhumanizmus, (ami nekem messze a legjobban tetszett a hajhullás kezelésének példájával), de nem megy el szó nélkül – egy pillanatra földönkívüli enc kutatók bőrébe bújva – néhány egyszerű, de számára érthetetlen emberi viselkedésforma mellett sem.

Bővebben a blogon:
http://profunduslibrum.blogspot.hu/2013/09/stanislaw-le…

Mezzanine>!
Stanisław Lem: Stanisław Lem teljes science-fiction univerzuma II.

Lem műfajarzenáljának széles spektrumát mutatja meg a második gyűteményes kötet. Mocskosul jó! Egyik kedvencem „A kudarc” is olvasható ezen kézszomorító feketeségben. (Azért sem lesz e-könyvem!) Szóval tragédia, komédia – és sok-sok gondolat.
Részletesebb kommentárok majd az egyes könyvek önálló oldalán lesznek olvashatóak.

Mindazon erények érvényesek rá, mint a Kiberiádára, tehát akár be is másolhatnám ide annak értékelését. Azonban itt nem Trurlék kápráztatnak el bennünket, hanem egyéb mérnökök és többször még fajtánkbeliek, a sápatagok is. Nem vagyunk egyszerű népség, hiába… Egy robot nem is bírt volna ilyen történeteket kiötleni; bár sok ember sem. Lemé az érdem, már megint: jó szorakozást mindenkinek!

ppayter>!
Stanisław Lem: Stanisław Lem teljes science-fiction univerzuma II.

Zseniális kiber-mesegyűjtemény :D

Sem Pirx, sem A kudarc annyira nem kötöttek le, de a Kiberiáda és az Amiről a robotok mesélnek több, mint zseniális.

Morilinde>!
Stanisław Lem: Stanisław Lem teljes science-fiction univerzuma II.

A mesék ötletesek voltak, Pirx kalandjai is tetszettek, de A kudarc című könyv engem irritált.

Herczeg_Antal>!
Stanisław Lem: Stanisław Lem teljes science-fiction univerzuma II.

Szinte ugyanazt az értékelés tudnám ide leírni, mint az első kötethez, annyi kivétellel, hogy egy árnyalatnyival talán könnyedebb az előzőnél.

Kevin_Kolos_Bodnár>!
Stanisław Lem: Stanisław Lem teljes science-fiction univerzuma II.

Pirx pilóta zseniális! Stanislaw Lem olyan mint Asimov filozófikusabb énje. A két író tökéletes egészt alkot! A kudarc fantasztikus! Remek művek egytől egyig! Ajánlom mindenkinek aki szerette Asimovot és Bradburryt.

Ikarosz >!
Stanisław Lem: Stanisław Lem teljes science-fiction univerzuma II.

Nem volt egy egyszerű történet, a Kiberiáda és Az amiről a robotok mesélnek embert próbáló…
Stanislaw Lem egy zseni.


Népszerű idézetek

blianhun>!

Nem volt nagyképű, csak betegesen érzékeny; ez gyakori az olyanoknál, akiknek ambíciója más irányú, mint a tehetségük.

Mezzanine>!

De ha már így van, bele kell nyugodni a ténybe, mivel a tényeknek az a tulajdonságuk, hogy mindig nekik van igazuk.

Mezzanine>!

De azért felemelték fekhelyéről az egész hajót, szétzúzták a platinaüllőkön, s amikor darabokra törött, kemény sugárzásba mártották, úgyhogy széthullott milliárd röpdöső atomra, amelyek örökké hallgatnak, mert az atomoknak nincsen történetük, mind egyformák, akár a legtüzesebb csillagokból erednek, akár halott bolygókból, akár értelmes lényekből, jókból avagy gonoszokból, mert az anyag egyforma az egész mindenségben, és nem kell tőle félni.

blianhun>!

– Az a hibád, hogy sem azt nem tudod, mit akarsz elérni, sem azt, hogyan kell csinálnod.


Hasonló könyvek címkék alapján

Isaac Asimov: Én, a robot
Philip K. Dick: Különvélemény
Brandon Hackett: Isten gépei és más történetek mesterséges intelligenciákról
Frank Herbert: Frank Herbert teljes science fiction univerzuma 1.
Philip K. Dick: Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?
Philip K. Dick: Szárnyas fejvadász
Adam Wiśniewski-Snerg: A robot
Czesław Chruszczewski: A kozmosz tüneménye
Morsányi Bernadett: A sehány éves kisfiú és más (unalmas) történetek
Vlagyimir Szorokin: Cukor Kreml