Béke ​a Földön 11 csillagozás

Stanisław Lem: Béke a Földön

Hogy az egyre követhetetlenebb fegyverkezési versenyt megfékezzék, a Föld kormányai összefognak, és valamennyi tömegpusztító eszközt kitelepítik a Holdra. Bolygónk egéről elvonulnak tehát az állandó háborús veszély fenyegető fellegei, és beköszönt végre a béke. Ám az önreprodukáló, értelmes fegyverek holdi magányukban talán mindent megsemmisítő bosszúhadjáratra készülnek. Az emberiség csak egyetlen módon bizonyosodhat meg efelől: Valakinek föl kell utazni oda. És ki lehetne alkalmasabb a feladatra, mint a minden lében kanál Ijon Tichy? Csakhogy a Föld kémje maga is fegyverré válik a fegyverek kezében, és mire visszatér, már maga sem tudja, kinek dolgozik valójában.

Eredeti cím: Pokój na Ziemi

Eredeti megjelenés éve: 1987

>!
N&N, Budapest, 2003
310 oldal · ISBN: 9639229113 · Fordította: Nemere István

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

>!
Profundus_Librum
Stanisław Lem: Béke a Földön

Stanislaw Lem Béke a Földön című regénye a szerző Ijon Tichy sorozatának negyedik kötete. A világhíres lengyel szerző eme kései művében sem hazudtolja meg önmagát, és eddigi történeteihez hasonlóan magas színvonalú, lassú folyású science-fictionbe oltott magvas, filozófiai gondolatokkal átitatott társadalmi szatírát állít görbe tükörként olvasói elé. A szöveg néhol kicsit nehézkesen olvasható, jókora mondatszörnyekkel tarkított, de ez talán még hozzá is ad az élményfaktorhoz – el biztosan nem vesz belőle.

Bővebben a blogon:
http://profunduslibrum.blogspot.hu/2013/12/stanislaw-le…

>!
Woola
Stanisław Lem: Béke a Földön

Újból találkozhatunk régi jó cimboránkkal, az ezúttal „kettéhasított” Ijon Tichy Úrral, na meg a LEM(ekkel). Remekül megírt történet, nagyon élvezetesek a témától néha teljesen eltérő kitérői, értekezései pl. az asztrológiáról vagy a szkafanderbe szerelhető hátvakaróról. Lem itt is sziporkázik, fantasztikus ötletei, szójátékai vannak és persze a fordító hölgy is megérdemel egy óriási dícséretet. Bátran ajánlom mindenkinek! :)

>!
blianhun
Stanisław Lem: Béke a Földön

Az eleje még igazi jó Tichy-féle sztori, aztán valahogy leült, elfogyott a lendület.

>!
Kevin_Kolos_Bodnár
Stanisław Lem: Béke a Földön

Remek alaptörténet, kitűnően megírva. Helyenként zavarosnak éreztem de később rájöttem, hogy csupán jobban kell figyelni. Ajánlom mindenkinek.


Népszerű idézetek

>!
Szelén

Az ilyen újságnak az őrült milliomos nagy dobás lenne. Ám a milliomosok nem kívánják nagydobra verni állapotukat, sem amikor úgy-ahogy normálisak, sem amikor megőrülnek. Egy jó kis őrület még segítheti is egy filmcsillag karrierjét, de nem egy milliomosét. Hisz a filmcsillag nem attól híres, hogy jól játszik számos filmben. Talán réges-régen volt így Manapság a csillag játszhat pocsékul, rekedtre ihatja a hangját, hiszen úgyis adnak neki másik hangot, egy rendes lemosás után kiderülhet, hogy egész teste szeplős, nem is hasonlít film- és plakátbeli önmagához – de kell legyen neki „valamije”. Nos, van is „valamije”, ha folyton elválik, van egy roadster-kocsija, amit hermelinekkel ragasztottak körbe, 25 ezer dollárt kap egy meztelen fotóért a Playboyban, vagy négy kvékerrel volt szerelmi viszonya egy időben. Ha pedig nimfomániás tünetekkel elcsábítana egy idősebb, összenőtt sziámi ikerpárt, legalább egy teljes éven át kapna szerződéseket.
A politikusnak is jó, ha főleg arról ismerik: a hangja mint Carusóé, remekül pólózik, úgy mosolyog, mint Ramón Novarro és minden választóját szereti – legalább a tévén keresztül.
Ám mindez csak ártana a milliomosoknak, csökkenne a hitelük, és ami még rosszabb: a tőzsdén pánikot keltene. A milliomos mindig legyen távolságtartó, nyugodt és kiszámítható. Ha pedig mégsem az, akkor a beszámíthatatlanságával együtt jól el kell rejtőznie.


Hasonló könyvek címkék alapján

Adam Wiśniewski-Snerg: A robot
Stanisław Ignacy Witkiewicz: Telhetetlenség
Jerzy Żuławski: Ezüstös mezőkön
Rafał Kosik: Félix, Net, Nika és az elméletileg lehetséges katasztrófa
Czeslaw Chruszczewski: A kozmosz tüneménye
Jerzy Sosnowski: Aglaja
Jacek Dukaj: Extensa
Krzysztof Varga: Műmárvány síremlék
Jacek Dukaj: Zuzanna és a világmindenség
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak