Asztronauták 9 csillagozás

Stanisław Lem: Asztronauták

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

Eredeti cím: Astronauci

Eredeti megjelenés éve: 1951

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Móra, Budapest, 1951
388 oldal · Fordította: Mészáros István · Illusztrálta: Toncz Tibor

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

pwz IP>!
Stanisław Lem: Asztronauták

Több szempontból is érdekes Lemnek ez a műve!

1. Könyv formájában ez az első regénye

2. Mivel 1950-51-ben készült, nagyon érződik rajta a Sztálinista időszak. Kommunista utópia okos orosz, kínai és indiai „nevű” űrhajós/tudósokkal :D! Lem azt nyilatkozta, kifejezetten kérték, hogy ez a fajta kommunizmus dicsőítése legyen benne. Beletette, siker lett a könyv, elsősorban ifjúsági sci-fiként, de éppen ezért később – amikor már lehetett – mindezt szóvá is tette az író. Na, ezért nincs benne – ha jól tudom – a Szukits-féle Lem válogatásban. Ez a könyv nem tartozott Lem kedvencei közé. Nem baj, attól azért még van sci-fi irodalomtörténeti jelentősége ennek a műnek!!!

3. Itt jelent meg Lemnél először az idegen civilizáció vs. emberiség örök témaként, és rögtön „bemelegítőt” olvashatunk abból a fajta megközelítésből, ami aztán később (Éden, Solaris, A Legyőzhetetlen) már-már védjegyévé vált Lemnek. Nem sokat látunk az idegen civilációkból, inkább csak a nyomaikat, mi emberek pedig nem vagyunk jó „Nyomkeresők”, többször is „megszívjuk”! :) A kötelezően és „ajánlottan” beletett kommunista utópiás képek és leírások mellett már kapunk ízelítőt a nyomasztó bolygó- és idegen civilizáció bemutatásból.

4. A felkeresett bolygó a Vénusz. A történet jó 10 évvel a szovjet Venyera, ill. amerikai Mariner űrszondák Vénusz-expediciói előtt íródott – hasonlóan Sztrugackijék [[http://moly.hu/konyvek/arkagyij-es-borisz-sztrugackij-a-biborszinu-felhok-bolygoja|A bíborszínű felhők bolygója]] vagy éppen Boton-Bolics György Vénusz-trilógiájához.
http://moly.hu/polcok/botond-bolics-gyorgy-venusz-trilogia.
Akkor még lehetett így is ábrándozni, hogy mi lehet(ett) a Vénuszon! :D

5. Aki a fenti dolgokat nem tudja a helyén kezelni, annak sokszor unalmasnak tűnik majd a könyv, aki viszont a kutatni, utánanézni valókat látja benne, annak igazi csemege ez a régi sci-fi! ;)

>!
Móra, Budapest, 1951
388 oldal · Fordította: Mészáros István · Illusztrálta: Toncz Tibor
1 hozzászólás
Bla I>!
Stanisław Lem: Asztronauták

Lem első, 1951-ben, könyv formában megjelent írása, amelyet a Metagalaktika 5.-ben olvastam. A szerző által utólag megtagadott, de akkor kötelező sztálinista részleteket leszámítva igen magával ragadó, főként fiataloknak szóló írás, de Lem zsenije már itt is feltűnik. A máig vitatott, 1908-as, valós, tunguzkai meteorból kiindulva – amelyet számosan idegen űrhajóként azonosítanak – építi fel a szerző a regényt, s nemigen engedi el többé az olvasó érdeklődését…Egy mentőűrhajó bolygóközi utazása. Mai kiadása is van, az egykori kötelező politikum nélkül. Lem-fanoknak kötelező olvasmány!

blianhun>!
Stanisław Lem: Asztronauták

(Az egyik legritkább Lem, én is csak a Metagalaktikában olvastam, addig nem is tudtam róla.)
Kicsit meglepődtem, mert inkább ifjúsági, mint kemény sci-fi, de aranyos volt.

Gabor_Vasarus>!
Stanisław Lem: Asztronauták

Fiatalon olvastam (gyermekeknek szól inkább a könyv) és nagyon tetszett. Olvasmányos, nincs benne se felesleges filozofálgatás, se technoblabla (csak a kötelező Lem-i kommunistáskodás). Mindenből annyit kapunk amennyi kell, maga az űrhajó és a Vénusz leírása nagyon ötletes benne.
Üdvözlettel egy Csepp :)

Norro>!
Stanisław Lem: Asztronauták

Nem világmegváltó mű, de érdekes, olvasmányos, és vannak benne elgondolkodtató részek.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

csartak P>!

A tudósok elhatározták, hogy mesterséges sarkköri napokat létesítenek, több száz méter átmérőjű izzó gázgömbök alakjában, amelyeknek a távolban elhelyezett fújtatók fogják a hidrogént szállítani s ugyancsak biztos távolban felépített berendezések fejlesztik majd a hatalmas elektromágneses mezőket, amelyek ezeket a műnapokat a megfelelő magasságban tartják.

18. oldal

Bla I>!

önt akkor evvel a névvel tisztelték meg „a kancsendzöngai ember”. Mikor én ezt a nevet kimondtam, mielőtt még Önt ismertem volna, a második szót hangsúlyoztam, nem az elsőt, mert e névben nem az expedició egzotikuma volt fontos, hanem igenis az ember, és Ön kedves barátom végig ember volt!

87. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Rafał Kosik: Félix, Net, Nika és a Láthatatlan Emberek Bandája
László Endre: Szíriusz kapitány és Csillaglány
Nemere István: Műkincsrablók a kisbolygón
Mihu Dragomir: Egyedül az űrben
Fehér Klára: A földrengések szigete
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A próbák palotája
Romhányi József: Mézga Aladár különös kalandjai
Scott Westerfeld: Behemót
Nemere István – Haui József: A kupolaváros titka
Dan Krokos: Hamis emlékek