LSD ​pszichoterápia 3 csillagozás

Stanislav Grof: LSD pszichoterápia

Stanislav ​Grof dr. kutató-orvos, pszichoterapeuta, a 60-as években a Prágai Pszichiátriai Intézetben, Csehszlovákiában kezdte LSD kutatásait, melynek eredményeit sikeresen integrálta lélekgyógyító gyakorlatába.
Az LSD pszichoterápia izgalmas és provokatív mű, ami az emberi tudat, az érzékelés és a valóság természetével kapcsolatos kérdéseket is felvet. Grof forradalmian új lélektanának megalkotása által, valamint a „nem szokványos tudatállapotok pszichológusaként”, a spirituális krízisek demedikalizálásának úttörőjeként írta be magát a lélektan történetébe. Grof kutatásaira építve az emberi elme, a tudat és a tudattalan újszerű térképét vázolja fel, amiben helyet kapnak a módosult tudatállapotok, a transzcendens tapasztalások, a pre- és perinatális (születés előtti és születés körüli) élmények, a faji, a kollektív és a filogenetikus emlékek, az archetipális képek vagy akár a sámáni transzállapotok illetve a halálközeli élmények is. Az LSD pszichoterápia könyv Grof… (tovább)

>!
Oriold és Társai, Budapest, 2013
508 oldal · ISBN: 9789639771901 · Fordította: Ruzsa Balázs

Enciklopédia 3


Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 28


Kiemelt értékelések

selfmadehell P>!
Stanislav Grof: LSD pszichoterápia

Remek könyv, a félcsillagos levonás a fordító és a nyelvi lektor hanyagsága miatt van. Rögtön a hátlapon egy szószörnyeteg: „archetipális” (helyesen: archetipikus), a könyvben pedig „szexuális arousal” (helyesen: szexuális izgalom), „orientális szeráj” (helyesebben: keleti szeráj), a „szinuszitisz” is lehetett volna legalább arcüreggyulladás, de a legkínosabb, hogy egy helyen „búzakrém”-nek fordította a kását :D


Népszerű idézetek

selfmadehell P>!

Gyakran használt menekülési mód az állandó beszéd és a szűnni nem akaró intellektualizálás, amely lehetetlenné teszi a mélyebb élmények átélését.

228. oldal

selfmadehell P>!

A klinikai tapasztalat azt mutatja, hogy a pszichedelikus élmény negatív utóhatásának elnyomásával nem érdemes kísérletezni: ha a tudattalant egy erőteljes pszichedelikus szerrel megnyitottuk, akkor nincs olyan nyugtató, amely az alany védelmi rendszerét maradéktalanul helyre tudná állítani. Ehelyett jóval egyszerűbb, ha folytatjuk a tudattalan feltárását, és elősegítjük a nyitva maradt gestalt beteljesülését.

451. oldal

selfmadehell P>!

mély bölcsesség rejlik abban, ha a jelen pillanatra összpontosítunk; ha a boldogságot nem a nagyravágyó elképzelések megvalósításától reméljük, hanem megtaláljuk azt a teljesen hétköznapi élethelyzetekben is.

184. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bölcsesség · jelen
selfmadehell P>!

A vizsgálatok azt mutatják, hogy mire a pszichedelikus élmény a tetőpontjára ér, az LSD már egyáltalán nincs jelen az agyban.

285. oldal

Kapcsolódó szócikkek: LSD
selfmadehell P>!

Az LSD-ülések tipikus problémája a mások társaságára való vágy és az egyedüllét igényének konfliktusa. A páciens fél egyedül maradni, ugyanakkor ki nem állhatja mások társaságát; intenzív vágyat érez az emberi kapcsolatokra, de tart is azoktól.

88. oldal

selfmadehell P>!

A pokolnak elválaszthatatlan része a reménytelenség – ha az ember elképzelhetetlen fizikai és érzelmi fájdalmat él át, de közben van remény a szabadulásra, az nem a pokol, hanem a purgatórium. Úgy tűnik, hogy a keresztény teológia fő sodrának képviselői elkövették ugyanazt a hibát, amit egyes LSD-alanyok: a pszichológiai időt összekeverték az objektív, fizikai idővel.

304. oldal

selfmadehell P>!

Míg az utcán és az egyetemi campusok területén ma bárki hozzájuthat pszichedelikus szerekhez, egy komoly kutatónak csak a legritkább esetben engedélyezik, hogy e szerek hatását tudományosan vizsgálja. A segítő szakemberek így paradox helyzetbe kerültek: azt várják tőlük, hogy szakmai segítséget nyújtsanak egy olyan területen, amelyet senki nem kutathat, így nem áll a rendelkezésükre naprakész, tudományosan megalapozott információ.

selfmadehell P>!

Paradox, de igaz: ha az alany elkeseredetten védi magát és harcol az örökké tartó szenvedés ellen, akkor meghosszabbítja a kínszenvedését; míg ha feladja a harcot, és elfogadja, hogy örökké a pokolban marad, akkor eljuthat az infernális mátrix legmélyebb bugyraiba, beteljesítheti a gestaltot, és a pszichedelikus folyamat továbblendül.

236. oldal

selfmadehell P>!

Esetenként a terapeuta az alany kedvenc gyerekkori állatává alakul át, így a család kutyájává, egy nyuszivá vagy tyúkká, de öltheti olyan, érzelmileg fontos játék alakját is, amely az alanynak gyermekkorában társpótlékot jelentett.

137. oldal

selfmadehell P>!

A páciens manifeszt klinikai állapota nem a tudattalanban lévő feldolgozatlan anyag mennyiségétől és minőségétől függ, hanem attól, hogy a különböző pszichés vezérlőrendszerek közül épp melyik tartja befolyása alatt az illető tapasztalati világát.

404. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Csigó Katalin: A Rorschach-teszt klinikai alkalmazása
Buda Béla: Az öngyilkosság
Buda Béla: Az elme gyógyítása
Kovács József: Bioetikai kérdések a pszichiátriában és a pszichoterápiában
Irvin D. Yalom: A terápia ajándéka
Judith Herman: Trauma és gyógyulás
Lukács Liza: Lenyelt vágyak
Feldmár András: A tudatállapotok szivárványa
Irvin D. Yalom: A csoportpszichoterápia elmélete és gyakorlata
Feldmár András: Szabadíts meg a gonosztól