Új ​Marvel Extra 1. 22 csillagozás

Stan Lee – Peter David – Joe Kelly – Dan Slott: Új Marvel Extra 1.

A Marvel Univerzum meghatározó alakjai: Pókember, Hulk, Fáklya és Deadpool. Míg az első három már közel 50 éve ikon, Dedpool egy új „csillag” a Marvel Univerzum sötét egén. Csak az ezredfordulón kapott saját sorozatot, de rendkívüli humorának köszönhetően mára már 4 különböző címben főszereplő.

Pókember egyetemi éveibe csöppenve tanúi lehetünk egy egyetemi bulinak, amelyet Kraven, a Vadász próbál szétzúzni.
Deadpool visszatér Pókember múltjába, és ott tönkrevág mindent – de nagyon. Mellesleg szétveri Kravent is.
Hulk beleköt a Télapóba és jól elveri. De az öreg fehér szakállú se hagyja magát…
Fáklya beszédet mond az iskolában, ahol Peter Parker tanít. Túszejtők érkeznek, de Pókember akciója elsősorban nem is a gazembereket akasztja ki, hanem a Fáklyát…

Négy vicces történet. Három Marvel-hős. Ja, és Deadpool…


Kedvencelte 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Chris>!
Stan Lee – Peter David – Joe Kelly – Dan Slott: Új Marvel Extra 1.

Az amerikai képregényekkel tavaly kezdtem tüzetesebben foglalkozni, amikor Pókember életében új korszak nyílt, és ezt kihasználva a magyar kiadó az akkor éppen aktuális számot potom 300 Ft-ért kínálta. Azóta „rajongásom” odáig fajult, hogy a Kingpin által kiadott Hihetetlen Pókember-, valamint Marvel+ kiadványokat sikerült majdnem teljes egészében begyűjtenem, valamint a Batman számaira is előfizetővé váltam. Ennek ellenére még mindig teljesen kezdő vagyok ezen a téren, nagyon sok esemény kimaradt az elmúlt évtizedekből, éppen ezért a profi képregény-szakértőktől előre elnézést kérek, ha esetleg valamilyen téves információt közölnék.

A Marvel Extra egy kéthavonta megjelenő képregénymagazin volt a hazai piacon, amely a legkülönbözőbb Marvel-szuperhősöket hozta el az olvasóknak. Az 1993 februárjától 1996 decemberéig tartó, összesen 24 számot megélt sorozat sokak nagy kedvence volt, ezt az űrt igyekezett pótolni 2010-ben a Kingpin Kiadó egy kötetformájában, amelynek stílszerűen az Új Marvel Extra lett a címe a keresztségben. (Azóta a régi hangulat ismét elérhető, 2012 februárjától szintén kéthavonta elérhető, a Marvel+ nevezetű újság, amely a jelenlegi, 28. számával immár túlélte a nagy elődöt.) A kötetben ezúttal négy történet kapott helyet, benne a legnépszerűbb szuperhősökkel: Pókember, Hulk, Fáklya és az akkoriban még szinte teljesen ismeretlen Deadpool.

Stan Lee: A csodálatos Pókember – A Vadász markában (The Amazing Spider-Man 47.) Az eredeti Pókember-sorozat egyik, viszonylag korai számába kapunk bepillantást, amelyet még a képregények atyja, Stan Lee írt és John Romita rajzolt. (A Lee-Romita páros képregényei egyébként 2014 óta a Peter Parker Pókember-sorozat különszámait képzik!) Az ismertetőnek hála hamar képbe kerülhetünk az előzményeket illetően: Kraven, a Vadász immár harmadszor próbálja meg eltenni láb alól Pókembert, ebben korábban Norman Osborn, a Zöld Manó is segítségére volt, azonban a férfi egy elektrosokk következtében teljesen elfelejtette a hálószövővel kapcsolatot összes emlékét. Peter egy egyetemi buliba (Flash-t besorozzák és őt búcsúztatják) hivatalos, ahová barátjával, Harry Osbornnal, valamint Gwen Stacy-vel és Mary Jane-nel együtt érkezik meg. Miközben a legnagyobb magánéleti problémája, hogy nem tudja, melyik lánynál is kezdeményezzen, megjelenik a börtönből nemrég szabadult, és igencsak felpaprikázott hangulatú Kraven, hogy magával vigye az ifjabbik Osbornt. A rajzolás és a történetmesélés is valójában klasszikusnak számít, elég csak összevetni a Hihetetlen Pókember most megjelent számaival. Talán kis túlzással állíthatom, hogy ennek a húsz oldalnak az elolvasása tovább tartott, mint egy 72 oldalas különszám kivégzése, annyi volt ebben a szöveg. Ezt a magam részéről egyáltalán nem bántam, mert a karaktereket is jobban megismerhettem, és emellett a cselekmény sem állt le, szinte filmszerűen pergett le az egész előttem.

Peter David: A hihetetlen Hulk – Randa-Rinózás (The Incredible Hulk 378.) Hulk a nagy, buta, zöld izé, ami tör-zúz. Nagyjából így lehetne jellemezni ezt a Marvel-hőst. Azután egy Peter David nevű fickó kezébe került a sorsa, aki bebizonyította, hogy igenis lehet érdekessé tenni egy amúgy érdektelen karaktert. (Ezt láthattuk a Marvel+ 2012/5-6. számában, valamint két különkiadásban.) De előtte tegyünk egy rövid, ám de annál viccesebb kitérőt, amelyben megismerkedhetünk a Szürke Hulkkal, akinek most az önkéntesen Télapóvá előlépett Rinóval kell megküzdenie egy plázában. Ez a történet sokat nem ad a karakterekhez (szerencsére mindkettőjükről kapunk egy oldalnyi leírást), talán éppen ez az oka, hogy a segédszerkesztők havában jelent meg ez a szám. De ettől függetlenül jót mulathatunk olvasás közben.

Dan Slott: Pókember-Fáklya – Újra együtt (Spider-Man Human Torch 5.) Fáklya, a Fantasztikus Négyes tagja és Pókember egy közös kalandja. A Fantasztikus Négyes éppen a Hihetetlen Pókember legújabb különszámában teszi tiszteletét (2016/3), így ez a történet nem is lehetett volna aktuálisabb a számomra. Ez a rész arról mesél, hogyan tudta meg Fáklya, ki rejtőzik Pókember maszkja alatt. (A különszámban pedig pont erről megy a vita.) A dolog pikantériája, hogy Peter és Jonathan civilben is ismerik és ki nem állhatják egymást. Mint kiderül, egymás sikereire voltak féltékenyek, ezzel pedig kiválóan tükrözi a szerző (egy képregény szintjén természetesen), hogy nem feltétlenül az az élet az irigyelni való, amit annak tartunk. Slott egyébként a nálunk jelenleg futó Hihetetlen Pókember íróinak egyik oszlopos tagja, az új szerzők közül az én személyes kedvencem, szerencsére a kiadó is leginkább az ő írásai közül válogat.

Joe Kelly: Deadpool (Deadpool 11.) A kötet megjelenésének idején Deadpool neve nem volt annyira közismert Magyarországon mint most. Ez persze köszönhető egyfelől a kiadónak, aki a Marvel+ oldalain mutatta be az „új szuperhőst” (eddig összesen 10 szám jelent meg), másrészt a moziknak, ahol idén februárban tűnt fel Ryan Reynalds alakításában. A kötetbeli történet is jól mutatja be, hogy a Deadpool elsődleges célja a könnyed szórakozás, a többi szuperhősös képregénynek mutat görbe tükröt. Jelen sztori ezt pedig megfejeli egy időugrásos csavarral is: Deadpool Pókember egy régebbi kalandjába csöppen bele, méghozzá abba, amely a The Amazing Spider-Man 47. számában zajlott. Bizony, jól látjátok, ez volt a kötet első története. Így a magyar olvasóknak tényleg igazi kuriózum ez a szám. Bár megvallom, én ezt a részt a maga közel ötven oldalával időnként már untam, mégis érdekes volt látni, hogyan tudják egyszerre poénosra venni a figurát az alkotók, miközben a tisztelegnek is a nagy elődök előtt. Különösen tetszettek a kikacsintások a jövőbeli eseményekre (gondolok itt Kraven utolsó vadászatára, vagy a Klón-sztorira). A sztori csúcspontja kétségkívül Vak-Al volt, akinek szegény May néni bőrébe kellett kis időre belebújnia. Egyedül a rajzolással nem tudtam néhol megbarátkozni, a jelenbeli események illusztrációi nem igazán nyerték el a tetszésemet.

Összességében egy nagyon jól átgondolt, sokszínű válogatáskötetet kaptunk kézhez, a magam részéről kifejezetten sajnálom, hogy nem jött a folytatás ilyen formátumban. De siránkozni semmi ok: hiszen a Marvel+ továbbra is szállítja a különböző Marvel-hősök különböző kalandjait, és szerencsére nem csak a friss megjelenések, hanem a klasszikus sztorik közül is válogat.

1 hozzászólás
Razor P>!
Stan Lee – Peter David – Joe Kelly – Dan Slott: Új Marvel Extra 1.

Nagyon frankó kis gyűjtemény.
Pókember: Jó kis retró sztori. Relatíve kevés benne az akció, inkább karakterépítős történet. A korát jól mutatja, hogy irtó sokat beszélnek benne egy-egy panelen belül :P
Hulk: Ezen jókat nevettem. Öröm volt nézni, ahogy a két melák osztja egymást.
Pókember/Fáklya: Azt tudtam, hogy ők ketten nagy pajtások, de sose néztem utána Johnny mikor ismerte meg Pókember valódi kilétét, így ilyen szempontból teljesen az újdonság erejével hatott a sztori. Maga a fő történet is tetszett, jó poénok voltak elsütve menet közben.
Deadpool: Kész, ennél elgurult a gyógyszerem, a második felétől már néha hangosan röhögtem, főleg mikor Osbornék tényleg egyedi hajstílusát elemezte. Deadpool nagy arc, minden tekintetben :D Az pedig, hogy a kötet elején szereplő Pókember füzet sztoriját formálták át, érdekes, de tetszetős megoldásnak bizonyult.

2 hozzászólás
cyrussmith>!
Stan Lee – Peter David – Joe Kelly – Dan Slott: Új Marvel Extra 1.

Négy történet, négy író, négy korszak. A vadász markában egy tipikus Stan Lee-sztori a kezdetekből, iszonyatos mennyiségű szöveggel, néhol még a rajzoknak is alig jut hely. Nagyon vicces, hogy a történet születésekor, a hatvanas években, az akkor középkorú Stan Lee, hogy is képzeli el az egy generációval alatta lévő fiatalok mindennapjait, illetve az egy generációval fölötte lévő mamikákat: a fiatalok bulikáznak állandóan, az idős hölgyek pedig elnéző mosollyal aranyoskodnak. Alapvetően ez egy átlagos történet Peter Parker mindennapjaiból, ami majd a negyedik történettel kap egy teljesen új értelmezést.

A Randa-Rinózás egy kellemes kis karácsonyi történet arról, hogy a szuperbűnözőknek is van szíve, könnyed, akárcsak az Újra együtt fansimogató kedvessége, akár még családi képregénynek is beillenének, ha nem hangzana ez nagyon hülyén – előbbi Peter David utóbbi Dan Slott profizmusát dicséri.

A kötet igazi karácsonyfadísze azonban az utolsó történet, A nagy erő nagy véletlenekkel jár, amiben Joe Kelly visszarepíti harminc évet Deadpoolt és vak Alt a kötet első, Stan Lee-féle történetébe, hogy azok válogatott módszerekkel barmolják szét a jobb sorsra érdemes Pókember-karaktereket. Ilyen trollkodást még képregény-panel nem látott! Az elmúlt években megjelent már itthon néhány nagyon vicces képregény, de egyiknél sem tört fel belőlem ilyen elemi erővel az artikulálatlan vinnyogás.

fowler P>!
Stan Lee – Peter David – Joe Kelly – Dan Slott: Új Marvel Extra 1.

Én alapvetően abba a kisebbségbe tartozom, akik nem szeretik Deadpoolt. Sőt, kifejezetten NEM szeretem. Ettől függetlenül az itt közölt történet élvezhető és több esetben valóban vicces. Különösen a sok szempontból sorsfordító Amazing Spider-man #47 után-azzal együtt. A Hulkos sztori pedig úgy kerek, ha valaki elolvassa a Marvel+ 5-6. számát. Ebből a szempontból részemről a szerencse, hogy cirka két év csúszással szereztem be ezt az albumot. Én azt mondom, hogy aki ismerkedni szeretne a Marvel Univerzummal, semmiképp se ezzel az albummal kezdje, de akinek a klasszikus Marvel Extra és a Kingpin Kiadó munkássága mond/jelent valamit, ebben sem fog csalódni.


Népszerű idézetek

cyrussmith>!

A nagy Kraven összeakaszkodott egy tinédzserrel? Mi jöhet még? Legközelebb erőfitogtatás gyanánt lefejelsz egy papagájt?

14. oldal

cyrussmith>!

Anna unokahúga beugrott, és olyan buta, mint a lámpaoszlop! Két ilyen tyúk között annyi agyam se marad, hogy megsüssek egy tojást!

103. oldal

cyrussmith>!

És meg kell hagyni, igazán jól néz ki a ruhád, Gwen…de még sokkal jobban nézne ki ledobálva az ágyam mellett.

cyrussmith>!

Nem vagyok valami nagy történelemből, de egyet tudok, hogy a túlélők írták…vagy azok, akinél nagyobb fegyver volt.

115. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Alan Moore: Watchmen – Az Őrzők
Kurt Busiek: Csodák kora
Brian Michael Bendis: Fenegyerek 1. – Alfőnök
J. M. DeMatteis: A hihetetlen Pókember – Kraven utolsó vadászata
Frank Miller: Batman: Az első év
Ed Brubaker: Amerika Kapitány – A Tél Katonája
Todd McFarlane: Spawn: Kezdetek 1.
Mark Millar: Logan: Kíméletlen jövő
Brian Michael Bendis: Mutánsvilág – Angyalok és Mutánsok
Scott Snyder: Batman – A Baglyok Bírósága