Fantasztikus ​életem 62 csillagozás

Stan Lee – Peter David: Fantasztikus életem

Stan ​Lee a képregény műfajának legendás alakja, a Pókember, az X-Men, a Bosszúállók, a Hihetetlen Hulk és egy seregnyi más Marvel-szuperhős megálmodója és társalkotója, aki ebben a rendhagyó képregényben megosztja velünk életének és a modern képregény létrejöttének történetét.

A Marvel Comics szerkesztőségében Stan Lee jelentette a fő kreatív hajtóerőt. Karrierje során ő keltette életre és emelte be köztudatba a világ legismertebb képregényhőseinek és leghírhedtebb gonosztevőinek nagy részét. Történetei – melyek tele vannak gátlásokal küzdő szuperhősökkel és összetett lelkivilágú rosszfiúkkal – ragyogó szellemességgel és lélektani finomsággal egészítették ki azt a műfajt, amely azelőtt főként a jó és a rossz örök küzdelmének lapos és közhelyes ábrázolásaira szorítkozott.

A kötetben végigkísérhetjük Stan Lee életét, valamint a műfaj és egy nagyívű karrier történetét a jelenlegi, mozifilmekben való újjászületésig.

A Colleen… (tovább)

>!
Kossuth, Budapest, 2019
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630995795 · Fordította: Sámi László · Illusztrálta: Colleen Doran

Kedvencelte 8

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 68

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Bea_Könyvutca P
Stan Lee – Peter David: Fantasztikus életem

A fiúk annyira megörültek ennek a könyvnek, hogy gyorsan elhappolták előlem. Szerencsére éppen ennyire gyorsan el is olvasták, így most én olvashatom végre. Nagyon tetszik nekem is, de én még nem végeztem vele, így azt gondoltam, hogy most olvassátok el, mit gondolnak a fiúk erről a képregény-könyvről.
http://konyvutca.blogspot.com/2019/07/stan-lee-fantaszt…

4 hozzászólás
>!
Gorkie P
Stan Lee – Peter David: Fantasztikus életem

Halkan megjegyzem, hogy nem szoktam képregényeket olvasni, viszont nagyon szeretem a Marvel és DC Comics szuperhőseiről készült filmeket. Ettől függetlenül, elismerem, hogy sokak életében nagy szerepet játszottak/játszanak a képregények. Stan Lee maradandót alkotott és hozzá méltó módon, képregény formájában lett kiadva életpályája.
Az illusztrációk fantasztikusak lettek, szinte érezni lehetett Lee lendületét, energiáját és humorát a lapokon keresztül.
Nagyon szívesen olvastam volna részletesebben az életéről, de hát, ez egy képregény, nem pedig életrajzi mű.
Érdekes és olvasmányos kötet, biztosan elő fogom még venni.

>!
Kossuth, Budapest, 2019
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630995795 · Fordította: Sámi László · Illusztrálta: Colleen Doran
>!
Zero P
Stan Lee – Peter David: Fantasztikus életem

Furcsa egy műfaj az (ön)életrajz, és a viszonyom is furcsa velük, hiszen annak ellenére is kedvelek sokat, hogy azért a megírásukhoz nem árt egy nagy kanál exhibicionizmus és gőg, amik nem a kedvenc emberi tulajdonságaim. Vagy kell egy jó szellemíró.
Az eddig olvasott önéletrajzok közül nagyon előkelő helyet foglal el a mentális listámon immár Stan Lee életrajza is, akit talán nem kell újra vázlatosan bemutatnom, mert ha nem tudod, hogy ki ő, akkor valószínűleg barlangban éltél sokáig, és rossz honlapon vagy, illetve az is elképzelhető, hogy zsigerből utálod a képregény-kultúrát, és ennek megfelelően nem tudsz róla a világon semmit, ezesetben pedig nem tudom, hogy miért olvastad ezt az értékelést idáig egyáltalán.
Na, elég rizsa lesz ez már, térjünk át a képregényre. Mert hát stílszerűen, ez egy képregény.
Én csak amolyan látens nerd vagyok, kedvelek egy csomó Marvel-cuccot, jó sokat meg nem, de isten mentsen meg attól, hogy az iszamos mélyéig letúrjak. De hála az égnek, ennek a könyvnek az élvezetéhez nem is különösebben szükséges totál kockának lenni.
Tulajdonképpen egy teljesen sztenderd, jórészt lineáris életrajzot olvashatunk, időnkénti meglepő és vicces negyedikfal-áttörésekkel, kulisszatitkokkal, eredeti, vintage borítókkal, semmi esetre sem forradalmi, de azért így is nagyon szép képi megoldásokkal, tehát nem észbontó a rajzolás, viszont cserébe kifejezetten cuki, dugig jópofa gegekkel.
Képregényfanoknak természetesen kötelező, de hát ők ezt nélkülem is tudják. De sima érdeklődőknek is ajánlom, hiszen az egyik legőszintébb, első kézből való életírása a Marvel szent tehenének, szívmelengető, feldobós, színes, szagos, imádnivaló olvasmány, Stan Lee jellegzetesen blőd humorával megspékelve, tele egy csomó olyan apró adalékkal, amik nem feltétlen derülnek ki egy wikipédia-oldalról. Közben tanúi lehetünk egy tökéletesen újfajta képregény-nyelv megszületésének, ami a mai napig millióknak jelenti az életét (a könyvből kiderül az is, hogy van, akiknél ez tényleg szó szerint értendő), szórakozását, összkulturális miheztartási-pontját.
Nincs mese, Stan Lee a XX., és részben a XXI. század egyik megkerülhetetlen arca, sokunk kedvencei pattantak ki a fejéből, és úgy anblokk a kulturális életre tett hatása szerintem évtizedek múlva is simán tapintható lesz. Ez még akkor is így van, ha az ún. magaskultúra elefántcsonttornyából szemléled a hülye szuperhősös filmeket, a szádat húzva.
Ritka kincs az ilyen szeretnivaló kiadvány.
Egyedül annyi rontja az összképet (bár csillaglevonást ettől függetlenül nem érdemel), hogy eredetileg 2015-ben jelent meg, és igény szerintem akkor is mutatkozott volna rá. De nem, a leleményes magyar kiadó természetesen megvárta, hogy földbetegyék az alanyt, mert akkor majd tutira veszik. Hiába, a jó öreg, magyaros hullarablás…
De ha már megvárták Stan Lee halálát, azért a végére egy szerkesztői búcsú, egy nyugodjbékében, vagy egy köszmindent igazán elfért volna. Namindegy.

>!
Molymacska P
Stan Lee – Peter David: Fantasztikus életem

Mielőtt nekikezdenék az értékelésnek, tudni kell rólam, hogy nem vagyok képregény rajongó (és nem is akarok az lenni), én csak képregény olvasó vagyok, így Stan Lee rajongója sem vagyok, csak olyan ember, aki elismeri a munkásságát. És mellesleg nagyon tiszteli is egyes elért eredményeiért.
Ez a képregény pedig annyira univerzális, hogy ne csak engem kössön le, hanem bárkit. A rajongóknak egy igazi fangörcsölős olvasás lesz, a képregényt olvasnók egy érdekes korrajz, és egy képregénytörténeti írás, míg a laikusoknak egy nagyon jó betekintés egy új világba, ahol akár első néhány kiszemeltjét is kiválaszthatja (ha szeretne Marvel képregényt olvasni). Ez az univerzitás az, ami nagyon erős a képregényben, hiszen nem csak egy életrajz, de közben nem csak a Marvel brand felépülése, hanem valami sokkal több is.
Ellenben nagyon érdekes volt ez a felépülés is. És nem csak, mint cég, hanem mint képregény működés is: vannak dolgok, amiket már nem először hallottam, de itt valahogy közvetlenebb volt az egész, átláthatóbb a működés. Valahogy láthattuk, hogy a valóságban hogyan működik ez, és ez baromi érdekes volt. Ehhez kapcsolódóan pedig a cégváltásokat is láthattuk (hogyan került ugyanaz a brand más-más főnökök alá más-más pénzügyi költségvetéssel :D ). Nagyon érdekes volt, hogy kicsit belepillanthattunk, Stan Lee ezt hogyan is élte meg.
Ha pedig képregényről beszélünk, nagyon fontos az alapokat is lefektetni, így láthatjuk, hogyan készül egy képregény, mennyi ember dolgozik rajta, de ugyanígy tanácsokat is kapunk, hogy friss írókként mi az, amire figyelhetünk, hogyan lehetünk jobb írók. Nagyon jó ez a kicsit személyes, de mégis tárgyilagos rész, én minden képkockát élveztem benne.
Az Agymenőkben volt egy rész, amiben Stan Lee is kameózott (javítson ki valaki, hogyan írjuk ezt helyesen) amikor is Sheldon elmondja, hogy bár a Pókembert Stan és Steve Ditko csinálja, utóbbit senki sem ismeri. Nagyon sok szó esett a képregényben arról, hogy a rajzolók milyen problémákba ütköznek a karrier során. Az egyik pedig pont ez, hogy senki nem emlékszik rájuk, és mindenki csak Stan Leenek adja a dicsőséget, miközben ők ugyanúgy dolgoztak rajta, emiatt pedig sokan inkább átigazolnak máshoz egy szó nélkül. Kicsit depresszív is volt (kicsit nem nagyon) ez a rész, hiszen láthatjuk, hogy Stan Lee tényleg nem tudott tenni sok mindent azért, hogy a rajzolók híresebbek legyenek (és így ott maradjanak velük), de közben elkeserítő is, hogy ennyire nem figyelünk, mi olvasók a képregény készítőkre.
A magyar kiadás érdekesre sikerült. Az biztos, hogy a fordító vért izzadhatott, mert két tűz közé rekedt: vagy magyarosan írja le, vagy ahogy a képregényrajongók szeretnék. Akárhogy fordította volna, nem lett volna jó, de megpróbált mindent, hogy mégis élvezhető fordítás legyen. Ami érdekes (és kicsit vicces) hogy a szuperhősneveket hol lefordították, hol nem, attól függően, hogy itthon meghonosodott e vagy sem (Fenegyerek nem honosodott meg) így egy kicsit ugráló hol idegen-hol magyar nevek néha kicsit fárasztóak voltak.
Én imádtam ezt a képregényt, mert minden benne volt, képregényesítve, ami érdekes lehet a képregényekben: történelem, a készülés fázisai, az emberek érzései, a fény és csillogás ugyanúgy, mint a mocsok, a magány, az emberek és pénz keresése. Láthatjuk az új ötleteket, ahogyan a pénzügyi problémákat is, amik néha a legjobb projektekbe is közbeszólnak.
Ha valaki szeretne képregényekről, Marvelről, vagy Stan Leeről (esetleg Ditkoról, Kirbyről, és a többi zseniről) olvasni, akkor itt az alkalom. Remélem nagyon sokak kezébe fog kerülni ez a kiadvány, nem csak a már most rajongók kezébe, de akár még a képregényekkel próbálkozókéba is.
Most pedig megyek, és megveszem az Ezüstutazót. Mert eléggé meghozta hozzá a kedvem :D

1 hozzászólás
>!
tataijucc
Stan Lee – Peter David: Fantasztikus életem

Egyfelől arra gondolok, hogy olvasnám még tovább. Másrészről pedig arra, hogy elfogultság nélkül is meghajlok munkássága előtt.

>!
theodora 
Stan Lee – Peter David: Fantasztikus életem

Humora, iróniája és energiája süt az oldalakról – szinte mindig tele volt ötletekkel, ment a saját céljai, elképzelései után. Stan Lee-ről a képregény olvasása előtt csak annyit tudtam, hogy neki köszönhetjük a Marvel univerzumot – most teljesebb képet kaptam, hogy milyen fantasztikus élete is volt, hogyan jutott el oda hogy több generációval megszerettesse a képregényeket és a szuperhősöket.
Bővebben a blogon ;)

3 hozzászólás
>!
MortuusEst
Stan Lee – Peter David: Fantasztikus életem

Könnyed, szórakoztató olvasmány. Nyilván kevés újdonságot hoz egy képregényt gyakran forgató olvasónak, de nem is ez a cél. (Illetve egy teljesen laikusnak így is olvasható.) Minden képregénybarátnak érdemes beszerezni.
A bosszantó fordítási problémák(főleg a nevek feltűnőek) azért akadnak benne. Egy ilyen nagy kiadó igazán megengedhetne magának egy lektort legalább, aki olvasott már képregényt.- ezért a csillag levonása

>!
nyolcadikutas
Stan Lee – Peter David: Fantasztikus életem

Hogyan is lehetne az egyik legnagyobb képregény történetíró életét megírni, ha nem képregényben!
Méltó főhajtás ez kellő tiszteletadással.
Pifen nőttem fel, meg Asterixen, meg Talpraesett Tomon.
De nem ismertem gyereket – még ma sem ismerek -,aki nem szeretné a képregényeket.
Fiam (közel a harminchoz) egy-két éve nagy gyűjtő. Mikor megláttam a Kossuth kiadó akciójában ezt a kiadványt, arra gondoltam, ez biztos nincs a polcán és nagyon fog neki örülni. (Mindkettőt eltaláltam!)
Valljuk meg, én pedig remekül szórakoztam mielőtt oda ajándékoztam.

>!
Nympha17 P
Stan Lee – Peter David: Fantasztikus életem

Már korábban is gondoltam, hogy Stan Lee egy jópofa figura lehetett, ez a képregény pedig száz százalékban meggyőzött abban, hogy igazam is van.
Fantasztikus, hogy milyen életutat járt be, és közben sosem felejtette el honnan jött. Arról már nem is beszélve, hogy mennyi kiváló történetet sikerült megalkotnia. Nagyon élveztem azokat a részeket, ahol bemutatták, hogy egy-egy ötlet hogyan született meg benne, vagy mi volt az, ami gyerekkorában olyan hatással volt rá, hogy később is visszaköszönt a munkáiban. E kapcsán, még egy ismert magyar név is felbukkan a történetben, mert miért ne. :D
Ami kicsit fájt, az a DC folyamatos szapulása volt. Félreértés ne essék, nem vagyok egyik tábor elkötelezett híve sem, sőt mindkettőt tudom élvezni – ezért kérem ne kövezzen meg senki –, de azért fájt, hogy ennyire lehúzzák, amikor az Igazság ligája gyerekkorom egyik kedvenc tv-s rajzfilmje volt, amit a CN-on adtak. El tudom képzelni, hogy már anno Stan Lee fiatal felnőtt korában ment a harc a két tábor között, de szerintem az ellenségeskedést egy csöppet túlnyomták ebben a kötetben.
Ezt leszámítva azonban abszolút élvezhető volt, de később azért szívesen olvasnék egy rendes könyvformátumú Stan Lee életrajzot is, több adattal és ténnyel. Úgy érzem bőven lehetne még mesélni róla, illetve azért volt itt néhány dolog, ami véleményem szerint nem lett elégé kifejtve, hisz egy képregénybe azért még sem fér bele minden.


Népszerű idézetek

>!
Bea_Könyvutca P

S hogy mit olvastam? Nos, könnyebb, ha azt kérdezed: mit nem?
Ha nem volt nálam könyv, akkor a ketchupos üveg címkéjét.

>!
Bea_Könyvutca P

Időm legnagyobb részét olvasással töltöttem. Imádtam olvasni.

>!
theodora 

Hihetetlen de életem különös, küszködésekkel teli korai éveiben nagyon szégyelltem, amiért csak képregényíró vagyok.

(első mondat)

>!
Altarus P

Furcsa az emlékezet. Nem lineárisan működik. Beszélsz valamiről, ami emlékeztet valami másra, azután vissza kell térned az eredeti témához.

>!
tataijucc

Stan: Michael, engem már azóta a Marvel-lel társítanak, hogy a dinók megjelentek a földön.


Hasonló könyvek címkék alapján

Angela: Mese habbal
Paul Auster: Máról holnapra
Julia Child: Életem Franciaországban
Michelle Obama: Így lettem
Ayaan Hirsi Ali: A hitetlen
Jeannette Walls: Az üvegpalota
Richard Wright: Feketék és Fehérek
Iceberg Slim: Strici voltam
Neil Patrick Harris: Így jártam az életemmel
Korcsmáros Péter: Mesélő ceruza