Fantasztikus ​életem 29 csillagozás

A Marvel Comics története
Stan Lee – Peter David: Fantasztikus életem

A ​nagyszerűen illusztrált képregény-memoárban Stan Lee – a képregény-műfaj legendás alakja, a Pókember, az X-Men, a Bosszúállók, a Hihetetlen Hulk, és számos, egyéb Marvel-szuperhős megálmodója és társalkotója – a modern képregény létrejöttének történetét meséli el.

Stan Lee (teljes nevén Stanley Martin Lieber, becenevén: the Man) nem igényel külön bemutatást. A képregények történetének legismertebb, legendás alakjaként ő jelentette a fő kreatív hajtóerőt a Marvel Comics szerkesztőségében. Karrierje során ő keltette életre – és emelte be a köztudatba, a mainstream popkultúrába – a világ legismertebb képregényhőseinek és leghírhedtebb gonosztevőinek némelyikét. Történetei – melyek tele vannak gátlásokkal küzdő szuperhősökkel és mindaddig példátlanul összetett lelkivilágú rosszfiúkkal – ragyogó elmésséggel és lélektani finomsággal egészítették ki a műfajt, amely azelőtt főként a jó és gonosz örök küzdelmének lapos és közhelyes ábrázolásaira korlátozódott. Lee az emberivel… (tovább)

Eredeti mű: Stan Lee – Peter David: Amazing, Fantastic, Incredible

>!
Kossuth, Budapest, 2019
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630995795 · Illusztrálta: Colleen Doran

Kedvencelte 6

Most olvassa 2

Várólistára tette 33

Kívánságlistára tette 65

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Zero MP
Stan Lee – Peter David: Fantasztikus életem

Stan Lee – Peter David: Fantasztikus életem A Marvel Comics története

Furcsa egy műfaj az (ön)életrajz, és a viszonyom is furcsa velük, hiszen annak ellenére is kedvelek sokat, hogy azért a megírásukhoz nem árt egy nagy kanál exhibicionizmus és gőg, amik nem a kedvenc emberi tulajdonságaim. Vagy kell egy jó szellemíró.
Az eddig olvasott önéletrajzok közül nagyon előkelő helyet foglal el a mentális listámon immár Stan Lee életrajza is, akit talán nem kell újra vázlatosan bemutatnom, mert ha nem tudod, hogy ki ő, akkor valószínűleg barlangban éltél sokáig, és rossz honlapon vagy, illetve az is elképzelhető, hogy zsigerből utálod a képregény-kultúrát, és ennek megfelelően nem tudsz róla a világon semmit, ezesetben pedig nem tudom, hogy miért olvastad ezt az értékelést idáig egyáltalán.
Na, elég rizsa lesz ez már, térjünk át a képregényre. Mert hát stílszerűen, ez egy képregény.
Én csak amolyan látens nerd vagyok, kedvelek egy csomó Marvel-cuccot, jó sokat meg nem, de isten mentsen meg attól, hogy az iszamos mélyéig letúrjak. De hála az égnek, ennek a könyvnek az élvezetéhez nem is különösebben szükséges totál kockának lenni.
Tulajdonképpen egy teljesen sztenderd, jórészt lineáris életrajzot olvashatunk, időnkénti meglepő és vicces negyedikfal-áttörésekkel, kulisszatitkokkal, eredeti, vintage borítókkal, semmi esetre sem forradalmi, de azért így is nagyon szép képi megoldásokkal, tehát nem észbontó a rajzolás, viszont cserébe kifejezetten cuki, dugig jópofa gegekkel.
Képregényfanoknak természetesen kötelező, de hát ők ezt nélkülem is tudják. De sima érdeklődőknek is ajánlom, hiszen az egyik legőszintébb, első kézből való életírása a Marvel szent tehenének, szívmelengető, feldobós, színes, szagos, imádnivaló olvasmány, Stan Lee jellegzetesen blőd humorával megspékelve, tele egy csomó olyan apró adalékkal, amik nem feltétlen derülnek ki egy wikipédia-oldalról. Közben tanúi lehetünk egy tökéletesen újfajta képregény-nyelv megszületésének, ami a mai napig millióknak jelenti az életét (a könyvből kiderül az is, hogy van, akiknél ez tényleg szó szerint értendő), szórakozását, összkulturális miheztartási-pontját.
Nincs mese, Stan Lee a XX., és részben a XXI. század egyik megkerülhetetlen arca, sokunk kedvencei pattantak ki a fejéből, és úgy anblokk a kulturális életre tett hatása szerintem évtizedek múlva is simán tapintható lesz. Ez még akkor is így van, ha az ún. magaskultúra elefántcsonttornyából szemléled a hülye szuperhősös filmeket, a szádat húzva.
Ritka kincs az ilyen szeretnivaló kiadvány.
Egyedül annyi rontja az összképet (bár csillaglevonást ettől függetlenül nem érdemel), hogy eredetileg 2015-ben jelent meg, és igény szerintem akkor is mutatkozott volna rá. De nem, a leleményes magyar kiadó természetesen megvárta, hogy földbetegyék az alanyt, mert akkor majd tutira veszik. Hiába, a jó öreg, magyaros hullarablás…
De ha már megvárták Stan Lee halálát, azért a végére egy szerkesztői búcsú, egy nyugodjbékében, vagy egy köszmindent igazán elfért volna. Namindegy.

>!
Molymacska P
Stan Lee – Peter David: Fantasztikus életem

Stan Lee – Peter David: Fantasztikus életem A Marvel Comics története

Mielőtt nekikezdenék az értékelésnek, tudni kell rólam, hogy nem vagyok képregény rajongó (és nem is akarok az lenni), én csak képregény olvasó vagyok, így Stan Lee rajongója sem vagyok, csak olyan ember, aki elismeri a munkásságát. És mellesleg nagyon tiszteli is egyes elért eredményeiért.
Ez a képregény pedig annyira univerzális, hogy ne csak engem kössön le, hanem bárkit. A rajongóknak egy igazi fangörcsölős olvasás lesz, a képregényt olvasnók egy érdekes korrajz, és egy képregénytörténeti írás, míg a laikusoknak egy nagyon jó betekintés egy új világba, ahol akár első néhány kiszemeltjét is kiválaszthatja (ha szeretne Marvel képregényt olvasni). Ez az univerzitás az, ami nagyon erős a képregényben, hiszen nem csak egy életrajz, de közben nem csak a Marvel brand felépülése, hanem valami sokkal több is.
Ellenben nagyon érdekes volt ez a felépülés is. És nem csak, mint cég, hanem mint képregény működés is: vannak dolgok, amiket már nem először hallottam, de itt valahogy közvetlenebb volt az egész, átláthatóbb a működés. Valahogy láthattuk, hogy a valóságban hogyan működik ez, és ez baromi érdekes volt. Ehhez kapcsolódóan pedig a cégváltásokat is láthattuk (hogyan került ugyanaz a brand más-más főnökök alá más-más pénzügyi költségvetéssel :D ). Nagyon érdekes volt, hogy kicsit belepillanthattunk, Stan Lee ezt hogyan is élte meg.
Ha pedig képregényről beszélünk, nagyon fontos az alapokat is lefektetni, így láthatjuk, hogyan készül egy képregény, mennyi ember dolgozik rajta, de ugyanígy tanácsokat is kapunk, hogy friss írókként mi az, amire figyelhetünk, hogyan lehetünk jobb írók. Nagyon jó ez a kicsit személyes, de mégis tárgyilagos rész, én minden képkockát élveztem benne.
Az Agymenőkben volt egy rész, amiben Stan Lee is kameózott (javítson ki valaki, hogyan írjuk ezt helyesen) amikor is Sheldon elmondja, hogy bár a Pókembert Stan és Steve Ditko csinálja, utóbbit senki sem ismeri. Nagyon sok szó esett a képregényben arról, hogy a rajzolók milyen problémákba ütköznek a karrier során. Az egyik pedig pont ez, hogy senki nem emlékszik rájuk, és mindenki csak Stan Leenek adja a dicsőséget, miközben ők ugyanúgy dolgoztak rajta, emiatt pedig sokan inkább átigazolnak máshoz egy szó nélkül. Kicsit depresszív is volt (kicsit nem nagyon) ez a rész, hiszen láthatjuk, hogy Stan Lee tényleg nem tudott tenni sok mindent azért, hogy a rajzolók híresebbek legyenek (és így ott maradjanak velük), de közben elkeserítő is, hogy ennyire nem figyelünk, mi olvasók a képregény készítőkre.
A magyar kiadás érdekesre sikerült. Az biztos, hogy a fordító vért izzadhatott, mert két tűz közé rekedt: vagy magyarosan írja le, vagy ahogy a képregényrajongók szeretnék. Akárhogy fordította volna, nem lett volna jó, de megpróbált mindent, hogy mégis élvezhető fordítás legyen. Ami érdekes (és kicsit vicces) hogy a szuperhősneveket hol lefordították, hol nem, attól függően, hogy itthon meghonosodott e vagy sem (Fenegyerek nem honosodott meg) így egy kicsit ugráló hol idegen-hol magyar nevek néha kicsit fárasztóak voltak.
Én imádtam ezt a képregényt, mert minden benne volt, képregényesítve, ami érdekes lehet a képregényekben: történelem, a készülés fázisai, az emberek érzései, a fény és csillogás ugyanúgy, mint a mocsok, a magány, az emberek és pénz keresése. Láthatjuk az új ötleteket, ahogyan a pénzügyi problémákat is, amik néha a legjobb projektekbe is közbeszólnak.
Ha valaki szeretne képregényekről, Marvelről, vagy Stan Leeről (esetleg Ditkoról, Kirbyről, és a többi zseniről) olvasni, akkor itt az alkalom. Remélem nagyon sokak kezébe fog kerülni ez a kiadvány, nem csak a már most rajongók kezébe, de akár még a képregényekkel próbálkozókéba is.
Most pedig megyek, és megveszem az Ezüstutazót. Mert eléggé meghozta hozzá a kedvem :D

1 hozzászólás
>!
tataijucc P
Stan Lee – Peter David: Fantasztikus életem

Stan Lee – Peter David: Fantasztikus életem A Marvel Comics története

Egyfelől arra gondolok, hogy olvasnám még tovább. Másrészről pedig arra, hogy elfogultság nélkül is meghajlok munkássága előtt.

>!
theodora
Stan Lee – Peter David: Fantasztikus életem

Stan Lee – Peter David: Fantasztikus életem A Marvel Comics története

Humora, iróniája és energiája süt az oldalakról – szinte mindig tele volt ötletekkel, ment a saját céljai, elképzelései után. Stan Lee-ről a képregény olvasása előtt csak annyit tudtam, hogy neki köszönhetjük a Marvel univerzumot – most teljesebb képet kaptam, hogy milyen fantasztikus élete is volt, hogyan jutott el oda hogy több generációval megszerettesse a képregényeket és a szuperhősöket.
Bővebben a blogon ;)

3 hozzászólás
>!
minnie
Stan Lee – Peter David: Fantasztikus életem

Stan Lee – Peter David: Fantasztikus életem A Marvel Comics története

Imádtam! Fantasztikus ember volt .. :) ♥

>!
MortuusEst
Stan Lee – Peter David: Fantasztikus életem

Stan Lee – Peter David: Fantasztikus életem A Marvel Comics története

Könnyed, szórakoztató olvasmány. Nyilván kevés újdonságot hoz egy képregényt gyakran forgató olvasónak, de nem is ez a cél. (Illetve egy teljesen laikusnak így is olvasható.) Minden képregénybarátnak érdemes beszerezni.
A bosszantó fordítási problémák(főleg a nevek feltűnőek) azért akadnak benne. Egy ilyen nagy kiadó igazán megengedhetne magának egy lektort legalább, aki olvasott már képregényt.- ezért a csillag levonása

>!
Nympha17
Stan Lee – Peter David: Fantasztikus életem

Stan Lee – Peter David: Fantasztikus életem A Marvel Comics története

Már korábban is gondoltam, hogy Stan Lee egy jópofa figura lehetett, ez a képregény pedig száz százalékban meggyőzött abban, hogy igazam is van.
Fantasztikus, hogy milyen életutat járt be, és közben sosem felejtette el honnan jött. Arról már nem is beszélve, hogy mennyi kiváló történetet sikerült megalkotnia. Nagyon élveztem azokat a részeket, ahol bemutatták, hogy egy-egy ötlet hogyan született meg benne, vagy mi volt az, ami gyerekkorában olyan hatással volt rá, hogy később is visszaköszönt a munkáiban. E kapcsán, még egy ismert magyar név is felbukkan a történetben, mert miért ne. :D
Ami kicsit fájt, az a DC folyamatos szapulása volt. Félreértés ne essék, nem vagyok egyik tábor elkötelezett híve sem, sőt mindkettőt tudom élvezni – ezért kérem ne kövezzen meg senki –, de azért fájt, hogy ennyire lehúzzák, amikor az Igazság ligája gyerekkorom egyik kedvenc tv-s rajzfilmje volt, amit a CN-on adtak. El tudom képzelni, hogy már anno Stan Lee fiatal felnőtt korában ment a harc a két tábor között, de szerintem az ellenségeskedést egy csöppet túlnyomták ebben a kötetben.
Ezt leszámítva azonban abszolút élvezhető volt, de később azért szívesen olvasnék egy rendes könyvformátumú Stan Lee életrajzot is, több adattal és ténnyel. Úgy érzem bőven lehetne még mesélni róla, illetve azért volt itt néhány dolog, ami véleményem szerint nem lett elégé kifejtve, hisz egy képregénybe azért még sem fér bele minden.

>!
Szyszyyy
Stan Lee – Peter David: Fantasztikus életem

Stan Lee – Peter David: Fantasztikus életem A Marvel Comics története

Nagyon tetszett. *-*
Szépen van megrajzolva, humoros és olyasmik vannak benne, amiket eddig nem tudtam. :)
Aki Marvel fan, annak mindenképp ajánlott.

>!
Altarus 
Stan Lee – Peter David: Fantasztikus életem

Stan Lee – Peter David: Fantasztikus életem A Marvel Comics története

Egy közel tökéletes önéletrajzi képregény, amelybe csak a fordítás piszkít bele (Büntető? Komolyan?). Ennek ellenére, mindenkinek erősen ajánlott olvasmány, akár Marvel rajongó, akár nem. Excelsior!

>!
Rune 
Stan Lee – Peter David: Fantasztikus életem

Stan Lee – Peter David: Fantasztikus életem A Marvel Comics története

Ez az első képregény, amit olvastam, így nincs viszonyítási alapom, de nekem nagyon-nagyon tetszett. Eleve Stan Lee-t nagyon bírtam mindig is, de nekem főleg a Marvel filmekben megjelenő cameo szerepei által volt ismert. A képregényt olvasva viszont szinte magam előtt láttam Stan Lee-t, ahogy mesél az életéről és annyira magával ragadó volt az egész, hogy a buszról is majdnem elfelejtettem leszállni. A róla kialakult pozitív képem csak megerősödött. Fantasztikus ember lehetett, akitől csodás örökségét kapott a világ.
Laikusként nagyon érdekes volt kitekinteni a képregények keletkezésének hőskorába. Azt hiszem ez a kötet nem csak a képregény rajongók érdeklődésére tarthat számot.


Népszerű idézetek

>!
theodora

Hihetetlen de életem különös, küszködésekkel teli korai éveiben nagyon szégyelltem, amiért csak képregényíró vagyok.

(első mondat)

Stan Lee – Peter David: Fantasztikus életem A Marvel Comics története

>!
Altarus

Furcsa az emlékezet. Nem lineárisan működik. Beszélsz valamiről, ami emlékeztet valami másra, azután vissza kell térned az eredeti témához.

Stan Lee – Peter David: Fantasztikus életem A Marvel Comics története

>!
tataijucc P

Stan: Michael, engem már azóta a Marvel-lel társítanak, hogy a dinók megjelentek a földön.

Stan Lee – Peter David: Fantasztikus életem A Marvel Comics története


Hasonló könyvek címkék alapján

Art Spiegelman: A teljes Maus
Craig Thompson: Blankets – Takarók
Korcsmáros Péter: Mesélő ceruza
Typex: Rembrandt
Mieczyslaw Malinski: II. János Pál pápa
Igor Kordej – Darko Macan: Texas Kid, testvérem
Sid Jacobson: Anne Frank
Hilgert István: Időkapszulák
Hurgoi Sándor (szerk.): Szent Arnold Janssen
Stelio Martelli: Antal testvér