A ​szerelem illata 18 csillagozás

Stacey Lee: A szerelem illata

Néha a szerelem ott van az orrod előtt.

A tizenhat éves Mimosa a Föld utolsó két aromatőrének egyike, és tudja, mit tartogat számára a jövő: egy életen át tartó gyomlálást, parfümök meg szerelmi elixírek keverését, és hogy embereket hozzon össze, miközben ő menthetetlenül egyedül marad. Számára egyértelműek a szabályok: ha szerelmes lesz, az orra használhatatlanná válik, így odaveszik a tehetsége. Mimosa mégsem szeretné az életét könyékig földesen, virágok között tölteni. Átlagos gimis életről álmodozik, barátokkal, meccsekkel, vitaklubbal, sőt egy pasival. De amikor véletlenül rossz nőnek ad elixírt, csak a szerelemmel sújtott nő fiára, a suli sztárfocistájára számíthat, hogy segítsen megoldani a helyzetet. Mim gyorsan megérti, hogy nem mindig dönthetjük el, szerelmesek leszünk-e. Egyszerre kifi nomult, reményteli, vicces és romantikus regény, egy sokszínű fejlődéstörténet, amely új szemmel néz a szerelembe esésre, és hogy hogyan találjuk meg helyünket a világban.

Eredeti mű: Stacey Lee: The Secret of a Heart Note

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás

>!
Maxim, 2018
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632618692 · Fordította: Stier Ágnes

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Court Sawyer · Mimosa


Kedvencelte 2

Most olvassa 4

Várólistára tette 47

Kívánságlistára tette 75

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Tóth_Orsolya_3 P
Stacey Lee: A szerelem illata

Olyan különleges és édes volt.
Egy igazi napsütötte tündérkert.

>!
kellyolvas P
Stacey Lee: A szerelem illata

Szeretem ha egy szerző újdonságot tud teremteni a szokásos topikokon kívül, és ebben a regényben Stacey egy ritka témához nyúlt, legalábbis young adult viszonylatban: az illatokhoz, aromákhoz. A szerző óriási szeretettel írta le a különféle növényi csodákat, egy-egy illat összetettségét. Egészen fantasztikus leírásokat kaptam az illatokkal kapcsolatban, ugyanis a főhősünk Mimosa és az anyukája különleges képességgel rendelkezik, rendkívül fejlett a szaglásuk. Vitatkozni lehetne arról, hogy most akkor fantasy könyvről beszélünk, vagy realistáról, de nekem inkább az utóbbi felé hajlik a mérleg, ugyanis „valódi” varázslatra nem kerül sor, igazából az illatok esszenciája hat az érzelmekre, a bájitalok, elixírek hatása nem tudományosan bizonyított, viszont a hölgyek nem szoktak tévedni, a hatás garantált. Ez a tudás és tehetség évezredek óta anyáról lányára száll, de sajnos mindig egyre kevesebben lettek a szerelemboszorkányok, míg mára már csak ők ketten maradtak. Az emberek pedig igénylik a munkájukat, mindig akad olyan, aki szeretne rásegíteni az alakulófélben lévő párkapcsolatára, vagy csak tudni szeretné, hogy van-e esélye a kiszemelt partnernél. Minden jól is alakul, míg meg nem történik a baj, valaki más issza meg a matektanár rendelését, a könyvtáros helyett az egyik tanuló anyukája. Pontosan Court (istenem, ezt a nevet adni egy gyereknek) anyja az áldozat, az a srácé, aki felkeltette Mim érdeklődését. Elkezdődik a versenyfutás az idővel, meg kell szerezni a semlegesítéshez szükséges növényeket, ami garantáltan lehetetlennek tűnő feladat.
Nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire levett a lábamról a szerző stílusa. Mimosa egy remekül felépített karakter, csodás fejlődésen megy keresztül. Szerettem benne a természetességét, a megoldóképességét, ha hibázott, akkor mindenképp helyre akarta hozni. Mindig is félt, hogy nem felel meg az anyjának, pedig mindig ezen jár az agya, hogy rendben menjenek a dolgok.
Annyi aspektus van jelen a történetben, mindegyikbe külön-külön el lehetne merülni. Nekem fontos volt az anya-lánya kapcsolat, a tudás kissé erőltetett átadása, az állandó felügyelet és ellenőrizgetés rémisztően hatott az én szememben. Tudni kell, hogy az érzéseknek is van illata, tehát pl. az anyja rögtön tudta, ha Mim nem mond igazat, vagy történt vele valami, amit nem akar elmondani.
Másik izgalmas cselekményszál a barátságról szól, Mim fekete barátnőjéről, aki évek óta segít náluk némi zsebpénzért, most végre együtt járhatnak a suliba is, van pár közös órájuk. Egy kényes dolog miatt összevesznek, és nem könnyű a kibékülés, ha mindkét fél a saját igazában hisz.
A szerző elég komolyan beleszövi a történetbe az iskolai bántalmazást, szerencsére nem tettlegesség szintjén, hanem a zsarolás, féltékenység, menő lányok vonatkozásában. Mimről tudják, hogy boszi, tartanak tőle, de még így is van, aki bántani próbálja. El is gondolkodhat az olvasó, vajon meddig mehet el Mim a tehetsége alkalmazásával, mi az, ami már átlép egy bizonyos határt.
És ott van Mim útkeresése, ugyanis számára nem kizárólag az aromatőrség létezik, ő nyitott a világra, szeretne többet látni, mint a hatalmas kertjük. Sok gyönyörű gondolat hangzik el a témához kapcsolódva.
Még egy aspektus, ami emlékezetes, ez a szerelmi szál. Az aromatőrök nem lehetnek szerelmesek, ez szabály, legalábbis így tudják. Tehát a szerző egy bombát akart bevetni, akinek Mim sem tud ellenállni. Court a legnépszerűbb a suliban, jóképű, focista, és a méhkirálynő volt pasija. A srácot sajnos nem ismertem meg eléggé, bár sok minden kiderül a családjáról, még több is lehetett volna belőle. Imádtam ezt a lassan égő, tiltott szerelmet, mert valami csodás kis jeleneteket olvashattam kettejükről, amik cukik és érzelmesek voltak, pont a korosztálynak megfelelő. Mim megérezte a srác minden apró rezdülését az illatai alapján, és a srác természetesen tudta ezt, de mégsem volt zavarban, szerintem sokan elmenekülnének egy ilyen helyzetben.
Ez az utóbbi dolog sok vicces pillanatot eredményez, Mim mindig megjegyzi magában az illatokat, és érzésekkel köti össze őket, egy élmény olvasni még akkor is, ha az illatok nagy részét el sem tudom képzelni városiként.
A lezárás szerintem spoiler.

>!
plüsskaméleon
Stacey Lee: A szerelem illata

De szerettem ezt a könyvet!
Teljesen elvarázsolt. Kicsit vacilláltam a könyvesboltban, de utólag örülök, hogy erre esett a választásom. Stacey Lee imádnivalóan ír, a karakterek szimpatikusak, na és a vége… Nagyon örültem neki. Az egész könyv csodálatos. Az egész értékelésem meg nyálas, de na! Néha kell ilyen is. :D

>!
Mariann_ P
Stacey Lee: A szerelem illata

Egy bájos történet az aromatőrök életéról.
Ketten vannak a világon, anya és lánya, vagy mégsem ?
Szerelmi boszorkányoknak is hívják őket.
Egy napsütötte tündérkertben élnek, ha betartják a szabályokat , akkor érzik a csalódás kék hortenzia illatát, az idegesség szappanbuborék szagát , az izgalom eperfa illatát , stb…
Ne ehetnek finomított cukrot, sót és ecetet, nem érinthetik meg a másik embert.
Mit tud előidézni egy csók fiatal főszereplőnknél ?
Hát kiderül ebben a könyvben.

>!
Csokiskeksz P
Stacey Lee: A szerelem illata

Aromatőrök helyett végig a könyv utolsó oldaláig következetesen amatőröket olvastam.
Aranyos, bájos könyv -a borító sokkal szebb élőben mint így képen – klasszul fel volt építve ez az illatos dolog.
Kár, hogy a lapok nem illatoztak.

>!
Mallarme
Stacey Lee: A szerelem illata

Szerettem! Szívet melengető volt olvasni…hirtelen felindulásból vettem ki a könyvtárból, tetszett a borító és a fülszöveg is. Mim és Court is nagyon szerethető karakterek. Az anya-lánya kapcsolat nekem nem igazán volt szimpatikus, valószínűleg azért, mert az anyja az enyémre emlékeztet… spoiler Stacey Lee leírásai fantasztikusak, sokszor olvasás közben mintha én is éreztem volna a leírt illatokat. Jó könyv egy jó befejezéssel, ahol végre nem éreztem semmiféle hiányt, miután becsuktam a könyvet.

>!
A_Arc
Stacey Lee: A szerelem illata

Mese az első első szerelemről. Eseménydús volt és izgalmas. Az összes karakter szerethető volt. A végén persze kiderült sok minden, ami változtat egy-két dolgon.
Court karakterét már első pillanattól fogva kedveltem és a történet végére egyenesen imádtam.
Egyszer elolvasható ,aranyos történet. :)


Népszerű idézetek

>!
kecskesmerci03

A legtöbben nem tudják, hogy a szívfájdalomnak áfonyaillata van. Nem ebből az egyetlen aromából tevődik össze, de ez a meghatározó. Ha valaki áfonyáspite-illatúan érkezik hozzánk, elküldjük anyával. Az összetört szívnek idő kell a gyógyuláshoz, mielőtt mi bevethetnénk a varázserőnket.

>!
szépszi

A legtöbben nem tudják, hogy a szívfájdalomnak áfonyaillata van.

(első mondat)

>!
szépszi

A szerelmi boszorkányok nem eshetnek szerelembe.

16. oldal

>!
szépszi

„Hallgass az orroddal! A virágok mind énekelnek nekünk bonyolult nagyszerűségükben, lengedeznek a csintalan szélben.”
Posey, aromatőr; 1809

17. oldal

>!
szépszi

„Vigyázz, aromatőr; helyezd ki a szerelem csapdáit, de magad ne ess bele!”
Larkspur, aromatőr; 1698

6. oldal

>!
szépszi

– Mimosának hívnak, igaz?
– Csak Mim.
– Már láttalak. Te vagy a híres szerelmi boszorkény.
– Úgy érted, hírhedt.
– Igaz, hogy kábé hét kilométerről megérzel mindenkit?
Az emberek imádnak túlozni.
– Nem, max ötről, és azt is csak akkor, ha jó a szél.
Elmosolyodik.

19. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Court Sawyer · Mimosa
>!
szépszi

Örülünk, hogy a Rozsdás Rózsa Parfümériát választotta párkapcsolati közvetítőjének.

10. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mimosa

Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury – Köd és harag udvara
Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője
Böszörményi Gyula: Bitó és borostyán
Mary E. Pearson: Az árulás szépsége
Leiner Laura: Valahol
Cassandra Clare: A hercegnő
J. L. Armentrout: Origin
Jennifer A. Nielsen: The Shadow Throne – Az Árnytrón
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Leiner Laura: Ég veled