Mrs. ​England 176 csillagozás

Stacey Halls: Mrs. England

2021 ​legjobb könyvei – Waterstones
Women’s Prize – FUTURE 10 – jelölés
„Remek az atmoszférája. A feszültség tetőfokon.” – Richard Osman
„– Valami itt nincs rendjén.
Tudatában voltam, hogy Mr. Booth rám függeszti a szemét, és mintha
visszatartotta volna a lélegzetét.
– Ezt hogy érti?
– A házban. A családdal.”
Yorkshire megye, 1904. Ruby Mayt, a frissen végzett dadát felveszik Charles és Lilian England négy gyermeke mellé. Ruby reméli, hogy ez az a kiugrási lehetőség, amelyre mindig is várt, ugyanis Englandék befolyásos gyártulajdonos dinasztiából származnak, jelentős vagyonnal rendelkeznek. De az új dada számára, amint megszokja az élet rendjét az eldugott Hardcastle House-ban, világossá válik, hogy a titokzatos és szépséges Mrs. Englanddel valami nincs rendjén.
A zárkózott és visszahúzódó Lilian csekély érdeklődést mutat gyermekei és elragadó férje iránt, és távolról sem az „a ház angyala”, akinek Ruby gondolta. Bár a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2021

A következő kiadói sorozatban jelent meg: KULT Könyvek XXI. Század

>!
XXI. Század, Budapest, 2022
350 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635682409 · Fordította: Simonyi Ágnes
>!
XXI. Század, Budapest, 2022
350 oldal · ISBN: 9789635682416 · Fordította: Simonyi Ágnes

Enciklopédia 10

Helyszínek népszerűség szerint

Hardcastle House · Yorkshire


Kedvencelte 14

Most olvassa 22

Várólistára tette 288

Kívánságlistára tette 408

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Málnika >!
Stacey Halls: Mrs. England

”Nemet mondani tízszer nehezebb lehet, mint igent, de százszor jobb érzés.”

Stacey Halls új regényének középpontjában ismét tragikus sorsú, ám hihetetlenül bátor nők állnak, és az anyaság, a gyermekek nevelése ezúttal is kifejezetten nagy hangsúlyt kap. A Mrs. England főszereplője a naiv May dadus, míg a nála rafináltabb, jóval összetettebb címadó szereplő sorsába jóval kevesebb betekintést nyerhetünk. Az olvasmányos történet baljós hangulatot áraszt, és lassan csordogál, egészen addig, míg mindkét nő lelki terheire fény nem derül.

Ruby May elhagyja szeretett dada állását, amikor a kedves család, akinél dolgozik, Chicagóba költözik. Így kerül a négy gyermekes England-ékhoz Yorkshire-be. A gyerekek hamar a szívéhez nőnek, azonban kezdettől fogva az az érzése, hogy ebben a családban valami nagyon nem stimmel. Azt viszont még nem tudja, mi is áll pontosan a nyomasztó légkör hátterében. Annyit tapasztal csupán, hogy az édesanya kifejezetten titokzatos, ráadásul megdöbbenti, hogy a gyerekeivel is alig van kapcsolata. Jó elmerülni az 1900-as évek elején játszódó történetben, bár a szereplők játszmáit, reakcióit sokszor nem értettem, ám végül a legtöbb miértjére fény derült. Az pedig mélységesen ledöbbentett, hogy Ruby gyermekkorának tragédiáját valós eseményből mintázta a szerző. Végezetül a csodaszép kiadás mellett sem lehet szó nélkül elmenni, ismét szemet gyönyörködtető résszel bővült az igényes kiadói sorozat.

mate55 P>!
Stacey Halls: Mrs. England

Végtére is, van olyan, hogy tökéletes család? Egy kiválóan megírt történet, amely igazán maradandó benyomást hagy azáltal, hogy egy összetett és csendesen baljós történelmi rejtélyt épít fel reményteljes, szívből jövő alapokra. A Yorkshire-i sziklák gazdagon megrajzolt leírásaival, lenyűgöző és rejtélyes szereplőgárdájával, amely hűen megidézi az Edward-kor társadalmát. Hangulatával, nyomasztó atmoszférájával, intrikáival és sokkoló feltárásaival, fenyegetettségtől fortyogó korabeli házasság portréjával a legsötétebb megtévesztés lenyűgöző meséjét szövi. Lassan égő, kifinomult „pillanatfelvétel” Hardcastle House-nak minden osztálymegosztottságával és a nemek közötti egyenlőtlenséggel. A családi dinamika központi szerepet játszik a cselekményben, hiszen amit a Mr és Mrs England-ről „látunk”, az arra szolgál, hogy azt hangsúlyozzák, hogy a látszat megtévesztő. A karakterekkel kapcsolatban felmerülő kérdések és elméletek folyamatosan változtak, de mellette sok minden történt, ami tovább fokozta a történetet, és további rétegeket adott neki. Különös hálóba vonzó: a szőnyeg alá söpört titkaival, a táj vészjósló morajával, a merev, házon belüli hagyományaival. Tetszett, ahogy Ruby May(akinek megvannak a maga titkai, és kétségbeesetten vágyik arra, hogy titokzatos múltjának eseményei ne érjék utol) az események előrehaladtával változott, és fejlődött a nézete az emberek személyiségéről. Az írás éppen olyan szép, mint a borító. off

4 hozzászólás
nicosia P>!
Stacey Halls: Mrs. England

A XXI. Század Kiadó KULT könyvek sorozata elképesztően szép designt kapott. Ez a borító különösen jól mutat, ráadásul több szempontból is telitalálatnak bizonyult a tartalom tükrében.
A regény a 19-20. század fordulóján, a vidéki Anglia szövettermő gyárvidékére visz bennünket, de az ottani textilgyári munkások élete helyett, a polgári gazdag családok, önmagába zárt rendszerébe nyerhetünk bepillantást, a szolgálólét peremén álló May Dadus szemszögéből. Az új szolgálati helyen, Yorkshire-ben Ruby May, egy négygyermekes, jómódú családnál kap nevelőnői állást, és a kezdeti elfogódást csupán a cselédség barátságtalan hozzáállása árnyékolja be. Idővel azonban, ahogy a borítón az indák közül előbukkan a ház, lassan lemálik az illúzió, a fess és okos Mr. England gyönyörű családjáról, és a valóság talán nagyon más, mint amit Ruby May a tökéletes és precíz nevelőnő annak lát.
Stacey Halls gondosan felépített, nehéz, borongós atmoszférát teremt, ahogy az indák befonják a borítót, úgy olvasó is lassan fuldokolni kezd a sok homályos célzásban, apró jelben, a gondosan elhelyezett visszatekintésekben, és szóváltásokban. Mindent láthatunk, de mégsem vesszük észre a nyilvánvalót. Vagy mégis, de arról nem ejtünk szót, mert mi van ha tévedünk? Miközben pedig a cselekmény a maga lassú ütemében halad előre, a történetben mindinkább erőre kapnak az erős, jellemes nőalakok, akik aztán utat is törnek a fényre.
A fedlap grafikája engem a Csipkerózsika mesére emlékeztet, és valóban, ahogy a mesében, itt is úgy ébred fel a címszereplő és a Dadus is egy hosszú, nehéz álomból, de hogy mi van az ébredés után, már nem nagyon láthatjuk. Talán boldogan élnek míg meg nem halnak, talán nem.
Míg történet csordogál, bőven akad időnk megismerni a tájat, a házat, és több korra jellemző szokást, pl. a háztartások belső hierarchiáját, a társadalmi osztályok közti különbségeket, a postaszolgálat működést, vagy épp a gyerekmunkát. Ugyan csak egy kis szeletét villantja fel az 1900-as évek vidéki Angliájának, mégis amit megmutat az hiteles, és érdekes is egyben. Ezzel együtt azonban sok mindent el is hallgat ez a regény. Bőven lett volna még mit kiaknázni a szereplők viselkedésében, jellemében, magában a cselekményben is. Megpróbál éteri lenni a történet, de fojtogató vaskosságához nem igazán illik, hogy félig-meddig leplezi a történéseket. Jó lett volna, ha kicsit egyértelműbbek és erőteljesebbek a szándékok és cselekedetek. Nekem ez volt az első Stacey Halls regényem, és biztosan fogom keresni a szerzőt, de előtte kell egy kis műfajváltás, némi megkönnyebbülés, ezután a könnyen olvasható, de érzelmileg nehéz mű után.

Kókuszka>!
Stacey Halls: Mrs. England

Norland College dadák, bölcsődei ápolónők és más gyermekgondozási szakemberek rangos képzéséről gondoskodik, innen közvetítik ki Ruby Mayt egy távoli vidék pamutszövetgyártó családjához. Ahogy alkalmazkodik új környezetéhez, egyre inkább érzi, hogy valami nem stimmel, a négy gyermek anyja visszahúzódó, a személyzet barátságtalan, sötét titkok lengik körül a kastélyházat. May is küzd a saját démonaival, gyanítjuk, hogy valami baljósabb dolog rejtőzik múltjában. Egy lenyűgöző mese korabeli házasságról, férfiakról, nőkről, hatalomról, megtévesztésről, bátorságról, szeretetről, emberségről.

robinson P>!
Stacey Halls: Mrs. England

Kifejezetten tetszett, jó volt elmerülni ebben a történetben. A regény középpontjában női sorsokról olvashatunk. A cselekmény drámai hangulata ellenére sem túl sötét vagy komor. Néhol romantikus szálak is felbukkannak a szórakoztató és realista módon ábrázolt, korabeli angol társadalomról szóló regényben.
https://gaboolvas.blogspot.com/2022/08/mrs-england.html

Linszyy P>!
Stacey Halls: Mrs. England

Érdekes történet volt. Már a borító is mutatja, hogy mire számíthatunk: kicsit kevesebb cselekmény, de pont ezért volt olyan ez a könyv, mint egy modernebb Jane Austen regény, egy kis Jane Eyre-es baljóslatú titokkal a háttérben. Ha szeretitek ezeket a történeteket, akkor ez is tetszeni fog.

Ruby May egy dadus, akinek sürgősen munkára van szüksége, így elmegy Mr. és Mrs. Englandhez, akiknek négy gyermekére kell vigyáznia. Csakhogy a házban valami furcsa, és ennek apró részleteire bukkan rá Ruby az ott töltött idő alatt. Bár nekem a vége kiszámítható volt, de Ruby háttértörténete teljesen lesokkolt és azt gondolom, hogy mindenképp érdemes volt róla írni egy könyvet, főleg, mert igaz történetből inspirálódott az író.

Tehát nem a cselekményért, nem a nagy csavarokért érdemes elolvasni ezt a könyvet, hanem a karakterek saját történetei miatt. Kikapcsoló olvasmány volt, örülök, hogy a polcomat díszíti egy újabb Stacey Halls kötet. :)
https://youtu.be/ACX8Dy8qQvA

Jagika>!
Stacey Halls: Mrs. England

A mű elején az olvasó is elvégzi a dadaképzőt, csak épp oklevelet nem kap róla. Jó, hát a feszültségkeltés és a figyelemelterelés a cél, de egy kicsit soknak éreztem a pesztrálást. A yorkshire-i vidék, valamint az ott élő emberek és életük érdekes volt, bár a textilipari vonal miatt legalább száz évvel korábbinak éreztem a korszakot. Ruby May titkát megdöbbentőbbnek találtam, mint Mrs. Englandét. Főhősnőink személyisége a regény vége felé viszont több kérdést felvet: ilyen múlttal és háttérrel valóban ennyire erőssé lehet válni?

9 hozzászólás
Mano_and_the_books P>!
Stacey Halls: Mrs. England

Stacey Halls örökre belopta magát a szívembe a Familiárisokkal. Tetszett a Lelenc is, de Fleetwood és Alice történetét semmi nem tudja felülmúlni számomra. Most már mondhatom, évek óta. Igazi élmény volt olvasni mindhárom regényt. Gyönyörű, léleksimogató könyvek, erős nőkről. Ebben rejlik a csoda szerintem. Ezek a bátor lányok, asszonyok mindannyiunk példaképei lehetnek. Pontosan ilyen csodálatraméltó Ruby és Lilian karaktere is.
Csakúgy, mint az előző két regényében, ebben is központi szerepet kap a barátság és a szeretet. A szálakat a nők mozgatják, és ha összefognak, bármire képesek lehetnek.
Kicsit sajnálom, hogy bár tényleg szép könyv, igazából nem történt benne semmi.
Na jó, nem kicsit sajnálom.
A „feszültség tetőfokon” megtévesztő lehet. Ha valaki megtalálta benne, szóljon nekem is.
A misztikus és a thriller címkék valószínűleg véletlenül kerültek rá. Ha valaki emiatt kezd bele, csalódni fog.

1 hozzászólás
Voreena>!
Stacey Halls: Mrs. England

"Nem teherek róla, magas elvárásokkal vágtam bele Stacey Halls ezen regényébe, amely idén jelent meg a 21. Század Kiadó gondozásában ezzel a meseszép borítóval. Talán ezért is tartott ennyi ideig, hogy belevágjak; féltem, hogy csalódni fogok, hiszen A lelenc és a Familiárisok azonnal repült a kedvenc könyveim közé. És még egy kis időnek el kellett telnie, hogy méltó bejegyzés születhessen a könyvhöz, és ahogy a mondás is tartja, ami késik, nem múlik, tehát itt is vagyok egy újabb értékelővel/ajánlóval.

A Mrs. Englandet olvasva határozottan visszaköszönt A lelenc hangulata, azon belül is az Alexandra szemszögéből megismert tehetősebb réteg hűvös udvariaskodása. Ezen kívül a Jane Eyre c. klasszikusra is emlékeztetett kicsit, és mások értékelését olvasva úgy láttam, nem csak nekem tűnt fel a hasonlóság. Vicces, hogy a könyvben valóban említésre került egy Brontë-regény, ami úgy gondolom, nem lehet véletlen.

Ezúttal is előtérben volt az anyaság témaköre, viszont teljesen másképpen, mint Halls eddigi műveiben, kezdve ott, hogy a főszereplő, akinek a szemszögéből a könyv íródott, nem anya. ‍♀️ Ami a kezdeti kétségek ellenére nagyon bejött, hiszen egy teljesen más szögből tekinthettem a szülőségre. Mrs. Englandet sokáig abszolút nem tudtam hova tenni, lévén ő a könyv címadója, azt gyanítottam, sötét titkokat rejteget, épp ezért óriási meglepetésként ért a könyv vége… "

Bővebben a blogomon: http://voreena.blogspot.com/2022/11/stacey-halls-mrs-en…

Levandra P>!
Stacey Halls: Mrs. England

Adott egy szimpatikus férj, egy csendes, visszahúzódó feleség és tudod, hogy valami nincs rendben, ami feltűnik az új dadának is, akit alkalmaznak a gyerekek mellé. Amint megvan az alapfelállás, talán arra is rá fogsz jönni, hogy mi lehet a probléma ebben a házasságban, hogy mi zajlik Mrs. England körül. Bár nem annyira mély, nem olyan szerteágazóan kidolgozott ez a történet, hangulatában sokszor eszembe juttatta Daphne du Maurier A Manderley-ház asszonya című történetét. Talán a világtól kissé elzárt birtok miatt, ahol az újonnan érkezett Ruby szemén keresztül látjuk az eseményeket, talán a tartózkodó személyzet miatt.

Tovább: https://www.konyvvadaszok.hu/2022/10/stacey-halls-mrs-e…


Népszerű idézetek

Belle_Maundrell>!

– […] Nemet mondani tízszer nehezebb lehet, mint igent, de százszor jobb érzés.

319. oldal

Kapcsolódó szócikkek: nemet mondás
1 hozzászólás
Kókuszka>!

Az önuralom egyetlen megnyilvánulása felér nyolcvan kikényszerített engedelmességgel.

254. oldal

Kapcsolódó szócikkek: engedelmesség · kényszer · önuralom
Mano_and_the_books P>!

A szoba olyan csendes volt, hogy hallottam, ahogy megszakad a szívem, és ez úgy hangzott, mint amikor egy százszorszép szára kettétörik.

20. oldal

1 hozzászólás
Gubbooks>!

– Nem tudunk mindig ott lenni azok számára, akiket szeretünk.

235. oldal

SzaffiPolca P>!

Az igazgatónőm azt szokta mondani, hogy az az anyag, amellyel a dadák dolgoznak, értékesebb a vászonnál, pompásabb a márványnál, és a világ számára értékesebb mindkettőnél. Arról szól, hogy embereket derék emberi lényekké formálunk.

53. oldal

Jagika>!

Az éjszakai erdő korántsem volt csendes.

(első mondat)

Belle_Maundrell >!

Búcsúajándékot is adott nekem: egy selyem zsebkendőt a belehímzett monogramommal, és az Óz, a nagy varázsló egy vadonatúj példányát.

26. oldal

Belle_Maundrell >!

Azon tűnődtem, létezik-e szó a honvágyra, ha nem egy hely, hanem személyek után munkál bennünk; maga a lakás, vagy a hálószobánk nem hiányzott, csak az a meleg, páratlan érzés, hogy magam körül tudom azokat, akik a legjobban ismernek.

70. oldal

Kapcsolódó szócikkek: honvágy
Belle_Maundrell >!

A boldog családok mind hasonlók egymáshoz, minden boldogtalan család a maga módján az.
– Tessék?
– Tolsztoj. Anna Karenina?
Megráztam a fejem.
– Kölcsönadom, ha a témája nem túl botrányos a gyerekszobában.

76-77. oldal

Bt_Dóri P>!

Először életemben a magam ura voltam, és minden pillanatot ki akartam élvezni.

347. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Carlos Ruiz Zafón: Marina
Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya
Agatha Christie: Gyilkosság a paplakban
Agatha Christie: Végtelen éjszaka
Agatha Christie: Tíz kicsi néger / Gyilkosság az Orient expresszen
Carlos Ruiz Zafón: Lelkek labirintusa
Holly Jackson: Jó kislányok, rossz viszonyok
Robert Galbraith: Zavaros vér
Jennifer Lynn Barnes: Örökösök viadala
Riley Sager: Várj, amíg sötét lesz