Familiárisok 264 csillagozás

A pendle-dombi boszorkányok
Stacey Halls: Familiárisok

Fleetwood ​Shuttleworth, a 17. század elején játszódó történet főhőse alig 17 éves, és negyedszer várandós. Ő Gawthorpe Hall úrnője, de eddig még nem sikerült gyermeket világra hoznia, pedig a férje, Richard már nagyon vágyik örökösre.
Amikor Fleetwoodnak a kezébe kerül egy levél, amelyet a harmadik halvaszülését levezető orvos írt a férjének, lesújtó hírrel szembesül: egy újabb terhességet már nem fog túlélni.
Találkozik egy fiatal bábával, Alice Grayjel, aki megígéri, segít, és bebizonyítja, hogy az orvos tévedett.
Alice-t boszorkánysággal vádolják, és Fleetwood mindent kockára tesz, hogy megmentse. De vajon Alice valóban az, aminek látszik?
Csak ők tudják az igazságot. Csak ők menthetik meg egymást.
„Árnyalt és érzékeny portré egy bátor és szívós lány küzdelméről, hogy megtalálja a helyét a világban. Muszáj elolvasni.” – Heather Morris, AZ AUSCHWITZI TETOVÁLÓ szerzője
„Bámulatosan szép mese – a nőiség és a boszorkányság hogyan száll szembe a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

A következő kiadói sorozatban jelent meg: KULT Könyvek XXI. Század

>!
XXI. Század, Budapest, 2020
352 oldal · ISBN: 9786156122179 · Fordította: Simonyi Ágnes
>!
XXI. Század, Budapest, 2020
352 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786156122162 · Fordította: Simonyi Ágnes

Enciklopédia 9


Kedvencelte 33

Most olvassa 28

Várólistára tette 394

Kívánságlistára tette 505

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

Linszyy P>!
Stacey Halls: Familiárisok

Stacey Halls: Familiárisok A pendle-dombi boszorkányok

Nekem nagyon tetszett ez a könyv.
Amilyen gyönyörű, annyira féltem, hogy csalódást fog okozni, de végül nem így történt. Bár engem mindig elvarázsolnak a régi korban játszódó történetek, ha pedig történelmileg meg is vannak alapozva, akkor rögtön megvesznek maguknak. Ez a történet is ilyen volt, az írónő régen élt valós emberek alternatív életét írta meg ebben a könyvben.
Nagyon érdekelt a boszorkányüldözés témája, izgultam Fleetwoodért, aki próbálta a legjobbat kihozni érdekházasságából és nehéz egészségügyi állapotából. Tetszett a történetvezetés, pont jókor adagolt információkat és fordulatokat, izgalmas és érdekes volt az egész.
Ez egy könnyed olvasmány, kikapcsolódásnak ajánlom, engem kirángatott a mondhatni olvasási válságomból. Nem kell nagyon komolyan venni, egyszerűen csak élveztem a korabeli feelinget, a párbeszédeket, a különleges karaktereket, és elborzadtam a házasság akkori intézményén, a nők szerepén, az embereken, akik rögtön elítélik azt, amit nem ismernek, és így a boszorkányok helyzetén is.
Ha történelmi regényre vágytok, akkor nem biztos, hogy elégedettek lesztek, de ha egy kis időutazásra és szórakozásra, akkor ez a ti könyvetek.
https://youtu.be/i58u-CQkHi0

3 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Stacey Halls: Familiárisok

Stacey Halls: Familiárisok A pendle-dombi boszorkányok

Azzal kezdem, amivel csak nagyon-nagyon ritkán. Mégpedig, hogy mennyire szép már ez a könyv! Gyönyörű a külső borítója és a könyvet kinyitva a belső borító is csodálatos, rókás-növényes, mindkettő a gyengém, úgyhogy ennek a könyvnek a kinézete teljesen lenyűgözött.

Mivel azonban egy könyvnek mégiscsak a tartalma, a mondanivalója a lényeg, arról elmondhatom, hogy egy nagyon hatásos, ígéretes kezdés, ugyanis ez egy sorozat első része, amelyben két erős nőt ismerhetünk meg.

Remek első rész, és bár sokszor gondoltam már arra, hogy milyen jó lenne egy régi korban élni, az már biztos, hogy nem ez a kor lenne az. Amikor a nőknek ennyire jelentéktelen szerepük van, és itt nem arra gondolok, hogy a gyerekszülés jelentéktelen, de amikor csak és kizárólag az a dolguk, és nem társak egy házasságban, nem lehet véleményük, nincs semmiben jelentős szerepük, mindössze annyi a jövőjük, amit elvárnak tőlük, hogy jól menjenek férjhez, hogy mások – férjek, szülők – gazdasági és anyagi helyzete megmaradjon, és mindenki jól járjon, na abban a korban biztos nem szeretnék élni.

A könyv a női bátorságról, a kitartásról, az elszántságról, a reményről szól, egy olyan korban, amikor nemhogy a nők jogait nem ismerik el, a nőknek sincs sok jelentőségük, könnyen pótolhatók. Egy hangulatos olvasmány egy sötét kor árnyékában, ahol remélem a kitartás, az erő és az értelem utat tör magának.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2020/09/stacey-halls-fami…

Kabódi_Ella P>!
Stacey Halls: Familiárisok

Stacey Halls: Familiárisok A pendle-dombi boszorkányok

„A szóbeszéd még a betegségnél is gyorsabban terjed, és ugyanolyan pusztító lehet.”

Stacey Halls: Familiárisok c. regénye a 21.Század Kiadónak köszönhetően olyan különlegesen gyönyörű borítót kapott, ami mellett a könyvszerető ember nem tud elmenni szó nélkül. Ellenállni én sem tudtam a bűbájnak, muszáj volt, hogy a KULT Könyvek sorozat ezen kötetét a polcomon tudjam.

A történet a 17. század eleji Angliába repít vissza bennünket, és valós alapokra épül. A legtöbb szereplő valóban létezett, többek között maga az elbeszélő is, nevezetesen a mindössze tizenhat éves Fleetwood Shuttleworth, aki fiatal kora ellenére egy nemesúr felesége, és a történetünk idején immár negyedszerre várandós. Egyik gyermekét sem sikerült korábban kihordania, és ez nem csak őt, de a férjét, Richardot is kezdi kétségbe ejteni. Hősnőnk végtelenül magányos, nincsenek barátai, bizalmasai. Az anyjával rendkívül rossz kapcsolatot ápol. Félti a magzatát, és a saját életét is, ráadásul férje kezd elhidegülni tőle. Végső elkeseredésében egy szegény, fiatal lányhoz fordul segítségért, Alice Grayhez, aki bábaként és a gyógyfüvek kiváló ismerőjeként hasznos tanácsokkal látja el a terhességét illetően. Amikor Alice-t boszorkányság vádjával börtönbe vetik, Fleetwood saját testi épsége kockáztatásával mindent megtesz, hogy megmentse az életét, mert megesik rajta a szíve, és mert makacsul, szinte rögeszmésen hiszi, hogy rajta senki más nem tud segíteni, csakis Alice.

Őszintén megmondom, eleinte nem volt zökkenőmentes a kapcsolatom a könyvvel. A fogalmazásmóddal nem voltam maradéktalanul elégedett. Annak ellenére, hogy elég hamar felvettem a ritmust, és két nap alatt elolvastam, továbbra is fenntartom, hogy a szöveg stílusa elmaradt az általam elvárttól. Ez a téma annyi lehetőséget rejt magában, hogy egy komolyabb, szépirodalmibb hangvételben sokkal erőteljesebb, maradandóbb élményt nyújthatott volna. Viszont, mivel könnyen tudok alkalmazkodni az olvasmányaimhoz, és igyekszem megtalálni bennük azt, amit mégis szeretek, végül a Familiárisok is megnyert magának bizonyos okokból. A stílus ugyan korántsem veretes, de igényes, gördülékeny és az írónőnek remek érzéke van a hangulatteremtéshez. A karakterek kidolgozásában kicsit teátrális jegyeket mutat, de erősen az alapoknál marad, és ezt jól is teszi, így nem esik irritáló, hiteltelen túlzásokba. Ennek köszönhető, hogy nem karikatúrákat, hanem korrekt jellemábrázolásokat kapunk, még ha azok kissé klisések is maradnak végig.

A téma érdekfeszítő, bár a hangsúly nem a boszorkánypereken, hanem inkább a főhősnő személyes küzdelmén van. A regény hibája – véleményem szerint –, hogy egy olyan modern felfogást közvetít, ami egyáltalán nem korhű. Minden egyes szereplő tökéletesen tisztában van vele, hogy boszorkányok nincsenek, hogy ez valójában csak egy mondvacsinált politikai húzás, amelyből a befolyásos emberek profitálhatnak. Ezzel a ténnyel manapság mi már tisztában vagyunk, de azt gondolom, azokban az időkben ez korántsem volt így. Az embereket akkoriban még könnyebb volt ámítani, tudatlanságban tartani, és a legtöbben hittek a varázslatokban, a familiárisok és boszorkányok, ördögök és átkok létezésében. Babonás, sötét kor volt az, és ennek ábrázolása feltétlenül hiányzott a könyvből.

Ami viszont az erőssége, az a nők helyzetének bemutatása. Ez elkeserítő módon olyan sokat nem is változott az elmúlt évszázadok során. Az a nő, aki nem tud, vagy nem akar gyereket szülni haszontalan, értéktelen, könnyen lecserélhető, és feltétlenül szánalomra, vagy éppen megvetésre méltó. Fleetwood Shuttleworth tulajdonképpen a puszta életben maradásért küzd, ráadásul rendkívül éleslátó és reális az esélyeit illetően. Egy ponton súlyos mondat hagyja el a száját, amikor a kérdésre, hogy fiút szeretne, vagy inkább lányt, azt feleli: „Két fiút. Senkinek sem kívánnám egy lány életét.” Mivel a hangsúlyt egyre inkább erre a szálra helyezi az írónő, ezért a regény a maga nemében elég jelentős társadalomkritika, és emiatt jó véleménnyel vagyok róla. Nem kiemelkedő, vagy formabontó, és történelmileg sem minden tekintetben akkurátus, de nagyon izgalmas, érzelmekben gazdag történet, fordulatos, kalandokban bővelkedő, és lebilincselő.

Az eredeti bejegyzést a blogomban találjátok:
https://tisztalappalavilagban.blogspot.com/2020/07/stac…

2 hozzászólás
Porcsinrózsa>!
Stacey Halls: Familiárisok

Stacey Halls: Familiárisok A pendle-dombi boszorkányok

Első látásra beleszeret(het) az olvasó, a gyönyörű, esztétikus borító mágnesként vonzza a szemet. De nem a borítót olvassuk. Az alcím megtévesztő, mert az 1600 – as évek boszorkányüldözése csak a kerettörténet. Csupán érintőlegesen olvasunk a perekről, ellenben annál többet tudunk meg a szereplők jelleméről, gondolkodásáról, életkörülményeikről. Ambiciózus, gátlástalanul törtető férfiakról, akik számára az emberélet sem drága céljaik elérése érdekében. A történet középpontjában a füvesasszonyok, a bábák állnak, no meg az emberi tudatlanságból adódó homály, mely az ő tevékenységüket övezi.
Jól megírt, olvasmányos, fordulatos mű, mely igényesen szórakoztat. Kizökkent a jelenünkből, időutazást tehetünk. Valós eseményekre épül a fikció, ám ebből számomra sok minden „sántít”. Nincs olyan ép eszű anya, aki ilyen módon egy férfi játékszerévé tenné a kicsi lányát, ahogy ezt itt megjeleníti a szerző. És nincs fiatal feleség, aki belenyugodna a férje kettős életvitelébe. Ezen felül számomra a regény befejezése is eléggé ide nem illő volt, valahogy tőből elmetszette az egészet, ahelyett, hogy kerek lezárást adott volna. Ezért adtam négy csillagot az értékelésnél.

6 hozzászólás
robinson P>!
Stacey Halls: Familiárisok

Stacey Halls: Familiárisok A pendle-dombi boszorkányok

Ez a regény két erős, tudatos hősnőt mutat be nekünk. Megismerhetjük milyen volt a nők sorsa, az emberek boszorkányságtól, mágiától való félelme. A téma fontos és súlyos, de szórakoztató módon van ábrázolva. Nem volt benne túl sok „boszorkányság”, a cím többet sugallt. Tökéletes szórakozást tud nyújtani a misztikusra vett izgalmas mese két nőről, nőknek. Nem lett szívszerelem, de értem miért szeretik…
https://gaboolvas.blogspot.com/2020/08/familiarisok.html

BeliczaiMKata>!
Stacey Halls: Familiárisok

Stacey Halls: Familiárisok A pendle-dombi boszorkányok

Fenntartotta az érdeklődésemet, tudni akartam, hogy kinek mi lesz a sorsa, mert nem lehetett benne biztos az ember. Mindig feldühít, amikor emberek sorsa mások hatalma vagy félelme miatt van megpecsételve. Ezesetben nem éreztem olyan dühöt, mint más könyvek esetében, de izgalmat, kis szorongást mindenképp. Főleg, amikor az ember állítólagos barátja válik egyik pillanatról a másikra „szörnyeteggé”. Amíg engedelmes, csendes, tehetetlen, stb valaki és nem lázad, addig nem okozhat bajt, addig hagyják élni, de ha már mer másképp létezni, akkor jelen esetben az ördöggel cimborál/boszorkány.

tonks>!
Stacey Halls: Familiárisok

Stacey Halls: Familiárisok A pendle-dombi boszorkányok

Ha minden szép borítójú könyv ilyen jó lenne, akkor kevesebb gond lenne a világban. Mert ez a borító gyönyörű, hangulatos, maga a kiadás is olyan minőségi, hogy öröm kézbe venni és a fülszöveget bár többször is olvastam, mégsem készíthetett fel arra, amit kaptam a borítón túl.
Nagyon erős a Stacey Halls teremtette atmoszféra, szinte érezni a zuhogó esőtől nedves föld szagát, hallani a burjánzó erdő és a benne élő állatok neszeit. A baljós hangulat lassan szivárog ki a fák közül a történet fő helyszíneként szolgáló gyönyörű kúria felé, belecsimpaszkodva a falakba, ablakkeretekbe, az ott lakók szívébe. Nincsenek ugyan olyan költői tájleírások, mint a szintén KULT könyves Sarah Perry esetében, de a könyv nem is Lancaster grófság szépségéről akar mesélni, hanem az ott élő emberek küzdéséről és gyarlóságáról, egy sötét, máig megdöbbentően kegyetlen korban: az írónő a 16-17. századi angliai boszorkányüldözéseket választotta témául, azon belül is a Pendle-dombi boszorkányok ügyét 1612-ből. Ekkor I. Jakab volt az uralkodó, aki nem sok különbséget tett a katolikusok és a boszorkányok között, Démonológia című művét serényen forgatták a vándorbírók és mindazok, akik boszorkányokat kerestek. Ez utóbbiakból sajnos nem volt hiány.
A regény főhőse a különleges nevű Fleetwood Shuttleworth, aki nyomorúságos gyerekkorából menekülve ment férjhez alig 13-14 évesen és 1612-ben már 17 éves. Egy nagy ház, Gawthorpe Hall úrnője, amelyet férje, Richard a családjuknak építtetett, mégis bizonytalanul lépked benne: minden igyekezete ellenére nem tudott még örököst adni férjének, amely megszilárdítaná társadalmi pozícióját. Negyedik teherbe esése után talál egy rejtélyes levelet, amelyben az orvos azt írja Richardnak, hogy a felesége még egy szülést nem élne túl. Fleetwood kétségbeesetten keresi a választ, hogy ez valóban így van-e és egy furcsa körülmények között megismert lányt, Alice-t kéri meg, hogy vállalja mellette a bábaságot. A két lány szépen lassan közelebb kerül egymáshoz, és miközben a helyi főbíró vad boszorkányüldözésbe kezd, egész családokat készül kiirtani, hogy feljebb jusson a politikai ranglétrán, ők ketten rádöbbennek, hogy a sorsuk immáron teljesen összefonódott a Fleetwood szíve alatt hordott még meg sem született gyermekével.
Régebben sokat ábrándoztam arról, hogy milyen jó lenne egy másik korban élni, most már inkább úgy látom, hogy milyen szerencsés vagyok, hogy nem kell. Kész csoda, hogy a rengeteg mocsok, kegyetlenség mellett fenn maradt az emberiség, ha a női sorsokat nézem, akkor meg végképp. Fleetwood és Alice különböző társadalmi osztályokba tartoznak ugyan, mégis egyaránt hatással van rájuk egy szinte idegen férfi becsvágya és a környezetük pletykaéhsége. Kettejük közül Alice látja tisztábban a dolgokat, Fleetwood sokáig végtelenül jóhiszemű és naiv. A regény bizonyos szempontból az ő felnövéstörténete, mert bár már évek óta feleség és úrnő, sok tekintetben mégis egy 17 éves kamasz. Keserűen emlékszik vissza egyik korábbi terhességére, ami után azzal vádolták meg, hogy saját maga tehet arról, amiért a csecsemője halva született, mert játszott a kutyájával. A mai korban senki se akad ki azon, ha egy 15 éves forma lány nagy magányában a kutyájának dobál egy botot, de a 17. században ez nem így volt. Bár Alice az, aki nyomorba született és kiszabadulnia semmi esélye sincs, hiába eszes és talpraesett, Fleetwood sorsa is szánni való, ahogy lassan megismeri férje igazi énjét. A boszorkányüldözés krónikája, Fleetwood felnövéstörténete mellett az ő házasságuk alakulása is a könyv szerves részét képezi. Felvetődik a kérdés, hogy mennyire ismerik egymást, mitől lehet boldog egy házasság, miért fontos az őszinteség.
A könyv eleji baljós hangulat egy rövid javulást követően még fojtogatóbbá válik, mintha a könyvborítón virító indák fojtogatnák az ember nyakát, mégis nagyon nehéz letenni, olvastatja magát. El nem tudtam már képzelni, hogy mi lesz a befejezésben, miben merjek reménykedni, de szerencsére jól alakította az írónő, elégedett szívvel csuktam be a könyvet. Maradandó könyvélmény marad.

3 hozzászólás
cicus61 P>!
Stacey Halls: Familiárisok

Stacey Halls: Familiárisok A pendle-dombi boszorkányok

Nagyon jó kis könyv ez. Persze, hiszen a téma a boszorkányság :) Mindig megállapítom, hogy azért a régi világban nagyon nehéz volt az élet, főleg az olyanoknak, mint Alice, aki értett pár dologhoz, ezért azt mondták, hogy boszorkány. Nagyon szerettem a szereplőket, bár Richard nem volt a kedvencem. Szegény Fleetwood 17 évesen több mindent átélt, mint a mai világban egy 30 éves. Nagyon jó kis történet volt szeretetről, bizalomról, emberségről. Ajánlom.

4 hozzászólás
bartok_brigitta P>!
Stacey Halls: Familiárisok

Stacey Halls: Familiárisok A pendle-dombi boszorkányok

Amikor először megláttam a borítóját, azonnal beleszerettem, és a téma sem áll messze tőlem, szóval csak idő kérdése volt, hogy be fogom szerezni. Egy darabig halogattam az olvasást, mert abban csak reménykedtem, hogy a történet is tetszeni fog – féltem, hogy úgy járok vele, mint a legtöbb hangulatvásárlással, és a végén keserű szájízzel, csalódásokkal telve fogom letenni a könyvet. Szerencsére nem így lett, mert nálam a Familiárisok is felkerült az idei legjobbak közé.
Gyönyörű történet két nő barátságáról, a középkorról, a tudósasszonyokról és boszorkányüldözésről. Stacey Halls nagyon hitelesen képet fest a 17. század Angliájáról, ahol a férfiaknak vannak jogai, a nőknek kötelességei – utóbbiak inkább tárgyak, akiknek sem saját érzései, sem önálló gondolatai nem lehetnek, egyetlen dolguk, hogy örökössel szolgáljanak a férjük számára, ha pedig ez nem sikerül… Tetszett, hogy az írónő létező személyeket választott a történet elmesélésére, de így nagyon nehéz karakterekként hivatkozni rájuk, így a szimpátia és az ellenérzések megfogalmazása is nagyon furcsa érzés lenne számomra, ezért ezt most mellőzném.
A könyv olvasása közben az érzelmek egész sorát átéltem. Együttérzés, harag, bánat, keserűség. Remény. Az írónő stílusa nagyon kifejező, nem nehéz beleélni magunkat az eseménysorozatba. Olvasmányos, és könnyed nyelvezete lehetővé teszi, hogy ezt a nehéz témát is viszonylag egyszerűen feldolgozhassuk. Kicsit több boszorkánykodásra számítottam, de így sem vagyok csalódott. Érdekes volt látni, ahogy a férfiak megriadnak attól, ha egy nőnek megvan a maga tudománya.
A regény végében egy kicsit csalódtam; nehéz volt elfogadni, hogy Fleetwood Richard minden vétkét megbocsátotta; a befejezés a kötet sötét tónusához képest kicsit rózsaszínre sikerült, mintha az írónő szándékosan ragaszkodott volna a ”happiendhez”. Összességében nem bánom, hogy olvastam, biztosan fogom is még, és szívből fogom ajánlani bárkinek, akit ez a téma egy kicsit is érdekel.

Andee_Sis >!
Stacey Halls: Familiárisok

Stacey Halls: Familiárisok A pendle-dombi boszorkányok

Igazából, még nem is tudtam, hogy miről szól, amikor már megtetszett a borító. Aztán olvastam az értékeléseket, véleményeket is, így amikor megláttam a könyvtár polcán, gondolkodás nélkül leemeltem. Nagyon olvastatta magát, szinte észre sem vettem és a végére értem.
A történet és a szereplők végig hullámzó érzéseket keltettek bennem. Néha nagyon szerettem, néha nagyon nem. De pont ettől volt nagyon valóságos. Nem minden fekete és fehér, vannak változások, van aki jobbá válik, van, akiről kiderül, hogy sosem volt jó. Volt olyan, hogy drukkoltam, hogy az író bizonyos szereplőket valamilyen módon tegyen el láb alól. :)
Összességében tetszett.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Boglinc P>!

– Egy leánygyermek élete ugyanaz, mint egy feleségé – épp csak egy másik férfi mondja meg, mit csinálj.

Stacey Halls: Familiárisok A pendle-dombi boszorkányok

BeliczaiMKata P>!

Szomszédok vádolják meg a szomszédjaikat – ez az emberiség legmegbízhatóbb jellegzetessége, és elsősorban emiatt telnek meg a tömlöcök.

304. oldal

Stacey Halls: Familiárisok A pendle-dombi boszorkányok

manami P>!

A törvény olyan, akár a pókháló: a kis legyek fennakadnak rajta, a nagyok azonban átszakítják.

141. oldal

Stacey Halls: Familiárisok A pendle-dombi boszorkányok

brigcs P>!

A szóbeszéd még a betegségnél is gyorsabban terjed, és ugyanolyan pusztító lehet.

304. oldal

Stacey Halls: Familiárisok A pendle-dombi boszorkányok

Kitabu_hu P>!

Az asszonyok életet és halált hordanak ki a hasukban, amikor megfogannak; ez létezésünk megváltoztathatatlan ténye.

Stacey Halls: Familiárisok A pendle-dombi boszorkányok

Boglinc P>!

– Hány gyereket akar?
Átkaroltam magam.
– Kettőt – feleltem. – Hogy ne legyenek olyan magányosak, amilyen én voltam.
– Egy fiút és egy lányt? – kérdezősködött tovább.
– Két fiút. Senkinek nem kívánnám egy lány életét.

170. oldal

Stacey Halls: Familiárisok A pendle-dombi boszorkányok

Boglinc P>!

Anyám szerint mindig túl sokat törődöm azzal, hogy mit gondolnak az emberek, de valójában inkább az szokott izgatni, hogy mit mondanak, kiváltképp a hátam mögött. A gondolat magánügy, a szóbeszéd azonban nem.

Stacey Halls: Familiárisok A pendle-dombi boszorkányok

Boglinc P>!

A kandallópárkány fölött, a Suttleworth-címer két oldalán két gipszszobor állt őrt, két nőalak, feleakkorák, mint én: Prudentia és Justitia, vagyis Megfontoltság és Igazságosság. Néha azt képzeltem, ők a barátaim. Ahogy anyám az egyenes hátával és testtartásával megállt a kandalló előtt, épp kettőjük közé került, és ettől úgy festett, mint a harmadik nővérük, Szenvedés.

Stacey Halls: Familiárisok A pendle-dombi boszorkányok

Bea_Könyvutca P>!

Nem tudtam, megengedik-e, hogy felolvassam a vándorbíróságon, olyan esetről sem tudtam, amikor egy nőnek megengedték, hogy kiálljon és beszéljen, legfeljebb a vádlottak padján. A gondolattól, hogy megteszem, megroggyant a lábam, de azután Alice arcára gondoltam, ahogy hunyorgott a fényben, miután addig a sötétben tartották. Neki ott kell lennie a tárgyaláson, nekem viszont van választásom.

304. oldal

Stacey Halls: Familiárisok A pendle-dombi boszorkányok

Boglinc P>!

– Lefogadom, hogy te semmitől sem félsz – jegyeztem meg.
– Dehogynem – felelte és kihúzott egy meglazult szálat a kötényéből. – A hazugságoktól félek.

165. oldal

Stacey Halls: Familiárisok A pendle-dombi boszorkányok


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Jane Austen: Értelem és érzelem
Ugron Zsolna: Erdélyi menyegző
Alice Hoffman: Galambok őrizői
Celia Rees: Bűbájos Mary
Joanne Harris: Partvidékiek
Philippa Gregory: A füvesasszony
Mary Westmacott: A lányom mindig a lányom
Kerstin Gier: Zafírkék
L. M. Montgomery: Anne otthonra talál
Leiner Laura: Ég veled