Egyéni ​javaslat 24 csillagozás

Spiró György: Egyéni javaslat

"Reggel ​fél nyolc, csöngetnek. A szomszédasszony.
– Szia, hozzátok nem csöngettek be hajnali ötkor?
– Nem.
– Mert hozzánk becsöngettek. Gondoltuk, hozzátok jöttek vendégek, csak mellényomták a gombot.
– Nem jöttek hozzánk vendégek.
– Meg kéne mondani nekik, hogy máskor ne csöngessenek be másokhoz.
– Nem jött hozzánk senki.
– Nem mentünk le, gondoltuk, ti majd lementek, a ti vendégeitek.
– Hozzánk nem csöngettek be. Hiába is tennék, évek óta rossz a csengőnk. Többször javíttattuk, hiába. Telefonon szoktak megcsörgetni. A postás hozzátok adja be az ajánlottat. Évek óta.
– Mondjátok meg nekik, hogy hajnali ötkor ne csöngessenek. Hívjanak fel titeket telefonon.
– Nincsenek olyan ismerőseink, akik hajnali ötkor állítanának be.
– Úgyhogy inkább telefonáljanak, minket pedig hagyjanak aludni. Mondjátok meg nekik, hogy ne csöngessenek be hozzánk hajnali ötkor. Biztos nagyon fáradtak voltak, és elnézték a gombot. Most biztos… (tovább)

>!
Magvető, Budapest, 2019
208 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631438369
>!
Magvető, Budapest, 2019
208 oldal · ISBN: 9789631439113

Kedvencelte 2

Most olvassa 8

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 20

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Kuszma P
Spiró György: Egyéni javaslat

Ha a szavak kövek volnának, Spiró most törte volna be a parlament ablakát. De a szavak nem kövek – várat se lehet belőlük építeni, csak mondom –, ha pedig írva vannak, kiváltképp nehezen jutnak el azokhoz, akikhez és akikről szólnak. Így aztán a parlament ablakai ezúttal épek maradtak, s munka nélkül darvadoznak a nemzeti üvegesek.

Mintha szöveggyűjtemény volna a Feleségverseny-hez: a kötet – túlnyomórészt – képviselői törvényjavaslatokat tartalmaz egy képzelt, brutálisan provinciális Magyarországról, a léghasználati díj bevezetéséről, lakosságcsere-tervezetről vagy épp az ötödikes tankönyvek módosításáról, egyszóval csupa abszurd, szürreális, hihetetlen dologról. Ám tekintve, hogy Magyarország már eleve kezd brutálisan provinciális, sőt, mindinkább képzelt lenni, ezért ezek az amúgy frappáns írások is csak addig minősülnek viccesnek, amíg rá nem jön az ember, mennyire jól elkapják a kormányzati nyelvhasználat és gondolkodás nem is oly távoli és nem is oly lehetetlen jövőjét. De hát gondolom, ez a vérfagyasztó vetület maga az írói cél.

Mindazonáltal lassú, szakaszos olvasását javaslom. Én legalábbis besokalltam icipicit a végére.

15 hozzászólás
>!
olvasóbarát P
Spiró György: Egyéni javaslat

„Sose feledjük a népköltészeti ihletésű szép magyar siratóének jó tanácsát: „Derűs néplélekkel könnyű a haladás.”

Műfaja szerint humoreszkeket tartalmaz a kötet 31 fejezetben. Az élet minden fontos területére kidolgozott abszurd törvényjavaslatok, szabályok gyűjteménye. Sok ismerős, didaktikus szófordulat, gondolatmenet, a végletekig részletezett, szájbarágós formában. Sokat tesz a nemzeti öntudat fejlesztésért!!
A tankönyv, állampolgárság, évszakszabályozás, vízszabályozás, levegőhasználat, szélrendelet, EU regény, írótörvény, hajléktalanok, lakosságcsere, tolonctervezet, tudományos intézet működése, lakógyűlés is szóba kerül, majd zárásként Levél a nyugdíjasoknak.

„A Magyar Nemzeti Nemzetiszínház legyen a legjobb nemes magyar hagyományok letéteményes, továbbvivője, nemtője, keltetője és bölcsetője!”

„Évente legalább egy könyvet olvass el, ó magyar!” mozgalom, és drámapályázat, klasszikus drámák szereplőinek életre keltése.

Jó válogatás, ez a szerepmonológokat tartalmazó kötet. Tökéletesen benne van Spiró iróniája. Egyetlen baj van vele, hogy nem lehet rajta önfeledten nevetni, néha még mosolyogni sem, ez viszont nem az író hibája.

>!
Zero MP
Spiró György: Egyéni javaslat

Előre leszögezném, hogy sosem olvastam Spirótól eddig még semmit. Egyszer majd biztos fogok, állítólag van több, amit kéne, de nem emiatt fogok belevágni, mert ez nagyon nem jött be.
Nem mondom, hogy valahol nem értékelem a fricskaságát, ezt a macskakő-feltépő vehemenciát és maró iróniát, de csak ennyiből felhúzni valamit…
Hihetetlen töményen strigulázott kórlapja ez keményen dolgozó kis magyar keserűségünknek, meg a többi blabla, és hiába érvényes, szerintem ez így, ebben a formában felesleges, mi több, káros. Jobbos meg balos közti árokmélyítésre kiváló, akinek el kéne olvasni, az nem fogja, mert a Spiró úgyis lipsi, aki meg elolvassa, az eleve egyetért.
De a stílus az megreked egy el nem készült, de a parlamenten már átnyomott törvényvázlat, meg egy rutinból lezavart, középrossz 444-publicisztika között félúton, ami számomra még érdektelenebbé tette a dolgot.
Nem az író hibája, hogy a körülöttünk dalmahodó, átkozott magyar valóság nem sokkal kevésbé abszurd, mint ami itt le van írva, de az már az ő hibája, hogy elkésett. Mert ha, mittomén, megírja ezt 2011-ben, amikor még nem volt ennyire véresen komoly (vagy nem éreztük még ennyire annak, csak egy szar viccnek) ez az orbáni izé, akkor még én is röhögtem volna. 2019-ben olvasva viszont egy mosolyt nem tudott kierőszakolni. Frusztráló. Unalmas. És nem vicces. Már nem.

8 hozzászólás
>!
Cipőfűző 
Spiró György: Egyéni javaslat

Nemrég olvastam egy hasonló kötetet Karinthytól (https://moly.hu/konyvek/karinthy-frigyes-a-felesegem-beszeli), és hát a kettőt összevetve rájöttem egy-két dologra. Nem vállalkoznék axiómák letételére, ezek csak amolyan benyomások. Egyébként az Egyéni javaslat nem gyengébb annál.
Egyben nagyon tömény. Persze a humoreszk ezért is inkább publicisztikai műfaj. (Például tömegközlekedésre kiváló lehet ez a kötet.) Gerince, hogy önmagában abszurdnak tetsző dolgot fordít át általános érvényűvé. Ha az ember gyorskajaként fogyasztja, megfeküdheti a gyomrát.
Természetesen vannak benne humoros írások, de a jelen valóságában mégis elszomorítóak. Az említett Karinthy könyv végig kellemes volt. Lehet, hogy csak azért, mert az abban taglalt dolgok tőlem már távoliak. Meglátjuk, hogyan alakul a jövő, remélem Spiró nem jövőbelátóként osztotta meg velünk azt, ami ránk vár. Jobb lenne, ha húsz év múlva újraolvasva feszélyezetlenül végig tudnám majd vigyorogni a kötetet.

3 hozzászólás
>!
pável P
Spiró György: Egyéni javaslat

Tekintetes Nemzeti Magyar Irodalmi Erőközpont Központi Nemzeti Bizottsága, Szellemi Termékek Országos Tanácsa, Szellemi Termelő Osztály*!

Állampolgári javaslatom lényege a következő.
Kérem nézzék el szókimondásomat, de hát a magyar egy lényegre törő nyelv. Én kérem, mis-máslani csak a borospincémben szoktam volt.
Szóval, hát. Ha Kegyelmetek nem húznák meg a derékszíjat az anszien rezsim irodalmi életének potrohán, ha nem fojtogatnák a lapokat és zárolnák a korábbi ösztöndíjrendszert, akkor, egyrészt csak egy cseppel folyna el több pazarlás az országban, másrészt végre csak akkor írnának az írók, ha van is mit, ugye. Mármint, mondanivalójuk, na. Amit a költő is mindig mond, csak másképp.
Ösztöndíjat ugyanis még sosem kértek vissza senkitől! Na de mostanában, ha pénzt akarnak a szerencsétlenek, hát vagy bérkommentelőnek állnak, vagy le kell szerződniük pár konkrét könyvre a kiadóikkal, és azoknak bizony akkor is kell a kézirat, ha még nem elég jó az a munka… el kell számolniuk vele. Ügyetlenek a pénzügyekben is, lássuk be, még a tintát sem képesek lemosni az ujjukról, nemhogy pénzt moss… szóval fialtassanak. Ha ők előleget adnak, akkor abból muszáj hogy könyv legyen. És kész a baj, a remekíró olvashatatlan műve!
A kritikai élet majd félrenéz, nem is ropog annak a nyaka, be van járatva rég, de az olvasó megint csak egy fércművet kap az arcába. Ünnep, ha kicsit olvasható, ha nem teljesen gyagya.
Kérelmem a Nemzeti Irodalmi Erőközpont fele, hogy csak egy kisebb, Hátsó-Macedóniának ajándékozott stadion alig pár széksorának áráért állítsák vissza az írói díjak, ösztöndíjak, alapítványok özönét, hátha onnantól kevesebb, de nívósabb, könyvszerűbb könyv születik! Éljenek tőlem ezek a tintások mint az a Marci hevesen, nem sajnálom én tőlük, csak ne fussunk bele oly sok, a fiók mélyéről kényszerből előkapart írásműbe!
Alázatos nemzeti hévvel,
T. Rolland határőrmester, akit itt felejtettek mióta se ki se be, és hát az asszony még az eb is fogatlan már, én meg egész nap csak olvasok, tetszenek tudni, de már kétszer is mindent, át, amit csak az elkobzott áruk konténerében leltem. Hát ezért, maradok (de meddig?), kacagányos tisztelettel.

spoiler
* spoiler

>!
latinta SP
Spiró György: Egyéni javaslat

    Az első írást – részben – 2016 koranyarán, a PIM udvarában tartott estén Spiró György felolvasta. Ekkor a nagy négyesből ketten távol maradtak: Parti Nagy Lajos külföldön, Esterházy Péter kórházban… Závada Pál és Spiró György mellett apa és fia Dés László és András zenéltek, illetőleg Dés László felolvasta Esterházy Péter friss üzenetét, majd helyette, a távolléte miatt ő olvasott Esterházy Péter Hrabal könyvéből

    Azóta sok minden történt… Velük is – velünk is.

    De az a mégiscsak „szétröhögős” hangulat (a szerző sem tudta megállni a felolvasás közben) megmaradt.

    Nekem nagyon hiányoztak már ezek a szövegek, annak ellenére – vagy talán éppen azért –, hogy az egyre mindennapibb abszurdjainkról szólnak, és úgy, ahogyan csak érdemes.

2 hozzászólás
>!
MortuusEst
Spiró György: Egyéni javaslat

Őszintén bevallom, nem igazán nevettem olvasás közben. (Mosolyra is ritkán fakasztott.)
Ez miről árulkodik vajon? Rólam? Spiróról? Az országról, amit ábrázol-karikíroz?
Nem igazán tudtam eldönteni.
Tény, hogy nem igazán vagyok vicces kedvemben, ilyenkor nyilván a humorra is nehezebben vagyok vevő. (Eleve nem vagyok egy vicces figura, a Móricz-féle, szépen megírni csak azt lehet, ami fáj, közelebb áll hozzám.)
Szerintem Spiró sincs csúcsformában. Az egyik legfontosabb kortárs írónak tartom, de ez a kötet egészen biztosan nem a legfontosabb könyve. (A szívembe biztosan nem lopta be magát, Nem tenném a Fogság mellé. Csak szó szerint. Hiszen a polcomon van.) Gördülékeny, virtuóz nyelv az övé, remekül megformált szöveg ez… csak az a bizonyos szikra nincs meg benne. Látszik, hogy a szakma a kisujjában van (Vele sincs tehát bajom, nem fogom ezért lesajnálni, rosszabb írónak gondolni.), de mégis olyan erőlködés jellege van az egésznek. Mintha a közéletről lenne nagyon sok mondanivalója, de nem jó formát választott volna. Az esszéi nálam ezerszer jobban működtek.*
Az ábrázolt mai magyar viszonyok meg olyanok, amilyenek. Ezeket találóan ábrázolja. Csak nem vicces. Mert a mai viszonyok nem viccesek. Hogyan lehetne azon nevetni pl. hogyan nézzen ki egy törikönyv( az abszurdig eltúlozva), amikor naponta abból tanít mindenki? (Kötelezően azt választva, hiszen nincs más.) Az a helyzet, hogy a ma abszurditásának ábrázolásához Spiró visszafogott intellektuális finomsága szerintem teljesen alkalmatlan. Ehhez egy grindcore zenekar kell.
Végül, sajna egy ideig érdekes csak kifigurázni ezeket az égbekiáltó böszmeségeket. (Már bocsánat.) Ugyanezt éreztem Parti- Nagy meséinél is… egy idő után nagyon fárasztó, és különösen frusztráló ezeket olvasni. Nevetés helyett csak a tehetetlen düh kerít hatalmába.

"Arra való az irodalom, hogy ne érezzük magunkat magányosnak, és megtapasztaljuk azt a sokszor keserű, de alapvetően mégis felemelő érzést, hogy olyan szörnyű helyzetben, mint amilyenben most éppen mi vagyunk, voltak már mások is; amint ezt megérezzük, helyzetünk máris kevésbé reménytelen. A Magtár c kötet fülszövege

>!
Linszyy P
Spiró György: Egyéni javaslat

Mit mond el az országunkról az, hogy csendben somolyogva olvastam, és közben végig úgy éreztem, tilosban járok? Hogy csodálkoztam, hogy ez a kötet csak úgy megjelenhetett, mikor olyan szépen, kendőzetlenül csapja arcon a mai politikát és mindent, ami ebben az országban zajlik.
Összességében tetszett, de néhol túl szájbarágós és részletezős volt, ami engem untatott. Ilyenkor azon gondolkodtam, hogy jut ennyi hülyeség egy író eszébe? Aztán megválaszoltam magamnak: csak szét kell nézni, és az ihlet magától jön.
Mert az a legmegdöbbentőbb ezekben a törvényjavaslatokban, hogy lassan a valóságban is csak ilyen elrugaszkodott baromságokkal találkozunk.
Ezért nekem kevésbé vicces, sokkal inkább szomorú volt ez a könyv. Nagyon kíváncsi lennék arra, hogy a vicces sztorikat kérő nénik vajon mit gondolnak erről a keserédes, de inkább keserű kötetről.
https://www.youtube.com/watch…

>!
Last_unicorn
Spiró György: Egyéni javaslat

Nem tudom nekem ez volt az első ilyen könyvem nos nem igazán tetszett, bár tény humoros volt. Néhány helyen de sok helyen túlbonyolította

>!
Lőrinczi_Gellért_2001
Spiró György: Egyéni javaslat

Nagyobb volt a hype körülötte, mint a minősége. Vannak benne jó szövegek, főleg az első, az kifejezetten jó, de a legtöbb erőltetett és túlírt. A felét biztosan húztam volna, egy negyedét meg átdolgoztattam volna, a maradék az jó.
Humoreszkek helyett pedig inkább szatírákat, paródiákat mondanék, és ha úgy olvasnám, akkor lehet ha a szövegek többsége még menthető lenne.
Továbbá nagyon fárasztó, vékonyka könyv, de két hete kínzom, egyszerűen nem tudok belőle kettőnél több szöveget olvasni egyhuzamban.

A borító viszont gyönyörű.


Népszerű idézetek

>!
olvasóbarát P

1. A globalizáció során beállott felmelegedés miatt az idegen országokra szabott mérsékelt égövi besorolás (tavasz, nyár, ősz, tél) immár nem fejezi ki a Kárpát-medence sajátos, csak és kizárólag a magyarságra jellemző klimatikus viszonyait, ezért az évszakok elnevezése az alábbi újabb hungarikumok szerint változik:
a.) Nyárelő
b.) Nyár
c.) Nyárutó
d.) Karácsony

33. oldal, Évszakszabályozás

7 hozzászólás
>!
Bla IP

A kellemetlen szomszédok elüldözésének technológiája.

Szögbeverés órákon át, tíz-húsz perces szünetekkel. Falfúrás félóránként. Rapszodikus radiátorütögetés. Átkiabálás berekedés nélküli technikával, gyomorlégzés elsajátítása. Szőnyeg- és abroszkirázás célzott irányban. Állandóan ismétlődő rádió- és tévéüvöltetés. A csendháborítás fogalma, rések a rendeletben, a rendelet kijátszásának durvább és finomabb módszerei.

Postaláda-feltörés, postaláda kulcslyukának eltömítése. Szomszéd ajtaja elé való étolajkiöntés síkosítás céljából. Házfelügyelő – közös képviselő, számvizsgáló bizottság, házkezelőség – előtti bemártás, rágalmazás és vádaskodás.

A rendőrségi feljelentés formai és tartalmi szabályai. Feljelentés az adóhatóságnál. Feljelentés az önkormányzat szociális osztályán, építési osztályán, pénzügyi osztályán. Hamis tűzbejelentés.

1 hozzászólás
>!
olvasóbarát P

13. A törvény a kihirdetés napjától számított öt és fél hónappal korábban lép életbe.

31. oldal, Állampolgárság

>!
olvasóbarát P

A kisegítő személyzet szerint a kutatók jó, sőt esetenként baráti viszonyban vannak egymással, ami a munka eredményességének rovására megy, és az emberi alaptermészetnek sem felel meg. Ezt az anomáliát belső versenyeztetéssel meg kell szüntetni.

189. oldal, Átvilágítás

1 hozzászólás
>!
olvasóbarát P

8. A lakhatóság alapegysége a szoba-konyhás, vert falú, döngölt padlójú, előkertes, nem csatornázott ház, amelynek értékét a friss levegő növeli. A levegő bemérését a helyi Esélyegyenlőségi Bizottságok végzik, a fúrt kutak minőségét a helyi vályogkovácsok állapítják meg.

18. oldal, Budapest védelme

>!
pável P

Levél a nyugdíjasoknak
Mélyen tisztelt XY Nemzettárs(nő)!
Hogyléte és megléte iránt érdeklődünk, minthogy Ön a mi számunkra fontos úgy is mint egyén, de főleg mint nemzetünk alkotóeleme, akinek hosszú távú, huzamosan fennálló egészségében és jókedvében bizton reménykedünk.
Amennyiben azonban, reményeinkkel ellentétben, Ön már nem él, és levelünkre, amit az első levelünkre adott válasz hiányában másodszor is kiküldünk, másodszor sem válaszol, legnagyobb sajnálatunkra Önt törölnünk kell a nyugdíjra jogosultak listájáról, és a továbbiakban Önt fájdalmas veszteségeink között fogjuk számontartani. Hazánk jelenlegi és jövőbeli gazdasági helyzetében, éppen az Önök érdekében, nem engedhető meg, hogy az Ön nyugdíját illetéktelenek (rokonok vagy szomszédok) vegyék fel az Ön személyes elhunyta után, és ezzel az államot megrövidítsék.
Az Ön válaszát megkönnyítendő az illetékesekkel való levelezését digitális formában bonyolítjuk. Nem szükséges ehhez az Ön részéről semmi más, mint hardver, szoftver és némi jártasság a számítógép kezelésében. Hogy Önt semmiféle kár ne érje, a hardver és a szoftver beszerzését, amennyiben Ön egyikkel, másikkal vagy egyáltalán nem rendelkezik, a magyar állam hosszú lejáratú (akár harminc évig terjedő) hitellel segíti, ami az Ön nyugdíjas életkorát figyelembe véve nemzetközi viszonylatban is méltányosnak mondható, és a kívánt gépek és programok vásárlásának önrészét a minimálisra csökkenti. Amennyiben Ön a rendeletileg kijelölt típusú hardvert és szoftvert választja, állami támogatást a helyi kormányszerveknél a műszaki ablakban igényelhet személyesen a hét öt munkanapján munkaidőben, a négyoldalas kérőlap ára 1640 Ft + áfa, a kérőlap árának előlegét speciális hiteltörlesztési feltételekkel a szociális, vallási és földmérési ablaknál lehet kérvényezni hétfőnként délután hat és fél hét között. A kérvényt két tanúnak kell láttamoznia, akik vérrokonok és közeli – kétszáz méteren belüli – szomszédok nem lehetnek. A vérrokontalansági és szomszédtalansági igazolást a helyi kormányhatóság szociális, vallási és földmérési osztálya adja ki a hét öt munkanapján munkaidőben, a tanúk és az Ön személyes jelenlétében.
Amennyiben Ön más típusú hardvert és szoftvert használ, mint az központilag elő van írva, azokat a területi kancellária műszaki osztályán hitelesíttetnie kell. A szoftverrel ellátott hardver beszállítását Önnek kell megoldania.
Ahhoz, hogy Ön a mi következő levelünket megkapja, regisztrálnia kell az ügyfélkapun, a „nyugdíjcélú levelezés” ikonra kétszer rákattintva. A legördülő válaszból a „válasz másodszor” lehetőséget kell választania, és az üresen hagyott négyzetes mezőben legföljebb 200 karakterben megírhatja nekünk, hogy Ön azzal a nyugdíjassal azonos, akinek a kilétét, főképpen pedig a meglétét meg szeretnénk állapítani. A személyazonosság igazolását több lépcsőben lehet elvégezni. Először elektromos aláírásért kell folyamodnia a szerver üzemeltetőjénél. Meg kell adnia nevét, becenevét, állandó lakhelyét, születési helyét, idejét, anyja nevét, legmagasabb iskolai végzettségét, személyi számát, tajszámát, adóazonosítóját és/vagy adószámát. A hitelesítés véglegesítéséhez jobb kezének öt ujjáról ujjlenyomatot kell adnia, amit a szabvány tableteken az Enter gomb használatával végezhet el. Ujjhiány esetén a tabletek szelfigombját benyomva íriszdiagnosztikával válthatja ki a hiányzó egy vagy két ujját jobb és bal szemének beszkennelésével. Régebbi típusú számítógépekkel az ujjlenyomat adása nem végezhető el; ha ilyen gép van a birtokában, szíveskedjék befáradni az ügyfélirodára, és ott az azonosítását a munkatársaink elvégzik.
Mindenképpen kapni fog egy 16 karakterből álló ideiglenes technikai jelszót, amit mentsen el és hordozzon magával, de a személyazonosságát igazoló okmányoktól elkülönítve. Az ideiglenes technikai számot a számunkra megírt válasz elküldése után cserélje le másik 16 karakteres, szintén véletlenszerűen generált technikai számra, mert biztonsági okokból ugyanaz a technikai szám a levelezés során kétszer nem használható fel. Azt ajánljuk, hogy az egyszerűség kedvéért mindkét – vagy később az összes – technikai számot őrizze meg, mert azok vita esetén a bíróság előtt is jól jöhetnek Önnek. A továbbiakban a bejelentkezéshez már csak a felhasználónevet és a jelszót kell megadni. A jelszóváltás kéthavonta esedékes, az előzőkhöz hasonló jelszót a rendszer nem fogad el. A jelszó megújításának elmaradása esetén új jelszó az okmányirodában csak személyesen igényelhető, ennek elmulasztása jogvesztéssel jár. A jogvesztett nyugdíjas járandóságát a többi nyugdíjas között a rendszer egyenlő arányban osztja fel. Átlagnyugdíjjal számolva ez a havi 130 500 Ft-os átlagnyugdíj 2,8 milliomod része, kerekítve 0,047 Ft, ami a nyugdíjszámlán kerül jóváírásra.
(…)

197. oldal, Levél a nyugdíjasoknak

>!
Cipőfűző 

(…) A légzésmérők hitelesítését és évi leolvasását állami cég végzi. Amennyiben az év végi leolvasáskor túlfogyasztás jelentkezik, a személyes átalánydíj megfelelő emelésére kerül sor. A díj megállapítása ellen a leolvasó cégnél lehet fellebbezni, a másodfokú határozatot a felállítandó Levegőhasználati Döntőbizottság hozza meg.
A légzésmérő elvesztése a légzésre való jogosultság elvesztésével jár.

133. oldal; Levegőhasználati díj

>!
pável P

– Ezt a mellékletikét
elveszítjük,
la-la-laa, la-la-laa,
elveszítjük,
hiánypótlást kérünk,
jó rövid határidővel,
késve fogjuk kipostázni,
la-la-laa, la-la-laa.
– Ezt a palit megfingatjuk,
félretesszük, elsüllyesszük,
ki a faszom lehet ő,
ki a faszom lehet ő,
mindegy, mindegy –
fingana ki mindahány.
– Ez meg itten kicsoda,
kicsoda de micsoda?
Akkor ezt most nem iktatjuk,
megfingatjuk, nem iktatjuk,
ki lesz vele ba-aszva,
ki lesz vele ba-aszva.
– Ez itten egy micsoda,
honnan ismerős a neve?
honnan ismerős a neve?
A tévéből, sejhaj, a tévéből.
Akkor őtet sem iktatjuk,
paha-pír-koho-sár,
paha-pír-koho-sár!
Fizessenek a gazdagok,
fizessenek a gazdagok!
– Na most ez itt ki a lófasz,
micsoda egy neve van,
ki se lehet ejteni,
kérelmed is ejtve van,
ejtve van de ejtve van.
– Legyen itt is hiánypótlás,
szerezzen be min-dent,
anyakönyvi kivonatot,
anyanyelvi kivonatot,
apafüle kivonatot,
jó rövid határidővel,
csipkedje már magát a nőci,
csip-csip-csip, kutykurutty.
– Ez meg itten mit akar, mit akar, mit akar,
nem értem, hogy mi a ló, mi a ló, mi a ló,
mi alól és mi felől.
Nem baj, nehem bahaj,
kegyelmezzünk meg nekije,
kegyelmezzünk meg nekije.
Így van, örülj neki,
kicsi apám, kisanyám,
verd a segged
a-ha földhöz,
kicsi micsodácskám.
– Na de most, na de most,
ezzel itten kibaszunk,
ezt a pechet, ó be kár,
rábasztál a sompolygásra,
kicsi apám, kisanyám.
Millijó, millijó,
franc beléjed, millijó,
kéne neked millijó,
se nem forint, se nem ejró,
dehogy kapol semmit se nem,
dehogy kapol semmit se nem!

181. oldal, Az ügyintéző áriája

>!
olvasóbarát P

A magyar soha semmit nem vett át senkitől, mindenkinek úri módon, nemesi lélekkel csak adott, tékozolt és pazarolt. A szlávoknak például megengedtük, hogy a mi területünkön telepedjenek le, és még földet is műveljenek. Ezt a kegyet ezer év múlva finoman fogalmazva nem hálálták meg. A sorainkban meglapuló, az üldözés elől hozzánk menekült zsidóknak megengedtük, hogy bajvékoljanak, amit a mai napig kitartóan művelnek.

163. oldal, A bajok helyzete hazánkban

>!
olvasóbarát P

A különböző eredetmondák egyenértékűek, de a Kárpát-medencében a magyar eredetmonda az egyedül érvényes. Nemzetiségeink, akik teljes egyenjogúságot élveznek, ezt szívesen elfogadják tőlünk.

5. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Janikovszky Éva: Ájlávjú
Dolák-Saly Róbert: Madáretető
Dolák-Saly Róbert – Szászi Móni: Boborján
Janikovszky Éva: Ráadás
Bajor Andor: Apróhirdetés
Feleki László: Le az olvasókkal!
Dolák-Saly Róbert: Agyatlantisz
Réz András: Válogatott szorongásaim
Kiss Ádám: Szütyiő
Pozsonyi Ádám: Harcra fel!