Az ​ember útja 13 csillagozás

Egy genetikai odüsszeia
Spencer Wells: Az ember útja

Mintegy 60 ezer évvel ezelőtt egy ember, velünk szinte minden fontosabb tulajdonságában megegyező lény járta be Afrika földjét. Az összes ma élő ember az ő leszármazottja. Vajon hogyan válhatott ez a teremtmény mindnyájunk közös apjává? Mi történt a többiek utódaival? Mi módon alakult ki az emberiség jelentős változatossága, ha csupán egyetlen történelem előtti ősben osztozunk? Érdekfeszítő könyvében Spencer Wells feltárja az igazságot arról, hogy őseink ott rejtőztek genetikai kódjainkban. Bemutatja a populációbiológia élenjáró tudományát, amely lehetővé tette a régmúltban élő emberek lakóhelyének felfedezését, és amely végül megalkotta az emberiség családfáját.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Talentum Tudományos Könyvtár Akkord

>!
Akkord, 2003
222 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639429384 · Fordította: Kovács Tibor

Kedvencelte 2

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

Bla IP>!
Spencer Wells: Az ember útja

Spencer Wells: Az ember útja Egy genetikai odüsszeia

Spencer Wells – Az ember útja – Ez bizony egy izgalmas tudományos munka – amennyire egy ilyen száraz téma, mint az ember kiválása az állatvilágból és a teljes bolygó meghódítása „izgalmas” lehet. De a számos tévút és zsákutca a „honnan jöttünk és kik vagyunk” kérdéseinek megoldása során azt mutatja, hogy nem volt könnyű e fontos kérdések mind pontosabb megválasztása. Mára már nyilvánvaló, hogy a történelmi Éva mintegy 200-150 ezer évvel ezelőtt élt Afrika területén, s a történelmi Ádám mintegy 60 ezer évvel ezelőtt lett párja Éva utódainak – s tőlük származik a ma élő összes „modern”ember. Az emberek életét egyre jobban korlátozó jégkorszak indította valszeg elődeinket Afrika elhagyáséra a partok mentén mintegy 60 ezer évvel ezelőtt, s jelentek meg Ázsiában 50 ezer és Európában 30 ezer éve. Ennek a kirajzásnak az eredménye Ausztráliában az aboriginek megjelenése is. Aki a részletekre, s az időbeli ugrások mikéntjére is szeretne választ kapni, el kell olvasnia a könyvet. Kétségtelen, hogy sokkal mélyebb ismeretekre tesz majd szert, mint ami egy átlagpolgár számára az emberi evolúció útjáról szükséges, de nem fogja megbánni – Nagyon ajánlom!

SandraMarseille>!
Spencer Wells: Az ember útja

Spencer Wells: Az ember útja Egy genetikai odüsszeia

Már a legelején felkelti az olvasó érdeklődését, amikor egy képzeletbeli repülőgéppel utazásra invitál, hogy bemutassa az egyenlítő mentén elő népcsoportok külső megjelenésén szembeötlő eltéréseket a szélességi körön haladva. Színes anekdotákkal tarkított könyv (pl. elmeséli, hogy Darwin a testvérével felrobbantotta a kerti laborjukat kísérletezés közben), így érdekes és olvasmányos marad, valamint elősegíti az olvasott szöveg elraktározódását. A fejezetek előrehaladtával egyre több hangsúlyt kap a tudományos hangnem és csökken az olvasmányos szösszenetek száma, de így is végig közérthető és lebilincselő marad. A rengeteg szakszó azért alaposan leterhelte az agyamat (bár tökéletesen érthetően el lett magyarázva mindegyik jelentése lebutított példákkal), így kénytelen voltam hosszabb szüneteket beiktatni a fejezetek között, hogy felfrissüljek. A nyelvészettel foglalkozó fejezetekhez érve vált ismét gördülékennyé az olvasás.


Népszerű idézetek

Epilógus>!

Egy komplex közlés megértéséhez és elemeinek integrációjához nagyon fontos, hogy legalább addig emlékezzünk a mondat elejére, míg a végére érünk.

100. oldal (Akkord Kiadó, 2003)

Spencer Wells: Az ember útja Egy genetikai odüsszeia

Aragorn>!

A tudomány célja nem a végtelen bölcsesség kapujának kitárása, hanem hogy határt szabjon a tévedéseknek. – Bertolt Brecht: Galilei élete

7. oldal

Spencer Wells: Az ember útja Egy genetikai odüsszeia

Epilógus>!

Valószínűleg a nyelvek evolúciója ugyanazt az utat követi, mint a modern ember migrációja. Afrikában eredt és később terjedt szét a földgolyó minden sarkába. […] Végül mindegyikük elhagyja a közös eredetre utaló nyomokat, de fogalmunk sincs róla, mennyi idő szükséges ehhez.

181. oldal (Akkord Kiadó, 2003)

Spencer Wells: Az ember útja Egy genetikai odüsszeia

6 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Elaine Morgan: A nő származása
Konrad Lorenz: A civilizált emberiség nyolc halálos bűne
Nigel Barley: Egy zöldfülű antropológus kalandjai
Szent-Györgyi Albert: Válogatott tanulmányok
Desmond Morris: A csupasz majom
Mike Goldsmith: Tudomány 30 másodpercben
Adam Rutherford: Minden ember [rövid] története
Elizabeth A. Dauncey – Sonny Larsson: Mérgező növények
James D. Watson: A kettős spirál
Larry Gonick – Mark Wheelis: Képregén