A múlt század egyik legnagyobb hatású filozófusának főművét tartja kezében az olvasó – minden bizonnyal a filozófiatörténet egyik legkülönösebb művét. Semmiben sem hasonlít a rendszeres bölcseletekhez: műbírálatok és naplók, lírai tanulmányok és levelek váltják benne egymást, különböző „szerzőktől”, akik vitatkoznak egymással, cáfolják és vádolják egymást. A filozófus átöltözetei ezek, s a bonyolult inkognitók rendszerében végül is három magatartás különül el, három életlehetőség (az esztétikai, az etikai és a vallási).
Gondolat Kiadó, 1978
Vagy-vagy 35 csillagozás

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Etikai gondolkodók Gondolat · Sapientia Humana Osiris · Osiris-Századvég könyvtár - Filozófia Osiris, Századvég, Gondolat

Nem egyszerű mű. Kierkegaard 11 hónap alatt összedobta, nekem több mint 11 hónap kellett,hogy felvegyem a fonalat, ahol eldobtam.
Nem tudom, hogy mit szedett a mű megalkotása közben, de néhol nem volt magánál, az biztos.
Ellenben elemzései, a legaprólékosabban mutatnak rá az élet mindennapos eldöntendő kérdéseire, légyen az Don Juan, Margaréta vagy éppen egy másik "gaz csábító.
Te magad semmi vagy- írja K., dilemma elé állítva az olvasót az esztétika és az etika közötti vékony kötélen. Én jelenleg a kötélen lógok.

„Velem is az történt, ami a monda szerint Parmeniszkusszal, aki Trposziosz barlangjában elvesztette a nevetés képességét, melyet azonban Déloszon ismét visszanyert egy formátlan fatuskó láttán, melyet Léto istennő képmásának tartottak. Amikor nagyon fiatal voltam, a Trophonisz barlangjában elfelejtettem nevetni; amikor idősebb lettem, amikor felnyitottam a szemem, és a valóságot kezdtem szemlélni, nevetni kezdtem, és ettől kezdve soha nem hagytam abba a nevetést. Láttam, hogy az élet értelme a megélhetés biztosítása, hogy az élet célja jogtanácsossá lenni, hogy a szerelem legfőbb üdve vagyonos lányt szerezni; láttam, hogy a barátság boldogsága egymás kisegítése pénzzavarban; hogy az a bölcsesség, amit a többség ennek fogad el, hogy lelkesültséget jelent beszédet tartani; hogy bátorság, ha valaki tíz tallér pénzbüntetést megkockáztat; hogy kedvesség az, ha valaki ebéd után azt mondja «váljék egészségedre!»; hogy istenfélelem, ha valaki évente egyszer úrvacsorát vesz.
Ezt láttam – és nevettem.”
id. a mű Diapszalmata részéből (ami a bevezetése és egyben a lényege az egésznek)

Alkatomban az az aránytalan, hogy mellső lábaim túlságosan rövidek. Egészen rövid mellső lábaim vannak, mint az új-hollandiai nyúlnak, hátsó lábaim viszont végtelenül hosszúak. Általában egész nyugodtan ülök; de ha megmozdulok, akkor ez egy szörnyű ugrás lesz mindazok rémületére, akikkel a család és a barátság gyengéd szálai kötnek össze.
32. oldal, Diapszalmata (Osiris-Századvég, 1994)

Akaszd fel magad, meg fogod bánni; ne akaszd fel magad, azt is meg fogod bánni; akaszd fel magad vagy ne akaszd fel magad, mindkettőt meg fogod bánni; vagy felakasztod magad, vagy nem, mindkettőt meg fogod bánni. Ez, uraim, minden életbölcsesség foglalata.

Mi a költő? Szerencsétlen ember, aki mély kínokat rejt szívében, de ajkai úgy vannak formálva, hogy miközben sóhajok és kiáltások hagyják el, mindez úgy hangzik, mintha szép muzsika lenne.
29. oldal (Diapszalmata)

Az emberi méltóság még mindig megtalálja a maga elismerését a természetben; mert ha távol akarják tartani a madarakat a fáktól, akkor kitesznek valamit, ami egy emberhez hasonlít, és még az a távoli hasonlóság is, mely egy ember és egy madárijesztő között fedezhető fel, elegendő ahhoz, hogy tiszteletet keltsen.
25. oldal, Diapszalmata (Osiris-Századvég, 1994)

Isten létének van még egy bizonyítéka, melyet eddig nem vettek észre. Ezt a bizonyítékot egy rabszolga szolgáltatja Arisztophanész A lovagok című művében.
Hát hiszel te istent?
Nikiasz
Igen.
S mi bizonyságod rá?
Nikiász
Tulajdon engem vert meg, de nagyon.
Jól megmutattad.
(Arany János fordítása)
31. oldal, Diapszalmata (Osiris-Századvég, 1994)

Egy színházban történt, hogy tűz ütött ki a kulisszák mögött. Kijött a mókamester, hogy ezt a publikummal közölje. Tréfának tartották és tapsolni kezdtek: a mókamester megismételte; az emberek még jobban hahotáztak. Azt hiszem a világ is így fog elpusztulni, okos emberek nagy hahotája közepette, akik azt fogják hinni, hogy mindez csak vicc.
33. oldal (Diapszalmata)

Nevess a világ ostobaságain, meg fogod bánni; sirasd el, azt is meg fogod bánni; nevess a világ ostobaságain vagy sirasd el, mindkettőt meg fogod bánni; vagy nevetsz a világ ostobaságain, vagy elsiratod őket, mindkettőt megbánod.
Bízzál egy lányban, meg fogod bánni; ne bízzál benne, azt is meg fogod bánni; bízzál egy lányban vagy ne bízzál benne, mindkettőt meg fogod bánni; vagy bízol egy lányban, vagy nem, mindkettőt meg fogod bánni.

Te szerettél egy embert, azt kívántad, hogy soha ne legyen igazad vele szemben, ah, de ő hűtlen lett hozzád, és bármennyire is nem akartad, bármennyire is fájt neked, mégis igazad lett vele szemben, és nem lett igazad abban, hogy annyira szeretted. És lelked mégis így akart szeretni…
Jütlandi pásztror levele

[…] száz férfi közül, aki a világban tévelyeg, kilencvenkilencet nők mentenek meg, egyet pedig közvetlen isteni kegyelem.
Az esztétikai és az etikai közötti egyensúly, 622. oldal