Vagy-vagy 35 csillagozás

Søren Kierkegaard: Vagy-vagy Søren Kierkegaard: Vagy-vagy Søren Kierkegaard: Vagy-vagy Søren Kierkegaard: Vagy-vagy Søren Kierkegaard: Vagy-vagy

A múlt század egyik legnagyobb hatású filozófusának főművét tartja kezében az olvasó – minden bizonnyal a filozófiatörténet egyik legkülönösebb művét. Semmiben sem hasonlít a rendszeres bölcseletekhez: műbírálatok és naplók, lírai tanulmányok és levelek váltják benne egymást, különböző „szerzőktől”, akik vitatkoznak egymással, cáfolják és vádolják egymást. A filozófus átöltözetei ezek, s a bonyolult inkognitók rendszerében végül is három magatartás különül el, három életlehetőség (az esztétikai, az etikai és a vallási).
Gondolat Kiadó, 1978

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Etikai gondolkodók Gondolat · Sapientia Humana Osiris · Osiris-Századvég könyvtár - Filozófia Osiris, Századvég, Gondolat

>!
Osiris, Budapest, 2019
756 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632763248
>!
Osiris, Budapest, 2005
790 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633890622 · Fordította: Dani Tivadar
>!
Osiris, Budapest, 2001
790 oldal · keménytáblás · ISBN: 9633890624 · Fordította: Dani Tivadar

2 további kiadás


Enciklopédia 7


Kedvencelte 15

Most olvassa 14

Várólistára tette 77

Kívánságlistára tette 97

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Gelso>!
Søren Kierkegaard: Vagy-vagy

egy orosz Puskin házi dolgozat kapcsán olvastam el
segített-e? vagy-vagy…
azt hiszem, igen – a tanár addig „pofozott”, míg beadtam TDK-ra…

LuPuS_007 >!
Søren Kierkegaard: Vagy-vagy

Nem egyszerű mű. Kierkegaard 11 hónap alatt összedobta, nekem több mint 11 hónap kellett,hogy felvegyem a fonalat, ahol eldobtam.
Nem tudom, hogy mit szedett a mű megalkotása közben, de néhol nem volt magánál, az biztos.
Ellenben elemzései, a legaprólékosabban mutatnak rá az élet mindennapos eldöntendő kérdéseire, légyen az Don Juan, Margaréta vagy éppen egy másik "gaz csábító.

Te magad semmi vagy- írja K., dilemma elé állítva az olvasót az esztétika és az etika közötti vékony kötélen. Én jelenleg a kötélen lógok.

Otranto>!
Søren Kierkegaard: Vagy-vagy

Ez az egyetlen könyv, amit imádok és utálok is egyszerre. Nagyon sokat segített nekem az életem egy bizonyos szakaszában, de sokszor azt kívánom, bár sosem olvastam volna el.:)

Száraz_Krisztián>!
Søren Kierkegaard: Vagy-vagy

„Velem is az történt, ami a monda szerint Parmeniszkusszal, aki Trposziosz barlangjában elvesztette a nevetés képességét, melyet azonban Déloszon ismét visszanyert egy formátlan fatuskó láttán, melyet Léto istennő képmásának tartottak. Amikor nagyon fiatal voltam, a Trophonisz barlangjában elfelejtettem nevetni; amikor idősebb lettem, amikor felnyitottam a szemem, és a valóságot kezdtem szemlélni, nevetni kezdtem, és ettől kezdve soha nem hagytam abba a nevetést. Láttam, hogy az élet értelme a megélhetés biztosítása, hogy az élet célja jogtanácsossá lenni, hogy a szerelem legfőbb üdve vagyonos lányt szerezni; láttam, hogy a barátság boldogsága egymás kisegítése pénzzavarban; hogy az a bölcsesség, amit a többség ennek fogad el, hogy lelkesültséget jelent beszédet tartani; hogy bátorság, ha valaki tíz tallér pénzbüntetést megkockáztat; hogy kedvesség az, ha valaki ebéd után azt mondja «váljék egészségedre!»; hogy istenfélelem, ha valaki évente egyszer úrvacsorát vesz.
Ezt láttam – és nevettem.”
id. a mű Diapszalmata részéből (ami a bevezetése és egyben a lényege az egésznek)

bagett>!
Søren Kierkegaard: Vagy-vagy

annak aki szereti a filozófiát (olvasni), és szereti Mozart Don Giovanniját (hallgatni)

Quator>!
Søren Kierkegaard: Vagy-vagy

Úgy emlékszem (régi olvasási élmény), hogy vannak a műben hullámvölgyek, de az ahogy Don Giovanni-ról ír az nagyon tetszett, a vágyról és annak mélységeiről, sokat adott ez nekem, és mély hatással volt rám. Nem mellesleg megkedveltette velem Mozartot.


Népszerű idézetek

Archibald_Tatum>!

Alkatomban az az aránytalan, hogy mellső lábaim túlságosan rövidek. Egészen rövid mellső lábaim vannak, mint az új-hollandiai nyúlnak, hátsó lábaim viszont végtelenül hosszúak. Általában egész nyugodtan ülök; de ha megmozdulok, akkor ez egy szörnyű ugrás lesz mindazok rémületére, akikkel a család és a barátság gyengéd szálai kötnek össze.

32. oldal, Diapszalmata (Osiris-Századvég, 1994)

28 hozzászólás
aled>!

Akaszd fel magad, meg fogod bánni; ne akaszd fel magad, azt is meg fogod bánni; akaszd fel magad vagy ne akaszd fel magad, mindkettőt meg fogod bánni; vagy felakasztod magad, vagy nem, mindkettőt meg fogod bánni. Ez, uraim, minden életbölcsesség foglalata.

26 hozzászólás
NLaslow>!

Mi a költő? Szerencsétlen ember, aki mély kínokat rejt szívében, de ajkai úgy vannak formálva, hogy miközben sóhajok és kiáltások hagyják el, mindez úgy hangzik, mintha szép muzsika lenne.

29. oldal (Diapszalmata)

Kapcsolódó szócikkek: költő
1 hozzászólás
Archibald_Tatum>!

Az emberi méltóság még mindig megtalálja a maga elismerését a természetben; mert ha távol akarják tartani a madarakat a fáktól, akkor kitesznek valamit, ami egy emberhez hasonlít, és még az a távoli hasonlóság is, mely egy ember és egy madárijesztő között fedezhető fel, elegendő ahhoz, hogy tiszteletet keltsen.

25. oldal, Diapszalmata (Osiris-Századvég, 1994)

6 hozzászólás
Archibald_Tatum>!

Isten létének van még egy bizonyítéka, melyet eddig nem vettek észre. Ezt a bizonyítékot egy rabszolga szolgáltatja Arisztophanész A lovagok című művében.

Démoszthenész

Hát hiszel te istent?

Nikiasz

Igen.

Démoszthenész

S mi bizonyságod rá?

Nikiász

Tulajdon engem vert meg, de nagyon.

Démoszthenész

Jól megmutattad.

(Arany János fordítása)

31. oldal, Diapszalmata (Osiris-Századvég, 1994)

Richard_the1st>!

Egy színházban történt, hogy tűz ütött ki a kulisszák mögött. Kijött a mókamester, hogy ezt a publikummal közölje. Tréfának tartották és tapsolni kezdtek: a mókamester megismételte; az emberek még jobban hahotáztak. Azt hiszem a világ is így fog elpusztulni, okos emberek nagy hahotája közepette, akik azt fogják hinni, hogy mindez csak vicc.

33. oldal (Diapszalmata)

Kapcsolódó szócikkek: vicc
szöszmösz I>!

Nevess a világ ostobaságain, meg fogod bánni; sirasd el, azt is meg fogod bánni; nevess a világ ostobaságain vagy sirasd el, mindkettőt meg fogod bánni; vagy nevetsz a világ ostobaságain, vagy elsiratod őket, mindkettőt megbánod.

Bízzál egy lányban, meg fogod bánni; ne bízzál benne, azt is meg fogod bánni; bízzál egy lányban vagy ne bízzál benne, mindkettőt meg fogod bánni; vagy bízol egy lányban, vagy nem, mindkettőt meg fogod bánni.

Akaszd fel magad, meg fogod bánni; ne akaszd fel magad, azt is meg fogod bánni; akaszd fel magad vagy ne akaszd fel magad, mindkettőt meg fogod bánni; vagy felakasztod magad, vagy nem, mindkettőt meg fogod bánni.

Laurelin>!

Te szerettél egy embert, azt kívántad, hogy soha ne legyen igazad vele szemben, ah, de ő hűtlen lett hozzád, és bármennyire is nem akartad, bármennyire is fájt neked, mégis igazad lett vele szemben, és nem lett igazad abban, hogy annyira szeretted. És lelked mégis így akart szeretni…

Jütlandi pásztror levele

Kapcsolódó szócikkek: hűtlenség · szeretet
Nagy_Detti>!

[…] száz férfi közül, aki a világban tévelyeg, kilencvenkilencet nők mentenek meg, egyet pedig közvetlen isteni kegyelem.

Az esztétikai és az etikai közötti egyensúly, 622. oldal

1 hozzászólás
Cheril>!

Nem tudod, hogy eljön az éjféli óra, amikor mindenkinek le kell vetnie az álarcát? […] Azt gondolod, hogy el tudsz majd illanni egy kevéssel éjfél előtt, hogy elkerüld?


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Friedrich Nietzsche: Így szólott Zarathustra
Irvin D. Yalom: A Schopenhauer-terápia
Ayn Rand: Az ősforrás
Jean-Paul Sartre: Az Undor – Regények és elbeszélések
Friedrich Nietzsche: Im-ígyen szóla Zarathustra
Friedrich Nietzsche: Zarathustra
Iris Murdoch: A háló alatt
Jean-Paul Sartre: Egy vezér gyermekkora / A fal
Morsányi Bernadett: A sehány éves kisfiú és más (unalmas) történetek
Anne Cathrine Bomann: Agathe