A ​szorongás fogalma 4 csillagozás

Søren Kierkegaard: A szorongás fogalma

Ezzel a magyarul először olvasható, inkább tudományos, mintsem költői művével Kierkegaard a mélylélektan alapjait teremtette meg, egyúttal a szorongástól megszabadító igazi hit védelmében támadja a hamis vallásosságot. Műve az olyan fogalmak tisztázása mellett, mint ártatlanság, bűn, szabadság, az élet eseményeinek mozgatórugóit is elénk tárja.
A szorongás fogalmát a szerző legaktívabb korszakában, az 1844-es esztendőben adta ki. A Vagy-vagy testes kötetének ekkor már volt némi kétes hírneve Koppenhágában, és különféle álneveken már megjelent a Félelem és reszketés, az Ismétlés és a filozófiai töredékek is. Saját néven néhány újságcikk mellett csak prédikációit publikálta Épületes beszédek címmel. E rendkívül gazdag termés azt jelzi, hogy Kierkegaard ebben az időszakban teljesen írói hivatásának szentelte életét. Különc, visszahúzódó figuráját városszerte értetlenség övezte, gyakran volt része gúnyolódásban és támadásban mind külső megjelenése, mind munkái miatt.

Tartalomjegyzék

>!
Göncöl, Győr, 1993
224 oldal · ISBN: 9637875557 · Fordította: Rácz Péter

Kedvencelte 1

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 17


Népszerű idézetek

Archibald_Tatum>!

Az ártatlanság állapotában béke és nyugalom honol; de ugyanakkor még valami más is, de az nem békétlenség vagy harc; hiszen itt semmi sincs, amivel harcolni lehet. Mi van akkor? Semmi. De mi a hatása e semminek? Szorongást szül. Ez az ártatlanság nagy titka, az, hogy egyben szorongás is. A szellem álmában tervezi saját valóságát, ez a valóság azonban a semmi, viszont ez a semmi állandóan látja az ártatlanságot önmagán kívül.

51. oldal, Első fejezet, 5. § A szorongás fogalma (Göncöl, 1993)

14 hozzászólás
frtia>!

Ha valami múltbéli szerencsétlenség miatt szorongok, akkor ez nem amiatt van, mert elmúlt, hanem mert megismétlődhet, vagyis jövő idejűvé válhat. Ha egy múltbéli vétség miatt szorongok, akkor ez azért van, mert a hozzám való viszonyát még nem tettem múlt időbe, és valamilyen hamis módon megakadályozom, hogy elmúlhasson.

109. oldal

frtia>!

A pillanata jelöli a jelen idejűt mint olyat, amelynek sem múltja, sem jövője nincs; hiszen éppen ebben rejlik az érzéki élet tökéletlensége. Az örök szintúgy a jelen idejűt jelöli, amelynek sem múltja, sem jövője nincs és ez az örök tökéletessége.

104. oldal

Archibald_Tatum>!

A SZORONGÁS FOGALMA

VIGILIUS HAUFNIENSIS
egyszerű pszichológiai irányú vizsgálódása
az eredendő bűn
dogmatikai problémájával kapcsolatban

(első mondat)

2 hozzászólás
DAZs>!

A bűnnek megvan a maga meghatározott helye, pontosabban egyáltalán nincs helye, ez viszont egyben a meghatározása is.

20. oldal, Bevezetés

DAZs>!

Nem mindenki Atlasz, amiért görbe a háta, és nem mindenki azért hajlott hátú, mert a világot hordja a hátán…

13. oldal, Előszó

DAZs>!

Ehhez nincs több hozzáfűzni valóm azonkívül, hogy búcsúzom mindenkitől, aki nézetemet osztja, de éppúgy azoktól is, akik nem, búcsúzom azoktól, akik elolvassák ezt a könyvet, de azoktól is, akiknek már az előszóból is elegük van.

14. oldal, Előszó

DAZs>!

És mi következik mindebből? Hogy a nyelv minden bizonnyal kivesz majd egy év szabadságot, amikor megpihenhet a beszéd és a gondolat is, hogy aztán elölről kezdődhessék minden.

18. oldal, Bevezetés


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Popper Péter: Lélekrágcsálók
Pál Ferenc: A szorongástól az önbecsülésig
Arató Mihály: Mindennapi szorongásaink
Csíky Antal: Lazíts, ismerd meg önmagad
Karen Horney: A neurotikus személyiség napjainkban
Shirley Trickett: Csak semmi pánik!
Willi Butollo: A szorongás – erő
Perczel Forintos Dóra – Mórotz Kenéz: Kognitív viselkedésterápia
Max Lucado: Félelem nélkül
Csóti Marianna: Te és a többiek