Apró ​hazugságok 17 csillagozás

Sophie Marceau: Apró hazugságok

Megátalkodott hazudozó vagyok. Tökéletesen tudok füllenteni. Rendszeresen, napjában többször, előre megfontoltan, vagy szándék nélkül, spontán vagy pimaszul, tiszta, tágra nyílt szemekkel hazudok.
Menekülök a rossz szellemeim elől, hátat fordítok nekik. Lopakodok és elmenekülök mihelyt az élet a markába kaparint, és csak az igazság mutatkozik meg. Nem szeretek magamról beszélni. Ez a legnagyobb hazugságom, a legféltettebb titkom.
Azt mondják, hogy nem jól ismerem magam. De mi van egyáltalán, ami tudnivaló? Nap mint nap milliárdnyi új atomot lélegzem be. Még a verőfényben is azt kérdezem magamtól: ki is vagyok?

>!
ArtNexus, Budapest, 2003
110 oldal · ISBN: 9632108825 · Fordította: Csaba Emese

Enciklopédia 1


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
Anó P
Sophie Marceau: Apró hazugságok

Sophie Marceau-t szép arcú kamaszlányként ismertük meg anno a Házibuliban és a folytatásában. Azóta világhírű színésznő lett belőle. Sok filmben láttam, kedvelem. Most örültem, hogy könyve alapján jobban megismerhetem valódi énjét.
Mondanom sem kell, ez nem sikerült! Mire jöttem rá? Hogy szépen fűzi a szavakat, sokszor szinte lírai szépségűek a mondatai. Bámulatos a megjelenítő képessége. Szívesen fantáziál, elképzeli magát, míg az utcán siet, szomorúnak, vidámnak, éhesnek, soványnak…Szeretné, ha az emberek ilyennek látnák. Szerelmes természet és voltak már e téren komoly veszteségei. Mesél magáról, kutyáiról, párizsi házakról, a családjáról, gyerek-és ifjúkoráról is.
A munkáját nagyon komolyan veszi.
Végül kijelenti, hogy megrögzött hazudozó.
Nem akarom elveszíteni vele kapcsolatos illúzióimat – én mégis kedvelem ezt a kedves, szeleburdi szép nőt!
Talán ez az igazság – hol ilyen, hol olyan, hangulatától függően….
A kötet borítója dísztelen, egyszerű, szürkés színű, a színésznő fájdalmas tekintettel, szinte megbújva áll a jobb szélen.
Szomorú? Vagy csak játszik éppen?
Egy biztos: vérbeli színésznő! S emiatt megbocsátok neki, még ha csak amolyan ujjgyakorlatként írta is ezt a könyvet.

4 hozzászólás
>!
avalonavalon
Sophie Marceau: Apró hazugságok

Mi ez a könyv? Regény? Önéletrajz? Filozófiai eszmefuttatás? Mindegyik? Vagy egyiksem?
Nagyon jó könyv: sokszor volt olyan érzésem, hogy jó lenne a könyvben aláhúzni mondatokat (amit sose szoktam, mert könyvet nem firkálunk), de olyan ütős mondatai vannak néhol, igazi bölcs megjegyzések. A könyv kicsit franciásan melankolikus és lassúbb, szomorkás és esős hangulatú, szerelmes és életszagú.
Olyan „szofimárszós”.

1 hozzászólás
>!
olvasóbarát P
Sophie Marceau: Apró hazugságok

Első regénynek nem is rossz. A könnyedsége tetszik leginkább, olyan franciásan laza, annak ellenére, hogy vannak filozofikus gondolatok benne és világirodalmi idézetek is. Olvasás közben szinte láttam magam előtt a színésznőt, ahogyan két nappal ezelőtt a moziban a legutóbbi filmjében.

>!
Zsófi88
Sophie Marceau: Apró hazugságok

Tünékeny pillanatok, hangulatok és vallomások törékeny láncolata ez a könyv, olyan, mint egy virágról virágra tovaszálló pillangó.


Népszerű idézetek

>!
olvasóbarát P

„A többi, néma csend” – mondja a haldokló Hamlet. Halálom napjáig szeretnék játszani. Amikor végleg legördül a függöny.

47. oldal

Kapcsolódó szócikkek: William Shakespeare: Hamlet
>!
shadowhunter1975 P

Meg akartam érinteni a pillangó szárnyát, közben majdnem letörtem. Éreznem kellett, mennyire törékeny. Azt akartam, hogy ujjam hegyével érezzem ezt a lázasan lüktető pihét, amely addig szenvedett, amíg gyilkos ujjam nedves bőréhez tapadva szétmállott. Visszatartottam a lélegzetem, hogy a vérem ne keringjen addig, amíg a csoda tart. Ez az apró életerő, amely az ujjbegyből árad, és behatol az alvó pillangó szárnyának megsebzett szövetéig.

13-14. oldal, 1. fejezet (ArtNexus, 2003)

>!
shadowhunter1975 P

Ebben még mindig hiszek: a férfiak a tettek után ítélkeznek, a nők a hitük szerint.

25. oldal, 2. fejezet (ArtNexus, 2003)

>!
olvasóbarát P

Mindenféle ötletem támadt, a magam módján elrendeztem a világot, és kitaláltam egy személyt, akit eljátszhatok. Egy amerikai film hősnője voltam.

17. oldal

>!
olvasóbarát P

Akkor kell visszatérni a múltba, amikor nem látjuk tisztán, mi történik a jelenben. Azért tesszük, hogy valamiféle választ, folytatást vagy hasonlóságot találjunk. Már ezerszer elmeséltem neki az életemet, és tudja, ha újra kezdem, az azt jelenti, valami baj van.

27. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kelly Oram: Cinder & Ella
Cora Carmack: Színjáték
William Somerset Maugham: Színház
Klaus Mann: Mefisztó
Emily St. John Mandel: Station Eleven
Gayle Forman: Csak egy év
William Somerset Maugham: As Paixões de Júlia
Dávid Antal: Az első felvonás
Vándor Kálmán: Megjöttek a szinészek
Philip Roth: The Humbling