Kék ​sorsjegy 28 csillagozás

Sophie Mackintosh: Kék sorsjegy

Életed lottója: ha egyszer húztál, nincs visszaút
Borzongató regény az anyaságról, az egyéniségről, a szabad akaratról, a sorsról, az emberi vágyakozásról és az állati ösztönről.

Calla tudja, hogy működik a sorslottó. Mindenki tudja. Amikor először megjön egy lány havivérzése, jelentkezik a lottózóban, hogy megtudja, miféle nő lesz belőle. A fehér sorsjegy gyermekekre jogosít. A kék sorsjegy szabadságra.
Leveszik a válladról a döntés rettentő terhét. És ha egyszer húztál, nincs visszaút.
De mi van, ha tévedés a neked jutott élet?
A Kék sorsjegy felkavaróan beszél a szabad akaratról, az anyaság problémáiról, emberi mivoltunk és állatias ösztöneink széles határmezsgyéjéről.
A brit írónő, Sophie Mackintosh 1988-ban született. Első, a The Water Cure című regényét Man Booker-díjra jelölték 2018-ban.

Eredeti megjelenés éve: 2020

>!
Athenaeum, Budapest, 2020
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635430000 · Fordította: N. Kiss Zsuzsa
>!
Athenaeum, Budapest, 2020
272 oldal · ISBN: 9789635430451 · Fordította: N. Kiss Zsuzsa

Most olvassa 7

Várólistára tette 155

Kívánságlistára tette 220

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Sophie Mackintosh: Kék sorsjegy

A könyv felépítése, stílusa, elbeszélésmódja és a világ, amelyben játszódik, pontosabban a világ bemutatásának hiánya megmozgatja az olvasók fantáziáját. A főszereplő, Calla gondolatain keresztül nyerhetünk betekintést ebbe a világba, melynek nem ismerjük meg minden alaptételét és nem tudjuk, hogy működik, miért működik úgy, és hogyan jutott el odáig a világ. És ez lesz a legfőbb kifogásolható elem a könyv összetételében, elárulom, én is szívesen olvastam volna erről a világról jóval többet.

Rengeteg miért merül fel olvasás közben, amire nem kapunk választ. De ez nem is fontos. Fontosabb az, hogy megtudjuk, hová vezet az a világ, amelyben a nőket megfosztják a szabad akaratuktól és egy sorsjegyre bízzák az egész életüket. Ha fehér sorsjegyet húzol tizenkét-tizenhárom évesen, akkor anya lehetsz, ha kéket, akkor nem szabad szülnöd.
Azt szokták mondani, hogy a nők két dologért mindenre képesek. Az egyik, hogy lehessen gyerekük, a másik pedig, hogy ne legyen gyerekük. Ebben a történetben nincs döntési joguk, megkapták a sorsjegyet és mehetnek útjukra.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2020/07/sophie-mackintosh…

Linszyy P>!
Sophie Mackintosh: Kék sorsjegy

Nagyon érdekes és furcsa volt ez a kötet, de én nagyon élveztem olvasni.

https://youtu.be/x9HcLGBXAvU

AniTiger P>!
Sophie Mackintosh: Kék sorsjegy

Egy gyermekre vágyó nő ijesztő és kalandos menekülése az üldözői elől. Nagyon izgatta a fantáziámat ez a regény, és nem is véletlenül, hiszen akadnak hasonló témájú disztópiák, de ez mégis eltér tőlük.

Calla abból a szempontból fantasztikus főszereplő, hogy elhittem neki a gyermek utáni vágyat, a paranoiás gondolatait, a vonzódását másokhoz, a félelmeit, a bizalmatlanságát mindenki iránt – vagyis: mindent, ami azt jelenti, hogy nagyon is élőre sikeredett a karaktere. A körülötte lévők viszont – Marisolt leszámítva – egysíkúak maradtak, még Dr A is, aki Calla orvosa volt, és akiről azért összeszedegetünk pár morzsácskát a könyv végéig.

A könyv erőssége nem a karakteralkotás, hanem inkább a terhes nő menekülőútjának a leírása. Nagyon lassan vált számomra inkább ijesztővé, mint izgalmassá a könyv. Ahogy nőtt Calla pocakja, és ért távolabb a kiinduló városától, úgy jöttek mind gyakrabban az engem totálisan sokkoló események! Mivel a nő úgy tudja, hogy a „megbízottak” követik (vagyis inkább üldözik), mindenkivel bizalmatlan, soha nem tudhatjuk, hogy melyik ember akar neki segíteni az útja során, és ki az, aki szexuálisan akarja zaklatni vagy meg akarja támadni… (Pedig nincs is rajta pszicho-thriller címke.)

Sajnáltam, hogy nem tudtam meg többet a helyről, ahol játszódik, mert úgy érzem, elég sok kiaknázatlan lehetőség volt még benne.

Bővebben:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2020/07/sophie-ma…

>!
Athenaeum, Budapest, 2020
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635430000 · Fordította: N. Kiss Zsuzsa
2 hozzászólás
Kabódi_Ella P>!
Sophie Mackintosh: Kék sorsjegy

„A vágyat kórossá, szimpla késztetéssé lefokozni a lehetőségei szűkítésével jelent egyet. Nem mintha tagadnám, hogy késztetést éreztem. De talán megtapasztaltam valahára, miben különbözik ez és a hit. Az, amire a végső kétségbeesés ragad, és az, amire a kíváncsiság. Egyfajta szerelem.”

Sophie Mackintosh: Kék sorsjegy c. regényét rendkívül egyedi elbeszélési mód, és valami furcsa, idegen szikárság jellemzi. Ez egyébként nem válik kárára, hiszen a téma, amihez nyúl, manapság hatalmas indulatokat képes kiváltani az emberekből.

Az Athenaeum Kiadó gondozásában idén megjelent könyvújdonság témájának fókuszában az anyaság kérdése áll, a szabad akarat, valamint a szabad akarat totális semmibe vétele. Ebben a disztópiában a nőknek első havi vérzésüket követően részt kell venniük a sors lottón. A szabályok nagyon egyszerűek. Aki fehér sorsjegyet húz, arra kötelező érvényű a házasság és a gyermekvállalás, ha akarja, ha nem. Akinek pedig kék sorsjegy jut, az szabadon élheti világát. Egyetlen dolog tilos a kék sorsjegyes nőknek, és ha ellenszegülnek, az súlyos büntetést von maga után: soha nem lehet gyermekük, akkor sem, ha nagyon vágynak rá.

A regény érdekessége, hogy semmi közelebbit nem tudunk meg arról, hol játszódik a történet, sem pedig arról, miként alakult ki ez a fajta diktatórikus, elnyomó politikai rendszer. Nagyon sok információt elhallgat, csupán homályos utalásokat kapunk bizonyos részleteket illetően. A kortárs irodalomban tapasztalataim szerint ez már nem meglepő elbeszélési technika, bár mégsem annyira elterjedt, hogy teljesen megszokott legyen. A narrátorunk egy Calla nevű kék sorsjegyes nő. Az ő sorsát kísérhetjük figyelemmel, és úgy meséli el nekünk a történetét, mintha magától értetődőek lennének az események mindenki számára, tehát magyarázatokba egyáltalán nem bocsátkozik.

Annál inkább feszegeti azonban azokat a határokat, melyek közé akarata ellenére kényszerítették. Kérdéseket tesz fel. Kételkedik a rendszer igazságosságában, mely, bár indirekt módon, de végső soron társadalomból kivetett páriákká teszi a kék sorsjegyes nőket. A szabadságnak ára van, és az íze korántsem olyan mámorító. Calla eltökéltségében vágyainak engedelmeskedve törvényt is kész szegni. Minden oldalról körbejárja az anyává válás, illetve a nem anyává válás tudatos, önálló döntési jogát, az ezzel kapcsolatban felmerülő morális kérdéseket, de nem filozofál, és legfőképpen nem foglal állást. Tényeket közöl csupán, és nem minősít.

Őszintén megmondom, ebben a témában kevés ennyire jól megírt regényt olvastam mostanában. Gondolkodni enged, sőt, bizonyos szabadságot ad, mert nem érzed szégyenletesnek azt, ahogyan te magad vélekedsz erről, bármi legyen is az álláspontod. A nők két dologért képesek szó szerint bármit megtenni, akár a józan ész határain túl is: azért, hogy legyen gyerekük, és azért, hogy ne legyen gyerekük. Mindkét oldal pokla, ösztönös késztetése feltárul előttünk. Persze magyarázatot ezekre sem kapunk, minthogy női létünk legalapvetőbb eleme az, hogy valamiféle sejtelmes, zsigeri iránytű által vezérelve teszünk, vagy nem teszünk meg dolgokat. A legbelső hangra, a bennünk rejlő tudattalanra mi nők szívesen hallgatunk, és nem várunk tőle bizonyítékokat, vagy logikus érveléseket. Nekünk elég, hogy a belső hang azt súgja. Nekünk ennyi elég szinte bármihez, de a gyerekvállalás kérdését bizonyosan ez dönti el mindannyiunkban, és adunk a szavára, sugalljon bármit.

Sophie Mackintosh komor hangulatú, súlyos, nyomasztó disztópiája nem csak a csukott ablakon keresztül nyújt betekintést, de ajtókat nyitogat fel bennünk. A mélyben rejlő tanácsadónk hangját erősíti fel. Nem von le következetetéseket, és nem talál a végén helyes válaszokat sem. Nincs helyes válasz. Érzés van. Tudat. Döntés. Ami kell, az kell, bármi áron, és ami nem kell, az nem kell, akkor sem, ha hóhérhurokba dugjuk a fejünket azzal, hogy ellenállunk. Azt gondolom, ez a regény nem is igazán sci-fi, vagy thriller, hanem kőkemény társadalomkritika. Persze, a legtöbb irodalmi mű az valamilyen formában, ez kétségtelen, ám itt elemi erővel tör ránk a bizonyosság, hogy ez nekünk ismerős. Minden apró részlete tulajdonképpen vérfagyasztóan ismerős. Erős, remek írásnak tartom. Karakteres, markáns, ijesztő, és érzelmileg felkavaró írásnak. A nyelvezete tetszetős, igényes, gondolati világa nagyon megkapó, a végkicsengés pedig valamiféle egyetemes beletörődést sugall a nők mozgatórugóinak működését illetően. Az üzenet tulajdonképpen kristálytiszta. Bárhogy is volt, megérte, mert akartam. Én ezzel együtt legalább megpróbáltam.

Az eredeti bejegyzést a blogomban találhatjátok:
https://tisztalappalavilagban.blogspot.com/2020/07/soph…

K_A_Hikari P>!
Sophie Mackintosh: Kék sorsjegy

„Ha nincs hitünk, semmink sincs.”

Azt hittem kétszáz oldal kevés lesz ahhoz, hogy igazán átjöjjön a történet. Néha kevésnek éreztem, néhány oldallal később pedig pont elégnek.
Van egy olyan érzésem, hogy a magyar olvasók is vagy szeretni, vagy utálni fogják ezt a könyvet, de akárhogyan lesz, nem egykönnyen felejthető.
Ez a könyv a feminizmus rémálma.
Egyszerre furcsa és különleges, ijesztő és kiábrándító. De nem bántam meg, hogy elolvastam.

Blogbejegyzés: https://irasaimtarhaza.blogspot.com/2020/06/sophie-mack…

2 hozzászólás
White13>!
Sophie Mackintosh: Kék sorsjegy

Egy nagyon különleges történet és elbeszélésmód,
egy furcsa világban,
nőkről, és különösen egy nőről.
Akinek a sorsa elrendeltetett, de ő ellenszegül.

Virág_Blogger >!
Sophie Mackintosh: Kék sorsjegy

"Ha valaki hiányosnak minősül, csakis én. Mást se sulykoltak nekem egész életemben, mint hogy csak akkor lehetek teljes értékű, ha növesztek valamit magamban, és világra hozom. Ti meg kerek egészek vagytok önmagatokban.”

Mindent összevetve azt mondanám, látom én a Kék sorsjegy értékét, ám látom mellette a további értékek kiaknázatlan lehetőségét is, ami hagy némi keserű szájízt maga után. A karakterek érdekessége, a felvetett gondolatok, az alapkoncepció mind-mind megragadják az embert, a körítés viszont nem mindig támogatja ezeknek a pozitív benyomásoknak a fenntartását: úgy írnám ezt le, mint egy csodaszép, összkomfortos lakást, frissen felújítva, állítható fűtéssel, bútorozva, gépesítve, kisállattartási lehetőséggel és erkéllyel – viszont egy omladozóban lévő paneltömb tizenkettedik emeletén, bűzös lépcsőházzal, ráadásul híresen rossz városrészben. Megvan a csábítása, mégis elrettent, s leginkább arra a gondolatra sarkall, hogy bárcsak átemelhetnéd azt a kis lakást egy szebb, belvárosi épületbe, és minden tökéletessé válna. Nos, részemről a Kék sorsjegynek is ennyire lenne szüksége csupán: valamivel emészthetőbb stílusra, és egy ennél sokkal körültekintőbben kidolgozott háttérre, melyek mellett a regény minden erénye – ilyen azért nem tagadnám le, hogy bőven van – jóval élvezhetőbbé válna egy szempillantás alatt. Ennek híján az én hiányérzetem még picit sajog, ennek ellenére bátran ajánlom a könyvet, mint gondolatébresztő olvasmányt arról, mi is számít értéknek egy nő életében, és kinek mit jelent a szabadság.

Teljes értékelésemet a könyvről a blogon olvashatjátok: https://neverletmegobyviranna.blogspot.com/2020/07/soph…

BlackandWhitebookshelf>!
Sophie Mackintosh: Kék sorsjegy

Néha kicsit lassan történtek a dolgok, volt benne egy kis vontatottság. Viszont annyira katartikus élmény volt olvasni, annyira megrázó volt ez a világ, amit az írónő elénk tárt, hogy a könyv végen teljes mértékben el tudtam tekinteni a kisebb/nagyobb hibáktól.

FuszFanni>!
Sophie Mackintosh: Kék sorsjegy

Ami a legjobban tetszett ebben a regényben, hogy nem ítélkezett, nem próbált meggyőzni. Kicsit tartottam tőle, hogy el fog menni abba az irányba, hogy a tudatos gyermektelenség az ördögtől való, és aki nem vállal gyereket, az mennyire rossz ember, ellenben milyen boldog élete van azoknak, akik szülnek, mert az milyen csodálatos dolog. Az egyik legnagyobb pozitívumának mondanám, hogy nem foglalt állást sem a kék, sem pedig a fehér sorsjegyes nők mellett: elvégre mindkettő életformának vannak előnyei és hátrányai is.

https://book-trail.blogspot.com/2020/07/sophie-mackinto…

konyvkritika>!
Sophie Mackintosh: Kék sorsjegy

Vajon szabad akaratból dönt egy nő az anyaságról vagy ez elemi ösztönből jön?⁣

Ilyen jellegű és még ennél sokkal súlyosabb és nehezebb kérdések sora bontakozik ki a könyvben, ahol egyszerre olvashatunk az anyaság mindent elsöprő erejéről, valamint ennek a döntésnek a súlyáról is.⁣

Gondolatébresztő, mélyen megrázó és érdekes olvasmány ez egy olyan világról, ahol a véletlen dönti el az anyaság kérdését. ⁣

Bővebben a blogomon: https://konyvmoly.com/sophie-mackintosh-kek-sorsjegy/


Népszerű idézetek

Kabódi_Ella P>!

Vágyom. Volt ebben az érzésben valami tisztaság, amelyet más benyomások nélkülöztek, valami egyszerűség, noha egyszersmind ez maradt a világon a legnagyobb bonyodalom.

19. oldal - Lottó (2020, Athenaeum)

Virág_Blogger >!

Ha a vallomásoknak fenntartott helyet kitöltöm jelentéktelen megállapításokkal, talán időt nyerhetek.

64. oldal

2 hozzászólás
Kabódi_Ella P>!

Néző akartam lenni, nem nézett. Alapvetése volt ez a vágyaimnak.

11. oldal (2020, Athenaeum)

Kabódi_Ella P>!

A boldogtalanságom rég a múlté, mondtam. A boldogtalanság a levedlett bőröm.
A boldogtalanság újra meg újra visszatér, mondta. Ne hagyja elbizakodni a szívét. Soha nem lehet védett. Senki sem az.

34. oldal - Otthon (2020, Athenaeum)

K_A_Hikari P>!

Az önvédelem tanult viselkedés. Én elsajátítottam. Továbbadom ezennel.

Kabódi_Ella P>!

Odakinn valamerre a sors. Én meg a kutya együtt száguldottunk felé. Szerettem belefúrni az arcom a só-bors szőrébe, pedig allergiás voltam, azt hiszem. Nem kizárt, hog végig a szeretet betegített meg.

8. oldal (2020, Athenaeum)

K_A_Hikari P>!

Kék sorsjegy: ne becsüld alá, mekkora könnyebbség, hogy a döntést elvették tőled.
Kék sorsjegy: sosem anyáskodtam. Alkalmatlannak minősített rá valaki nálam hozzáértőbb.
Kék sorsjegy: hiányos az agyam, a testem, a lelkem, a tudom is én, mim. Fogyaték, nem szabad továbbszármaztatnom. Valami hőfok nincs meg bennem.
Kék sorsjegy: az életem épp elég becses önmagában. Kár rizikónak kitenni magam.
Kék sorsjegy: van, aki nemes önfeláldozásnak mondja, más kegyelemnek.

Virág_Blogger >!

Miért nem bír kedves lenni hozzám?, szegeztem neki.
Nem dolgom, mondta. Mi jót tennék azzal, ha csak olyat mondok magának, amit hallani akar?

76. oldal

Virág_Blogger >!

Szabadkoztunk Valerie-nek, azért vagyunk bizalmatlanok vele, mert őt méltónak találták oly sok éve arra, ami bennünk valami hiány.
Én nem így látom, mondta. Ha valaki hiányosnak minősül, csakis én. Mást se sulykoltak nekem egész életemben, mint hogy csak akkor lehetek teljes értékű, ha növesztek valamit magamban, és világra hozom. Ti meg kerek egészek vagytok önmagatokban.

194. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Naomi Alderman: A hatalom
J. Goldenlane: Holdnak árnyéka
Suzanne Collins: Futótűz
Marissa Meyer: Cinder
John Marrs: The One – A tökéletes pár
Cecelia Ahern: A Vétkes
Stephenie Meyer: A burok
R. J. Hendon: Korcsok
Lauren Oliver: Delírium
Margaret Atwood: A szolgálólány meséje