Bántó ​távolság (Spilling Bűnügyi Osztálya (CID) 2.) 60 csillagozás

Sophie Hannah: Bántó távolság

Hátborzongató, csavaros thriller megszállott szerelemről, lelki kínzásról és az emberi szív legsötétebb zugairól az Idegen arcocska című bestseller szerzőjétől.

Három évvel korábban rettenetes dolog történt Naomi Jenkinsszel – olyan szörnyűség, hogy senkinek nem merte elmondani. Naomi most újabb titkot rejteget: a boldogtalan házasságban élő Robert Haworth szeretője. Mikor Robert eltűnik, Naomi tudja, hogy valami baja történt. De a rendőrséget nem sikerült erről meggyőznie. Robert felesége kijelenti, hogy férje nem is tűnt el. A kétségbeesett Naomi, ha nem tudja meggyőzni a rendőrséget, hogy Robert veszélyben van, meggyőzi őket arról, hogy szeretője másokat sodor veszélybe. Ekkor haladék nélkül hozzáfognak a kereséséhez.

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
Kossuth, Budapest, 2012
338 oldal · ISBN: 9789630972796 · Fordította: Rindó Klára, Szabados Tamás
>!
Kossuth, Budapest, 2012
446 oldal · ISBN: 9789630971904 · Fordította: Rindó Klára, Szabados Tamás

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Naomi Jenkins


Kedvencelte 5

Most olvassa 4

Várólistára tette 50

Kívánságlistára tette 31

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

mate55 P>!
Sophie Hannah: Bántó távolság

A valóságnál sosincs félelmetesebb. Jöhetnek-mehetnek a kitalált maszkos sorozatgyilkosok, az őrült gonosztevők, nincs annál szörnyűbb, mint ami a valóságban is megtörténhet, (vagy már meg is történt). Sophie Hannah előző könyve, az „Idegen arcocska” után ismét egy olyan témát dolgozott fel, ami minden nő rémálma. spoiler A könyv szerencsére nem csak az eltűnt szerető rejtélyét kutatja, hanem Naomi személyes drámáját is előtérbe helyezi. Egyik nyomozóval sem tudtam igazán azonosulni, mert ahhoz nem elég érdekesek, jellegzetesek, inkább csak szimplán titokzatosak. Az angol írónő igen érdekesen építi fel narrátorát, aki folyamatosan őrlődik a rá olyannyira jellemző két véglet, a gyakorlati dolgokban jellemző talpraesettség és az emberi viszonyok tekintetében meglévő iszonyatos mértékű vaksága között. Joggal vetődik fel a kérdés: ha a nő tisztában van helyzetének groteszk és nem mindennapi voltával, akkor miért nem változtat rajta? Ilyen erősek lennének a társadalmi elvárások, ilyen erősen belenevelték volna a társadalmi szerepét, amelyből kilépni lehetetlen? Ugyanakkor, ahogy haladunk előre a cselekményben, felvetődött bennem a kérdés: biztos, hogy így történt minden? Ugyanígy látják vajon az eseményeket a többiek is? Vagy minden másként gondolja? Hannah a fináléra persze szépen összefésüli a szálakat, és mindenre fény derül, hogy aztán végérvényesen össze is dőljön az addig gondosan felfestett idill, és átértékeljem az addig olvasottakat. Minél tovább olvastam a könyvet, annál inkább pszichothrillerek világa kezdett kísérteni, előrehaladva a cselekményben lassanként minden sötétségbe burkolózott. A szereplők egyikét sem lehetett egyértelműen jónak vagy rossznak nevezni: nem voltak sem feketék, sem fehérek, inkább – szürkék. Amikor pedig elérkeztem a regény duplán csattanós befejezéséhez, elgondolkodtam, mit is vártam tőle. Hogy mit várok általában a krimiktől (társadalomkritikát, realista emberábrázolást, hétköznapi emberek történeteit)… Mert ez a könyv – nem olyan. Nagyon nem. De ami igazán dicséretes: az írónő meglepetései (még ha néha kissé hihetetlenek is) sosem olcsók vagy hiteltelenek, úgyhogy a regény kiváló olvasmány lehet mindenkinek, aki kedveli a kortárs thrillereket.

2 hozzászólás
Nono_ P>!
Sophie Hannah: Bántó távolság

Az emberi lélek sötét bugyraiba vezetett ez a történet. Nem volt egy rossz könyv, de nem nevezném kiemelkedőnek a műfajában.

hofeherke11 P>!
Sophie Hannah: Bántó távolság

De jó kis thriller volt! Annyira szeretem, hogy mindig tudnak ezek a könyvek újat adni, és nem unalmasak. Bár meg kell hagyni elég élénk fantáziája lehet az írónak, és akármelyik írónak, aki ilyen sztorit kitalál.
A történet feléig teljesen össze voltam zavarodva, mert rengeteg volt a hazugság és a homályos részlet, de a végére nagyon szépen összeállt minden. Letehetetlen olvasmány volt, ami nagyon jól van felépítve.
Furcsa volt, hogy nem egy nyomozó szemszögéből van írva, mint általában az ilyen könyvek, de ez egy pluszt adott hozzá az élményhez. Ezen kívül Naomi karaktere is szépen fejlődött a történet során, ez különösen tetszett.
Bár nem volt számomra óriási csavar a történetben, de ahogy a kirakós minden darabja a helyére került, az igazán zseniálisan volt megírva.

Szimirza>!
Sophie Hannah: Bántó távolság

Érdekes volt, de messze a tökéletestől. Az eleje elég lassú , vontatott, de aztán felpörögnek az események, amelyek elég kuszák. Sok a véletlen egybeesés, a kusza történés, ami elég zavaró, még ha a végén kiderül az igazság és megkapjuk a válaszokat a miértekre.

Arabella>!
Sophie Hannah: Bántó távolság

Nekem tetszett és viszonylag hamar elolvastam. Érdekelt a történet, érdekelt a végkifejlet is. Bár az erőszak nem a kedvenc témám könyvben sem, és elborzadva olvastam a részleteket, bár igyekeztem ezeken gyorsan túl lenni. Már otthon van az írónő következő könyve a polcomon. :)

zsófcsa>!
Sophie Hannah: Bántó távolság

ez egy szörnyű történet volt. a könyv egyébként talán az eddigiek közül a legjobb, de a történet szörnyű.
a főszereplő idegesítő, túltolja kicsit a szerepét, a végén határozottan bosszantó, ahogy mindent erőltetetten megmagyaráz és Robert szájába ad. egyébként szokatlanul követhetőek voltak az események, úgyhogy viszonylag gyorsan olvasható.

kat_fromthemoon>!
Sophie Hannah: Bántó távolság

Hát, mondhatni egy szuszra olvastam végig, izgalmas volt, fordulatos, meg minden. A mélyebb gondolataimat inkább nem írom le róla, mert nem tudnám anélkül hogy le ne lőném a „poént”, persze bepipálhatnám hogy cselekményleírást tartalmaz, de egy kriminél még akkor se illik lelőni hogy ki a gyilkos ha előre szól az ember, hogy spoiler, szóval… eléggé zavart hogy nem tudok szimpatizálni a főszereplővel, de őszintén szólva elképzelni sem tudom, min mennek keresztül az ilyen emberek, úgyhogy ebben valószínűleg én vagyok hibás. A másik, ami miatt levonok egy csillagot az az, hogy túl sok volt a véletlen – persze egy csomóról aztán kiderült, hogy nem az, de még így is volt sok olyan rész ahol azt éreztem hogy itt az író egyszerűen nem tudja átvezetni úgy a dolgokat, hogy egymásból következzenek, úgyhogy kreált egy véletlen történést. De aki szereti a Criminal minds jellegű sorozatokat annak tudom ajánlani. :)

Anheszenamon>!
Sophie Hannah: Bántó távolság

Az elején számomra nyögvenyelősen indult, emiatt nagyon lassan haladtam a könyvvel. Aztán egyszer csak azt vettem észre, hogy egyre inkább tetszik és már alig tudom letenni. Nagyon tetszett, annak ellenére, hogy tényleg rengeteg volt benne a véletlen egybeesés és az összefonódások. Ráadásul az egyik főszereplő is ellenszenves volt. Ennek ellenére alig várom, hogy elolvassam az írónő másik könyvét is, az Idegen arcocskát.

utazó>!
Sophie Hannah: Bántó távolság

Nekem ez eléggé bonyolult volt, bár tudom, ez az igazi bravúr, így megírni és rávezetni, izgalomban tartani egy olvasót.

StAngela>!
Sophie Hannah: Bántó távolság

Elsőként megemlíteném, hogy ehhez a könyvhöz egy nyereményjáték révén jutottam.
Nagy érdeklődéssel ültem le, hogy belekezdjek és nem csalódtam.
Izgalmakban bővelkedő könyv volt!
Az írónő sikeresen megvalósította, hogy lépésről-lépesre vigye olvasóját egyre közelebb az igazsághoz, miközben az csak kapkodja a fejét az újabb és újabb titkok napfényre kerülése közben.
Sophie Hannah jól felépítette a történetvezetést, a szereplők jellemét is változatosra formálta.
Mindenkinek ajánlom, aki a túlságosan kiszámítható krimiket megunva valami kissé rapszodikusabbra vágyik!


Népszerű idézetek

mate55 P>!

Azok az emberek, akikhez a legközelebb állunk, azok bánthatnak bennünket a legjobban.

67. oldal

mate55 P>!

Egyetlen épeszű ember sem gondolja, hogy rendes ételt kap egy benzinkútnál.

108. oldal

mate55 P>!

Talán rosszat álmodsz. Milyen lehet azé az emberé, aki olyan életet él, ami szörnyűbb, mint a legtöbb ember rémálma?

304. oldal

Chillingó>!

Mikor az ember egy nagyon buta emberrel beszél, egyfajta mentális klausztrofóbia áldozata lesz.

379. oldal

mate55 P>!

Azt is mondják, „nem szükséges testi kapcsolatnak létrejönnie – néha a nem megfelelő pillantás vagy megjegyzés elég, hogy egy nő áldozatnak érezze magát”.

8. oldal

Arabella>!

Amíg nem szenvedsz,… addig el sem tudod képzelni, milyen érzés lehet a fájdalom.

182. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fájdalom · szenvedés
Treszka>!

– Miért bíznék meg benned, mikor egész egyszerűen bolond vagy! – Suttogásra váltott. – Kitaláltál magadnak egy szeretőt!
[…]
– Nevet is adtál neki? – kérdezte Olivia.
– Nem akarok erről beszélni. Graham.
Graham? Jézusom!
– Graham lisztből készült kenyeret ettem aznap reggelire. Túl fáradt voltam, ez jutott eszembe.
– Csak, hogy megvilágítsam, mekkora ötlet: én meg Brióssal randizom. Simon bevette?
– Nem tudom. Azt hiszem. Nem nagyon érdekelte.
– Grahamnek vezetékneve is van? Pasztőrözött Tej netalán?

83-84. oldal

Treszka>!

– Mondok valamit, amit egy könyvben olvastam, és azóta is megkönnyíti az életemet: ugyanannyi bajt okozunk magunknak és másoknak, mikor megsértődünk, mint amikor megsértünk valakit.

19. oldal

Treszka>!

Horas non numero nisi aestivas. Csak a derű óráit számolom.

42. oldal

zsófcsa>!

Az órák miatt azt hisszük, hogy minden nap egyforma hosszú, pontosan huszonnégy óra. Ez nem igaz, Waterhouse. Néhány egy kicsit rövidebb és néhány egy kicsit hosszabb.

119. oldal


A sorozat következő kötete

Spilling Bűnügyi Osztálya (CID) sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

M. J. Arlidge: Ecc, pecc
Ruth Ware: Sötét erdő közepén
Agatha Christie: Tíz kicsi néger / Gyilkosság az Orient expresszen
Jane Harper: Aszály
Robert Harris: Führer-nap
Daniel Cole: Hóhér
Dorothy Koomson: Az utolsó csepp
B. A. Paris: Zárt ajtók mögött
M. C. Beaton: Szesz, szerelem, szemfényvesztés
B. A. Paris: Összeomlás