Monet 3 csillagozás

Sophie Fourny-Dargère: Monet

Monet, ​az impresszionista mozgalom atyja már fiatalon tudta, hogy élete a festészet lesz. A középosztálybeli család fia akkor érkezett meg Le Havre-ból Párizsba, amikor ott forrott a kulturális és művészeti élet. Hamarosan Gleyre műtermében kezdett festészetet tanulni, ahol összeismerkedett és szoros barátságot kötött egy másik fiatal festővel, Pierre-Auguste Renoir-ral. Kiábrándulva az idejétmúlt, megkövesedett akadémista festészeti stílusból, új utak felfedezésébe kezdtek, a szabad ég alatt festettek, palettájuk kivilágosodott, s azon voltak, hogy megragadják a levegő, a víz és a fény múlékony hatását.
Monet festménye, az Impresszió, a felkelő nap, csak fokozta a közönség felháborodását, s eközben új utat nyitott a művészi a művészi kifejezés terén.
Ma Monet festményei a világon mindenhol a múzeumok értékes darabjai. A Givernyben lévő Vernon Múzeum, amelynek a könyv szerzője, Sophie Fourny-Gargére a kurátora, évente több ezer látogatót vonz. Ebben a kötetben a szerző… (tovább)

>!
Aquila, Debrecen, 2005
156 oldal · keménytáblás · ISBN: 9636793212 · Fordította: Legány Zsófia

Kiemelt értékelések

>!
pannik P
Sophie Fourny-Dargère: Monet

Tetszett? Hát persze, hogy igen, hiszen nagyon szeretem Monet munkásságát :)
A könyvben nagyon sok információ és rengeteg kép van (színes és fekete-fehér egyaránt).
Szuperül összeszedi a festő életének legfontosabb állomásait, a hétköznapok nehézségeit és örömeit. Részletesen megismerkedhetünk Monet családjával, barátaival. Nyomon követhetjük, hogyan kereste, hajszolta az új témákat és hogyan alakult ki a impresszionista mozgalom.
Számomra külön érdekesség volt, hogy azokon a helyeken, ahol annyira szeretett festeni (Giverny és Étretat) magam is megfordultam, személyesen is megcsodálhattam a házát ahol élt és alkotott. Így még nagyobb élmény volt olvasni ezt a könyvet.

>!
Agatha_Emrys 
Sophie Fourny-Dargère: Monet

Az elején nagyon belecsapott a lecsóba, (számomra) átláthatatlan logikával ugrált a témák között, ami kissé bosszantott, de utána átváltott kronológiai sorrendbe és az elején kezdte, így végre a helyére kerültek a dolgok.

A lapok és képek minősége remek egyébként, egyedül a szövegformázással volt néhol gond, mert előfordult, hogy az oldal végén elválasztottak egy szót, de a következő két lapon festmények kicsinyített mása szerepelt képleírásokkal így a 3. oldalra érve lapozhattam vissza, mert nem emlékeztem melyik szó/mondat lett félbehagyva.

Teljesen laikusként korrektnek találtam ezt a könyvet (nem ment bele a festészet részleteibe, de összefüggő képet adott a festő életéről, témáiról), igazából a bécsi Monet kiállítás apropójából vettem elő, alig várom, hogy élőben is láthassam a festményeket :)

8 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Paul Joannides: Renoir élete és művészete
Peter H. Feist: Pierre-Auguste Renoir
Gila Zsuzsanna: Van Gogh
Karin Sagner-Düchting: Monet
Henri Perruchot: Renoir élete
David Spence: Manet – Új realizmus
Szabadi Judit: Manet
Karl Jaspers: Van Gogh
Henri Perruchot: Manet élete
Rainer Maria Rilke: Rodin