Nem ​rossz állatok 15 csillagozás

Sophie Corrigan: Nem rossz állatok

Ez a vicces rajzokkal gazdagon illusztrált könyv 38 olyan állatfajt, illetve -csoportot mutat be, amelyeket sokan félelmetesnek, ijesztőnek, veszélyesnek vagy gusztustalannak tartanak. Ha ezt a könyvet elolvassák, megtudják, milyenek ezek az állatok valójában, és rájönnek, hogy a félelmeiknek és a negatív érzéseiknek nincs is valóságalapjuk.
„Ti, emberek hiszitek csak rólunk, hogy rosszak vagyunk! Azt mondjátok, ijesztőek, kísértetiesek, veszélyesek vagy undorítóak vagyunk. Itt az ideje, hogy tisztázzuk a dolgot! Elegünk van abból a sok hazugságból, amit terjesztetek rólunk. Itt vannak hát a tények: mit is csinálunk valójában, és mennyi mindenben segítjük a TI életeteket. Egyáltalán NEM VAGYUNK ROSSZ ÁLLATOK! Csak ti nem ismertek bennünket!”

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Scolar, Budapest, 2021
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635092659 · Fordította: Alföldy Bendegúz

Most olvassa 2

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

Rune>!
Sophie Corrigan: Nem rossz állatok

Nagyon jó könyvecske, szuper képi világgal. Egyszerre humoros, informatív és tökéletes olvasmány a 5-8 éves korosztálynak.
Minden állathoz két oldalpár tartozik. Az első bemutatja, hogy milyen előítéletek, babonák, tévhitek kötődnek az adott állathoz, miért nem szeretik őket vagy félnek tőlük. Majd lapozva egyet, az adott állat pozitív oldalát domboritja ki és hogy valójában inkább kedves és szeretnivaló (még akár egy pók, medúza, skorpió, vagy csiga is;)). Ahol lehet megcáfolja a rosszul berögzült közhiedelmeket vagy más szemszögből magyarázza meg egy állat nem épp előnyös oldalát. Néhol azért pontatlan dolgok is le voltak írva ( pl. hogy minden denevér vérszívó, miközben talán csak 1 ilyen deneverfaj van), de ez amúgy sem egy mélyreszántó természettudományos műnek készült. A gyerekeim nagyon szívesen lapozgatták, volt olyan állat amitől féltek, de aztán nagyon tetszett nekik a „cuki” oldala és talán így oldódott bennük valamelyest a tartózkodás.
Élmeny volt felolvasni is, ajánlom minden gyerkőcnek.

Tudós_Manócska P>!
Sophie Corrigan: Nem rossz állatok

A könyv szerzője azt sugallja, hogy az ember eleve előítéletesen, egyoldalúan és averzíven áll hozzá egy csomó, egyébként „kedves és jóravaló” állatfajtához, mindenféle rosszat feltételez róluk és kapcsol hozzájuk (jellemzően olyasmiket, hogy félelmetesek, támadóak, büdösek, igénytelenek, kártékonyak, csúnyák, stb.) – holott a szerző beállításában és értelmezésében „ebből semmi nem igaz”, mert ezek csak hamis képzelgések, melyekkel szemben vannak a „tények”..

A szerző nem gondol bele abba, hogy egyes állatfajták, így például a környezetünkben a hangyák, a darazsak, a legyek, a szúnyogok, a csótányok, az egerek, a patkányok igenis tudnak idegesítőek, zavaróak, testi sértést okozóak, illetve kártékonyak lenni.. Sőt, ez még macskákra is igaz.. Ők ugyanis nem mérlegelik, hogy zavarják-e, károsítják-e az embert vagy sem – egyszerűen „élik a maguk életét”, és úgy viselkednek, ahogy az aktuálisan „jön belőlük”..

Amint az köztudott, például a patkányok és a csótányok olyan helyeken szaporodnak el, ahol a higiéniai viszonyok problémásak. Erről azonban nem esik szó a könyvben, mert ez már egy „zavarbaejtő körülmény” lenne – csak arról esik szó, hogy a patkány mennyiszer „tisztálkodik” naponta. Mivel a szerző erőlteti a „rosszul megítélés” koncepciót, ezért szinte démonizál egyes állatokat, majd a következő oldalon az „ocsmány” állatok „átvarázsolódnak” lényegében „cukipofa” élőlénnyé, ami mesterkélt, hamis, „fekete-fehér” beállítás.

Sokkal szerencsésebb lett volna az a koncepció, hogy az állatoknak milyen zavaró, illetve zavarbaejtő, valamint milyen „hasznos” tulajdonságaik vannak, amikből kirajzolódott volna egy „reális összkép” bizonyos állatokról. A szerző a pozitív oldalon kiemeli a tényeket, a negatív oldalon viszont nem emeli ki külön részben a téves hiedelmeket, és nem utal arra sem, hogy nem mindenki gondol olyasmiket, hogy például a fekete macska gonosz erők szolgálatában áll, vagy hogy a denevér alapból vérszívó állat..

A szerző figyelmen kívül hagyta azt a körülményt, hogy az állatok irányába problémás jelenség a pozitív irányú elfogultság, „előítéletesség” is, illetve az állatok antropomorf megközelítése, tehát annak feltételezése, hogy az állatok emberszerűen gondolkodnak, éreznek, illetve emberszerű szándékaik vannak. Az egyiptomiak például úgy hitték, hogy a macska az ember „lelkébe lát”, amikor „igéző tekintetével” "mélyen" az ember szemébe néz.. Mindez különösen a háziállatok kapcsán okoz rengeteg félreértést és problémát..

A szerző arról sem ejtett egy szót sem, hogy az állatos mesékben (Ezópusz, Andersen, stb.), illetve az állatos animációs filmekben (Egy bogár élete, stb.) az állatok viselkedésének nem sok köze van a valósághoz, azokban rendre emberi helyzeteket mutatnak be, úgy beállítva, mintha az állatok viselkednének úgy. Ez a fajta tulajdonítás, illetve rávetítés félreértésekhez, illetve félreértelmezésekhez vezethez, különösen tapasztalatlan gyerekek és fiatalok esetében. A pozitív és hamis tartalmú rávetítés is probléma – és ez is egy olyan téma, amiről nemigen szokás beszélni..

A témához kapcsolódó további értékeléseim:
Hanácková: Miért röhög a hiéna? https://moly.hu/ertekelesek/3622999
Szondy – Szabó-Bartha: Démonaink https://moly.hu/ertekelesek/3088611
Wohlleben: Érted a fák beszédét? https://moly.hu/ertekelesek/3069403

rekettyevirág P>!
Sophie Corrigan: Nem rossz állatok

Azt hittem, még korai lesz a 3 és fél éves lányomnak, de egyszerűen imádja; amióta először lekerült a polcról, mást sem akar olvasni, mint ezt a könyvet. Egyáltalán nem bánom, mert a felnőtt korosztály számára is szórakoztató, a kicsik pedig tanulnak is belőle.


Hasonló könyvek címkék alapján

Peter Wohlleben: Érted a fák beszédét?
Charlie Bood: A természet csodái 1.
Gerald Durrell: Léghajóval a világ körül
Heinz Sielmann: Hobbiállatok
Richter Ilona: Egy cseppben a tenger
Geronimo Stilton: Időutazás
Pavla Hanácková: Vizek a nagyvilágban
Steve Martin: Legyél Te is állatorvos!
Veres László: Hegyvidékek élővilága
Camilla Hallinan – Jon Richards (szerk.): Gyerek állat enciklopédia