Kahlo 48 csillagozás

Sophie Collins: Kahlo

A legnagyobbak élete infografikákban

Az Infografika sorozat teljesen új megközelítéssel mutatja be a világ legnagyobb gondolkodóit és művészeit. A kötet az ötven legérdekesebb és legfontosabb adatra, gondolatra, jellemzőre és eredményre fókuszál, s ezeket könnyen érthető és látványos infografikákon tárja elénk.

Sokan tudják, hogy Frida Kahlo (1907-1954) festőművész Mexikóban született, és gyerekkorában balesetet szenvedett. Arról azonban jóval kevesebben hallottak, hogy 143 ismert műalkotásából 55 önarckép; hogy a Két akt az erdőben című festménye 2016-ban 8 millió dollárért kelt el, s ezzel ez a legmagasabb összegért gazdát cserélő Latin-amerikai műalkotás. Az sem közismert, hogy kétszer is hozzáment a férjéhez, s hogy első önálló kiállítására mentőautóval érkezett.

Az Infografika – Kahlo segítségével közérthető és mutatós infografikákon keresztül fedezhetjük fel Frida Kahlo munkásságát és a képzőművész mögött rejlő embert.

Eredeti cím: Biographic Kahlo

Eredeti megjelenés éve: 2018

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Infografika Bookline Könyvek

>!
Bookline Könyvek, Budapest, 2019
96 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634334859

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Frida Kahlo


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 57

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

AniTiger P>!
Sophie Collins: Kahlo

Szerettem, hogy tudott újat mondani, holott nem először találkoztam Frida Kahloval. Tetszik ez az egységes, Kahlo személyiségéhez illő élénk kinézet. Elvarázsoltak az infografika ábrák, de úgy általában véve nagyon stramm kis kiadvány lett. Azt hiszem, hogy egyedül az zavart, hogy a zöld háttéren néha elég molyolós volt kiolvasni a fekete betűket.

Szerintem a Frida Kahlo rajongók polcáról nem hiányozhat, mert maga a kiadvány is egy aprócska műalkotás.

Bővebben a blogon:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2019/11/sophie-co…

>!
Bookline Könyvek, Budapest, 2019
96 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634334859
Kovaxka P>!
Sophie Collins: Kahlo

Szeretem az infografikát, szeretem Frida Kahlo képeit. Szinte mindent elolvastam/megnéztem már ebben a témakörben, mégis tudott újat mondani ez a fajta feldolgozás. Lényegre törő, de elég alapos. Minimális pontlevonás a kisebb pontatlanságokért (művek címe) meg a rövidségéért jár. Grafikailag, nyomdatechnikailag igényes, megtalálja az összhangot a festő stílusa, színvilága és a modern infografika között. Szívesen olvasnék ilyet más festőről is.

Virág_Blogger>!
Sophie Collins: Kahlo

[…]
„Diego Rivera szerint Kahlo realista volt: pont olyannak festette a világát, amilyennek látta, és ez számára valóságos volt, nem pedig szürreális. […] ugyanúgy festett, amilyennek megtapasztalta az életet.”

Ha igaz, amit olvasunk, akkor Kahlo valóban nem elrugaszkodott, álomképszerű szürrealista képeket adott ki kezei alól – nem, művei sokkal inkább azt tükrözik, mennyire egyedi, különleges módon látta a világot, s milyen sajátos szemlélettel tekintett az életére. Ettől, bár legtöbb festménye nagyon nem az én stílusom, még nekem is sokkal szimpatikusabbá válik a művészete.

Teljes értékelésemet a könyvről a blogomon olvashatjátok: https://neverletmegobyviranna.blogspot.com/2019/11/soph…

IrodalMacska P>!
Sophie Collins: Kahlo

Az infografika az információknak egy rendkívül érdekes, képekkel és grafikonokkal történő megjelenítése. Önmagában már ez a módszer is felkeltette az érdeklődésemet, nem beszélve Frida Kahlo személyéről, akiről bevallom, hogy ez idáig nagyon keveset tudtam.

A kötet nagyon kis kompakt, mégis alkalmas arra, hogy bemutassa a festőművésznő életét, halálát, munkásságát és örökségét. A képek, grafikonok, a művésznő által is preferált intenzív színek fokozzák az élményt, a rövid, lényegre törő információk pedig kielégítik az olvasó kíváncsiságát – éppen csak annyira, hogy a könyv ne hagyjon bennünk hiányérzetet, mégis meghozza a kedvet ahhoz, hogy további, regényes formában íródott történeteket is olvassunk a festőművésznő nehéz sorsáról.

Frida Kahlo egy roppant impulzív, sokszínű személyiség volt, aki már nem élhette meg a sikerét és nem kaphatott az élettől elégtételt az átélt sok-sok szenvedéséért. Mexikó emblematikus alakja, akivel még biztosan találkozni fogok olvasmányaim során.

>!
Bookline Könyvek, Budapest, 2019
96 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634334859
zsebibaba007>!
Sophie Collins: Kahlo

Számomra lenyűgöző volt a könyv, és rengeteg új információval bővítette a Fridával kapcsolatos tudástáramat.

Ajánlom mindenkinek, aki szeretne egy kicsit különlegesebb módon megismerkedni a festőnőről, esetleg akinek hasonlóan hiányos volt Kahloról a tudása, mint nekem. Kezdetnek szuper kis kiadvány Sophie Collins infografikája!

Bővebben a blogon: http://maybeimabookworm.blogspot.com/2019/12/sophie-col…

cintiatekla P>!
Sophie Collins: Kahlo

Tudtátok például, hogy Frida a férjével, Diego Rivera-val kétszer kötött házasságot? Vagy hogy életében összesen három önálló kiállítása volt, a siker csak halála után jött? Mivel nem vezetett nyilvántartást a festményeiről, ezért a világ számos pontján, magángyűjteményekben is vannak képei, az 1990-es évek után pedig számos hamisítvány is megjelent. Magánéletét tekintve pedig az 1925-ben elszenvedett balesete elméletileg összefügg későbbi halálával is? Ebben a balesetben egyébként Frida Kahlo annyira megsérült, hogy hosszú hónapok kellettek, míg rehabilitálódott, amikor pedig kiemelték a buszból, a testén a vére, illetve az egyik utastársa által szállított aranypor keveréke volt, mire a bámészodók azt hitték, hogy táncosnő.

Azért is tetszett nagyon a könyv, mert a rengeteg információ és adat mellett a grafikák is csodásak, a szövegek pedig nem csak tényszerű információt közölnek, hanem olykor magyaráznak is, kicsit jobban kifejtik az adott témát.

Bővebben: http://www.teklakonyvei.hu/2019/11/sophie-collins-infog…

theodora P>!
Sophie Collins: Kahlo

Szerintem, aki először találkozik Frida Kahloval annak is átfogó képet ad ez a könyv, ha érdekesnek találtátok akkor érdemes utánaolvasni az életének és művészetének. Engem nagyon megfogott az alakja, nem hiába olvasok el, minden elém kerülő könyvet róla.
A kiadás is nagyon szép, öröm kézbe venni: csillogó részletek, erőteljes (Kahlo művészetében megjelenő) színek dominálnak az oldalakon.

Boglinc P>!
Sophie Collins: Kahlo

Élmény volt elmerülni Frida életében. Bár számomra Einstein érdekesebb volt, mindenképpen csak ajánlani tudom. Pláne, ha különösen kedveled a hölgy munkásságát! Biztos vagyok benne, hogy találsz érdekességeket, amit eddig nem tudtál róla. :)

Itt pedig többet is írtam róla és képeket is mutatok belőle: https://booktasticboglinc.blogspot.com/2020/01/brian-cl…

>!
Bookline Könyvek, Budapest, 2019
96 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634334859
Szédültnapraforgó>!
Sophie Collins: Kahlo

Most olvastam először ilyen típusú – infografika – könyvet. Nekem nagyon tetszett. Ismertem Kahlo történetét, már többször olvastam róla cikkeket, megnéztem az életéről készült filmet is 2019-ben. Különös személyiség volt, annyi szent. Azt gondolom, hogy a sok súlyos csapás – amit rámért a sors – ellenére is egy nagyon erős nő volt. spoiler
Bennem a művei kettős érzést keltenek, egyrészt viszolygást kelt, másrészt meg egyszerűen vonz. Lehet, hogy emiatt lett belőle ekkora művész. Köszönöm @AniTiger -nek, hogy lehetőséget adott a könyv elolvasására :)

3 hozzászólás
kinga133 P>!
Sophie Collins: Kahlo

Eddig egyszer sem csalódtam a „Szívünk rajta” ajánlásában, és ez a mostani Kahlo könyv is nagyon jó, méltó az emblémára.
Informatívan, tökéletesen összeszedett, jól tagolt mű, amiből tényleges és alapos információt kapunk a festőnőről. E könyv elolvasása közben egyből eszembe jutott a kiállítási anyaga, amit Pesten, 2018-ban megcsodálhatott a nagyérdemű. Nem mindennapi ember és egyben hihetetlen tehetséggel megáldott művész volt. A könyv kortól és nemtől függetlenül mindenkinek szól, jól összefoglalja Kahlo munkásságát és lényegét.
„Nincs még egy művész, aki ennyire őszintén vallott volna testi problémáiról, a kudarcba fulladt gyermekvállalás utóhatásairól, valamint a testi és lelki lét kusza kapcsolatáról.”


Népszerű idézetek

Flora_The_Sweaterist P>!

Lábak? Mi szükségem rájuk? Hiszen vannak szárnyaim, amelyekkel repülhetek.

8. oldal

Flora_The_Sweaterist P>!

Frida Kahlo művészete olyan, mint a bombára kötött szalag.

54-55. oldal

Zhatria>!

Annyira átkozottul „intellektuálisak” és aljasak, hogy már ki nem állhatom őket… inkább ülnék a földön a tolucai piacon, és árulnék tortillát, minthogy bármi közöm legyen azokhoz a „művész” kurvákhoz Párizsban.
Frida Kahlo az európai szürrealistákról Muray Miklósnak küldött, 1939. február 16-ai levelében

AniTiger P>!

Kahlo messze legkedvesebb témája saját maga volt. Összesen ötvenöt önarcképe ismert, amelyeken a születésétől elképzelt haláláig mindenféle helyzetben ábrázolja önmagát. Hol egyedül áll a festményen, miközben a néző szemébe néz, hol az állatai – a házában tartott, nagy szemű, hosszú karú pókmajmai vagy kis zöld papagájai – társaságában.

Az önarcképek

Kapcsolódó szócikkek: Frida Kahlo · papagáj
AniTiger P>!

„Nem olyan rég, alig néhány napja, még gyerek voltam, aki a színek, a kemény és megfogható formák világában téblábolt… De ma már egy fájdalmas bolygón élek, amely áttetsző, mint a jég… Mintha mindent egy csapásra tanultam volna meg.”

Frida Kahlo Alehandro Gómez Ariasnak írt levele, 1926. szeptember 29.


Hasonló könyvek címkék alapján

Zima Szabolcs: Magyar Remekművek
Bakó Zsuzsanna: Székely Bertalan
Rappai Zsuzsa (szerk.): Hokuszai
Urbach Zsuzsa: Tiziano, Tintoretto, Veronese
Zima Szabolcs (szerk.): Remekművek
Abigail Wheatley: A festészet története
Sylvie Dannaud – Gertrude Dordor: A négy évszak
Sylvie Dannaud – Gertrude Dordor: Gyermekjátékok
Sylvie Dannaud – Gertrude Dordor: Zene és tánc
Nikolausz Krisztián: Löszmélyút-kultúra