A ​Rajna ködbe vész 21 csillagozás

Somogyváry Gyula: A Rajna ködbe vész Somogyváry Gyula: A Rajna ködbe vész Somogyváry Gyula: A Rajna ködbe vész Somogyváry Gyula: A Rajna ködbe vész Somogyváry Gyula: A Rajna ködbe vész

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A szerző egykor oly ismert és kedvelt regénye a XVII. század második felébe viszi el az olvasót, a török elleni keresztes hadjárat Magyarországába.
A főhős Gottfried Albert Joachim, a rajnai vértes, aki nem csak egy „felszabadítandó” s egybe kifosztandó területet lát az idegen földben. Buda ostromát, a hősies és izgalmas harcokat is az ő szemén keresztül mutatja be az író.
A vértes a végső diadal perceiben sem tud igazán örülni: igazságérzete lázad az ellen, hogy az oly sok áldozatot hozó magyar katonákat fölényesen kisemmizik a dicsőségből az idegenek. Ez és egy romantikus szerelem az oka annak, hogy az eredeti szülőföld képe, a Rajna fokozatosan ködbe vész, hogy egy újfajta, egész életre szóló érzés töltse be a vértes szívét. S ez az érzés döntő és titokzatos elhatározásra készteti…

Eredeti megjelenés éve: 1935

>!
Auktor, Budapest, 2007
204 oldal · ISBN: 9789639676039
>!
Korona, 2000
176 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639191779
>!
Auktor, Budapest, 1990
186 oldal · ISBN: 9637780025

4 további kiadás


Kedvencelte 3

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

blueviolet>!
Somogyváry Gyula: A Rajna ködbe vész

Szegény nagymamám hiába ajánlgatta nekem ezt a könyvet, nem akartam elolvasni. Sok évvel később most mégis elővettem, és kellemesen csalódtam benne. Nem lett kedvenc, nem az én világom, nem hiszem, hogy újraolvasós lesz, de határozottan jobb volt, mint amire számítottam.
A fülszöveget nem ajánlom elolvasni, mivel utána nem sok új információt fog adni a könyv off
Lehet, hogy érdemes lenne mással is próbálkoznom az írótól, mert kimondottan tetszett a stílus, nem vitte túlzásba a leíró részeket, könnyen fogyasztható volt. A „három nevű vértes” kifejezésre azért kitalálhatott volna néhány szinonimát, hogy ne kelljen 325-ször olvasni, de más bajom nem volt vele.

5 hozzászólás
Solymár_András I>!
Somogyváry Gyula: A Rajna ködbe vész

Fél évig olvastam ezt a könyvet, amit teljesen véletlenszerűen szereztem be a Könyvturin, annak ellenére, hogy kétszáz oldal sincs, egy típus kisregény. Valamiért egyáltalán nem szólított meg, nem tudott behúzni, holott igencsak jól csinálja, amit csinál.

Két hibát tudok felróni neki, ami talán közrejátszott, hogy kizökkentsen a történetből. Az egyik a temérdek megszakított…mondat…ami csak úgy bevillan…közöl…aztán nini!…amott a következő gondolat…talán összefüggenek…

Az efféle ködösítéssel érzékelteti az író a csata homályos, pillanatokból és véres cafatokból álló érzetét. Nagyon fura erről beszélni, mert (Szerencsére? Sajnos?) nem voltam még életveszélyes csatában, de csatában és életveszélyben külön-külön igen. És pont ilyennek képzelem. A hagyományörző játékokban életlen fegyverekkel eljátszott csaták a csonttörésen, kivert fogakon, kiszúrt szemeken, puskában felejtett töltővessző okozta hirtelen halálon, agyrázkódáson, meg hasonló apróbb-cseprőbb sérüléseken kívül nem tartogat nagy veszélyeket, de a harc heve ott is a harc heve és az embert elönti az adrenalin és az ösztön. És az pont ilyen. Mégis, írásban ezt így érzékeltetve olvasni nagyon idegesítő és kiábrándító volt. Tisztában vagyok, hogy a Sapkowskira (vagy rám, haha, a reklám helye) jellemző, minden egyes vívómozdulatot leírunk stílus legalább annyira problémás lehet. Fene tudja. Hebegek, habogok itt össze vissza.

A második hibája a talán helyenkénti sablonosság, mely a romantikus történelmi regény sajátossága. A kiszámíthatósága miatt semmi egyéb nem maradt ebben a történetben, mint a jól megírtsága és a gyönyörködtetés képessége, ami számomra legtöbbször kevés. Sikerült neki a vége fele egy kis gondolatiságot, egy kis történelmi kritikát is belecsempésznie, de az elfogultágtól fűtött rónaleírások, a kemény, szőrösszívű német, a hősi, mindenre képes magyar valahogy csak a sablon történelmi regényt nyújtották nekem.

Ettől eltekintve, bár talán a fennebb leírt kemény szavak nem ezt tükrözik, tényleg tetszett. Rövid, frappáns történet, mely megdobogtatja a kamasz szíveket, hisz vannak benne nagy csaták, igazán nagyok, hol sok vér és verejték árán, mi, a magyarok, mi, kit Európa oly sokszor szégyell, mi, kik annyi nehézség árán még mindig élünk, mi győzedelmeskedünk, mégha ezt sokan nem is így gondolják. Ez az a regény, minek olvasása után az ember kénytelen megpödörni bajszát (ha nincs neki, hát vételez a szertárból), legurítani egy jó pohár pálinkát (ha nincs neki, hát szégyellje magát, milyen magyar házban nincs pálinka?) és lebirkóznia egy barnamedvét miközben szidja a német urakat ( ha netán nem akad barnamedve, vagy szidnivaló német úr, harminc fekvőtámasz is megteszi, s az a mogorva szomszéd).

Nem kell sokat várni ettől a regénytől. Amolyan nyáron, napágyon olvasgatós, kikapcsolódós könyv, de ebben a kategóriában a jobbik fajtából.

ppeva P>!
Somogyváry Gyula: A Rajna ködbe vész

A könyvtárak zárva vannak, ezért mindenféle kihívásokhoz olyan könyveket vállaltam be, amik itthon lapulnak a könyvespolcokon.
Ezt a könyvet még Édesanyámnak vettük meg az 1990-es megjelenése évében, karácsonykor. Nagyon szerette Somogyváry könyveit, és ez a kötet nem volt meg neki régi kiadásban. Valami rémlik, hogy ajánlására én is elolvastam valamelyiket, de halvány emlékem sincs róla, melyik volt.
Ez itt egy echte ungarische ifjúsági regény. Annyira ah meg oh, hogy szinte túlcsordul(hatna) az ember a hazafias érzeményektől. A szereplők eléggé egyszerűen vannak besorolva: vannak a magyarok (hófehér), vannak azok, akik szimpatizálnak a magyarokkal (fehér), és vannak a többiek (fekete). A (hó)fehérek hősök, a többiek meg gazemberek, de legalábbis „futottak még”… A szerelem (vagy eleinte csak két ragyogó szem) meg mindent legyőz, még a „világ egyik legnehezebb nyelvét” is meg lehet tanulni 1-2 hét lábadozás alatt…
És mit nem adna a fél világ, ha magyar lehetne!
Attól félek, hogy előbb-utóbb kötelező olvasmány lesz belőle… :(
Amiért érdemes volt elolvasnom, az Buda ostroma és a töröktől való felszabadítása volt. De az is eléggé ifjúsági irodalom szinten volt megírva.

ancineni P>!
Somogyváry Gyula: A Rajna ködbe vész

Az író ebben a regényében Buda ostromához vezeti az olvasót. Inkább ifjúsági jellegűnek éreztem végig ezt az írást.
Bemutatja az ostromlók összetételét, kapunk ízelítőt egy-egy rohamból. Megmutatja a vitézséget, a hősiességet, és természetesen ezeket a tulajdonságokat a magyar katonáknak, a hajdúknak tulajdonítja.
Tetszett, hogy a lápi világot bemutatja részletesen. A szétszakadt országunk magyarjai közül sokan a nádasokba menekültek a fosztogatások elől. Itt talál hazára a háromnevű vértes szerelme kapcsán, és a Rajna egyre inkább ködbe vész…

lizzizi>!
Somogyváry Gyula: A Rajna ködbe vész

A Virágzik a mandula után picit bárgyúbb volt nekem. Nekem magasra rakta a lécet azzal a másik könyvvel. Ez túl romantikus…

Zoltán_Bálint>!
Somogyváry Gyula: A Rajna ködbe vész

Tetszett a könyv, olvastam már korábban is Somogyváry Gyulától, és sejtettem, hogy tetszeni fog. A történet jó volt, csak azt sajnálom, hogy a könyv ilyen rövid lett. Örültem volna annak, hogy ha hosszabban olvashattam volna „a három nevű vértesről”.

mcsi>!
Somogyváry Gyula: A Rajna ködbe vész

Tetszett. Nekem gyerekkorom Delfin könyveit idézte fel. Ha tehetem az Író többi könyvét is elolvasom majd.


Népszerű idézetek

ancineni P>!

Esteeldik.
Most újult erővel zendül, zizeg a világ. A tocsogók, zsombékok párázva terpednek. Zengő hangáradatba fog a békahad, a szöcske, a tücsök és a százféle vízimadár. És rettentő hadjáratra indul a felhőző szúnyogdandár…

65. oldal

ancineni P>!

Valahonnét a feneketlen semmiből parányi buborékként fellibeg egy rövid szónyi gondolat:én. És ahogy felbuborékol az öntudatnak ez a végtelen pici rezdülése, roppant csoda történik. Visszatér egy ember a földi világba.

75. oldal

ancineni P>!

– Fehérnép van a dologban, na! – legyintett a hadnagy. – Valami asszonyfélénél hagyhatta az esze félsarkantyúját.

33. oldal

ancineni P>!

De annyit nyugodt lélekkel üzenhetek néked, hogy csak egyetlen tiszta és becsületes dolog van a világon: a pallos éle. Durva, kegyetlen, átkozott vagy áldott, de tiszta. És üzenem néked, hogy nincsen hűség, csak a lovam két együgyű, nagy, sötét szemében.

43. oldal

ancineni P>!

S a sűrű, nehéz füst fölött úgy állott a pogány vár, mintha a levegőben ringatózott volna, vagy mintha a füstfelhőre teremtette volna a súlyos földkúpot a Teremtő.

13. oldal

ancineni P>!

Azután szemügyre vette a vértes a hajdúkapitányt. Összefont karokkal dűlt a vaskos sánckosárnak a keselyű. Vékony kardja hegyéről egy-egy elkésett vércsöpp pottyant a földre, feketén itta be a faltörmelék pora. És a kapitány ajkán megvető mosoly kevélykedett, mialatt hallgatta a megszeppent ostromló sereg riadóját.

20. oldal

ancineni P>!

S úgy érezte, mintha egy egészen vékony fonál elszakadt volna benne abból a sok-sok láthatatlan szálból, melyek odakötötték a szívét az apró, Rajna menti városkákhoz.

28. oldal

ancineni P>!

Szótlanul, csendesen formáltak tábort. Még a lovaikat sem pányvázták ki.
Szavukat senki sem értette. Magyarok voltak. Huszárok.
Vezérük Batthyány Ádám volt. Főstrázsamesterük meg bizonyos Bercsényi Miklós nevű fiatal gróf.

37. oldal

ancineni P>!

Nem szerelemből és nem fájdalomból írom e néhány sort. Inkább csak azért, mert megbékéltem mindennel.

43. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Örsi Ferenc: A Tenkes kapitánya
Budai Lotti: Shirzan bosszúja
Budai Lotti: A kegyencnő hálószobája
Jókai Mór: A Damokosok
Fehér Tibor: Hajdúkaland
Shirley Palmer – Szepes Mária – Michael Connelly – Nicola Lindsay: Veszélyzóna / A vörös oroszlán / Elfelejtett hangok kórusa / Túl a felhőkön
Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák
Móra Ferenc: Rab ember fiai
Bíró Szabolcs: Ötvenezer lándzsa
Csikász Lajos: Éjszín liliomok