Gabi 14 csillagozás

Somogyi Tóth Sándor: Gabi Somogyi Tóth Sándor: Gabi

Gabi ​naplót ír. A naplót apjától kapta, muszáj beleírni mindennap legalább tíz sort. Aztán játszik és focizik. Rengeteget focizik öccsével, Estebánnal, aki nagyokosnak képzeli magát, de egy egészen szabályos zöld dinnye még, és Sánta Károllyal, a barátjával. Sánta Károly csavargó. Egyszóval Gabi teljesen elfoglalt, és nyakig elmerül saját világában.
Legalábbis a felnőttek szerint. Valójában Gabi szemtanú. Figyel, mindent és mindenkit megfigyel. Anyát is, aki gyakran sír az utóbbi időben, és apját, akit sokáig istennek képzelt. De apa sajnos, nem isten, mégsem. Gabi pedig serdül, kamaszodik,másképpen néz a lányokra már, másképpen figyel maga körül. És lassan ítélni fog. Ajánljuk tehát az olvasó szíves figyelmébe Somogyi Tóth Sándor Gabiját, aki e naplóban első személyben beszéli el élményeit az ötvenes évekből. És egyúttal az önök Gabiját is. Tiszta, bizodalmas kis arcukat nem árt felidézni akkor is, ha nem róluk, hanem mirólunk, a mi ügyeinkről van szó. Mert figyelnek és… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1969

>!
Magvető, Budapest, 1969
188 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Bornemisza László

Enciklopédia 2


Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Gab>!
Somogyi Tóth Sándor: Gabi

Mindig érdekes a gyermekek szemén keresztül szemlélni a világot.Pláne ha a helyszín Magyarország és az 50-es évek.Azt hiszük,hogy ha elrejtünk,elhallgatunk bizonyos dolgokat azt senki sem veszi észre,legfőképp a gyermekeink.Talán ez a világ egyik legnagyobb tévedése.
Külön kiemelném,hogy a könyvet Bornemisza László aprólékosan kidolgozott színes illusztrációi gazdagítják.Már amikor kézbe veszed,megakad rajtuk a szemed.

Gregöria_Hill>!
Somogyi Tóth Sándor: Gabi

Valamikor már olvastam, én eléggé szeretem ezt a könyvet, bár nem hibátlan. A gyerekek egyébként a szüleimmel pont egyidősek benne, vagy max. 1 év különbség, én mégis képtelen vagyok apámat Kovács Krisztiánnak Kocsis Gabinak képzelni (igaz, 70 évesnek se, pedig annyi :) Most egyébként egész máshogy olvastam, nem emlékszem, hogy előtte nagyon figyeltem volna például arra, hogy milyen könyvei vannak a napló szerint egy pedagógus házaspárnak az ötvenes években. És a televízió vízióra sem emlékeztem!

Folyóvíz>!
Somogyi Tóth Sándor: Gabi

Vicces és elgondolkodtató. Pontosan értjük, éljük a 12 éves Kocsis Gábor örömeit és bánatait, a körülötte élőkhöz fűződő kapcsolatait. Segít emlékezni, milyen volt gyereknek lenni. És persze jó kis villanások az ötvenes évekből.

Évuka>!
Somogyi Tóth Sándor: Gabi

Amint megjelent kötelező volt.Zseniálisan megírt korrajz. Tanítani kellene.


Népszerű idézetek

Carmilla >!

Én ilyent elég gyakran látok: a felnőttek egyáltalán nem figyelnek egymásra, mindegyik mondja a maga versét, néha pedig megjátsszák, mintha figyelnének.

március 21. - 92. oldal

Gregöria_Hill>!

Most le kell írni, hogy megbántam. És tényleg megbántam, mert le kell írni.

46. oldal

Gregöria_Hill>!

Az öreg morgott, aki más házba mén fodbalozni, az mind csavargó.

73. oldal

Gab>!

November 16.
Négy-kettőre vezettem, amikor apuka behívott naplót írni. Egyelőre nem nézi meg, mit írok a naplóba. Csak meglegyen az a tíz sor, legalább másnaponként. Azért hasznos, mert az ember mindig elfelejti, hogy kicsoda-micsoda ő. A napló tulajdonképpen egy tükör, amibe bele kell nézni állandóan. És arról kell írni, ami történik. Most az történik, hogy Zsuzsi szökik, randevúja van Ambrussal. Ambrus 191 centi, Zsuzsi pont a válláig ér, ha magas sarkú cipőben megy, és föltupírozza a haját. Öcsi magában beszélget, mint egy örült. A fene a beles rókáját, mind megette két nagy tyúkom. Negyvenkétszer üvöltette el, megszámoltam. Ez már majdnem tíz sor. Öcsi vonít, a homlokát is összeráncolja. A fene a beles rókáját… satöbbi. Nagymama a konyhában főz. Most már mehetek focizni. Nem fog bántani a hogyishívják. Leírtam, ami történt.

16. oldal

Carmilla >!

A szülők se mindig őszinték. Továbbá nem gondolnak arra, milyen jól áthallatszik minden a becsukott ajtón, ha este van, és csönd.

február 18. - 66. oldal

Gregöria_Hill>!

Apuka mondta, hogy ő nagyon fáradt, és abbahagyja a munkát. Anyuka azt felelte, jó, de sanyargatásra nincs szükség. Ezt megkérdezem Zsuzsitól. És Magyarországon tilos gondolkodni. Ezt se értem. Hogyan tiltják meg? Hogyan lehetséges, ezt kérdem! Pedig apa egyáltalán nem volt beszíva. Rögtön látni, mert ha ivott, akkor hosszasan beszél, és nagyokat nevet. Igaz, néha szomorúan nevet.

105. oldal

Gregöria_Hill>!

Pedig anyuka jobban van, pénzt is keres, maszek munkát vállalt. Korrigál, vagyis kijavítja a hibákat, amiket a szabotőr nyomdászok követnek el.

121. oldal

Gregöria_Hill>!

Apa már rég nem focizott velünk, azóta sovány lett, ősz és eléggé lassú. Épp ezért Estebány mellém osztotta be, és apuka nem vette észre az aljas trükköt. Mert Bocsor a legjobb focista az iskolában, úgy cselez, mint Bozsik vagy Sándor Csikar…

112. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sándor Károly, Csikar
Gregöria_Hill>!

Megnéztük a svéd cirkuszt. Legérdekesebb volt a bokszoló kenguru. […] Volt még fóka, pingvin, farkas, rengeteg fehér patkány, két kakas és két kecske, majd egy víziló.

12. oldal

2 hozzászólás
Carmilla >!

Elmentünk macskát menteni. De későn. Riskó bácsi elásta őket. Egyszerűen elásta a kertben valahol. Sánta iszonyú dühbe jött, majdnem bőgött, és azt mondta, a Riskó egy vén hülye, és ráadásul gyilkos. Az öreg fejbe akart vágni bennünket a szeneslapáttal. Este mondtam apunak, hogy Riskót föl kell jelenteni, és megbüntetni. Macskák öléséért nem jár büntetés, sajnálom, kis öregem, hogy nem sikerült.

december 7. - 25. oldal

Kapcsolódó szócikkek: macska

Hasonló könyvek címkék alapján

Vámos Miklós: Zenga zének
Bereményi Géza: Magyar Copperfield
Visky András: Kitelepítés
Dalos György: A körülmetélés
Bertha Bulcsu: A bajnok élete
Zsolt Ágnes: Éva lányom
Nyíri János: Madárország
Bárczy János: Egy m. kir. százados bizalmas feljegyzései
Szabó Illés: Szénszünet
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak