Fabriqué ​en Belgique (Kittenberger 1.) 42 csillagozás

Somogyi György – Dobó István – Tebeli Szabolcs: Kittenberger – Fabriqué en Belgique Somogyi György – Dobó István – Tebeli Szabolcs: Kittenberger – Fabriqué en Belgique

1907. A legendás magyar vadász, Kittenberger, valamint két barátja, Ács és Baka, Afrika gyarmatosítók által sanyargatott legsötétebb országában, a Kongói Szabadállamban egy állatnak álcázott pusztító fegyverrel csapnak össze. Eközben mit sem sejtenek arról, hogy a szálakat a már háborúra készülő Belgium gépiesített világából mozgatják.

>!
Nagy Erika e.v., Dunakeszi, 2021
60 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631254068 · Illusztrálta: Tebeli Szabolcs
>!
Oneway Media, 2017
60 oldal · puhatáblás · Illusztrálta: Tebeli Szabolcs
>!
Magánkiadás, Budapest, 2016
60 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631254068 · Illusztrálta: Tebeli Szabolcs

Kedvencelte 2

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 14

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Csabi>!
Somogyi György – Dobó István – Tebeli Szabolcs: Kittenberger – Fabriqué en Belgique

Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk. Ilyen ez a képregény, mint a Rákosi kor narancsa, ennek kell örülni.
A magyar képregény szcéna elég szegényes, amit még tetéz a terjesztés nehézkessége, így ami van, az is nehezen jut el a fogyasztóhoz. Én is most jutottam hozzá ehhez, pedig már a megjelenéskor kinéztem magamnak, de akkoriban még nem terjesztette egyik könyvhálózat sem, és alapelvem, hogy egy tételért nem fizetek postaköltséget.
Kinézetre pofás, jó kézbe venni, igényes a nyomdai munka, szépek a színek (ez mondjuk nem mondható el pl. az újraélesztett Kockásról, ami egy igénytelen irkafüzet benyomását kelti), de számomra itt véget is érnek a mű erősségei.
A sztorivezetésre, nos, a legtalálóbb jelző a bárgyú. Eredetiséget nehéz felfedezni a történetben, és ahol megakadtak az írók, ott jött a jó öreg barátjuk, a véletlen. A történet tele van pop kulturális és történelmi utalásokkal (amikhez hátul két oldalas magyarázat is jár), amik kényszerpályára terelik a sztorit. Mintha csak azért lenne az egész képregény, hogy elsütögessék ezeket a trivia morzsákat. Miért kellett pl. belekeverni ezt a Hector Pierrot (a fiatal Poirot, jaj) nevű alakot, semmi szerepe a történetben. Ami viszont nagyon hiányzott, az egy pozitív női karakter. Hát hogy gondoltátok fiúk, nő nélkül képregény?
A rajzok, ami a hátteret és a környezetet illeti, szépen kidolgozottak, arra tényleg lehet azt mondani, hogy világszínvonal, ellenben a karakterek… valahogy nem tudtam megkedvelni ezeket a krumplifejű figurákat. Az egyetlen (negatív) női szereplő is, mintha baltával faragták volna.

No de ácsi, nem akarnék én senkit lebeszélni a műről (elismerem, tök úgy tűnik), mert mégis csak unikum a hazai képregénypiacon, és a fiatalabb korosztálynak biztos jobban bejön, valamint még mindig lehet bízni, hogy a folytatás jobb lesz.

U.I: Vajon Dobó István mit vétett, hogy a kötet végén a szerzők bemutatásánál kihagyták?

Dominik_Blasir>!
Somogyi György – Dobó István – Tebeli Szabolcs: Kittenberger – Fabriqué en Belgique

Őrült, Rejtőt idéző kalandként indul a Kittenberger, látszólag komolytalan vagy legalábbis elképesztően laza karakterekkel, akik aztán a véletlenek szerencsés (szerencsétlen?) összejátszásának köszönhetően keverednek bele egyre nagyobb és nagyobb konfliktusokba. Fokozatosan komorodik a történet, a szerzők nem riadnak meg sem az erőszaktól, sem a vértől, de közben nem veszik el a végtelenül szemtelen és menő stílus. Nemcsak azért, mert mindenki olyan egysorosokat puffogtat, mint a legjobb légiós-regényekben, hanem mert a pergő képsorok, a cselekmény dinamikája olyan erőt és sebességet kölcsönöz az oldalaknak, ami pillanatok alatt magával ragad. Még a legjobb értelemben vett képregényes, a realitást szabadon értelmező eseményeknek is olyan lendülete van (és nem mellesleg annyira profin van elkészítve), hogy lehetetlen kivonni magad alóla.
Itt többet is mondok róla: http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2016-06-01+…

Ps. magyar viszonylatban alsó hangon 4,5*-ot is jogosnak éreznék, de azért külfölddel összenézve muszáj megállnom 4*-nál.

FélszipókásŐsmoly P>!
Somogyi György – Dobó István – Tebeli Szabolcs: Kittenberger – Fabriqué en Belgique

Zseniális. A látvány és a hangulat felér egy horvátországi nyaralással!
Kitty, azaz Kittenberger Kálmán két magyar kalandor társával nyomoz egy különös orrszarvú után Kongóban. Páratlan élményt nyújt ez a nagyalakú képregény egyedi stílusával, a valós életrajzi elemeket steampunk találmányokkal, rejtői humorral és kalandos kémakciókkal keverő ötleteivel, bámulatos látványvilágával.

phetei>!
Somogyi György – Dobó István – Tebeli Szabolcs: Kittenberger – Fabriqué en Belgique

A Kittenberger ékes bizonyítéka, hogy van jogosultsága a magyar képregénynek. És ezalatt most tényleg azt értem, hogy magyar szerzők, magyar vonatkozású témát dolgoznak fel nemzetközi mezőnyben sem reménytelen módon. Ezt nagy dolognak gondolom, mert ezekből legalább az egyik kitétel nemigen szokott sikerülni.
A Kittenbergernél szerencsésen egybeáll minden. Ismert, de nem agyonhasznált történelmi celeb főszereplő, egzotikus környezet, amit ízlésesen, zavaró tolakodás nélkül sikerült megtűzdelni a még mindig cool steampunk elemekkel. A történet vezetés feszes, magyaroknak kedves rejtői felhangokkal kellemesen fűszerezett, de elkerüli az izzadságszagú erőlködést.
A grafika nekem kifejezetten tetszett, kellően részletes és ötletes panelek jellemzik. Amivel viszont bajom volt az a formátum. A kötet még nagyobb, mint a Képes Kiadó Rejtő újrakiadásai – pl: A szőke ciklon –, viszont azokkal ellentétben ez puhakötéses és így afféle papírlepedőként lebeg az ember kezében olvasás közben. Ezt érdemes lenne átgondolni a továbbakban. Már persze ha hihetünk az utolsó képkockának és valóban jön a folytatás. Remélem így lesz.

A Kittenberger tükrében kicsit nagyobb bizalommal lettem a másik két mostanában megjelent képregény iránt, a Nyári Börzén – http://www.kilencedik.hu/1-nyari-kepregenyborze/ – össze is szedem őket. :)
Szűcs Gyula – Budai Dénes: Café Postnuclear
Molnár Attila – Halmi Zsolt: A halál temploma

Spaceman_Spiff IP>!
Somogyi György – Dobó István – Tebeli Szabolcs: Kittenberger – Fabriqué en Belgique

Remek kis kalandképregény ez, aminek a legnagyobb erénye szerintem az ötletes világa, és hogy minden milyen jól passzol bele. Kittenbergerhez ugyanolyan jól illik Ács és Baka figurája (és az általuk megidézett Pál utcai fiúk), mint a steampunk Belgium vagy a gyarmati háborúzás. Rejtőhöz hasonlítják, de szerintem ez sokkal izgalmasabb világ, mint Rejtőé, sokkal több minden van benne, részletgazdagsága érdekes sztorielemekkel párosul. Hát még milyen sztorik lehetőségével!
Mert bizony ami meg nagy hátránya a képregénynek, az pont az, hogy ez egy lehetőség. Nagyon gyorsan végigszaladunk a történéseken, és érezni, hogy itt bizony belekaptunk valamibe (erre a kötet végén lévő pár oldal alapot is szolgáltat), mind az előzmények, mind a folytatás nagyon izgalmas dolgokat tartogat. Így viszont kissé furcsa érzés „átrohanni” a képregényen. Hiába gyönyörködik az ember szeme a képeken, ha a végére azt érzi, ez csak egy Prológus.
Majd a folytatás, remélem.

ppayter>!
Somogyi György – Dobó István – Tebeli Szabolcs: Kittenberger – Fabriqué en Belgique

"Szóval egyszer, majdnem hat éve, olvastam egy interjút az Indexen Somogyi Györggyel és Tebeli „Brazil” Szabolccsal, akik éppen egy Kittenberger Kálmán kalandjairól szóló képregényen dolgoztak a Galaktika steampunk képregény-antológiájába. Az antológia végül nem jelent meg, a Kittenbergerről pedig szépen lassan el is feledkeztem. Aztán idén tavasszal egyszer csak felröppent a hír, hogy feltámadt a projekt és jön magánkiadásban a képregény, egyből két nyelven (magyarul és angolul). „Hiszem, ha látom!” – mondja erre a Thelomeris-projektet a kezdetektől követő, emiatt a hasonló, túlságosan jól hangzó dolgokkal kapcsolatban eléggé szkeptikus blogger. „Május nyolcadika, Képregényfesztivál, Dürer kert” – jön a válasz, és valóban meg is jelenik a képregény. Ezután még vártam úgy egy hónapot, el akartam olvasni egy-két kritikát, mielőtt beszerzem, a Könyvhéten viszont már nem tudtam ellenállni. Három rövid beszélgetést követően hazajött velem a vékonyka, de annál izgalmasabb kötet, csak azt sajnálom, hogy dedikáltatni nem sikerült (egyelőre).

[…] Képregényről lévén szó, az egy dolog, hogy a történet jól sikerült, de a rajzoknak is legalább akkora szerepe van az összbenyomás kialakításában. Nos, Tebeli Szabolcs és Bárány Áron világszínvonalú munkát végeztek és a rajzok tökéletesen illenek a történet stílusához. Kizárólag emiatt nem sajnálom, hogy csak nettó negyvennyolc oldalas a füzet (plusz kétoldalnyi fekete-fehér előzmény, egy levél és a meglepően alapos jegyzetek a végén), így is jókora meló lehetett összerakni, olvasóként pedig hatalmas élményfokozó, ha nem csak végigrohanunk az oldalakon, hanem alaposabban is elidőzünk a gyönyörűen részletes rajzok felett.

Tehát jó a történet, magával ragadó a hangulat és minőségi a rajzolás, minden adott egy színvonalas képregényhez, de itt még nincs vége. Ami igazán kiemelkedővé teszi a Kittenbergert, az a szokatlanul alapos háttérmunka. Az egy dolog, hogy az alkotók ügyesen használják az olyan gegeket, mint Kittenberger kipreparált ujja, vagy a fedáksári, és rengeteg utalást szőttek a képregénybe, Molnár Ferenc és Rejtő Jenő regényeitől Vernén és Agatha Christie-n keresztül Krúdyig és Joseph Conradig. Az is magától értetődő, hogy felkészültek a kortárs politikából és teljesen természetesen építették bele a történetbe, na de arra nem számítottam, hogy még Torday Emil is feltűnik egy rövid cameo erejéig […]"


Magyarázat a csillagozáshoz: ez itt egy nagyon-nagyon pozitív 4*, egy kicsit még hagyom érni és lehet, hogy felmegy 4,5-re is.

Bővebben: http://kultnaplo.blogspot.com/2016/06/kittenberger-fabr…

tetsuo>!
Somogyi György – Dobó István – Tebeli Szabolcs: Kittenberger – Fabriqué en Belgique

Nálam simán az év legjobb hazai megjelenése. Szórakoztató, humoros, de nem súlytalan sztori, menő karakterek, gyönyörű rajzok. Külön plusz pont a 35. oldalra vonatkozó jegyzetért.
Nagyon örülök, hogy a hosszú hányattatás után megjelent és alig várom a folytatást!

theodora P>!
Somogyi György – Dobó István – Tebeli Szabolcs: Kittenberger – Fabriqué en Belgique

Tetszett, hogy egy magyar személy tették meg a képregénysorozat főszereplőjének – a cselekmény pörgős, akciódús, tele látványos jelenettel. Tetszett, hogy belevittek a készítők a steampunk vonalat, örültem a kötet végén a két oldalas jegyzetnek ami tovább árnyalta a képet és érdekes infókat tartalmazott.
Ajánlom kamasz kortól – talán elsősorban fiúknak.

cyrussmith>!
Somogyi György – Dobó István – Tebeli Szabolcs: Kittenberger – Fabriqué en Belgique

Gyerekkoromban Verne, az indiános könyvek és a képregények által határolt Bermuda-háromszögbe nem nagy juthatott be semmi más, így csak mostanában jutottam el oda, hogy vettem két Kittenberger-könyvet antikváriumban, hogy mégis nagyjából képben legyek a legendás Afrika-kutatót illetően. Egy kicsit azt vártam, hogy ezáltal majd a képregényeket is jobban sikerül dekódolnom, de sajnos egyik könyv sem nagyon kötött le, úgy látszik, hogy ezek a vadászkalandok nem nekem készültek.

A Kittenberger képregény felütését egy kicsit biztonsági játéknak érzem: valós (Kittenberger) és fikciós (Ács, Baka) karakterek közös kalandja már önmagában is csábító, de egyúttal benne van a lehetőség, hogy kizárólag fanservice-ként működik, és az ismerős nevek a történet lényegéhez túl sok mindent nem fognak hozzáadni. Egy kicsit így működnek a franchise könyvek és képregények is, mikor egy adott univerzumot továbbgondolnak, jönnek az utalások, az ismerős karakterjegyek, a jól bevált toposzok, de ha a történetet önmagában, a szereplők nélkül nézzük, akkor túl sok minden nem történik benne. A Kittenberger első része ebből a szempontból jól vizsgázott, mert a sztori ugyan csak egy szimpla kalandtörténetnek tűnik – amiben ha Kittenberger helyet Gipsz Jakab lenne a címszereplő, segítői pedig Lolka és Bolka lennének, akkor is ugyanúgy tudna működni – viszont a steampunkos körítés, a századeleji futurisztikus világépítés hihetetlenül feldobja és egymagában el is adja a történetet.

Vannak utalások a grundra, meg Kittenberger vadász múltjára, de ezeket ugyanúgy egy kicsit saját hajuknál fogva előrángatott dolgoknak érzem, mint a Probatbicol teljesen felesleges idehozatalát, vagy ugye ott van Pierrot, aki Poirot. Egy kicsit olyan érzésem van, hogy a Cafe Postnuclearhoz hasonlóan itt is felesleges easter egg-vadászat folyik. Szerintem képregényben az ennyire direkten szájbarágós utalások nem nagyon működnek, főleg, hogy még külön jegyzetekben is felhívják rá a figyelmet.

A rajzoknál is nagyon vegyes lett a kép. A környezet gyönyörű, aprólékos, stílusos, minden egyes steampunk kütyüre, szerkezetre, járműre rá kell csodálkozni. Tetszett az is, hogy a panelek nem csak jönnek egymás után, hanem alkalmazkodnak az eseményekhez: az üldözéses, vagy a vonatos jelenetek már-már mozgóképként hatnak.

A képregény leggyengébb része az emberábrázolás. Ha van egy (vagy több) főszereplő, akkor ott nem nagyon kéne spórolni az anyaggal, de itt a három főszereplőből egyedül Ács sikerült karakteresre, rögtön megjegyezhetőre. Baka annyira jellegtelen, hogy minden egyes feltűnésénél el kellett gondolkoznom, hogy most ő vajon ki is lenne, Kittenberger meg leginkább egy jóllakott napközisre emlékeztet, vagy a Mókus Őrs vezetőjére, aki szafarisat játszik az apja csizmájában a hátsó udvarban. Nem tudom mi lehetett a koncepció, ami indokolná, hogy az oroszlánokat ketté harapó, rettenthetetlen Afrika-kutató leginkább egy szeplős kisfiúra hasonlít. Értem én, hogy a rajzoló próbált minél inkább közelíteni az eredeti Kittenbergerhez, de itt talán nem ártott volna egy kis költői túlzás. Pláne úgy érthetetlen a dolog, hogy az összes mellékszereplő elég karakteresnek mondható, egyedül Kittenberger meg Baka bámul a világba kifejezéstelen gombszemekkel.

A Kitty becézés iszonyatosan kínos, ettől még a Kálmi vagy a Kálmánbá' is jobb lett volna, bár ha jobban belegondolok, akkor a Kitty még illik is a szeplős, kisfiús külsőhöz.

peterszebeni I>!
Somogyi György – Dobó István – Tebeli Szabolcs: Kittenberger – Fabriqué en Belgique

Még 2016-ban a megjelenésekor olvastam ezt a képregényt, nagyon tetszett, örülök a főhős választásának, gyerekkoromban sokat hallottam Kittenbergerről, mivel apám olvasta Fekete István regényeit, és sokszor nyaraltunk Nagymaroson, ahol felkerestük házait is.
A képregény nem okozott csalódást, nagyon tetszett a valós események vegyítése a fikcióval, valamint a rajzok is gyönyörűek.


Népszerű idézetek

OneWay_Media>!

– Ezt lesd meg!
– Belga praliné… ciánnal töltve. A mandula jól fedi a szagát.

2. oldal

OneWay_Media>!

– Azt mondja, Vendelin, hogy itt vannak?
– Igen, uram! Bár… lelkemre kötötte a két úr, hogy meghaltak. És vidéken vannak eltemetve…

51. oldal Ács&Baka prológ.

1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Kittenberger sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Rejtő Jenő (P. Howard) – Korcsmáros Pál: Az elátkozott part
Fazekas Attila: Győző és a tündér
Szabó Levente: Irreverzíbilis
Bayer Antal: A Gemini jelentés 1. – Ikervadászat
Csepella Olivér: Nyugat + zombik
Pilcz Roland: Kalyber Joe – Eső
Marjorie Liu: Monstress: Fenevad 7. – Bitorló
Nemere István – Cs. Horváth Tibor – Fazekas Attila: A Neutron-akció
Pilcz Roland: YKX: Yorn Kayrah Xemovrah kalandjai 1. – A csapda
Pádár Ádám – Molnár Gábor: A munka gyümölcse