Tomasics József (szerk.) · Somogyi Gábor (szerk.)

Rémtörténetek ​járvány idejére 33 csillagozás

„Maradj otthon, de nézz be az ágy alá!”
Somogyi Gábor – Tomasics József (szerk.): Rémtörténetek járvány idejére

A ​The Black Aether és az Azilum közös, ingyenes kiadványa. Válogatás az Aether Atrox, az Árnyak az időn túlról #1 antológiákban, és az Azilum magazinban megjelent novellákból.

A Rémtörténetek járvány idejére (avagy Maradj otthon, de nézz be az ágy alá!) ebook annak okán jött létre, hogy szeretnénk hozzájárulni ahhoz a csodás folyamathoz, mely a magyarországi könyvkiadók részéről indult ezekben a nehéz napokban. Lehetőségeink korlátozottak, ezért úgy döntöttünk, hogy az eddig nyomtatásban megjelent és már nem elérhető kiadványainkból készítünk válogatást, mely így 6 darab magyar szerző novelláját tartalmazza az Aether Atrox antológiából, illetve további 6 darab novellát az Árnyak az időn túlról antológiából és Azilum magazinokból.

Azonban egy kis meglepetéssel, exkluzivitással így is tudunk szolgálni. Wilum Hopfrog Pugmire A shoggothok szentségtelen odvában (Within Your Unholy Pit of Shoggoths, 2015) című novellája még sehol nem jelent meg magyar nyelvű fordításban.… (tovább)

A művek szerzői: Körtvélyes Ákos, Arthur Machen, Gustav Meyrink, Erdei Lilla, H. P. Lovecraft, Fekete I. Alfonz, Veres Attila

Tartalomjegyzék

>!
TBA Könyvek, Nagykanizsa, 2020
304 oldal · ISBN: 9786150078922

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

AeS P>!
Somogyi Gábor – Tomasics József (szerk.): Rémtörténetek járvány idejére

Arra kellett olvasás közben rádöbbennem, hogy bár érdekesnek tartom ezt a lovecrafti weird fiction-világot, az sem véletlen, hogy ezerszer szívesebben olvasom a skandináv (és ahhoz hasonló egyéb sorozatgyilkosos) krimiket, én ugyanis, ha már egyszer borzongani szeretnék, akkor sokkal jobban tudok félni a hétköznapi emberek kiszámíthatatlan gonoszságától, mint a párhuzamos univerzumok isteni magasságából megidézett lényektől.
Nagy nyeremény volt nekem ebből az antológiából viszont Erdei Lilla, keresni fogom az írásait. Veres Attilától nem ez volt az első olvasásom, de ezúttal is nagyon tetszett, és bármit is írtam az első bekezdésben, a Lovecraft-Bishop írás is méltóképp zárta a kötetet.

Hencsulátor>!
Somogyi Gábor – Tomasics József (szerk.): Rémtörténetek járvány idejére

Nagyon örültem ennek az ingyenes e-booknak, kedves dolog volt felajánlani. ^-^
Szeretem a hátborzongató történeteket, kaptam is szép számmal.
Kedvenceim: A féreg háza, Soha már…, A lila halál.
A féreg háza bevezetett ebbe a hangulatba, kifejezetten tetszett, hogy a férgek spoiler.
Talán a legnagyobb kedvenc a Soha már… volt. Hihetetlenül izgultam rajta és nagyon tetszett a befejezés is.

adrica P>!
Somogyi Gábor – Tomasics József (szerk.): Rémtörténetek járvány idejére

Senki nem vádolhat azzal, hogy túlzottan következetesen haladok az irodalom számomra még ismeretlen területeinek felderítésében. Egy ideje már érdekelnek a horror korai gyökerei, Lovecraft, Poe, Mary Shelley, ilyesmik, erre mit csinálok, olvasok tőlük valamit? Nem, inkább fogok egy antológiányi kortársat, kései leszármazottat, tisztelőt, követőt, és velük kezdem az ismerkedést, úgy, hogy nem sok előzetes lövésem van arról, mit várjak egy weird fictiontől vagy egy lovecrafti hangulatú rémtörténettől. Engem amúgy ez annyira nem zavar, különösebb előképzettség nélkül is tudom úgy olvasni őket, mint történeteket, és legalább nincs túl sok becsontosodott elvárásom és előítéletem.

Elég vegyes felhozatal lett, régiek és újabbak, rövidebbek és hosszabbak, újszerűen és sablonosan ható ötletek, jobb-rosszabb megvalósítások. A leggyakoribb problémám az volt, hogy nem éreztem különösebb rémületet, borzongást, vagy még csak enyhe izgalmat és érdeklődést sem némelyik történetnél. Voltak, amiket nem igazán értettem, miért kerültek be az antológiába, meg olyanok is, amelyeket írástechnikailag vagy cselekményileg nem éreztem elég erősnek. Az abszolút mélypontom az a novella volt, amelyiknek az olvasása közben összegyűjtöttem a “sztereotipikus lovecrafti hagyományok szerint íródott novella” kötelező szókészletét (borzalom, istentelen, természetellenes, nyirkos, bűnös, ördögi, korcs, ocsmány, átkozott, szentségtelen).

Aztán meg voltak olyanok is, amik megfogtak a hangulatukkal. Amiknek rajongtam az alapötletét. Meg amik mindenestül tetszettek, és amellett beváltották a nem túl sok és határozott előzetes várakozásomat is a rémtörténetekkel kapcsolatban.

Ezek voltak nekem kiemelkedőek a kötetből:

Körtvélyes Ákos: A kismadár és a fekete autó
Imádtam az alapötletet, a kommunizmus horrorának ötvözését a klasszikus horrorelemekkel. Remélem, léteznek még hasonló írások magyar szerzőktől, mert szívesen olvasnám őket. Másrészt hatásosan volt nyomasztó és kilátástalan az egész hangulat, ami szintén nagyon jól ült a korszakban, tetszett a fiktív népdal használata is, és azon kevés novellák közé tartozik, amelyek végével teljesen elégedett voltam.

Erdei Lilla: Az ébrény
Ez volt a kedvencem az egész kötetből, és az egyik, ami hozta azt az izgalmat és borzongást, amit vártam. Jó hosszú és filozofálgatós szöveg, de én egy percig sem unatkoztam rajta, sőt, nagyon jól olvastatta magát, vagy a történések vittek előre, vagy a gondolati vonal, amit szintén nem éreztem öncélú köldökbámulásnak. Nagyon tetszett a narráció az igeidők és idősíkok váltogatásával, és a történet a történetben technikával (amit végre egyszer nem csak az indokol, hogy az író nem tudta, hogyan kezdje el a történetet, ezért úgy kezdte, hogy valaki elmeséli). Jó kis sztori volt, szívesen újra is olvasnám.

Veres Attila: Méltósággal viselt
Első novellám a szerzőtől, és rögtön meggyőzött. Megfogott az E/1. elbeszélővel, itt tényleg azt éreztem, hogy ez az elfogult narráció hozzá tudott tenni a sztorihoz, nem öncélú, hanem érdekes az egyszerre szofisztikált, már felnőtt, de azért gyerekes szóhasználat, és ahogy vissza-visszahelyezkedik a gyerekkorba, máskor meg kijön belőle, és már tudatos felnőttként, terápiával a háta mögött próbálja értelmezni a történteket, már amennyire sikerül.
Egyedül a legvégén éreztem egy kis bicsaklást, mintha a szerzőnek hirtelen eszébe jutott volna, hova is írja ezt a novellát, és akkor hopsz, kéne bele valami lovecrafti, szóval dögszagúan, nyöszörögve csúszogasson az ajtó előtt spoiler. Kár, megnéznék ebből egy nem lovecrafti verziót is.

H. P. Lovecraft & Zealia Bishop: Medúza fürtjei
Ez meg akkor az első Lovecraft-novellám, és annak rögtön egy érdekes, izgalmas, hangulatos darab, jó ajánlólevél a továbbiakhoz.

Popovicsp87 P>!
Somogyi Gábor – Tomasics József (szerk.): Rémtörténetek járvány idejére

Tudjátok ki akar benézni az ágy alá? spoiler
A kiadvány átlagban jó írásokat tartalmaz, pár lovecrafti hangulatot teremt. Az külön tetszett, hogy jól voltak összeválogatva a XIX. – kora XX. századi írások a kortárs magyarokkal.
Különösen tetszett a Soha már…, és Az ébrény.
Előbbi Poe, utóbbi a két idősíkban váltakozó története miatt (bár egy kicsit hosszú volt).
Egyedül az Egy csepp színnel nem tudtam mit kezdeni.
Kár, hogy a szerzőkről nem hallottam eddig.

>!
TBA Könyvek, Nagykanizsa, 2020
304 oldal · ISBN: 9786150078922
MetalMurphy I>!
Somogyi Gábor – Tomasics József (szerk.): Rémtörténetek járvány idejére

„Válogatás az Aether Atrox és az Árnyak az időn túlról #1 antológiákból, valamint az Azilum magazinban megjelent weird és kozmicista, lovecraft-i ihletésű novellákból.”

Bővebben: http://www.cinegore.net/2020/03/28/remtortenetek-jarvan…

1 hozzászólás
Anita1113>!
Somogyi Gábor – Tomasics József (szerk.): Rémtörténetek járvány idejére

Nagyon örülök, hogy merő véletlenségből ráakadtam erre az ingyenes kiadványra. Mindig bizakodva indulok neki egy olyan olvasásnak, amikor olyan szerzőktől olvashatok, akik addig még ismeretlenek voltak a számomra, így még jobban megörültem, amikor láttam, hogy szinte csak számomra ismeretlen írók munkái vannak ebben az e-bookban.

Kellemes csalódás volt ez a könyv, hiszen egy igényes és sokrétű válogatás, amelyben mindenki megtalálja a neki tetsző horror novellát. Számomra a legnagyobb kedvenc Lovecraft novellája volt, ami méltóképpen lezárta a könyvet. Igazi öröm volt végig olvasni.

Praetorianus P>!
Somogyi Gábor – Tomasics József (szerk.): Rémtörténetek járvány idejére

A gyűjtemény nálam vesztes állásból indult, (már HPL munkásságába beletört a fogam). Ennek ellenére kellemeset csalódtam. Egyrészt a Soha már, mint Poe és Lovecraft találkozása nagyon jól sikerült, izgalmas és hangulatos egyszerre, a kötet egyik legjobbja. A dobogón azonban nálam simán beelőzi Veres Attila. Tulajdonképpen az ő novelláját keresve akadtam rá erre az antológiára, és nem is csalódtam, nem véletlen, hogy épp erre a történetére figyelt fel a nemzetközi piac. Innen is gratulálok a külföldi megjelenéshez, és remélem, hogy azt a tengerentúli novelláskötetet mi magyarok is polcra rakhatjuk a közeljövőben.

Léczfalvy_Lili>!
Somogyi Gábor – Tomasics József (szerk.): Rémtörténetek járvány idejére

Végre. Befejeztem. Továbbra sem vagyok e-könyv kompatibilis, emiatt olvastam olyan hosszan. A történetek tetszettek, nehéz lenne választani kifejezetten kedvencet, de mind a hazai, mind a fordítások egy jó kis keresztmetszetet adtak. Meghozva a kedvemet ahhoz, hogy olvassak még rémtörténeteket.

remenant>!
Somogyi Gábor – Tomasics József (szerk.): Rémtörténetek járvány idejére

Nyilván nem lehet egy ilyen kötetet ugyanazzal a mércével mérni, az elütések, elírások, rossz formázások stb. halmait meg hajlandó vagyok figyelmen kívül hagyni. Elég vegyes így is a színvonal, ott van ugye Erdei Lilla: Az ébrény mint csúcsra csiszolt alkotás és Drushan Lechky: Soha már…ja mint erős második (Veres Attila imádnivaló plüssállattemetője igazából nem nagyon illik a kötetbe), de a rövidebbek nem nagyon kaptak el. Somogyi Gábor fordításai szépen szólnak, de azért jócskán tartalmaznak hibákat.

Mortii>!
Somogyi Gábor – Tomasics József (szerk.): Rémtörténetek járvány idejére

Egész jó válogatás az Aether Atrox és Azilum magazin korábbi novelláiból!
A külföldi és hazai szerzők is igazán remek írásokkal „járultak hozzá” a kiadványhoz!
A TBA külön jó fej volt, hogy a borítórót megszavaztatta velünk, rajongókkal!


Népszerű idézetek

Lappantyú>!

– Örökkön örökké, ámen – szólalt meg egy angol katona kissé alkalmatlan időben, majd célzott és lőtt. És ekkor eszébe jutott (állítása szerint fogalma sem volt, miért és hogyan) egy különös vegetáriánus étterem Londonban, ahol egy vagy két alkalommal roppant egyedi ételt fogyasztott, lencséből és dióból készült húsutánzatot. Minden tányéron állt egy kék színű Szent György-figura egy mottóval – „Adsit Anglis Sanctus Georgius", vagyis „Siessen Szent György az angolok védelmére". Ez a katona tökéletesen tudott latinul egyéb haszontalan dolgok mellett, és most, ahogyan lőtte az embereket a közeledő, szürke tömegben úgy háromszáz méter távolságból, elsuttogta ezt a kegyeletteljes áhítatot.

Arthur Machen: Az íjászok (Somogyi Gábor fordítása)

1 hozzászólás
AeS P>!

A fordítást még fiatalon készítette, vagyis relatíve fiatalon, bármennyire is az a képzetem a klasszika-filológusokról, hogy ötvenévesen születnek.

Erdei Lilla: Az ébrény (TBA Könyvek, 2020)

adrica P>!

Több mint száz évvel ezelőtt nagyapja, a család fiatalabbik gyermeke Missouri déli részébe költözött és itt építette fel pazar, új birtokát, ezt az oszlopos kúriát, és szerelte fel az ültetvényes gazdálkodás minden szükséges kellékével. Volt idő, amikor egyszerre kétszáz néger lakott azokban a kunyhókban, amelyek a ház mögött sorakoztak a lapos síkságon (amelyet mostanra már elárasztott a folyó), és hallani lehetett, ahogy éjszakánként énekelnek és nevetnek és a bendzsóikon játszanak – legkedvesebb báját egy olyan civilizációnak és társadalmi rendnek, amelyet mára sajnálatos módon eltöröltek.

H. P. Lovecraft & Zealia Bishop: Medúza fürtjei (Somogyi Gábor fordítása), (TBA Könyvek, 2020)

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sárközy Bence (szerk.): Düledék palota
Bálint Aladár (szerk.): Éjfél / Kísértethistóriák
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei II.
H. P. Lovecraft: Onnan túlról
H. P. Lovecraft: Az őrület hegyei
Kleinheincz Csilla – Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2019
Cserna György (szerk.): Kísértethistóriák
Balázs Béla (szerk.): Kísértet-históriák
Vic Parker (szerk.): Klasszikus rémtörténetek
Koppány Márton (szerk.): Angolszász rémtörténetek