Árnyak ​az időn túlról 3 (Árnyak az időn túlról 3.) 10 csillagozás

Somogyi Gábor (szerk.): Árnyak az időn túlról 3

Tizenhét hátborzongató történet a wierd kortárs mesterei tollából!

A művek szerzői: F. Paul Wilson, Thomas Ligotti, Kim Newman, Lois H. Gresh, Charles Stross, China Miéville, Elizabeth Bear, Brian Stableford, John Langan, Darrell Schweitzer, Laird Barron, Caitlín R. Kiernan

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Azilum-különkiadás


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

MetalMurphy I>!
Somogyi Gábor (szerk.): Árnyak az időn túlról 3

Az Azilum magazin különszámaként megjelent antológia harmadik (és egyben záró) kötetében a nyolcvanas évektől egészen napjainkig fellelhető kozmicista és weird tematikájú írásokból válogattak. Olyan általam is ismert és/vagy kedvelt kortárs alkotók tollából, mint Thomas Ligotti, China Miéville, Charles Stross vagy Alan Dean Foster.
(…)
Érdekes volt megtapasztalni, hogy az eredeti szerző barokkos mondatszerkezetekkel operáló, jelzőket halmozó leírhatatlan iszonyatainak kelléktárát alapul véve milyen irány(ok)ba fejlődött tovább az öröksége, és hogyan sikerült átmenteni, parafrazálni vagy éppen továbbgondolni a mítoszt – akár egy teljesen modern környezetben.

Bővebben: http://www.cinegore.net/hu/2021/01/09/azilum-kulonszam-…

Daniel_Cserhalmi IP>!
Somogyi Gábor (szerk.): Árnyak az időn túlról 3

Kicsit aggódva kezdtem a kötetbe, mert az első két válogatás nem volt túl jó, a második kifejezetten rossz volt. Ez a harmadik viszont egészen jó. Sajnos bizonyos hibák itt is ismétlődnek, azaz jó lett volna egy hivatásos szerkesztővel dolgozni, mert sok hiba van benne, és akad egy-két fura, magyartalan mondat. Ami pedig mindig is zavart, hogy nem értem, miért kerül bele egy-egy novella a válogatásba. Oké, Lovecraft írásai nem feltétlenül a szörnyekről szólnak, nevezzük kozmikus horrornak. Ebben a válogatásban pedig van néhány, aminek szerintem semmi köze nincs hozzá, és érdekes módon a kötet végén lévő tanulmányban nagyon dicsérik, de mégsem jók. Szóval van néhány felesleges írás, és van néhány, ami egyszerű weird, horror-szerű akármi, de a lovecrafti jelzőt nem aggatnám rájuk. Ennek ellenére a novellák többségén azért érződik az a hatás, amiért szeretem a műfajt. Három történet kifejezetten jó, ilyen A nagy hal, a Mily áldozatra gyűl emitt a nép?, illetve Az ajtó odalent. Ez utóbbi szerintem tényleg zseniálisan ötvözte a mi világunkat (tehát a valós, XX. századi világot, annak valós eseményeit) és a kozmikus, lovecrafti horrort. Összességében tehát a három válogatásból ez a legjobb. Ami azt jelenti, hogy az elmúlt ötven évben termelt írások jobbak, mint a korábbiak, vagy csak a szerkesztő jobban válogatott. :)


Hasonló könyvek címkék alapján

Mark Lawrence: A Széthullott Birodalom
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei II.
Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg
H. P. Lovecraft: Cthulhu hívása
Szentmihályi Szabó Péter (szerk.): Homályos zóna
Peter Clines: 14
Clark Ashton Smith: Sarki regék
Tade Thompson: Molly Southbourne ezer halála
H. P. Lovecraft: Eryx falai közt
Robert Weinberg (szerk.): Holnap történt