Árnyak ​az időn túlról 2 (Árnyak az időn túlról 2.) 9 csillagozás

Somogyi Gábor (szerk.): Árnyak az időn túlról 2 Somogyi Gábor (szerk.): Árnyak az időn túlról 2

Kötetünk az Azilum különszámának, az Árnyak az időn túlról-trilógia második része, amely újabb tizenhét mítoszos írást tartalmaz olyan szerzőktől, mint TED Klein, Philip José Farmer és Colin Wilson. A novellák, amelyek a 60-as és a 80-as évek közötti időszakból származnak, egytől egyig most jelennek meg először magyar nyelven.

A művek szerzői: Colin Wilson, Donald A. Wollheim, Eddy C. Bertin, Joanna Russ, T. E. D. Klein, Frank Belknap Long, Edward P. Berglund

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Azilum-különkiadás


Enciklopédia 45

Szereplők népszerűség szerint

Howard Phillips Lovecraft · őrült · Arthur Machen · Fred Allen (komikus)

Helyszínek népszerűség szerint

Cornwall · Kalifornia


Kedvencelte 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 12

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Daniel_Cserhalmi IP>!
Somogyi Gábor (szerk.): Árnyak az időn túlról 2

Nagy csalódás a kötet, pedig számomra Lovecraft nevével elég sok mindent el lehet adni. Ezek a novellák ugyanakkor pont arra világítanak rá, hogy ha valaki lovecrafti történetet akar olvasni, akkor olvassa az eredetiket. No, nem mintha nem lenne raktuk kívül más, de azokat nem ebben a kötetben kell keresni. Sok novella egyáltalán nem „mítoszos”, a többiben meg épp hogy csak be van dobva pár kulcs elem, mint a Necronomicon, és ennyi. A Mélységlakók hiába akarja továbbgondolni az Innsmouth történetet, de aztán az egész egy nagy semmi lesz. Mint ahogy A lloigorok visszatérnek is jól indul, előveszi a Voynich-kéziratot, és ebből próbál építkezni, de az egész végül gy zs-kategóriás gagyi lesz. Ráadásul, ahogy az előző válogatás esetében is, érződik, hogy hiányzott egy igazi irodalmi szerkesztő és korrektor, mert néhol vannak benne magyartalan mondatok, szerkesztési hibák, stb. Így inkább olvassátok az Onnan túlól válogatást a Helikon kiadótól.

2 hozzászólás
MetalMurphy I>!
Somogyi Gábor (szerk.): Árnyak az időn túlról 2

Az antológia második része stílusában szinte mindenben megegyezik az elsővel (igényes kialakítás, enyhén domború borító, letisztult tipográfia), talán annyi az eltérés, hogy ezúttal jóval vastagabbra sikerült. A múltkori 284 lapos kiadvány helyett immáron 378 oldalon keresztül élvezhetjük a lovecraft-i holdudvarba tartozó történeteket.

Bővebben: http://www.cinegore.net/2019/07/09/azilum-kulonszam-arn…

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Dávidmoly >!

Bár a húszas évekbeli barátaim utálták volna bevallani, de a gondolat, miszerint egy elhagyatott ház padlásán rábukkanunk egy málladozó, régi „sötét könyvre” – valami bűbájokkal, énekekkel és titkos tanokkal teli lexikonra – nem más, mint pusztán különös ábránd. Ha a Necronomicon valóban létezne, a Bantam olcsó, papírfedeles könyvként adná ki Lin Carter előszavával.

311. oldal, T. E. D. Klein: A fekete hírnök

2 hozzászólás
Dávidmoly >!

– Ez mind nagyon érdekes – mondtam, miközben letettem a könyvet. – Mit szándékozol tenni vele?
– Cornwallba megyek a hétvégén megtalálni a házat, és megnézem, hogy ott áll-e még az az ablak – válaszolta diadalittasan.
Számos kifogást emelte ez ellen, és mindegyikük teljesen logikusnak és cáfolhatatlannak hangzott. Ettől persze még ugyanúgy útra keltünk.

71. oldal, Steffan B. Aletti: A kastély az ablakban

Kapcsolódó szócikkek: Cornwall
Dávidmoly >!

És maguk az elbeszélések, amelyek egykor beható méltatásban részesültek, most egyszerűen – mintha ez önmagában is elég dicséret lenne – „lovecraftiak”. Ó, Howard, végképp győzedelmeskedtél abban a minutumban, hogy a nevedből melléknevet csináltak!

287. oldal, T. E. D. Klein: A fekete hírnök

Kapcsolódó szócikkek: Howard Phillips Lovecraft
Dávidmoly >!

Szokatlanul kellemes téli nap volt legutóbb márciusban, amikor fogtam magam és elsétáltam a Sohoba, hogy szemügyre vegyem az ottani néhány antikvárium kínálatát. Néhány Turnert másoltam a British Museumban, és miközben dolgoztam, elhatároztam, hogy az estét egy könyv társaságában töltöm el.

69. oldal, Steffan B. Aletti: A kastély az ablakban

Kapcsolódó szócikkek: antikvárium · British Museum · könyv · William Turner
Dávidmoly >!

Ahogy a komikus, Fred Allen egyszer megjegyezte, Kalifornia nagyszerű hely, ha narancs vagy.

90. oldal, James Wade: A Mélységlakók

Kapcsolódó szócikkek: Fred Allen (komikus) · Kalifornia · narancs
Dávidmoly >!

– Azok alapján, amit eddig láttam Kaliforniából, néhányan a mai fiatalok közül bármit kipróbálnának egyszer.
– Szörf, tengerpart és szex – vetette közbe Dr. Wilhelm, mint egy szlogent. – Tudom, mire gondol. Akad abból a fajtából néhány, épp kinn sátraznak a parton, délre a kanyar mögött. Hippinek hívják magukat manapság. De, hogy visszatérjek a delfinekhez, egy intelligensebb fajhoz.

94. oldal, James Wade: A Mélységlakók

Dávidmoly >!

Ám a kor egy jelentős előnnyel rendelkezik: megtanít arra, hogy más emberek véleménye nem igazán számít; a halál sokkal valódibb.

123. oldal, Colin Wilson: A lloigorok visszatérnek

Kapcsolódó szócikkek: életkor · halál · vélemény
Dávidmoly >!

A hipotézis, amely lassan megvilágosodott előttem, így szólt: a Voynich-kézirat egy sokkal nagyobb, talán kabbalisztikus eredetű Necronomicon összefoglalója volt.

131. oldal, Colin Wilson: A lloigorok visszatérnek

Kapcsolódó szócikkek: Necronomicon · Voynich-kézirat
2 hozzászólás
Dávidmoly >!

Az effajta dolgokat egy tizenhétéves forma ember nem egy nap alatt érti meg. Szépség. Elkeseredés. Halandóság. Részvét. Fájdalom.

231. oldal, Joanna Russ: Csónakom

Kapcsolódó szócikkek: elkeseredés · fájdalom · megértés · részvét · szépség
Dávidmoly >!

Ahogy a legtöbb ember, én magam is azt feltételeztem, hogy társaim viszonylag becsületes, aránylag nyílt elméjű és relatíve kíváncsi természettel bírnak. Ha bármikor szükségem volt rá, hogy megerősítse feltételezésemet a megmagyarázhatatlan iránti kíváncsiságról, csak egy pillantást kellett vetnem bármely repülőtér könyvespolcára, melyen tucatnyi vagy több papírkötésű kiadvány sorakozott Frank Edwards-tól és társaitól olyan címekkel, mint a Furcsaságok világa, Száz esemény, ami különösebb a képzeletnél és így tovább. Megrázó felfedezés, hogy ez nem bizonyíték a nyitottságra a „természetfeletti” iránt, sokkal inkább azon vágyunkat leplezi le, hogy valami megborzongasson vagy sokkoljon minket. Ezek a könyvek egyfajta okkult pornográfiát képviselnek, pusztán részei a nagy játéknak, hogy a világ „kevésbé legyen olyan unalmas, mint amilyen valójában”.

168–169. oldal, Colin Wilson: A lloigorok visszatérnek


A sorozat következő kötete

Árnyak az időn túlról sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Szentmihályi Szabó Péter (szerk.): Homályos zóna
Robert Weinberg (szerk.): Holnap történt
Ifj. Veress István (szerk.): Gyilkos mesék
Jonathan Maberry (szerk.): Aliens: Életre halál
Stephen King – Bev Vincent (szerk.): Rettegés a felhők felett
Mark Lawrence: A Széthullott Birodalom
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei II.
Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg
Három klasszikus rémtörténet
H. P. Lovecraft: Cthulhu hívása