Család ​2.0 2 csillagozás

Együttélési formák a polgári családtól a jelenkorig
Somlai Péter: Család 2.0

Hogyan ​alakult ki és hogyan változott meg a polgári család? Milyenek voltak és lettek a család ellenében születő kommunák? Milyen jelenkori formái vannak férfiak és nők, szülők és gyerekek együttélésének?
Száz éve még éles és jellegzetes különbségek választották el a férfiak családi szerepét a nőkétől. A kereső férj volt a háztartásfő, felesége és kiskorú gyerekei pedig az eltartottak. A 20. század folyamán több folyamat ásta alá az e szerepekre vonatkozó elvárások érvényességét. 1900 körül a kereső munkát végző nők túlnyomó többsége a szegényebb paraszti és ipari rétegekhez tartozott, a középosztálybeli családokban pedig még alig találni munkavállaló nőt. 2000 körül a fejlett világ fizetett munkaerejének közel fele nőkből állt, és a középosztályok körében is a kétkeresős család lett a norma. Az utóbbi évtizedekben kevesebben kötnek házasságot, csökken a gyerekek száma, egyre ritkább a rendezett polgári család, ezzel szemben az együttélésnek és az életformáknak sokféle… (tovább)

>!
Napvilág, Budapest, 2013
228 oldal · ISBN: 9789633381489

Várólistára tette 5


Kiemelt értékelések

Dóra_Hegedűs>!
Somlai Péter: Család 2.0

Somlai Péter: Család 2.0 Együttélési formák a polgári családtól a jelenkorig

„Az 1970-es évektől azonban már kezdett látszani, hogy sokkal hosszabb ideig tart a kamaszkort elhagyó, de a felnőttséget halasztó új ifjúság, a "posztadoleszcensek” életszakasza. A kifejezés az elhúzódó kamaszkor tagjára utal, fiatalokra, akik szüleik nemzedékénél hamarabb kezdik a szexuális kapcsolatokat, korábban vezetnek autót, előbb szoknak rá a cigarettázásra, drogokra és korábban kezdtek dönteni arról, hol és mivel töltik szabadidejüket. De tovább járnak iskolába, később lesz belőlük főfoglalkozású kereső, később házasodnak és lesz gyermekük és – úgy látszik – fő bajuk az, hogy nem tudnak felnőni."
„Sok diákot nem a tudásvágy visz az egyetemre, hanem az, hogy valamilyen oklevelet szerezzen. Ezért nevezi Ulrich Beck "szellempályaudvarnak” a mai egyetemet. Akik erről a pályaudvarról indulnak útnak, nem tudhatják, hogy érkezésükkor milyen szakképzettségre lesz igény."


Hasonló könyvek címkék alapján

Szerdahelyi István: Család, szerelem, gyermekáldás
Bánlaky Pál: Családszociológia
Benda József: A szakadék szélén
Küllős Imola (szerk.): Hagyományos női szerepek
Cseh-Szombathy László (szerk.): A változó család
Szretykó György (szerk.): Globalizáció és család
Leah Shifrin Averick: Após, anyós, vő, meny…
Philippe Ariès: Gyermek, család, halál
Valeria Screwy: Miss Screwy csavaros árvái
Raana Raas: Hazatérők