Szörnyek ​és Szépek 84 csillagozás

Tizenkét borzongató mese
Soman Chainani: Szörnyek és Szépek

Azt hiszed, hogy ismered a régi meséket? Tévedsz. Semmit sem tudsz róluk.

A Jók és Rosszak Iskolája című népszerű sorozat szerzője, Soman Chainani ezúttal tizenkét klasszikus mesét írt át, úgy, hogy azok a mai fiatalokat is megszólítsák. A különleges hangulatú történetek mintha lelkünk legbelső zugait is ismernék, mintha közvetlenül rólunk és hozzánk szólnának…
A borzongató történetek lázadó főhőseit rejtélyes, varázslatos világ veszi körül. Mindegyikük azért küzd, hogy feltárja a szívében rejtőző igazságot, amely az élet titkát rejti… na meg a halálét.

A herceg, akit minden este meglátogat valaki…
A szépséges lány, aki úgy küzd, mint egy szörnyeteg…
A fiú, aki elhatározza, hogy nem lesz áldozat…
A boldogsághoz vezető ösvény, amely eltűnik… és később újra előbukkan.

Lapozz tovább, ha mersz…

Eredeti megjelenés éve: 2021

Tagok ajánlása: 18 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Menő Könyvek, Budapest, 2024
336 oldal · ISBN: 9789635844494 · Fordította: Bozai Ágota · Illusztrálta: Julia Iredale
>!
Menő Könyvek, Budapest, 2023
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635843015 · Fordította: Bozai Ágota · Illusztrálta: Julia Iredale

Most olvassa 15

Várólistára tette 143

Kívánságlistára tette 221

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

ShedowCat8 >!
Soman Chainani: Szörnyek és Szépek

Soman Chainani: Szörnyek és Szépek Tizenkét borzongató mese

Soman Chainani már a Jók és rosszak iskolájával elvarázsolt. Itt most kapunk 12 Grimm történetet átalakítva kicsit horrorosított, felnőttesebb nézőpontból.
Elgondolkodtató és nagyon szépen írja át a meséket. Mindegyik nagyon tetszett.
Plusz azt is meg kell jegyeznem, hogy elképesztően gyönyörű a kötet. A rajzok, ahogy felépül a könyv, csodás. ♥
Abszolút csak ajánlani tudom, igazi jó kis estimesék felnőtteknek. Csodás kötet.

12 hozzászólás
Vikiberry>!
Soman Chainani: Szörnyek és Szépek

Soman Chainani: Szörnyek és Szépek Tizenkét borzongató mese

Nekem ez nagyon tetszett! :D
Némelyik mesénél (például Hamupipőke vagy Pán Péter) sok olyan mondattal találkoztam, ami az én fejemben is megfogalmazódott még anno is, felnőtt fejjel még inkább… :D
Teljesen kikapcsolt és észre sem vettem, hogy milyen hamar a végére értem. Nem minden történet tetszett, de a tizenkettőből szerintem kilenc egészen biztos, az jó arány.
Picit tartottam a kötettől, hogy milyenek lesznek az újragondolt és felnőtt változatú mesék. Hát szuperek! Még ami annyira nem is tetszett, az is jól kidolgozott volt.
Kedvencet nem is igazán tudok kiemelni, talán Jancsi és Juliska történetét, de tényleg majdnem mindegyikben találtam valamit, ami megfogott. ☺️
Őszi estén kifejezetten jó volt kézbe venni!

>!
Menő Könyvek, Budapest, 2023
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635843015 · Fordította: Bozai Ágota · Illusztrálta: Julia Iredale
Wywy>!
Soman Chainani: Szörnyek és Szépek

Soman Chainani: Szörnyek és Szépek Tizenkét borzongató mese

Őszi, borús napokra egy bögre kakaóval bekuckózva tökéletes olvasmány. A klasszikus mesék újfajta köntösben átdolgozva. Egy kicsit véres, egy kicsit kétségbeejtő, egy kicsit baljóslatú, de mégis nosztalgikus, még ha nem is feltétlenül happy enddel zárul. Felkészít, elgondolkodtat, érzékenyít a régi, gyerekkori meséket újraálmodva. Némelyik mesét annyira élveztem, hogy fel sem tűnt, hogy milyen hamar a végére értem, teljesen beszippantott. Ajánlom a gyermeklelkű felnőtteknek, akik szeretik, ha a történet egy kissé hátborzongató.

zdorka P>!
Soman Chainani: Szörnyek és Szépek

Soman Chainani: Szörnyek és Szépek Tizenkét borzongató mese

Fordulatos, sötét, varázslatos – a legtöbb mesét lenyűgözőnek találtam.
A könyv néhány csodálatos illusztrációval rendelkezik, amelyeket Julia Iredale rajzolt, nagyon szépen kiegészítik/magyarázzák a régi történetek új fordulatait.
A borító, és a könyv minősége fantasztikus!
Ez egy 12 meséből álló rövid gyűjtemény. A történetek mindegyike csábító kezdettel, szilárd középponttal és végzetes véggel zárul, de vannak olyanok is, amelyek homályosan nyitottak maradnak és ránk bízzák a végkifejletet.
A könyv remek munkát végez abban, hogy sötét, és kissé lehangoló legyen. Az erény ebben a kötetben nem igazán győzedelmeskedik a gonosz felett, mert egyik szereplő sem erényes. A legtöbb befejezés pedig inkább keserű, mint édes, a hercegnők nem szeretik magukat, a férjüket, és sok mesefigura elvált. Ez feltehetően valósághűbbé teszi a történeteket. De a legtöbb ember nem a realizmus miatt olvas meséket.
Ezzel szemben, bár ezt a könyvet sok helyen a gyerekkönyvek között forgalmazzák, van néhány téma, amiről azt mondanám, hogy az érettebb közönséget célozza meg. Az egyes mesék eredetisége nagyon eltérő, és gyakran úgy tűnik, hogy a szerző csupán a nemek cseréjére hagyatkozik, hogy egy történetet „új” legyen, de anélkül, hogy eltávolítaná a nemi sztereotípiákat.
Mindenesetre én élveztem, szeretem a sötét meséket, ahol senki sem a hős, és mindenki gonosz.

JFanni>!
Soman Chainani: Szörnyek és Szépek

Soman Chainani: Szörnyek és Szépek Tizenkét borzongató mese

Soman Chainani neve nem volt ismeretlen számomra, viszont a Szörnyek és Szépek volt az első olvasmányom tőle.
A Szörnyek és Szépek a Grimm meséket veszik alapul, viszont minden történetben fellelhetőek változások, átírások amikkel a szerző más hangulatot adott a már jól ismert meséknek.
Az olvasásélményemet úgy fogalmaznám meg, hogy különös és érdekes volt. Kíváncsian vettem kézbe a könyvet és nagyon vártam, hogy a jól megszokott tündérmesék világából kicsit kiszakadjak és egy más nézőpontból éljem át újra ezeket a meséket. Ami rögtön feltűnt, hogy az írásmód nagyon gördülékeny és gyorsan lehet haladni a könyvvel, elgondolkodtam a történeteken és aztán azt vettem észre, hogy még többet szeretnék belőle. Tetszett a szerző stílusa és bár egyszerűen, mégis választékosan fogalmazott. Abszolút befogadható volt a szöveg. Az illusztrációk pedig rengeteget adtak a könyvhöz és a történetek hangulatához is.
A szerző nagyon mai témákkal állt elő, amiket a különböző mesékbe szőtt bele. Tetszett, hogy ennyi fontos téma előkerült a könyvben és ahogyan olvastam, rengeteg értékes gondolattal találkoztam. Többek között foglalkozott a feminizmussal, a másság kérdésével, a bizalommal, az elfogadással és még sorolhatnám, hiszen tényleg rengeteg témát lelhetünk fel a mesék során. Számomra abszolút elérte azt a hatást, hogy elgondolkodtam egy-egy jeleneten, mondaton vagy éppen az egész történeten. Olvasás közben az járt a fejemben, hogy ezek mind megtalálhatóak a mai társadalmunkban és hogy fontos lenne ezekről beszélni. Mindezeket pedig nem hétköznapi módón tálalta.
Úgy érzem, hogy bár nagyon elgondolkodtató a történet, nem mindenki tudná befogadni, szerintem nagyon vegyes érzéseket válthat ki az emberből, mindenképpen kell valamiféle nyitottság ehhez a könyvhöz, hiszen sokszor eléggé abszurd módon tálal egy-egy történetet. Néha én is úgy éreztem, hogy túl erőteljesen szeretne közölni bizonyos dolgokat, de ettől el tudtam tekinteni, hisz alapjáraton teljesen átjött az üzenet, viszont volt, ahol sokkal kisebb adagokban is átadható lett volna.
Tetszett, hogy ennyi mesét kaptunk és nagyon kreatív megoldások születtek. Több helyen megmaradt az alaphangulat vagy éppen a cselekmény, de a szerző mindenhová csempészett olyan fordulatokat, amik máris más irányba vitték tovább a történetet. Ezeken is el lehetett gondolkodni, hogy mi lett volna ha…?
Több novella elnyerte a tetszésemet, viszont volt egy-kettő amiben nem igazán tudtam elmerülni, mire feleszméltem volna, vége is lett a történetnek. Viszont többségében nagyon élveztem a történeteket és mindig vártam, hogy vajon mit fog adni a következő. Mindegyikben találtam olyan gondolatokat, amikkel tudtam azonosulni és úgy éreztem, hogy igen, ki lett mondva az amit alapesetben félnénk kimondani. Kedvenc novelláim között volt a Szépség és Szörnyeteg, Rózsapiros és a Jancsi és Juliska.
A borzongást számomra az jelentette a kötetben, hogy azok az érzelmek és reakciók, amikkel találkozhattam a történetek során, mennyire is valóságosak.
Én szerettem a könyvet és örülök, hogy olvashattam, igazán elgondolkodtató volt és bátran merem ajánlani.

j_eszter6>!
Soman Chainani: Szörnyek és Szépek

Soman Chainani: Szörnyek és Szépek Tizenkét borzongató mese

Gyerekkorunk meséinek átdolgozása egy kicsit komorabb, sötétebb hangulatban.
Mindegyiknek megvan a maga tanulsága, bár ezek nagyon eltérőek a régi mesék tanulságaitól.
Megmutatja mi az az elfogadás, a törődés és a szeretet, de nem hétköznapi módon.
Voltak mesék, amiknek a feldolgozása annyira nem tetszett, viszont a nagy részében megtaláltam a hozzám közel álló gondolatokat és érzéseket.
Egy könnyed, esti olvasmánynak tökéletes.

Detty89 P>!
Soman Chainani: Szörnyek és Szépek

Soman Chainani: Szörnyek és Szépek Tizenkét borzongató mese

Mese, Menő kiadó, gyönyörű borító és illusztrációk. Garantált a siker!

Furcsa volt, hogy újragondolásokat olvasok az eredeti helyett, de a második mese után már belerázódtam az írói stílusba.

Több történet is nagyon tetszett (Szépség és a Szörnyeteg, Pán Péter, Piroskák, Rapunzel), volt, ami kevésbé (Kékszakáll,
Hamupipőke), de mindegyikről elmondható, hogy érdekes és egyedi volt.

Olvasmányos, gyorsan lehet vele haladni, 1 történet csupán pár oldal, így ha kevés időm is volt, nem kellett félbehagynom az aktuális mesét, el tudtam egyben olvasni.

Szívesen olvasnék még hasonló történeteket!

Köszönöm @menokonyvek , hogy olvashattam!

Trixi>!
Soman Chainani: Szörnyek és Szépek

Soman Chainani: Szörnyek és Szépek Tizenkét borzongató mese

Az egyik szemem sír, a másik majdnem…. Szeretem a kicsavart meséket, ez a kötet is nagyon vonzott, a borító és a könyvben szereplő illusztrációk is nagyon passzoltak a mesékhez. De amikor az előszóban említve lett, hogy a szerző érzékenyen nyúl bizonyos témákhoz, ott már kezdtem félni, és sajnos be is igazolódott a félelmem. Az, hogy a meséket milyen ponton vitte el más irányba az néha még érdekes is volt. De sajnos a stílusa nagyon nem jött be. Sokszor két mondat közötti átmenet hiányzott, vagy a hatásvadász rövid mondatocskák voltak számomra idegesítők. Néhány mese egész érdekes volt, és majdnem elérte a kívánt hatást. A kis hableány meséje, nos, az nem mese, hanem egy hosszúra nyúlt kommunikáció :D :D. Azért nem rossz kicsavart mesegyűjtemény ez, és akár igazán ütős is lehetett volna. Nekem erőltetett volt bizonyos „érzékenyen érintett témánál”. Viszont aki szereti a bizarr meséket, annak továbbra is R.Riggs könyvét ajánlanám ;).

Csenge_2>!
Soman Chainani: Szörnyek és Szépek

Soman Chainani: Szörnyek és Szépek Tizenkét borzongató mese

Nagyon tetszett, annak ellenére, hogy általában nem éppen szeretem az ilyen átírt meséket, mert ötletlopásnak, elcsúfításnak gondoltam. De ez nagyon jó volt.
Két abszolút kedvencem van: a szépség és a szörnyeteg és a Pán Péter.
Körülbelül 10 mese tetszett, voltaak nem tökéletesek is

Belle_Maundrell>!
Soman Chainani: Szörnyek és Szépek

Soman Chainani: Szörnyek és Szépek Tizenkét borzongató mese

Borzasztóan vártam ezt a könyvet, mindenféle gótikus gyönyörűségre és borzongásra felkészültem, de egy picit csalódott vagyok. Tetszett, meg minden, de sokkal többet ki lehetett volna hozni belőle.

Kezdjük azzal, hogy ez a kötet elég messze van a hátborzongatótól. Legfeljebb három-négy mesénél éreztem, hogy tényleg az – ezek tetszettek a legjobban –, a többség csak más, mint az eredeti; néha még csak nem is sötétebb. Mindegyik történet kreatív valamilyen módon, csak szerintem néha picit félrement a fókusz, és inkább arra törekedett, hogy minél sokszínűbb legyen, aktuális társadalmi kérdésekkel foglalkozzon, nem arra, hogy megpróbálja elérni, hogy borsódzon a hátam.

A kedvenceim a Piroskák, a Rózsapiros, a Kékszakáll és a Rumpelstiltskin lettek, de a Pán Pétert is kiemelném, ami az eredeti sztori átírása helyett inkább egy ötletes továbbgondolás.

Sajnos a stílusa egyáltalán nem hozta azt a lírai burjánzást, amit reméltem; épp ellenkezőleg, végtelenül egyszerű, jó sok tőmondattal. Ráadásul néha felbukkant egy-egy furán modernnek ható kifejezés, ami nagyon kizökkentett. Pedig már az sokat dobott volna rajta, ha valami különlegesen szép és költői módon vannak elmondva a mesék.

Az illusztrációk viszont szépek, erre nem panaszkodom. Maga a könyv is gyönyörű, szuper érzés kézbe venni a különleges tapintású, (bőrszerű?) borító miatt, szóval biztosan a polcom éke lesz. Aaannyira jól néz ki.


Népszerű idézetek

millalilla013 P>!

Senki nem látja a farkasokat, ahogy a harmatot sem látjuk, mielőtt a fűszálakra tapad.

13. oldal

Soman Chainani: Szörnyek és Szépek Tizenkét borzongató mese

millalilla013 P>!

A nagy diadal és a nagy szerencsétlenség azonban gyakran nagyon hasonló.

27. oldal

Soman Chainani: Szörnyek és Szépek Tizenkét borzongató mese

millalilla013 P>!

Ez játszma.
Menj bele a játékba, gondolja a lány.
A túlélés nem azon múlik, hogy ellenálsz-e a játéknak, hanem hogy megnyerd a játszmát.

19. oldal

Soman Chainani: Szörnyek és Szépek Tizenkét borzongató mese

millalilla013 P>!

Ez is arra emlékezteti, mennyire hiányzik neki az apja. Ezért akart párt találni magának, ezért keteste lányok társaságát. Hogy találjon valami szeretetszerűséget. Hogy legyen valaki, aki törődik vele, aki szereti. Ha Jankónak a világ pénze állna a rendelkezésére, akkor dek ruhákat, ékszereket, házat vásárolna, mint az anyja tette. Új családot venne. Az mennyibe kerülhet?

122. oldal, Jankó és a babszem

Soman Chainani: Szörnyek és Szépek Tizenkét borzongató mese

millalilla013 P>!

Ezek a lányok tudták. Jóval azelőtt, hogy a farkasok eljöttek értük. Mindegyik pontosan tudta, hogy nem lány, hanem hús. Csak még él.

17. oldal

Soman Chainani: Szörnyek és Szépek Tizenkét borzongató mese

Belle_Maundrell>!

Az a célja, hogy egy napon majd a férfiaktól teljesen függetlenül él egy olyan házban, ahol kétemeletnyi könyvtára lesz és szép kertje, ahova kimehet olvasni.

173. oldal, Szépség és Szörnyeteg

Soman Chainani: Szörnyek és Szépek Tizenkét borzongató mese

Belle_Maundrell>!

– Nem mehetsz feleségül a könyvedhez.

171. oldal, Szépség és Szörnyeteg

Soman Chainani: Szörnyek és Szépek Tizenkét borzongató mese

Belle_Maundrell>!

Nagyon vigyázni kell az olyan szülővel, aki azért vágyik gyerekre, hogy egy összetört szívet helyrehozzon.

81. oldal, Rapunzel

Soman Chainani: Szörnyek és Szépek Tizenkét borzongató mese

D_Sandra P>!

A túlélés nem azon múlik, hogy ellenállsz-e a játéknak, hanem hogy megnyerd a játszmát.

19. oldal

Soman Chainani: Szörnyek és Szépek Tizenkét borzongató mese

Belle_Maundrell>!

– Tudod, miért nem élek ember alakban, holott bármikor emberré tudnám változtatni magamat? Azért, mert a tengeri lények, mint te meg én, hosszabb életűek. Legalább háromszáz évet élünk, ami bőven elég idő arra, hogy kiéljem magamat. Most éppen hedonista fázisban vagyok, halmozom az élvezeteket; kicsit sok homárfrikasszét és kaviárkompótot fogyasztok. De aztán, ha meguntam a boszorkánykodást, új megtestesüléseim lesznek… énekesnő leszek… professzor…Madame X, a kémnő… Aztán, ha minden változatot kiéltem, és letelik a háromszáz év, elfáradok, és örökké egy feneketlen örvény mélyén fogok ülni, és akkor majd bőven lesz időm pihenni.

255-256. oldal, A kis hableány

Soman Chainani: Szörnyek és Szépek Tizenkét borzongató mese


Hasonló könyvek címkék alapján

Cassandra Clare – Sarah Rees Brennan: Vámpírok, pogácsák és Edmund Herondale
Sara Wolf: Szívet szívért
Serena Valentino: Herceg vagy Szörnyeteg?
Victoria Aveyard: A kettétört birodalom
Rick Riordan: Hádész Háza
Tracy Wolff: Vonzódás
Elizabeth Lim: Ez hát a szerelem
Alynne Webb: Az utolsó
Norbert Winney: Sárkányok, farkasok és almák
Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: Kulcs