Jótett ​helyébe (Jók és Rosszak Iskolája 3.) 170 csillagozás

Soman Chainani: Jótett helyébe

Sophie ​és Agatha a múlttal és a jelennel egyszerre csatázik azért, hogy történetüknek tökéletes vége lehessen.
Az egykori legjobb barátnők – most ellenségek – azt hitték, történetük véget ért, amikor útjaik szétváltak. Agatha visszakerült Gavaldon városába Tedrosszal, míg Sophie az iskolában maradt a szép fiatalemberrel, aki egykor az Iskolamester volt.
Ám ahogy berendezkednek új életükben, történetük elkezdi újraírni magát… és nem csak az ő történetük. A két lány távol van egymástól, közben a Gonosz átvette az uralmat, és a múlt galádjai erős bosszúvággyal élednek fel. Nemcsak második esélyt akarnak meséiknek, hanem át akarják formálni a Jó és Rossz régi világát egy olyan új uralommá, amelynek királynője Sophie. A Gonosz halálos hatalomátvételének útjában csak Agatha és Tedros áll, akik azt akarják, hogy végre tényleg boldogan éljenek, míg meg nem halnak.
Soman Chainani regénye fordulatos, kalandos, nevettető, romantikus történet, rengeteg meglepő mesei… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Twister Media, Budapest, 2017
768 oldal · ISBN: 9786158041560 · Fordította: Bozai Ágota · Illusztrálta: Iacopo Bruno
>!
Twister Media, Budapest, 2017
766 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158041577 · Fordította: Bozai Ágota · Illusztrálta: Iacopo Bruno

Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Rengetegtúl-erdei Agatha · Hester · Rengetegtúl-erdei Sophie · Tedros of Camelot · Hort · Anadil · Pötty · Merlin · Callis · Hamupipőke · Pinokkió


Kedvencelte 41

Most olvassa 14

Várólistára tette 91

Kívánságlistára tette 136

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

loveQhuay>!
Soman Chainani: Jótett helyébe

Úgy szeretem ezt a sorozatot, bár tény, hogy a hossza néha riasztó és felesleges, de mégis jobb, mintha 150-200 oldalban lett volna lerendezve ez az egész herce-hurca.

Jó témákat boncolgat, és a megvalósítás is remek. A szereplőket is szeretem, mindenki jó és rossz egyaránt, mindenki szeretetre éhes és szeretni való. Sophie-Agatha-Tedros hármas is érdekesen alakult, én se tudtam végül mi lesz a befutó. Sophie-Agatha? Sophie-Tedros? Vagy a tökéletes Agatha-Tedros? De végül tényleg olyan befejezést kaptunk ahol mindenkire boldog vég várt.

És az a jó benne, hogy hiába volt 800 oldal, nem untatott, nem idegesített, egyedül csak a tény, hogy nem volt időm haladni vele, és ennyi ideig tartott mire a végére értem.

Merlin hatalmas arc, és amikor a régi hősök is jelen voltak, én olyan jókat röhögtem rajtuk hogy az nem igaz! Teljesen kifordította őket önmagukból az író. Öreg Pán Péter?! Kerekesszékes Jancsi és Juliska? Házsártos és kövér Hamupipőke? Eszméletlen! Imádtam!

1 hozzászólás
perpetua P>!
Soman Chainani: Jótett helyébe

Nagyon akartam 5 csillagot, de nem ez az indokolatlanul nagy oldalszám nem engedte. :D
Tényleg történt most is elég sok minden, erre egy szavam se lehet, de ugyanezt 100-200 oldallal kevesebben is elő lehetett volna adni élvezetes formában. Túl sok volt a „tipródok, hogy jó vagy rossz vagyok” és a „miként cselekedjek” jól momentum, ebből kevesebbet is elviseltem volna.
Viszont a lezárás eseményei nagyon tetszettek. Legjobban a két lány szüleiről kiderült dolgok fogtak meg, nagyon érdekes fordulat volt számomra. Sokat izgultam, hogy vajon eljutnak-e szereplőink a számomra megfelelő boldog végükhöz. Több karakter is tartogatott nagy meglepetéseket, nem lehetett tudni, hogy ki melyik oldalon áll. Sajnáltam, hogy Agatha két rész után is tud ennyire bizonytalan lenni, nem bízik igazán saját képességeiben, pedig láthatta már többször, hogy nagy dolgokra képes. Már kaptam egy halvány reménysugarat, hogy Sophie-t is megszerethetem, de most mindent lerombolt. Most már biztos, ő a legutálatosabb szereplő, akiről valaha olvastam. :D Most komolyan, ki tudja szeretni ezt a lányt? :D Bármit csinál, nem tud felülemelkedni az önzőségén, senki mással nem törődik, tényleg szörnyű. Új/régi kedvencem pedig Hort volt. Eddig is szerettem rövidebb részeit, de most még jobban tetszett, érdekes változásokon esett át. :)
Úgyhogy jó volt ez a sorozat, nem bánnám, ha megjelenne Agatha és Tedros következő kalandja is nálunk, kíváncsi vagyok, hogy kettesben mit tudnak produkálni nekünk. :)

Faythe P>!
Soman Chainani: Jótett helyébe

Imádtam az egész trilógiát!
Kaptunk egy brutális csatát, sok sok régi mesehőst, régi mesék újramesélését, civakodásokat, szerelmeket, gonoszságot, jóságot, igazság feltárást és egy happy endet. Nem egy nagy titok, ezért nem gondolom spoilernek.
Azért az meglepett, hogy spoiler
Végre találkozhattunk spoiler.
A prímet a Hester-Anadil-Pötty trió vitte. Imádtam a jeleneteiket, a beszólásokat, meg úgy mindent.

Köszönöm Soman Chainani-nak és a Twister Média kiadónak, hogy elolvashattuk ezt a fantasztikus trilógiát! :)
Ha jól értesültem, lesz 4. kötet is a Quest for Glory. Remélem ezt is olvashatjuk magyarul. :)

2 hozzászólás
diamondfox P>!
Soman Chainani: Jótett helyébe

Legalább négyszer robbant szét az agyam az adott helyzetektől, szóval ez nem volt szép!
Sajnos picikét meg kellett hajráznom, mert két napom volt visszavinni a könyvtárba, szóval… :D

Nagyon izgi volt! Reméltem, hogy mihamarabb lezárhatjuk Sophie & Agatha meséjét, mert olyan jelenetnél is lett vége, ami után az ember rágja a körmét izgalmában. Nagyon örültem, hogy újabb híres szereplők bukkantak fel, kedvencem Merlin volt :)
Viszont amivel még mindig nem tudtam megbékélni: az Sophie okádék természete. Komolyan. Irritált ez a nő! Az mondjuk elég menő volt, hogy a végén badassbe váltott, de nem felejtettem ám el az előző két résznyi nyígot, amit ráadásul itt is folytatott!
Imádom, hogy ismét egy új iskolatípust tudott kitalálni a szerző, meglepett, hogy mennyire képes variálni a dolgokat. spoiler
Szóval minden szép és jó, kerek lezárást kapott a sztori, de kíváncsi lennék a másik trilógiára is… egyébként… csak úgy megsúgom! :D

abstractelf>!
Soman Chainani: Jótett helyébe

Már régóta vártam, hogy olvashassam Soman Chainani Jók és rosszak iskolája első trilógiájának befejező kötetét, mivel nagyon kíváncsi voltam, miként záródik Agatha és Sophie meséje. A befejezés azonban számomra nem lett akkora happy end, mint szerettem volna.

Ezért pedig a karakterek okolhatók. Azokra a szereplőkre, akiknek régen annyira drukkoltam, néha rá sem ismertem. Ebben a részben érződtek a karakterek madzagai, amikkel a szerző mozgatta őket. Ugyanis most is a történet (és főleg a plusz oldalszámok) érdekében olyan döntéseket hoztak a főhősök, amik az addigi személyiségükkel szembemegy. Ez főleg Sophiet érintette, aki ebben a kötetben olyan volt, mintha disszociatív zavarai lennének.

A másik nagy bánatom az egészségtelen kapcsolatok ábrázolásához kötődik. Az Iskolamester és Sophie kapcsolata érzelmileg bántalmazó volt, és soha, egyetlen szóval sem ítélte el a szerző. A másik ilyen pedig Sophie és Agatha kapcsolata volt, ami mostanra a toxikus barátság kategóriájába beleesett. Egyébként ez a legnagyobb csalódásom oka: az a két lány, akik barátságáért drukkoltam, mára már a múlté lett.

Ennek ellenére még mindig megvoltak azok az elemek, amik elérték anno, hogy rajongjak a sorozatért. A tündérmesék, a varázslatok, Agatha.
Agatha mindig is a kedvenc szereplőm volt, akinek a karakterfejlődését a második rész árnyékolta be anno. Most azonban ismét tündökölhetett, még ha háttérbe is szorították kissé a többiek. Ő egy erős karakter, aki komoly áldozatokat hozott már a sorozat egésze során.

Mindent összevetve a Jótett helyébe egy izgalmakban gazdag sorozatzáró volt, ami mégis kissé keserű szájízt hagyott maga után. A szereplők és a köztük lévő kapcsolat olyan irányba ment, ami előtt értetlenül állok. A történet volt, ami végül megmentette ezt a zárórészt, bár ezért jó pár olyan elemet fel kellett áldozni, amit korábban szerettem a sorozatban.
Ettől függetlenül adok egy esélyt a következő trilógiának is, hátha ismét visszatér abba a kerékvágásba, ami anno azt eredményezte, hogy rajongója legyek.

bookworm1227>!
Soman Chainani: Jótett helyébe

Úgy megszerettem ezt a sorozatot! Minden részben tudott valami új, kreatív felállást mutatni, nagyon ritkán tudtam előre kiszámítani, hogy mi fog történni és mindig izgalmasnak bizonyult.

Egyetlen rossz pontja az egész történetnek Sophie kiállhatatlan, kiakasztó, utálatos karaktere, de hát ebben a mesében ő a Gonosz, szóval mit várjak. De nála gusztustalanul önzőbb személyt kitalálni sem tudnék, nemhogy megnevezni, az biztos. Nem is tudom, hogy gondolhatnak rá még barátként az emberek! Egyetlen jó pillanata a spoiler volt, persze az is az utolsó percben. Arról pedig nem tudom, hogyan is érezzek, hogy ő és Agatha spoiler, de tetszett, hogy megismerhettük végre a háttérsztorit a születésük előttről. Ja, és furcsa lesz Sophiet spoiler látni, remélem abban a szerepben már nem lesz ennyire irritáló.

Mindenki más viszont nagyszerű volt, főleg ezek a kifigurázott Régi mesehősök a néha igazából nem is annyira boldog történeteikkel. Eddig nem gondoltam bele, mi minden történhet a mesehősökkel a történetük lezárása után. Akadnak itt olyan meglepetések, mint a kövér és házsártos Hamupipőke vagy a kerekesszékes Jancsi és Juliska, amikre nem számítottam, de érdekesek voltak.:D Merlin pedig egy igazán szerethető öreg varázsló, mégha kicsit szétszórt is néha. Ő és boszorkánytrió a kedvenceim.

Aztán ott van Tedros és Agatha, akiknek a párosa abszolút megvett magának ezzel a folytonos civakodással.:D Nem az a tipikus mesebeli szerelmespár. Bár néha elkellett volna nekik egy-két enyhe arcon paskolás (legtöbbször Tedrosnak), így a végére aranyos kettőssé kovácsolódtak össze. Tetszett a karakterfejlődés, amin átmentek, lassan mindketten belenőttek a szerepükbe és a kapcsolatukba, ráadásul Tedros is rendezte a dolgait az édesanyjával.

Kíváncsi vagyok, mi fog még történni így, hogy Sophie és Agatha meséje lezárult. Mindenképpen sort kerítek a következő részre, remélem még a közeljövőben.

vgabi P>!
Soman Chainani: Jótett helyébe

Nehéz eldönteni, hogy tetszett-e. Voltak nagyon jó részei, de kicsit elnyújtottnak éreztem, és vajon másban is felmerült, hogy lényegében ugyanazt olvastuk Sophie kapcsán három köteten keresztül?
De a végén elkapott a lezárás / búcsúzás hangulata, és még azt sem tartom kizártnak, hogy megejtem a második hármast is.

>!
Twister Media, Budapest, 2017
766 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158041577 · Fordította: Bozai Ágota · Illusztrálta: Iacopo Bruno
3 hozzászólás
brigi11 P>!
Soman Chainani: Jótett helyébe

Amennyire szerettem az első két részt, annyira megszenvedtem a harmadikkal. Voltak nagyon jó részei,jó témákat boncolgat, és a megvalósítás is remek, de feleslegesen el lett nyújtva, és a szerelmi (???) háromszögtől néha a hajam az égnek állt. A lezárás viszont nagyon jó lett, legjobban a két lány szüleinek története tetszett, és plusz pont Merlinért, aki rengeteget dobott a történeten. Egyszer majd a folytatást is a kezembe veszem.

2 hozzászólás
sztinus>!
Soman Chainani: Jótett helyébe

A leg hosszabb jobb volt az eddigi részek közül.
Ebben a mesében minden benne van, úgy nagyjából az életről. Szerettem, bár kicsit lehetett volna rövidebb.
Rafalt a közepe tájt Nadalnak kereszteltem, de biztos megbocsàtja:D

Lilla>!
Soman Chainani: Jótett helyébe

Ez megint egy nem túl értelmes értékelés lesz, mert megint úgy írok értékelést, hogy még a sokk alatt vagyok! :)
Imádom ezt a sorozatot!! ♥♥♥♥♥
Úgy gondoltam, hogy Sophie megsemísíthette volna azt a r*hadt gyűrűt már az elején és akkor kész vége! Boldogan élnek míg meg nem halnak! De nem! Mert így lett jó a könyv, sok küzdelem, rengeteg jó mondat. Ez a sorozat nagyon kedvenc lett! Imádom, nemtudok mást kinyögni, ez az író levett a lábamról, nagyon jó volt, olvassa el mindenki, aki egy tényleg jó könyvet akar olvasni! Nagyon tetszett, minden betűjét imádtam!!♥♥♥♥♥♥♥♥


Népszerű idézetek

loveQhuay>!

Ahhoz, hogy valaki mással élj boldogan, előbb magaddal kell boldogan élned.

675. oldal

VNoémi>!

(…) nem kell száz szerelem, hogy boldogan élj, míg meg nem halsz… elég egyetlenegy.

56. oldal - 3. fejezet (Twister, 2017)

loveQhuay>!

– Mit mond? – kérdezte Tedros.

– Honnan tudjam?

– Te jártál álatokbeszéde- órára!

– És közben leégettem az iskolát …

161. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Rengetegtúl-erdei Agatha · Tedros of Camelot
loveQhuay>!

– Nem számít, hogy fiú vagy lány vagy. Nem számít, ki az apád és honnan származol, és hogy nézel ki. Azon aggódsz, hogy elhagylak, ha meglátom igazi énedet … Pedig én éppen amiatt maradok melletted.

319. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Rengetegtúl-erdei Agatha · Tedros of Camelot
loveQhuay>!

Én veled ellentétben nem félek attól, hogy az ostoba emberek mit gondolnak rólam.

626. oldal

loveQhuay>!

– Vagy megint hazudsz, vagy olyan hülye vagy, amilyennek kinézel. Első évben, amikor lány vagy, dobsz miatta, és őt választod. Másodévben, amikor fiú vagy, dobsz miatta, és őt választod. Hazudsz, csalsz és lopsz érte, miközben ő úgy bánik veled, mintha egy nagy nulla lennél. Én segítek neked, vigyázok rád, gondoskodom rólad, imádlak, mint egy királynőt, és úgy bánsz velem, mintha egy nagy nulla lennék. Mi van abban az alakban, ami bennem nincs meg? Mitől olyan szerethető, és mitől vagyok én olyan utalni való? Tudod, hányszor tettem fel magamnak ezt a kérdést, Sophie? Hányszor figyeltem, olvastam a mozdulatait, a gesztusait, mintha könyv lett volna, és hányszor képzeltem magam elé aprólékos részletességgel, és hányszor próbáltam megfejteni, miért érne ő többet, mint én?
(…)
Csak azért, mert úgy néz ki, amilyennek látni akarod, és azt mondja, amit hallani akarsz? Amikor olyasvalakit kaphattál volna, aki őszinte, becsületes, kedves és valódi?

232. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hort · Rengetegtúl-erdei Sophie
VNoémi>!

(…) a tövis ugyanúgy része a rózsának, mint az illatos szirmok.

24. oldal - 1. fejezet (Twister, 2017)

loveQhuay>!

Életem felét azzal töltöm, hogy hülyeségeket mondok, a másik felét pedig azzal, hogy bocsánatot kérek a hülyeségekért.

642. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Tedros of Camelot
Véda89>!

Hát, mindazok után, amiken miattad keresztül kellett mennem, a legkevesebb, hogy kiengesztelsz – mordult fel Merlinre pillantva. – A szokásost kérem. Dupla pehelycukor édes öntettel.
Merlin elmosolyodott.
– Ugye, megmondtam! Abban a pillanatban, hogy megjelenek, visszaváltozik kisfiúvá – sóhajtott, azzal csillagos, csúcsos kalapjából magas kőkupát húzott elő,

psych P>!

Milyen lehet az egyik pillanatban élni, a következő pillanatban pedig már nem létezni? (…) Mi lesz az ember gondolataival, félelmeivel, álmaival? Mi lesz azzal a sok szeretettel, amit még nem osztottunk ki?

156. oldal


A sorozat következő kötete

Jók és Rosszak Iskolája sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Cassandra Clare: Az angyal
Rick Riordan: A kígyó árnyéka
J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje
Stephanie Garber: Finale
Martin Kay: Titkok útvesztője
Margit Sandemo: Nincs menekülés
Thomas Wheeler: Cursed
L. J. Wesley: Hetedhét birodalom
Kevin Hearne: Hounded – Üldöztetve
Lilian H. AgiVega: Az elveszett tündérfalu