Jótett ​helyébe (Jók és Rosszak Iskolája 3.) 99 csillagozás

Soman Chainani: Jótett helyébe

Sophie ​és Agatha a múlttal és a jelennel egyszerre csatázik azért, hogy történetüknek tökéletes vége lehessen.
Az egykori legjobb barátnők – most ellenségek – azt hitték, történetük véget ért, amikor útjaik szétváltak. Agatha visszakerült Gavaldon városába Tedrosszal, míg Sophie az iskolában maradt a szép fiatalemberrel, aki egykor az Iskolamester volt.
Ám ahogy berendezkednek új életükben, történetük elkezdi újraírni magát… és nem csak az ő történetük. A két lány távol van egymástól, közben a Gonosz átvette az uralmat, és a múlt galádjai erős bosszúvággyal élednek fel. Nemcsak második esélyt akarnak meséiknek, hanem át akarják formálni a Jó és Rossz régi világát egy olyan új uralommá, amelynek királynője Sophie. A Gonosz halálos hatalomátvételének útjában csak Agatha és Tedros áll, akik azt akarják, hogy végre tényleg boldogan éljenek, míg meg nem halnak.
Soman Chainani regénye fordulatos, kalandos, nevettető, romantikus történet, rengeteg meglepő mesei… (tovább)

Eredeti mű: Soman Chainani: The Last Ever After

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
Twister Media, Budapest, 2017
768 oldal · ISBN: 9786158041560 · Fordította: Bozai Ágota · Illusztrálta: Iacopo Bruno
>!
Twister Media, Budapest, 2017
766 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158041577 · Fordította: Bozai Ágota · Illusztrálta: Iacopo Bruno

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Rengetegtúl-erdei Agatha · Hester · Rengetegtúl-erdei Sophie · Tedros of Camelot · Hort · Anadil · Pötty · Merlin · Callis · Hamupipőke · Pinokkió


Kedvencelte 31

Most olvassa 17

Várólistára tette 61

Kívánságlistára tette 98

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
loveQhuay
Soman Chainani: Jótett helyébe

Úgy szeretem ezt a sorozatot, bár tény, hogy a hossza néha riasztó és felesleges, de mégis jobb, mintha 150-200 oldalban lett volna lerendezve ez az egész herce-hurca.

Jó témákat boncolgat, és a megvalósítás is remek. A szereplőket is szeretem, mindenki jó és rossz egyaránt, mindenki szeretetre éhes és szeretni való. Sophie-Agatha-Tedros hármas is érdekesen alakult, én se tudtam végül mi lesz a befutó. Sophie-Agatha? Sophie-Tedros? Vagy a tökéletes Agatha-Tedros? De végül tényleg olyan befejezést kaptunk ahol mindenkire boldog vég várt.

És az a jó benne, hogy hiába volt 800 oldal, nem untatott, nem idegesített, egyedül csak a tény, hogy nem volt időm haladni vele, és ennyi ideig tartott mire a végére értem.

Merlin hatalmas arc, és amikor a régi hősök is jelen voltak, én olyan jókat röhögtem rajtuk hogy az nem igaz! Teljesen kifordította őket önmagukból az író. Öreg Pán Péter?! Kerekesszékes Jancsi és Juliska? Házsártos és kövér Hamupipőke? Eszméletlen! Imádtam!

1 hozzászólás
>!
perpetua P
Soman Chainani: Jótett helyébe

Nagyon akartam 5 csillagot, de nem ez az indokolatlanul nagy oldalszám nem engedte. :D
Tényleg történt most is elég sok minden, erre egy szavam se lehet, de ugyanezt 100-200 oldallal kevesebben is elő lehetett volna adni élvezetes formában. Túl sok volt a „tipródok, hogy jó vagy rossz vagyok” és a „miként cselekedjek” jól momentum, ebből kevesebbet is elviseltem volna.
Viszont a lezárás eseményei nagyon tetszettek. Legjobban a két lány szüleiről kiderült dolgok fogtak meg, nagyon érdekes fordulat volt számomra. Sokat izgultam, hogy vajon eljutnak-e szereplőink a számomra megfelelő boldog végükhöz. Több karakter is tartogatott nagy meglepetéseket, nem lehetett tudni, hogy ki melyik oldalon áll. Sajnáltam, hogy Agatha két rész után is tud ennyire bizonytalan lenni, nem bízik igazán saját képességeiben, pedig láthatta már többször, hogy nagy dolgokra képes. Már kaptam egy halvány reménysugarat, hogy Sophie-t is megszerethetem, de most mindent lerombolt. Most már biztos, ő a legutálatosabb szereplő, akiről valaha olvastam. :D Most komolyan, ki tudja szeretni ezt a lányt? :D Bármit csinál, nem tud felülemelkedni az önzőségén, senki mással nem törődik, tényleg szörnyű. Új/régi kedvencem pedig Hort volt. Eddig is szerettem rövidebb részeit, de most még jobban tetszett, érdekes változásokon esett át. :)
Úgyhogy jó volt ez a sorozat, nem bánnám, ha megjelenne Agatha és Tedros következő kalandja is nálunk, kíváncsi vagyok, hogy kettesben mit tudnak produkálni nekünk. :)

>!
Faythe P
Soman Chainani: Jótett helyébe

Imádtam az egész trilógiát!
Kaptunk egy brutális csatát, sok sok régi mesehőst, régi mesék újramesélését, civakodásokat, szerelmeket, gonoszságot, jóságot, igazság feltárást és egy happy endet. Nem egy nagy titok, ezért nem gondolom spoilernek.
Azért az meglepett, hogy spoiler
Végre találkozhattunk spoiler.
A prímet a Hester-Anadil-Pötty trió vitte. Imádtam a jeleneteiket, a beszólásokat, meg úgy mindent.

Köszönöm Soman Chainani-nak és a Twister Média kiadónak, hogy elolvashattuk ezt a fantasztikus trilógiát! :)
Ha jól értesültem, lesz 4. kötet is a Quest for Glory. Remélem ezt is olvashatjuk magyarul. :)

2 hozzászólás
>!
diamondfox P
Soman Chainani: Jótett helyébe

Legalább négyszer robbant szét az agyam az adott helyzetektől, szóval ez nem volt szép!
Sajnos picikét meg kellett hajráznom, mert két napom volt visszavinni a könyvtárba, szóval… :D

Nagyon izgi volt! Reméltem, hogy mihamarabb lezárhatjuk Sophie & Agatha meséjét, mert olyan jelenetnél is lett vége, ami után az ember rágja a körmét izgalmában. Nagyon örültem, hogy újabb híres szereplők bukkantak fel, kedvencem Merlin volt :)
Viszont amivel még mindig nem tudtam megbékélni: az Sophie okádék természete. Komolyan. Irritált ez a nő! Az mondjuk elég menő volt, hogy a végén badassbe váltott, de nem felejtettem ám el az előző két résznyi nyígot, amit ráadásul itt is folytatott!
Imádom, hogy ismét egy új iskolatípust tudott kitalálni a szerző, meglepett, hogy mennyire képes variálni a dolgokat. spoiler
Szóval minden szép és jó, kerek lezárást kapott a sztori, de kíváncsi lennék a másik trilógiára is… egyébként… csak úgy megsúgom! :D

>!
abstractelf 
Soman Chainani: Jótett helyébe

Már régóta vártam, hogy olvashassam Soman Chainani Jók és rosszak iskolája első trilógiájának befejező kötetét, mivel nagyon kíváncsi voltam, miként záródik Agatha és Sophie meséje. A befejezés azonban számomra nem lett akkora happy end, mint szerettem volna.

Ezért pedig a karakterek okolhatók. Azokra a szereplőkre, akiknek régen annyira drukkoltam, néha rá sem ismertem. Ebben a részben érződtek a karakterek madzagai, amikkel a szerző mozgatta őket. Ugyanis most is a történet (és főleg a plusz oldalszámok) érdekében olyan döntéseket hoztak a főhősök, amik az addigi személyiségükkel szembemegy. Ez főleg Sophiet érintette, aki ebben a kötetben olyan volt, mintha disszociatív zavarai lennének.

A másik nagy bánatom az egészségtelen kapcsolatok ábrázolásához kötődik. Az Iskolamester és Sophie kapcsolata érzelmileg bántalmazó volt, és soha, egyetlen szóval sem ítélte el a szerző. A másik ilyen pedig Sophie és Agatha kapcsolata volt, ami mostanra a toxikus barátság kategóriájába beleesett. Egyébként ez a legnagyobb csalódásom oka: az a két lány, akik barátságáért drukkoltam, mára már a múlté lett.

Ennek ellenére még mindig megvoltak azok az elemek, amik elérték anno, hogy rajongjak a sorozatért. A tündérmesék, a varázslatok, Agatha.
Agatha mindig is a kedvenc szereplőm volt, akinek a karakterfejlődését a második rész árnyékolta be anno. Most azonban ismét tündökölhetett, még ha háttérbe is szorították kissé a többiek. Ő egy erős karakter, aki komoly áldozatokat hozott már a sorozat egésze során.

Mindent összevetve a Jótett helyébe egy izgalmakban gazdag sorozatzáró volt, ami mégis kissé keserű szájízt hagyott maga után. A szereplők és a köztük lévő kapcsolat olyan irányba ment, ami előtt értetlenül állok. A történet volt, ami végül megmentette ezt a zárórészt, bár ezért jó pár olyan elemet fel kellett áldozni, amit korábban szerettem a sorozatban.
Ettől függetlenül adok egy esélyt a következő trilógiának is, hátha ismét visszatér abba a kerékvágásba, ami anno azt eredményezte, hogy rajongója legyek.

>!
vgabi SP
Soman Chainani: Jótett helyébe

Nehéz eldönteni, hogy tetszett-e. Voltak nagyon jó részei, de kicsit elnyújtottnak éreztem, és vajon másban is felmerült, hogy lényegében ugyanazt olvastuk Sophie kapcsán három köteten keresztül?
De a végén elkapott a lezárás / búcsúzás hangulata, és még azt sem tartom kizártnak, hogy megejtem a második hármast is.

>!
Twister Media, Budapest, 2017
766 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158041577 · Fordította: Bozai Ágota · Illusztrálta: Iacopo Bruno
3 hozzászólás
>!
Sziszandria P
Soman Chainani: Jótett helyébe

Minden jó, ha jó a vége.

Méltó befejezése a trilógiának, minden a helyére került. Nagyon szeretem ezt a sorozatot, sajnálom, hogy vége lett, simán tudnám olvasni Harry Potteres hosszúságban is :) Imádtam a karaktereket, még akkor is, amikor a fél könyvön keresztül fel tudtam volna pofozni Agathat és Tedrost az idiótaságaik miatt :) Örültem a jó végességeseknek is, megmutatták, hogy a világ nem csak szélsőségekből áll, valami/valaki nem csak kizárólag jó vagy kizárólag rossz lehet. Hamupipőke igazi története pedig arra világít rá, hogy nem minden csak az, ami kifelé látszik, a kívülről boldognak tűnő befejezés akár szomorú történetet is takarhat, ha nem csak a felszínt látjuk, illetve van lehetőségünk távolabbra nézni.
Nagyon várom, hogy megjelenjen az író következő regénye nálunk is :)

6 hozzászólás
>!
Könyvkuczkó P
Soman Chainani: Jótett helyébe

Becsülendő, hogyan mer tradícionális ötletekhez újszerű megoldásokkal nyúlni ez a sorozat. A különféle tündérmesék kifordítása és összevágása végig fenn tudja tartani az érdeklődést, annak ellenére, hogy a történet olykor magán viseli a szappanoperák jellemzőit. Számomra már-már bűnös élvezetté nőtte ki magát az utolsó epizód, a kamasztrió szenvelgései és a túlírt dráma miatt, de nem tudtam elmenni a tény mellett, hogy milyen szórakoztatóan reflektál valós jelenségekre.
Bővebben:
http://konyvkuczko.blog/2018/04/10/soman-chainani-jotet…

>!
Babó_Buca 
Soman Chainani: Jótett helyébe

Szerettem a trilógiát, nagyon is. Hosszabb volt, mint az előző két kötet, amitől egy kicsit vontatottan olvastam. Az események sorra történnek, de a lapok mintha nem akartak volna elfogyni. Mindenképpen fel kell készülni, hogy nem könnyű falat, de megéri. Brutális, nem kifejezetten mesekönyvbe való elemeket tartalmaz, viszont éppen ettől volt jó a könyv. Nem ragad le a kereteknél, hanem kiszélesíti azt, ebben a részben egyenesen a feje tetejére állítja azt. Illúzióromboló volt látni a nagy hősöket meséjük befejezte után. A cukormázon túl is van élet, akármennyire hihetetlen. Hampipő zsémbes, Jancsit és Juliskát kerekesszékben tuládozzák és Pán Péter se az a karcsú örökifjú. Ettől viszont emberibbek lettek, leemeltettek a piedesztálról. Agatha és Sophie barátságának fejlődését is öröm volt olvasni, főleg amilyen komoly témákat feszegetett közbe-közbe a regény…

https://egy-lany-blogja.blogspot.com/2018/03/mindig-jot…

>!
Lilla
Soman Chainani: Jótett helyébe

Ez megint egy nem túl értelmes értékelés lesz, mert megint úgy írok értékelést, hogy még a sokk alatt vagyok! :)
Imádom ezt a sorozatot!! ♥♥♥♥♥
Úgy gondoltam, hogy Sophie megsemísíthette volna azt a r*hadt gyűrűt már az elején és akkor kész vége! Boldogan élnek míg meg nem halnak! De nem! Mert így lett jó a könyv, sok küzdelem, rengeteg jó mondat. Ez a sorozat nagyon kedvenc lett! Imádom, nemtudok mást kinyögni, ez az író levett a lábamról, nagyon jó volt, olvassa el mindenki, aki egy tényleg jó könyvet akar olvasni! Nagyon tetszett, minden betűjét imádtam!!♥♥♥♥♥♥♥♥


Népszerű idézetek

>!
loveQhuay

Ahhoz, hogy valaki mással élj boldogan, előbb magaddal kell boldogan élned.

675. oldal

>!
loveQhuay

– Vagy megint hazudsz, vagy olyan hülye vagy, amilyennek kinézel. Első évben, amikor lány vagy, dobsz miatta, és őt választod. Másodévben, amikor fiú vagy, dobsz miatta, és őt választod. Hazudsz, csalsz és lopsz érte, miközben ő úgy bánik veled, mintha egy nagy nulla lennél. Én segítek neked, vigyázok rád, gondoskodom rólad, imádlak, mint egy királynőt, és úgy bánsz velem, mintha egy nagy nulla lennék. Mi van abban az alakban, ami bennem nincs meg? Mitől olyan szerethető, és mitől vagyok én olyan utalni való? Tudod, hányszor tettem fel magamnak ezt a kérdést, Sophie? Hányszor figyeltem, olvastam a mozdulatait, a gesztusait, mintha könyv lett volna, és hányszor képzeltem magam elé aprólékos részletességgel, és hányszor próbáltam megfejteni, miért érne ő többet, mint én?
(…)
Csak azért, mert úgy néz ki, amilyennek látni akarod, és azt mondja, amit hallani akarsz? Amikor olyasvalakit kaphattál volna, aki őszinte, becsületes, kedves és valódi?

232. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hort · Rengetegtúl-erdei Sophie
>!
VNoémi

(…) nem kell száz szerelem, hogy boldogan élj, míg meg nem halsz… elég egyetlenegy.

56. oldal - 3. fejezet (Twister, 2017)

>!
loveQhuay

– Nem számít, hogy fiú vagy lány vagy. Nem számít, ki az apád és honnan származol, és hogy nézel ki. Azon aggódsz, hogy elhagylak, ha meglátom igazi énedet … Pedig én éppen amiatt maradok melletted.

319. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Rengetegtúl-erdei Agatha · Tedros of Camelot
>!
loveQhuay

Én veled ellentétben nem félek attól, hogy az ostoba emberek mit gondolnak rólam.

626. oldal

>!
VNoémi

(…) a tövis ugyanúgy része a rózsának, mint az illatos szirmok.

24. oldal - 1. fejezet (Twister, 2017)

>!
loveQhuay

– Mit mond? – kérdezte Tedros.

– Honnan tudjam?

– Te jártál álatokbeszéde- órára!

– És közben leégettem az iskolát …

161. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Rengetegtúl-erdei Agatha · Tedros of Camelot
>!
loveQhuay

A világ a vége felé száguld, és a herceg, aki egyetlen csókkal megmenthetné, sehol sem volt megtalálható.

489. oldal

>!
Könyvkuczkó P

Miért van az, hogy a név egyben történetet is ad, amiben hihetünk?

Kapcsolódó szócikkek: Rengetegtúl-erdei Sophie
>!
Könyvkuczkó P

Sötét hajú barátotok megkérdezte, fürödhetne-e. Mulatságos legény… Azt mondta, nem akar bűzleni az asztalnál. Hogy is hívják? Homer? Hodor?


A sorozat következő kötete

Jók és Rosszak Iskolája sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Nyulász Péter: Helka
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény
J. R. R. Tolkien: A babó
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
J. R. R. Tolkien: A hobbit
Lewis Carroll: Alice Tükörországban
Michael Ende: A Végtelen Történet
Tina Markus: Pircsi és a zombizűr
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda
Elisabetta Gnone: Ég veled, Fairy Oak!