Jók ​és Rosszak Iskolája (Jók és Rosszak Iskolája 1.) 507 csillagozás

Soman Chainani: Jók és Rosszak Iskolája

Sophie és Agatha jó barátnők; a következő tanévben felfedezik, hová kerül minden eltűnt gyerek: a Jók és Rosszak Iskolájába, ahol egyszerű fiúkból és lányokból tündérmesehősöket és gazembereket képeznek. Gavaldon legszebb lánya, Sophie egész eddigi életében titkon arról ábrándozott, hogy elrabolják, és elviszik egy elvarázsolt világba. Rózsaszín ruhákban, fess topánkákban jár. Rajong a jó cselekedetekért, ezért egészen biztos abban, hogy nagyon jó jegyeket kapna a Jók Tagozatán, és dicséretes mesekönyv-hercegnő bizonyítványa lehetne. Agatha viszont mindig formátlan, fekete hacukákban jár, gonosz macskája van, és szinte mindenkit utál, ezért természetesnek látszik, hogy ő a Rosszak Tagozatára kerül.

Amikor azonban a két lány a Végtelen Erdőbe kerül, azt tapasztalják, hogy sorsuk a remélttel éppen ellentétesen alakul, és hamar rájönnek, hogy egy tündérmeséből a leggyorsabb kivezető út az, ha… végigélik.

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
Twister Media, Budapest, 2016
584 oldal · ISBN: 9786158029421 · Fordította: Bozai Ágota
>!
Twister Media, Budapest, 2016
ISBN: 9786158041546
>!
Twister Media, Budapest, 2015
puhatáblás

2 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Jók és rosszak iskolája

125 tag · 55 karc · Utolsó karc: 2021. szeptember 22., 20:05 · Bővebben


Enciklopédia 18

Szereplők népszerűség szerint

Rengetegtúl-erdei Agatha · Hester · Rengetegtúl-erdei Sophie · Tedros of Camelot · Hort · Anadil · Pötty · Clarissa Dovey · Callis · Bilious Manley · Emma Anemone · Prof. Sheeba Sheeks

Helyszínek népszerűség szerint

Jók és Rosszak Iskolája


Kedvencelte 111

Most olvassa 37

Várólistára tette 378

Kívánságlistára tette 353

Kölcsönkérné 9


Kiemelt értékelések

kellyolvas P>!
Soman Chainani: Jók és Rosszak Iskolája

Két barátnő a főszereplője a történetnek, mindketten Gavaldonba valók, Sophie a szép, szőke lány, aki világéletében hercegnőnek készül, és Agatha, aki mindig feketében jár, és egyáltalán nem érdeklik a hercegnős cuccok. Kétszáz éve már, hogy a környékről gyerekeket rabolnak, és ebben az évben Sophie biztos benne, hogy őket választják, bekerülnek a Jók és Rosszak Iskolájába. Nagy a meglepetés, amikor kiderül, hogy Sophie a Rosszakhoz került, Agatha pedig a Jók kastélyában kötött ki. Az iskolák arra hivatottak, hogy tanulóikat mesehősökké képezzék, mégpedig herceggé és hercegnőkké, mindenféle cuki készséggel, mint bajvívás meg állatokkal csevegés. A Rosszaknál viszont kitűnő képzés folyik a gazember és boszorkány fronton.
A szerző remek húzása ez a kifordított helyzet, ami megannyi humoros jelenetet eredményez, ugyanakkor komoly feladatot is ad a karaktereknek, persze, hogy szeretnének ezen változtatni, Sophie mindenképp a Jók közé akar kerülni, és 100%-ban meg van győződve róla, hogy ez így helyes, Agatha viszont legszívesebben hazamenne. Rájönnek, hogy meg kell élniük az elkezdett meséjüket, csak a végén kaphatják meg a válaszokat.
Öröm volt olvasni a velük történteket, végig feszültséggel teli és pörgős a cselekmény.
Rég találkoztam ennyire jó karakterekkel, mindenkiben lehet találni élvezetes jellemzőt, amik szórakoztatnak vagy akár elgondolkodtatnak. Ahogy telik az idő, a kedves olvasó lassan rájön, hogy ki kicsoda valójában, vagy éppen arra, hogy nem minden fekete vagy fehér.
Egy ilyen jó vs. rossz történetben óhatatlanul előtérbe kerülnek az erkölcsi mondanivalók, és ebben a történetben is számos alkalommal szembetalálkozunk ezzel, de szerencsére sosem éreztem ezt prédikáló jellegűnek.
Ha egy icipicit is úgy éreztem, hogy hosszú a könyv a maga majd 600 oldalával, gondoltam végig rá, hogy túlírt, és 200 oldalt kihúznék belőle, de ez utólag nézve csacsiság volt. Először is sok a fekete-fehér illusztráció benne, szellős a sortávolság, jól lehet haladni vele, főleg, hogy izgalmas is. Az első lassabb harmad után felgyorsulnak az események, és olyan végkifejletet tartogat a szerző, ami hihetetlen nagy csavar, és feledteti veled, hogy egy féltéglát fogsz órák óta a kezedben.
Mindent egybevetve imádni fogod ezt a történetet, mert magával ragadó, mert mesés, mert tele van mágiával, tele jósággal és gonoszsággal, de rávezet az örök igazságra, a szépség mindig belülről fakad, és túlragyog mindenen.
Bővebben: http://www.kellylupiolvas.com/2015/11/soman-chainani-jo…

5 hozzászólás
Niitaa P>!
Soman Chainani: Jók és Rosszak Iskolája

"Ősidőknek erdejében
Két kastély áll, fej fej mellett;
Egy a Jónak, egy Gonosznak,
Együtt, de mind mást tanulnak.
Menekülnél, de nem lehet,
Kifelé csak mese vezet."

Ez egy igazi, belevaló mesekönyv. Nem mondom, kicsit másra számítottam. Egy aranyos történetet vártam két kislányról és a Jó és Rossz ellentétéről. Ennél sokkal többet kaptam. Egy igazi mesét, mely olyan, mint a régi Grimm-ek. Tele vannak borzalmas, nem éppen gyereknek való lényekkel és eseményekkel. Néhol elgondolkodtam, hogy odaadnám e a fiatalabbaknak, de a válasz egyértelműen igen, mert mindemellett tele van varázslattal is.
(…)
Tehát a Jó és a Rossz ellentétéről szól ez a könyv. S mégis folyamatosan bebizonyítja, hogy lehetséges a két ellentétes gyerek között barátság, illetve azt is, hogy senki sem Tiszta Rossz vagy Tiszta Jó. S ez csodálatos. Mert ez az egyik legfontosabb tanulság, amit egy meséből megtanulhat az olvasó. Ez az, amit minél fiatalabb korosztály eszébe kell vésni. Mert így nem lesznek előítéletesek sem. Emellett lehetetlen úgy elmenni ez a könyv mellett, hogy ne néznénk magunkba is. Minket vajon melyik iskolába ejtene le a csontmadár? Mik vagyunk?
Számomra nagyon tetszett Sophie és Agatha története és bátran merem ajánlani kicsiknek és nagyoknak egyaránt!

A teljes értékelést itt érheted el: http://niitaabell.blogspot.hu/2017/02/soman-chainani-jo…

5 hozzászólás
DarknessAngel>!
Soman Chainani: Jók és Rosszak Iskolája

Emlékszem engem nem igazán vonzott ez a könyv a megjelenéskor, úgy gondoltam, ez nem nekem való lesz. Aztán láttam, hogy mennyien olvassák és szeretik, így meggondoltam magam, és hosszú idő után végre nekikezdtem. :)

A könyv eleje kicsit döcögős, folyton azt vártam, mikor kerülnek át a lányok az új sulijukba, hogy megkezdődhessen a kaland. Szerencsére nem kellett sokat várni. Sophie és Agatha hamar átkerültek az új világba, ami fenekestől felforgatott mindent. A két lány különbözőbb már nem is lehetne, mégis barátok, és ez tetszett. Mert habár Agatha sokkal jobb barátja volt Sophienak, mint fordítva, azért lehetett látni, hogy Sophie is törődik vele. Csak sajnos a kis Sophie egy igazi nyafka, öntelt fruska, aki mindig magát helyezi előre, másokkal nem is törődve. Sokkal jobb lett volna, ha több Agatha részt kapunk, mert róla szívesebben olvastam. Annyira szerethető a fekete hajával és a vagány stílusával. spoiler
Amin kicsit meglepődtem, és amit hülyeségnek is tartok, hogy a Jók mind szépek, gyönyörűek, míg a Rosszak csúnyák és visszataszítóak. Tudom, hogy ez egy mese, ezért nem is kapom fel a vizet, csak én tényleg azt hittem, hogy a suliban a belső számít, nem pedig a külső. Azt hittem mind a két helyen lesz ilyen is-olyan is. Elvégre a Hófehérkében Ravenna is gyönyörű volt, pedig ő volt a főgonosz. A másik oldalon pedig ott van Fiona. ;)
Akiket sikerült nagyon megkedvelnem, az Hort, Hester és Pötty. Tedrosszal úgy vagyok, hogy jöhet is, meg nem is. :D Mármint helyes srác meg minden, de neki is be kéne már fejeznie ezt a folytonos hercegnő keresést. A folytatásban tőle is többet várok.

Az egész történet egy igen aranyos, szórakoztató és izgalmas mese. Szurkoltam, hogy jó vége legyen, hogy a Jó győzedelmeskedjen. Félig meddig meg is kaptam, de ott van az a függővég… Fene bele! Kell a következő rész. :D

4 hozzászólás
AniTiger P>!
Soman Chainani: Jók és Rosszak Iskolája

Nekem tetszett, mert én szeretem az egyszerre kemény, egyszerre tanulságos modern tündérmeséket! Megvoltak a maga nagy újításai a műfajon belül (Mesetlon, csontmadár, Gazgató, Ténetész, a varázstoll, Ki mit tud? Cirkusz, satöbbi), amik által igazán egyedi lett a történet. Talán az zavart csak, hogy mind Sophie, mind Tedros (a szép, szőke hercegecske) nagyon buta, üresfejű karakterek voltak.

Szövevényes, fordulatokban gazdag regény, amiben sok minden történik, egyik szálról lendülünk tovább a másikra. Abszolút bejött a lezárása, mert borzasztónak találom a passzív, hősre és megmentésre váró hercegnőket. :D Jobban kedvelem a tevékeny főhősnőket, akik a sarkukra állnak és tényleg hősei a meséjüknek. (A kedvenceim: Tiana, Merida és Mulan, de Agatha is nagyon jót alakított a könyvben.)

Ha ebből valaha filmet csinálnak, akkor ott fogok ülni a moziban az első adásnál. Remélem, hogy valaki felfigyel rá és csinál belőle egy JÓL (!) adaptált mese-horrort!

Bővebben: https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2016/12/soman-chai…

>!
Twister Media, Budapest, 2015
580 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158029414 · Fordította: Bozai Ágota · Illusztrálta: Iacopo Bruno
2 hozzászólás
zsebibaba007>!
Soman Chainani: Jók és Rosszak Iskolája

Teljesen magával ragadott! Annak ellenére, hogy mostanában nem sok kedvem olvasni vagy bármit csinálni fekvésen kívül, egész gyorsan elolvastam a könyvet, nagyon könnyen lehetett vele haladni. Sikerült fenntartania az érdeklődésemet, sőt még azt is elérte, hogy ha meglenne elolvasnám a folytatást. Sőt, még meg is lepett néhol.

Bővebben: http://maybeimabookworm.blogspot.hu/2016/10/soman-chain…

6 hozzászólás
GytAnett>!
Soman Chainani: Jók és Rosszak Iskolája

Még decemberben sikerült megnyernem @Niki_ nyereményjátékán ezt a könyvet, és hihetetlen boldog voltam, mert nagyon vágytam rá. Annyi jót olvastam róla, hogy rendesen felkeltette a kíváncsiságomat. Éppen emiatt halogattam és félve kezdtem neki, mert nagyon nagy elvárásaim voltak, annak ellenére, hogy nem sokat tudtam róla, csak azt, hogy akkor még 95%-on állt itt, a molyon.
Nem tudom, hogy mire számítottam, de nem erre. Ennek ellenére pozitívan csalódtam. Bevallom, volt olyan rész, ahol egy kicsit untam, de ez nem volt vészes, egy kicsit valami mást olvastam. Gyanítom, hogy az is közrejátszik, hogy ritkán olvasok ilyen hosszú könyveket.
Egy igazi mesevilág, mégis rengeteg komoly dolog merül fel benne. Az ellentétek, mint jóság vagy gonoszság nagyon jól kirajzolódnak benne. Imádtam ezt a világot. Nem gondoltam volna, hogy ennyire izgalmas és cselekményekben gazdag lesz ez a történet.
Őszintén szólva a két főszereplő közül Agatha volt a kedvencem, Sophie-tól falnak tudtam volna menni. spoiler Aztán a végére már őt is megszerettem a maga módján, végre rájött, hogy tévedett. spoiler Agatha szimpatikus volt a különcségével, hogy ő nem ájult el a hercegektől és a cukorka tantermektől. Inkább evett ezekből a termekből. :D
Igazából majdnem az összes Jó idegesített. Hosszú távon már zavaró volt a szépség, a smink, a bál, a rózsaszín. Nem hiszem, hogy valaki ettől lenne Jó.
A Rosszak közül egyértelműen Pötty volt a kedvencem, nagyon kis cuki volt. :D
Érdekes, mert annak ellenére, hogy sok dolog idegesített benne, mégis rányomtam az Ajánlom gombra. Mégis magával tudott varázsolni, és nagyon kíváncsi voltam, hogy mégis mi lesz a történetünk vége.
Nagyon jó volt. Kifejezetten örülök neki, hogy a második része már a polcomon csücsül, arra várva, hogy elkezdjem olvasni. :)

9 hozzászólás
CsakSimánDorka P>!
Soman Chainani: Jók és Rosszak Iskolája

A könyvben egy szuper világ kel életre, ahol megismertem, hogy miként képzik ki a Jók és Rosszak iskolájában a tanulókat galádnak illetve hercegnőnek és hercegnek. Imádtam, hogy bepillantást kaptam az órákba, legyen az akár gyakorlati vagy elméleti. Jobban vonzott a galádok iskolája, annak ellenére, hogy szörnyű volt a bánásmód. Sokkal jobb volt, hogy ők olyan dolgokat tanulnak, amikkel képesek túlélni a Végtelen erdőt, ahova akkor kerülnek, mikor befejezték az iskolát. A Jók ezzel ellentétben nem igazán tanultak semmit. Jó, jó néhány varázsigét, állatokat maguk mellé állítani és kívánságokat teljesíteni megtanultak. Ezen kívül több figyelmet szenteltek arra, hogy szép legyen a mosolyuk, csodálatos ruhákban járjanak. Talán a Jó fiúk csináltak hasznos dolgokat, mert nekik kell megmenteni majd a Hercegnőket a különböző szörnyűséges dolgoktól, mikor a Végtelen erődbe kerülnek. Nem is értem, hogy a különböző kihívásokon miért a Jó nyert mindig, mikor nekik alig volt gyakorlati tapasztalatuk. Igen, ez azt jelenti, hogy én a Rossz tagozatnak szurkoltam, és én is inkább ott töltöttem volna el napjaim, mint a cicomáskodó Jók között.

Bővebben:
https://dorkaanyaolvas.blogspot.hu/2017/02/soman-chaina…

FairyDust>!
Soman Chainani: Jók és Rosszak Iskolája

Hááááát… ez igazán sokszinű és érdekes volt.

A fülszöveg alapján nem ilyennek képzeltem ezt a történetet. Ez egy mese köntösbe bújtatott, eltúlzott valóságkép. Az elejétől kezdve, ahogy haladtam a sztoriban, rengetegszer éreztem azt, hogy fogalmam sincs mi történik, hol vagyunk és úgy egyáltalán, hogy képzeljem el ezt az atmoszférát. Az 580 oldalban annyi minden történik, hogy néha teljességgel káosz és követhetetlen, legalábbis az én fantáziám ehhez kevés volt. A szerepők túlnyomó többsége idegesitett, Sophie-t már a második oldalon kinyirtam volna. Aghata volt az egyetlen kivétel, akit meg tudtam szeretni, és akiért gyakorlatilag végig olvastam ezt a könyvet.
A negativ szavak ellenére, egyáltalán nem mondanám, hogy ez egy rossz könyv. A vége kifejezetten impozáns volt. Nagyon tetszett, ahogy szépen lassan lehullott a lepel és minden kételyünk magyarázatra lelt.

Ajánlom azoknak a molyoknak, akik szeretik a mesei alapokon nyugvó könyveket, valamit érdekli őket a hercegnő kontra boszorkány háború.

deen>!
Soman Chainani: Jók és Rosszak Iskolája

Nos, aki egy aranyos kis tündérmesére számít a borító és a cím alapján, az meg fog lepődni. Sophie és Agatha kinézetükben és természetükben nem is különbözhetnének jobban egymástól, mégis barátnők. Az egyikük a csupa szépség és báj, jóság megtestesítője, másikuk igazi boszorkány. De vajon melyik-melyik? Gavaldonból a Jók és Rosszak Iskolájában meglepő fordulatként nem ott találják magukat, ahol várnák. Így a két lány mindkét oldalon kilóg a sorból és kétségbeesetten akarja bizonyítani, hogy rossz oldalra került. Óhatatlanul rögtön arra gondolunk, hogy a mese tanulsága, hogy nem minden a kinézet, ami bennünk rejlik, az határoz meg minket. Azonban ez a történet túl mutat egy ilyen egyszerű nézőponton. Sophie, akiről nem is tudom, ki hiszi azt, hogy ő a Jóság megtestesítője, hiszen önző, beképzelt, mindenkin átgázol a saját célja érdekében és ráadásul végtelenül üres és ostoba is, pillanatok alatt magára haragít mindenkit a Rosszak Tagozatán, azonban a társai is lassan átlátnak az álcán és megpillantják Sophie igazi énjét. Agatha, aki pedig végtelenül önzetlen és egyetlen célja, hogy Sophiet megvédje és épségben hazajuttassa, kirekesztve érzi magát, mert nem úgy néz ki, mint a hercegnők. Ez így önmagában még lehetne egy egyszerű mese is, viszont szereplőinknek rengeteg megpróbáltatáson kell átesnie, ami akár az életükbe is kerülhet, ha nem tartják be a szabályokat. De ki tartaná be a szabályokat, ha pont az életük és haláluk a tét? Ugyan a történetet kicsit hosszúnak éreztem, mégsem unatkoztam egy percig sem. A cselekmény egyszerre volt érdekes, humoros és borzongató, a vége pedig igazán csavarosra sikerült. Egyedül Tedros herceggel nem tudok kibékülni. Kinek kell egy ilyen ostoba herceg, aki csak a külsőségek alapján ítél, és úgy hajlik a két lány között, ahogy fújja a szél? Jöhet a folytatás!

hpatrik97>!
Soman Chainani: Jók és Rosszak Iskolája

Ez egy igazán szépen megírt és felépített történet volt!

Az elején kicsit féltem tőle, mert ugye egy hatalmas, majdnem 600 oldalas könyvről beszélünk. De amint elkezdtem, eltűntek a kétségeim. A karakterek olyanok voltak, amilyennek lenniük kellett. Sophie hisztis, naiv és önző, ennek ellenére Ő végig meg volt győződve róla, hogy Ő a Jó, és neki semmi keresnivalója nincs a Rosszak iskolájában. Szerencsére Agatha a teljes ellentéte volt neki. Igazából mindkettejüket kedveltem, bár azért Sophie-t kevésbé, de ezt így is tervezte az író, szóval gondolom ez nem probléma.

A cselekmény érdekes volt, és mindig történt valami izgalmas is, mindig pörögtek az események. Különösen tetszett a két lány közötti barátság alakulása.

Ez a befejezés után pedig nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit tud mutatni a folytatás!


Népszerű idézetek

VNoémi>!

    – Még mindig próbálok rájönni, miért akarsz barátkozni velem.
    – Azért, mert kedves és mókás vagy – felelte Sophie.
    – Anyám szerint goromba és kedvetlen vagyok. Szóval valamelyikőtök hazudik.

19. oldal, A Hercegnő és a Boszorkány (Twister Media, 2015)

Szyszyyy I>!

    – Más. Értem. Hogyan más?
    – Hát, kezdjük azzal, hogy mindig feketében jársz.
    – Mert a fekete ruha nem koszolódik.
    – Alig jössz ki a házatokból.
    – Az emberek itt rám se néznek.
    – A Meseíróversenyre olyan mesét írtál, amiben Hófehérkét felzabálták a keselyűk, és Hamupipőke belefojtotta magát egy kád vízbe.
    – Úgy gondoltam, az jobb befejezés

26. oldal, A Hercegnő és a Boszorkány (Twister Media, 2015)

3 hozzászólás
Sziszandria>!

Igazán csodálatos, hogy mire képes a Jó.

452. oldal, Ahova a herceg is gyalog jár; avagy a remény váratlan helyen bukkan fel (Twister Media, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Rengetegtúl-erdei Agatha
3 hozzászólás
Szyszyyy I>!

Ősidőknek erdejében
Két kastély áll, fej fej mellett;
Egy a Jónak, egy Gonosznak,
Együtt, de mind mást tanulnak.
Menekülnél, de nem lehet,
Kifelé csak mese vezet.

5. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jók és Rosszak Iskolája
VNoémi>!

(…) a mesék és a való élet közötti határvonal bizony nagyon vékony.

89. oldal, A 66-os szoba három boszorkánya (Twister Media, 2015)

Babó_Buca P>!

A Rosszak Iskolájában nem látták szükségesnek eldönteni, mik a „fiú” képességek és mik a „lány” képességek. De itt, a Jó tornyaiban a fiúk kardvívást gyakorolnak, miközben a lányok kutyaugatást és bagolyhuhogást tanulnak. Nem véletlen, hogy a hercegnők olyan tehetetlenek a mesékben…

154. oldal, Az óhajhalraj (Twister Media, 2015)

VNoémi>!

– (…) akármi is történik, van választásod. – jegyezte meg Sophie halkan, szinte kedvesen. – Mindketten magunk választhatjuk meg, hogyan végződik a mesénk.

27. oldal, A Hercegnő és a Boszorkány (Twister Media, 2015)

Babó_Buca P>!

Ha valaha úgy adódik, hogy szükséged van egy férfi bizalmára, ha valaha úgy adódik, hogy rákényszerülsz, hogy egy férfi megmentsen téged, ha valaha úgy adódik, hogy szeretnéd, ha egy férfi szeretne, gyermekem, tégy belátásod szerint…csak ne mosolyogj rá!

138. oldal, A Magasztos Másságos Magasságos Boszorkány stílus (Twister Media, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Rengetegtúl-erdei Agatha
VNoémi>!

Az akadályok nem tartották vissza Hamupipőkét a báltól. Az akadályok nem tartották vissza a herceget, hogy megcsókolja Csipkerózsikát.

140. oldal, A Magasztos Másságos Magasságos Méltóságos Boszorkány stílus (Twister Media, 2015)

AniTiger P>!

    – Agatha, mit látsz, amikor a tükörbe nézel?
    – Nem szoktam tükörbe nézni.
    – Miért?
    – Azért, mert a ló és disznó nem ücsörög a tükörképét bámulva.

441. oldal, Tükörvarázslat (Twister Media, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Clarissa Dovey · Rengetegtúl-erdei Agatha

A sorozat következő kötete

Jók és Rosszak Iskolája sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője
Elizabeth Lim: Ez hát a szerelem
Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: Tűz
Csóti Lili: Hetedvérig
Virág Emília: Sárkánycsalogató
Margit Sandemo: Örvényben
Meg Cabot: Jinx
Krencz Nóra: A követ
Kendall Kulper: A tenger boszorkánya
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna