Jók ​és Rosszak Iskolája (Jók és Rosszak Iskolája 1.) 799 csillagozás

Soman Chainani: Jók és Rosszak Iskolája Soman Chainani: Jók és Rosszak Iskolája

Sophie és Agatha jó barátnők; a következő tanévben felfedezik, hová kerül minden eltűnt gyerek: a Jók és Rosszak Iskolájába, ahol egyszerű fiúkból és lányokból tündérmesehősöket és gazembereket képeznek. Gavaldon legszebb lánya, Sophie egész eddigi életében titkon arról ábrándozott, hogy elrabolják, és elviszik egy elvarázsolt világba. Rózsaszín ruhákban, fess topánkákban jár. Rajong a jó cselekedetekért, ezért egészen biztos abban, hogy nagyon jó jegyeket kapna a Jók Tagozatán, és dicséretes mesekönyv-hercegnő bizonyítványa lehetne. Agatha viszont mindig formátlan, fekete hacukákban jár, gonosz macskája van, és szinte mindenkit utál, ezért természetesnek látszik, hogy ő a Rosszak Tagozatára kerül.

Amikor azonban a két lány a Végtelen Erdőbe kerül, azt tapasztalják, hogy sorsuk a remélttel éppen ellentétesen alakul, és hamar rájönnek, hogy egy tündérmeséből a leggyorsabb kivezető út az, ha… végigélik.

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
Menő Könyvek, Budapest, 2022
592 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635841622 · Fordította: Bozai Ágota
>!
Menő Könyvek, Budapest, 2022
592 oldal · ISBN: 9789635842674 · Fordította: Bozai Ágota
>!
Twister Media, Budapest, 2016
584 oldal · ISBN: 9786158029421 · Fordította: Bozai Ágota

3 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Jók és rosszak iskolája

152 tag · 82 karc · Utolsó karc: 2023. július 3., 14:39 · Bővebben


Enciklopédia 18

Szereplők népszerűség szerint

Rengetegtúl-erdei Agatha · Hester · Rengetegtúl-erdei Sophie · Tedros of Camelot · Hort · Anadil · Pötty · Clarissa Dovey · Callis · Bilious Manley · Emma Anemone · Prof. Sheeba Sheeks

Helyszínek népszerűség szerint

Jók és Rosszak Iskolája


Kedvencelte 139

Most olvassa 59

Várólistára tette 501

Kívánságlistára tette 512

Kölcsönkérné 12


Kiemelt értékelések

Mulán>!
Soman Chainani: Jók és Rosszak Iskolája

Oké kezdjük ott hogy én azt hittem hogy ez egy ilyen HP stílusú könyv lesz de ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna. Itt a gyerekeket elrabolják egy olyan iskolába ami mindent felül múl. Jó nagy pofont adott a könyv mikor azt hittem már tudom előre hogy mi lesz, ki kerül a jó iskolába és ki a rosszba és amikor megtörténik jaj :- D Imádom Sophie karakterét és Aggie drága Aggie istenem bárcsak nekem lenne ilyen legjobb barátom. Kövezettek meg de én bírtam Sophie bekattant stílusát is és a nyafka kis hercegnőt is.Tetszett a könyv, tetszett a két főszereplő és az egész világfelépítés.

MissFortune>!
Soman Chainani: Jók és Rosszak Iskolája

Nagyon régóta terveztem már ezt a könyvet, de sokáig csak halogattam, mert tartottam tőle. (Azért annyira nem alaptalanul. :D)
Egyedi világot teremtett a szerző, amit örömmel fedeztem fel. A célcsoport nem igazán az én korosztályom, de ettől függetlenül beszippantott, a Jók és Rosszak iskolájának ötlete is tetszett. Néha számomra voltak üresjáratok, emiatt nem haladtam túl jól az olvasással.
Nekem a leginkább az a bajom ezzel a könyvvel, hogy elvileg a barátságról szól, de ez a szavakon túl, már tettekben nem nyilvánult meg. Én a cselekmény során egyszer sem éreztem úgy, hogy a főszereplőink annyira jó barátságot ápolnának. Leginkább csak kihasználták egymást, bizalmatlanok voltak, veszekedtek. A páros közül számomra Agatha sokkal szimpatikusabb, Sophie szörnyen irritáló jelenség.
Ez most olyan volt, mint a hullámvasút. Viszont kíváncsi vagyok, hogy a továbbiakban mit tartogat még a sorozat.

kellyolvas P>!
Soman Chainani: Jók és Rosszak Iskolája

Két barátnő a főszereplője a történetnek, mindketten Gavaldonba valók, Sophie a szép, szőke lány, aki világéletében hercegnőnek készül, és Agatha, aki mindig feketében jár, és egyáltalán nem érdeklik a hercegnős cuccok. Kétszáz éve már, hogy a környékről gyerekeket rabolnak, és ebben az évben Sophie biztos benne, hogy őket választják, bekerülnek a Jók és Rosszak Iskolájába. Nagy a meglepetés, amikor kiderül, hogy Sophie a Rosszakhoz került, Agatha pedig a Jók kastélyában kötött ki. Az iskolák arra hivatottak, hogy tanulóikat mesehősökké képezzék, mégpedig herceggé és hercegnőkké, mindenféle cuki készséggel, mint bajvívás meg állatokkal csevegés. A Rosszaknál viszont kitűnő képzés folyik a gazember és boszorkány fronton.
A szerző remek húzása ez a kifordított helyzet, ami megannyi humoros jelenetet eredményez, ugyanakkor komoly feladatot is ad a karaktereknek, persze, hogy szeretnének ezen változtatni, Sophie mindenképp a Jók közé akar kerülni, és 100%-ban meg van győződve róla, hogy ez így helyes, Agatha viszont legszívesebben hazamenne. Rájönnek, hogy meg kell élniük az elkezdett meséjüket, csak a végén kaphatják meg a válaszokat.
Öröm volt olvasni a velük történteket, végig feszültséggel teli és pörgős a cselekmény.
Rég találkoztam ennyire jó karakterekkel, mindenkiben lehet találni élvezetes jellemzőt, amik szórakoztatnak vagy akár elgondolkodtatnak. Ahogy telik az idő, a kedves olvasó lassan rájön, hogy ki kicsoda valójában, vagy éppen arra, hogy nem minden fekete vagy fehér.
Egy ilyen jó vs. rossz történetben óhatatlanul előtérbe kerülnek az erkölcsi mondanivalók, és ebben a történetben is számos alkalommal szembetalálkozunk ezzel, de szerencsére sosem éreztem ezt prédikáló jellegűnek.
Ha egy icipicit is úgy éreztem, hogy hosszú a könyv a maga majd 600 oldalával, gondoltam végig rá, hogy túlírt, és 200 oldalt kihúznék belőle, de ez utólag nézve csacsiság volt. Először is sok a fekete-fehér illusztráció benne, szellős a sortávolság, jól lehet haladni vele, főleg, hogy izgalmas is. Az első lassabb harmad után felgyorsulnak az események, és olyan végkifejletet tartogat a szerző, ami hihetetlen nagy csavar, és feledteti veled, hogy egy féltéglát fogsz órák óta a kezedben.
Mindent egybevetve imádni fogod ezt a történetet, mert magával ragadó, mert mesés, mert tele van mágiával, tele jósággal és gonoszsággal, de rávezet az örök igazságra, a szépség mindig belülről fakad, és túlragyog mindenen.
Bővebben: http://www.kellylupiolvas.com/2015/11/soman-chainani-jo…

5 hozzászólás
nicosia P>!
Soman Chainani: Jók és Rosszak Iskolája

Nagyon sokáig üldögélt ez a regény az olvasási listámon. Már év elején beleolvastam, de aztán az első pár fejezet után letettem. Aztán valamiért mindig félretoltam. Úgyhogy csaltam picit, és amikor a film megjelent, megnéztem. Egész jó volt, így aztán rögtön neki is álltam a újra a könyvnek. Meg kell mondjam sokkal érdekesebb, összetettebb és izgalmasabb a regény. Mégis nagyon lassan haladtam. Kellett némi idő mire rájöttem, hogy az egyik főszereplő Sophie igazi energiavámpír. Könyvben ritkán tapasztalok ilyet, de időnként annyira elfáradtam tőle, hogy pár oldal után letetettem a könyvet. Biztosan fogom még olvasni a folytatásokat, de azt hiszem rápihenek egyet.

Niitaa P>!
Soman Chainani: Jók és Rosszak Iskolája

„Ősidőknek erdejében
Két kastély áll, fej fej mellett;
Egy a Jónak, egy Gonosznak,
Együtt, de mind mást tanulnak.
Menekülnél, de nem lehet,
Kifelé csak mese vezet.”

Ez egy igazi, belevaló mesekönyv. Nem mondom, kicsit másra számítottam. Egy aranyos történetet vártam két kislányról és a Jó és Rossz ellentétéről. Ennél sokkal többet kaptam. Egy igazi mesét, mely olyan, mint a régi Grimm-ek. Tele vannak borzalmas, nem éppen gyereknek való lényekkel és eseményekkel. Néhol elgondolkodtam, hogy odaadnám e a fiatalabbaknak, de a válasz egyértelműen igen, mert mindemellett tele van varázslattal is.
(…)
Tehát a Jó és a Rossz ellentétéről szól ez a könyv. S mégis folyamatosan bebizonyítja, hogy lehetséges a két ellentétes gyerek között barátság, illetve azt is, hogy senki sem Tiszta Rossz vagy Tiszta Jó. S ez csodálatos. Mert ez az egyik legfontosabb tanulság, amit egy meséből megtanulhat az olvasó. Ez az, amit minél fiatalabb korosztály eszébe kell vésni. Mert így nem lesznek előítéletesek sem. Emellett lehetetlen úgy elmenni ez a könyv mellett, hogy ne néznénk magunkba is. Minket vajon melyik iskolába ejtene le a csontmadár? Mik vagyunk?
Számomra nagyon tetszett Sophie és Agatha története és bátran merem ajánlani kicsiknek és nagyoknak egyaránt!

A teljes értékelést itt érheted el: http://niitaabell.blogspot.hu/2017/02/soman-chainani-jo…

5 hozzászólás
AniTiger P>!
Soman Chainani: Jók és Rosszak Iskolája

Nekem tetszett, mert én szeretem az egyszerre kemény, egyszerre tanulságos modern tündérmeséket! Megvoltak a maga nagy újításai a műfajon belül (Mesetlon, csontmadár, Gazgató, Ténetész, a varázstoll, Ki mit tud? Cirkusz, satöbbi), amik által igazán egyedi lett a történet. Talán az zavart csak, hogy mind Sophie, mind Tedros (a szép, szőke hercegecske) nagyon buta, üresfejű karakterek voltak.

Szövevényes, fordulatokban gazdag regény, amiben sok minden történik, egyik szálról lendülünk tovább a másikra. Abszolút bejött a lezárása, mert borzasztónak találom a passzív, hősre és megmentésre váró hercegnőket. :D Jobban kedvelem a tevékeny főhősnőket, akik a sarkukra állnak és tényleg hősei a meséjüknek. (A kedvenceim: Tiana, Merida és Mulan, de Agatha is nagyon jót alakított a könyvben.)

Ha ebből valaha filmet csinálnak, akkor ott fogok ülni a moziban az első adásnál. Remélem, hogy valaki felfigyel rá és csinál belőle egy JÓL (!) adaptált mese-horrort!

Bővebben: https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2016/12/soman-chai…

>!
Twister Media, Budapest, 2015
580 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158029414 · Fordította: Bozai Ágota · Illusztrálta: Iacopo Bruno
2 hozzászólás
DarknessAngel>!
Soman Chainani: Jók és Rosszak Iskolája

Emlékszem engem nem igazán vonzott ez a könyv a megjelenéskor, úgy gondoltam, ez nem nekem való lesz. Aztán láttam, hogy mennyien olvassák és szeretik, így meggondoltam magam, és hosszú idő után végre nekikezdtem. :)

A könyv eleje kicsit döcögős, folyton azt vártam, mikor kerülnek át a lányok az új sulijukba, hogy megkezdődhessen a kaland. Szerencsére nem kellett sokat várni. Sophie és Agatha hamar átkerültek az új világba, ami fenekestől felforgatott mindent. A két lány különbözőbb már nem is lehetne, mégis barátok, és ez tetszett. Mert habár Agatha sokkal jobb barátja volt Sophienak, mint fordítva, azért lehetett látni, hogy Sophie is törődik vele. Csak sajnos a kis Sophie egy igazi nyafka, öntelt fruska, aki mindig magát helyezi előre, másokkal nem is törődve. Sokkal jobb lett volna, ha több Agatha részt kapunk, mert róla szívesebben olvastam. Annyira szerethető a fekete hajával és a vagány stílusával. spoiler
Amin kicsit meglepődtem, és amit hülyeségnek is tartok, hogy a Jók mind szépek, gyönyörűek, míg a Rosszak csúnyák és visszataszítóak. Tudom, hogy ez egy mese, ezért nem is kapom fel a vizet, csak én tényleg azt hittem, hogy a suliban a belső számít, nem pedig a külső. Azt hittem mind a két helyen lesz ilyen is-olyan is. Elvégre a Hófehérkében Ravenna is gyönyörű volt, pedig ő volt a főgonosz. A másik oldalon pedig ott van Fiona. ;)
Akiket sikerült nagyon megkedvelnem, az Hort, Hester és Pötty. Tedrosszal úgy vagyok, hogy jöhet is, meg nem is. :D Mármint helyes srác meg minden, de neki is be kéne már fejeznie ezt a folytonos hercegnő keresést. A folytatásban tőle is többet várok.

Az egész történet egy igen aranyos, szórakoztató és izgalmas mese. Szurkoltam, hogy jó vége legyen, hogy a Jó győzedelmeskedjen. Félig meddig meg is kaptam, de ott van az a függővég… Fene bele! Kell a következő rész. :D

4 hozzászólás
zsebibaba007>!
Soman Chainani: Jók és Rosszak Iskolája

Teljesen magával ragadott! Annak ellenére, hogy mostanában nem sok kedvem olvasni vagy bármit csinálni fekvésen kívül, egész gyorsan elolvastam a könyvet, nagyon könnyen lehetett vele haladni. Sikerült fenntartania az érdeklődésemet, sőt még azt is elérte, hogy ha meglenne elolvasnám a folytatást. Sőt, még meg is lepett néhol.

Bővebben: http://maybeimabookworm.blogspot.hu/2016/10/soman-chain…

6 hozzászólás
Keiran_Rowley IP>!
Soman Chainani: Jók és Rosszak Iskolája

Egy hercegnő soha nem barátkozhat boszorkánnyal… upsz!

Szögezzük le az elején: a mesémet író Ténetész szerint Aggie táborában vagyok, de nagyon! :D Még akkor is, ha néha teljesen ésszerűtlenül és szuicid naivitással cselekszi a jót… különösen akkor!

Mit írhatnék a Jók és Rosszak iskolájáról? Kezdjük gyorsan a “rosszal”. Rettenetesen sokszor és nagyon gyakran indokolatlanul fordulnak az események, a helyzetek bonyolódnak, azután a következő oldalon megoldódnak, szereplők felbukkannak, majd eltűnnek és az egésznek pitypang ernyő súlya lesz. De ez csak egy mese, nem igaz? Kár logikát keresni a részletekben, mert nincsen.

Imádtam! Sophie-t mondjuk nem, de hát ő “rossz”, ugyebár, az volt a dolga, hogy nárcisztikus, önző, lusta és akaratos legyen. Mindent sikerült elkövetnie, hogy ne kedveljem… mégis harcolt a lelkem egy része érte, hogy “jó” legyen a végére. Nem lett az. >:-) Okossága és rafináltsága lenyűgözött! Talán mégis megkedveltem. ;)

Aggie, a jó öreg slampos Agatha, aki egy iszapi troll kecsességével és bájával felfegyverkezve igazgatja a tiaráját. Hát lehet nem szeretni? A megtestesült jóindulat, szorgalom és erkölcs mintaképe… már-már idegesítően tökéletes. Szurkoltam, hogy “rossz” legyen egy leheletnyit a végére. Nem lett az. >:-) Talán egy csipetnyit mégis idegesített. ;)

Mi az, ami egy hercegnőben megvan, de soha nem találsz meg egy boszorkányban? off Mitől jó a jó, és mi van akkor, ha a rossz sóvárog arra, hogy jót tegyen? Mi van, ha jónak lenni csupán látszat? Milyen érzés jónak lenni egy rossz testben és rossznak egy jó testében? Hercegnővé válhat-e a boszorkány? Érdemes-e bináris kódok mentén beskatulyázni az életet?

Sophie és Agatha történetében a tanulság ugyan nem egyedi, a közösen megtett útjuk viszont nagyon is az. Szerettem ezt a párost, a megpróbáltatásaikat, a félelmeiket, a kalandjaikat, a vagányságukat. Érdemes kézbe venni ezt a könyvet, mert egy sor izgalmas kérdést boncolgat a felszín alatt. Ezeknek a többsége persze csak érett olvasók számára eshet le, de talán így is van jól.

Kéretlen jó tanács: ha egy kicsit rosszak vagyunk, amikor jónak kéne lennünk, legalább legyünk kicsit jók is néha a rosszaságban. Csak hogy fennmaradjon az egyensúly. ;)

3 hozzászólás
GytAnett>!
Soman Chainani: Jók és Rosszak Iskolája

Még decemberben sikerült megnyernem @Niki_ nyereményjátékán ezt a könyvet, és hihetetlen boldog voltam, mert nagyon vágytam rá. Annyi jót olvastam róla, hogy rendesen felkeltette a kíváncsiságomat. Éppen emiatt halogattam és félve kezdtem neki, mert nagyon nagy elvárásaim voltak, annak ellenére, hogy nem sokat tudtam róla, csak azt, hogy akkor még 95%-on állt itt, a molyon.
Nem tudom, hogy mire számítottam, de nem erre. Ennek ellenére pozitívan csalódtam. Bevallom, volt olyan rész, ahol egy kicsit untam, de ez nem volt vészes, egy kicsit valami mást olvastam. Gyanítom, hogy az is közrejátszik, hogy ritkán olvasok ilyen hosszú könyveket.
Egy igazi mesevilág, mégis rengeteg komoly dolog merül fel benne. Az ellentétek, mint jóság vagy gonoszság nagyon jól kirajzolódnak benne. Imádtam ezt a világot. Nem gondoltam volna, hogy ennyire izgalmas és cselekményekben gazdag lesz ez a történet.
Őszintén szólva a két főszereplő közül Agatha volt a kedvencem, Sophie-tól falnak tudtam volna menni. spoiler Aztán a végére már őt is megszerettem a maga módján, végre rájött, hogy tévedett. spoiler Agatha szimpatikus volt a különcségével, hogy ő nem ájult el a hercegektől és a cukorka tantermektől. Inkább evett ezekből a termekből. :D
Igazából majdnem az összes Jó idegesített. Hosszú távon már zavaró volt a szépség, a smink, a bál, a rózsaszín. Nem hiszem, hogy valaki ettől lenne Jó.
A Rosszak közül egyértelműen Pötty volt a kedvencem, nagyon kis cuki volt. :D
Érdekes, mert annak ellenére, hogy sok dolog idegesített benne, mégis rányomtam az Ajánlom gombra. Mégis magával tudott varázsolni, és nagyon kíváncsi voltam, hogy mégis mi lesz a történetünk vége.
Nagyon jó volt. Kifejezetten örülök neki, hogy a második része már a polcomon csücsül, arra várva, hogy elkezdjem olvasni. :)

9 hozzászólás

Népszerű idézetek

VNoémi>!

    – Még mindig próbálok rájönni, miért akarsz barátkozni velem.
    – Azért, mert kedves és mókás vagy – felelte Sophie.
    – Anyám szerint goromba és kedvetlen vagyok. Szóval valamelyikőtök hazudik.

19. oldal, A Hercegnő és a Boszorkány (Twister Media, 2015)

Sziszandria>!

Igazán csodálatos, hogy mire képes a Jó.

452. oldal, Ahova a herceg is gyalog jár; avagy a remény váratlan helyen bukkan fel (Twister Media, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Rengetegtúl-erdei Agatha
3 hozzászólás
Szyszyyy I>!

    – Más. Értem. Hogyan más?
    – Hát, kezdjük azzal, hogy mindig feketében jársz.
    – Mert a fekete ruha nem koszolódik.
    – Alig jössz ki a házatokból.
    – Az emberek itt rám se néznek.
    – A Meseíróversenyre olyan mesét írtál, amiben Hófehérkét felzabálták a keselyűk, és Hamupipőke belefojtotta magát egy kád vízbe.
    – Úgy gondoltam, az jobb befejezés

26. oldal, A Hercegnő és a Boszorkány (Twister Media, 2015)

3 hozzászólás
Szyszyyy I>!

Ősidőknek erdejében
Két kastély áll, fej fej mellett;
Egy a Jónak, egy Gonosznak,
Együtt, de mind mást tanulnak.
Menekülnél, de nem lehet,
Kifelé csak mese vezet.

5. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jók és Rosszak Iskolája
Varga_Réka_2>!

– Buta ötlet egy hercegnőtől, hogy egyedül szálljon szembe egy boszorkánnyal – mondta Tedros; verejtéke homlokáról Agatha rózsaszín ruhájára csöpögött.
– Hol van? – kérdezte Agatha rekedtes, gyenge hangon. – Biztonságban van?
– Nem jó ötlet az sem egy hercegnőtől, hogy egy boszorkány hogylétéért aggódjon – mondta Tedros, erősebben szorítva a derekát.
Agatha gyomrában mintha pillangók cikáztak volna.
– Tegyél le! – követelte.
– Még rosszabb ötlet egy hercegnőtől.
– Tegyél le!
Tedros engedelmeskedett, és a lány elhúzódott tőle.
– Nem vagyok hercegnő! – csattant fel, gallérját igazgatva.
– Ha te mondod – szólt a herceg, és tekintete lefelé mozdult.
Agatha követte… és meglátta, hogy lábát teljesen felhasogatták a tüskék; fényesvörösen csorgott a vére.
Tedros elmosolyodott.
– Eeeegy… kéééét…. háááá….
Agatha a karjába ájult.
– Kifejezetten hercegnő – jegyezte meg.

Kapcsolódó szócikkek: Rengetegtúl-erdei Agatha · Tedros of Camelot
VNoémi>!

– […] akármi is történik, van választásod. – jegyezte meg Sophie halkan, szinte kedvesen. – Mindketten magunk választhatjuk meg, hogyan végződik a mesénk.

27. oldal, A Hercegnő és a Boszorkány (Twister Media, 2015)

VNoémi>!

[…] a mesék és a való élet közötti határvonal bizony nagyon vékony.

89. oldal, A 66-os szoba három boszorkánya (Twister Media, 2015)

Babó_Buca P>!

A Rosszak Iskolájában nem látták szükségesnek eldönteni, mik a „fiú” képességek és mik a „lány” képességek. De itt, a Jó tornyaiban a fiúk kardvívást gyakorolnak, miközben a lányok kutyaugatást és bagolyhuhogást tanulnak. Nem véletlen, hogy a hercegnők olyan tehetetlenek a mesékben…

154. oldal, Az óhajhalraj (Twister Media, 2015)

Babó_Buca P>!

Ha valaha úgy adódik, hogy szükséged van egy férfi bizalmára, ha valaha úgy adódik, hogy rákényszerülsz, hogy egy férfi megmentsen téged, ha valaha úgy adódik, hogy szeretnéd, ha egy férfi szeretne, gyermekem, tégy belátásod szerint…csak ne mosolyogj rá!

138. oldal, A Magasztos Másságos Magasságos Boszorkány stílus (Twister Media, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Rengetegtúl-erdei Agatha
VNoémi>!

Az akadályok nem tartották vissza Hamupipőkét a báltól. Az akadályok nem tartották vissza a herceget, hogy megcsókolja Csipkerózsikát.

140. oldal, A Magasztos Másságos Magasságos Méltóságos Boszorkány stílus (Twister Media, 2015)


A sorozat következő kötete

Jók és Rosszak Iskolája sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője
Shelby Mahurin: Kígyó & Galamb
Sara Wolf: Szívet szívért
Stephanie Garber: Finale
Stephanie Garber: Volt egyszer egy összetört szív
Mary E. Pearson: Az árulás csókja
Renée Ahdieh: Harag & hajnal
Emily J. Taylor: Hotel Magnifique
Sara Raasch: Hó mint hamu
Sabaa Tahir: Szunnyadó parázs