A ​király esztelen (Jók és Rosszak Iskolája 5.) 80 csillagozás

Soman Chainani: A király esztelen

„A múlt jelen, a jelen jövő. A történet körbejár újra és újra.”

Egy király láncon…
Egy királynő menekül…
Egy áruló a trónon…

Egy hamis király foglalta el Camelot trónját, és halálra ítélte Tedrost, az igazi királyt. Amíg Agatha alig tudja elkerülni a sorsát, Sophie Rhian király csapdájába esik. Rhian esküvője közeledtével veszélyes játékra kényszerül, miközben barátai élete függőben van. Mindeközben Rhian király Camelottal kapcsolatos sötét tervei formálódnak. A Jó és Rossz Iskolája diákjainak most meg kell találniuk a módját, hogy Tedrost visszaállítsák a trónra, mielőtt történeteiket – és a Végtelen erdők jövőjét – újraírnák… örökké.

Újraírja a tündérmesék világát, miközben folyton megfogalmazódik bennünk a kérdés, hogy akkor most ki a jó és ki a rossz.

Eredeti megjelenés éve: 2019

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
Menő Könyvek, Budapest, 2022
712 oldal · ISBN: 9789635842711 · Fordította: Bozai Ágota · Illusztrálta: Iacopo Bruno
>!
Menő Könyvek, Budapest, 2022
712 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635841660 · Fordította: Bozai Ágota · Illusztrálta: Iacopo Bruno

Kapcsolódó zóna

!

Jók és rosszak iskolája

151 tag · 82 karc · Utolsó karc: 2023. július 3., 14:39 · Bővebben


Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Rengetegtúl-erdei Agatha · Hort · Clarissa Dovey · Kiko


Kedvencelte 10

Most olvassa 7

Várólistára tette 59

Kívánságlistára tette 112

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

dominika_szhr>!
Soman Chainani: A király esztelen

Chainani ismét remekművet alkotott. Elejétől a végéig izgalmas, letehetetlen. Sophiet egyre jobban szeretem. Agathát és Tedrost is. Mindenkit. Ezt a világot. Fáj, ha belegondolok, már csak egy rész maradt hátra a nagy kalandból és aztán vége…
Ez a rész sokkal jobb volt mint az előző, hozta a tipikus Jók és Rosszak Iskolája formáját. Nagyon sokáig nem tudtam, hogy mi van, aztán azt sem, hogy ki van kivel. Elképesztő, hogy a szálak hogyan fonódtak össze és alkottak egy fordulatosabbnál fordulatosabb történet. Jókat nevettem, oltári beszólások voltak benne. link :') És persze sírtam is… hogy lehet valamit ilyen csodálatosan leírni? ♥️
Ott tartok, hogy még a gonoszokat is szeretem, természetesen a Kígyón kívül. De őt most rendesen meg tudnám kínozni.
Zseniálisan van megírva, ajánlom mindenkinek! ♥️

3 hozzászólás
Zyta88>!
Soman Chainani: A király esztelen

Nem mondom, hogy megkopott a sorozat varázsa, vagy hogy ne lett volna kellően izgalmas, de ez most nekem kissé olyan töltelék rész volt. Lehet, hogy a második 3 részt elég lett volna duológiának megírni? Vagy csak hozzászoktam, hogy az első háromnál mindig volt valamilyen lezárás a könyvek végén, nem voltak ennyire átívelőek.
Azért sok minden történt itt is, hőseink felvették a harcot az új ellenséggel és arra is fény derült, neki mi a célja. Ez akarhatott az elgondolkodtató téma lenni a kötetben: vajon helyes-e, hogy a Ténetész a kiválasztott kevesek meséjén keresztül tanítja az erdő népét, nem lenne-e jobb, ha mindenki esélyt kapna rá, hogy egy történetben szerepeljen? Na persze ha valaki cenzúrázza, hogy kinek, melyik története, milyen formában kerül az erdő elé, azzal már akadnak gondok. És az sem egyértelmű, hogy jó-e bármilyen történetet közszemlére tenni, vagy inkább csak azt a keveset, amiből komoly mondanivalót lehet leszűrni? Akkor jobb a világ, ha mindenki esélyt kap, vagy ha a megfelelő tanulságok által fejlődik a társadalom? Sajnáltam, hogy ezek az érdekes kérdések igazán nem lettek kiaknázva, bár aki akar, nyugodtan elgondolkodhat rajtuk, és ezt továbbra is szeretem a sorozatban. spoiler Kedvenc új szavam a Krixleonisskrax, mondjuk a marketing nem lehetett spoiler erőssége, ha azt hitte, hogy a tolla ilyen névvel felveheti a versenyt a jól csengő Ténetésszel szemben. :D off
Elég szövevényes volt a sztori és az egymástól elszakadt szereplők miatt sok szálon is futott, amire most nehezebb volt odakoncentálnom, be is kellett közbe iktatnom egy könnyed romantikust pihenésnek. Ez persze nem hiba, csak talán ez is rányomta a bélyegét az olvasmányélményemre.
Tetszett viszont, hogy voltak kifejezetten meglepő fordulatok: spoiler
Sophie spoiler megpróbálhatott volna többet tenni és nem csak várni rá, hogy valaki megmentse, bár tény, hogy túl sok játéktere azért nem volt. Annak örültem, hogy Hortot választotta segítőjének és hogy egész jól együttműködtek, úgy érzem, nem reménytelen még őket shippelni. :D
spoiler
Azt egyáltalán nem értettem, hogy az iskolában miért csak elsőévesekből lehetett hadsereget építeni, hol voltak a másod- és harmadévesek? Vagy olyanok nincsenek is, mert amíg Agatháék végzősök nem lettek, csak ők jártak oda és most jöttek csak új diákok? Ez fura volt és a sok új név is nehezítette a koncentrálást.
Már kedvencnek jelöltem a sorozatot, örülök, hogy rátaláltam, de kicsit most megpihenek az utolsó rész előtt. off spoiler

millalilla013 P>!
Soman Chainani: A király esztelen

Sajnos nem voltam ezzel a kötettel teljesen elégedett.
Nagyon hosszú volt, sok másik könyvet olvastam el mellette. Néha behúzott és néha nagyon izgalmas volt, máskor viszont csak untatott.
Nicolától egyszerűen felrobbanok, szerintem ennyire fölösleges és ennyire idegesítő karakterből kevés létezik. Mintha csak azért lenne jelen, hogy idegesítse az olvasót. A Hort-Nicola páros is szerintem elég sok sebből vérzik, dee mindegy.
Rhian és Japeth sztorijának felderítése szerintem tök érdekes volt, Japeth karaktere engem nagyon megfogott, különösen érdekel, mi lesz vele.
A régi karakterekkel élveztem találkozni, de keveselltem pl a Boszor-karma-kört, akik nagyjából a felétől csak említésszinten jelentek meg.
Kicsit túl hosszúra nyúlt ez a kötet, a kiadásra már sokszor panaszkodtam, nem fogom elmondani még egyszer spoiler
Folytatni fogom a sorozatot, jobban mondva befejezni, de biztos, hogy kicsit várok vele, mert ha jól sejtem, az is egy hatalmas tégla lesz, hasonlóan elnyújtott sztorival. Meg persze a lezárása lesz ennek az egésznek…

Nikike_k>!
Soman Chainani: A király esztelen

Féltem…nagyon féltem, attól, hogy nem fog tetszeni. Ugyanis körübelül 2 éve, lehet, hogy több, mint két éve olvastam részt a sorozatból, amikor nagyon, de tényleg nagyon rajongtam érte, de a stílusom, mint minden terén, az olvasás terén is rengeteget változott.
Nem is ez a lényeg, hanem hogy újra kedvencet avattam. Olyan volt ez az olvasási élmény, mint egy igaz barát. Még akkor is, ha ritkán találkoztok vagy régen találkoztatok, képesek vagytok ugyanott folytatni, ugyanolyan szeretetet érezni egymás iránt, mint régen.
A lezárás, mégha sok kérdést is hagyott maga után, ahogy ezt megszokhattuk minden rész végén, tökéletesre sikeredett.
Tele volt bravúros csavarral, mint spoiler.
A három főszereplőnk is ugyanúgy tetszett Agatha, ahogy mindenből kivágja magát és amilyen okos, Tedros, akinek még van egy csöpp kicsinyesség a viselkedésében, de csodálatos jellemutat jár végig és felnő a feladathoz, hogy király legyen és végül, de nem utolsó sorban Sophie, aki ugyanolyan belevaló, ravasz és kitartó volt Agatha és a barátságuk mellett. Akkor még nem is említettem a rengeteg mellékszereplőt és régi, de újra felbukkanó karaktert, akikkel teljessé válik a könyv.
Szintén plusszként mondható el, hogy hiába egy 700 oldalas fél tégla, mégsincsenek benne fölösleges részek, amiket én kiraktam volna, ez ritka ilyen vastag műnél és ezért én nagyon tudom értékelni.
Ugyanúgy tudom ajánlani felnőtteknek, mint kamaszoknak, egyszerűen szerintem megmozgatja a fantáziát és belecsöppent egy olyan világba, aminek a megismerését kár lenne kihagyni.
Muszáj leszek minél előbb eljutatni barátnőmhöz, aki szintén olyan lelkes a folytatás iránt, mint én és amint megjelenik a hatodik rész, szaladni a könyvesboltba. ;)

perpetua P>!
Soman Chainani: A király esztelen

Ez a sorozat tök jó, de ennyi rész után sem értem, hogy miért kell ennyire terjedelmesnek lennie egy-egy kötetnek. Az én váram után ez a rész most sokkal jobban tetszett, izgalmasabb az események alakulása. Ez a Rhian vonal tök jól felrázta a dolgokat. Rengeteg csavart tartogat még mindig az író és nehéz kiszámítani mi lesz a végkifejlet. Agatha és Tedros nem tud sok újat mutatni, már bebizonyították milyen remek főhősök, de csalódást sem okoztak. Sophie viszont még mindig kissé kiszámíthatatlan. Mármint valójában már érződik, hogy nem az a felszínes fruska, aki eleinte megismertünk, de azért vannak még váratlan lépései, amik mellett azért annak is szurkolok, hogy ő is megtalálja az igazit.

Scarlet_Rose2505 P>!
Soman Chainani: A király esztelen

Az előző rész úgy ért véget, hogy már tűkön ültem a folytatásért. Örülök, hogy végre sort tudtam keríteni rá, mert ez a kötet is egyszerűen fantasztikusra sikerült. Csupa kaland, izgalom és megválaszolatlan kérdés. Sophie karaktere a korábbiakban sokszor idegesített, de számomra talán ebben a részben lett a legszerethetőbb. Nagyon kíváncsi vagyok már a válaszokra, mert természetesen most is csak egy keveset hintett el belőle az író, úgyhogy megint egy darabig rághatom a kefét a befejezés miatt.

Csenge_2>!
Soman Chainani: A király esztelen

Nagyon jó volt♡ nemsokára fogok is a következő részhez, de előtte még van más könyvem is

1 hozzászólás
Szodalit>!
Soman Chainani: A király esztelen

Hú… Hát ez… hú! Csodálatos volt. Teljesen váratlan, fordulatos, romantikus (amit nem vittek túlzásba, csak annyi, amennyi kell.) Fantasy megjelenése is jól volt megírva. Csodálatos folytatása volt az elsö négy résznek. Igazából kicsit félve vettem kézbe, mert nem hittem, hogy meg tudja ugrani az elsö négy rész által felhúzott borzasztóan magas színvonalat. De sikerült! Egyszerüen le vagyok döbbenve. Imádtam!

Babó_Buca P>!
Soman Chainani: A király esztelen

Eddig ez a rész tetszett a legkevésbé a sorozatból, a világ viszont továbbra is a szívem csücske. Voltak érdekes meglepetések, de mégis úgy éreztem, hogy túlságosan bő lére volt eresztve a kötet. A fejezetek hosszán lehetett volna mit redukálni egy feszesebb szerkesztéssel. Nekem az a teóriám, hogy mindenképp trilógiát akart másodjára is az író, viszont nem biztos, hogy ezzel a legjobb döntést hozta meg.

Bővebben: https://egy-lany-blogja.blogspot.com/2023/04/camelot-i-…

AdriiV>!
Soman Chainani: A király esztelen

spoiler
A Jók és Rosszak Iskolájának ötödik része ott kezdődik, ahol a negyedik rész befejeződött: Agatha menekül Rhian katonái elől, Tedrost és barátait elfogták, Sophie pedig hirtelen Camelot királynéjának szerepében találja magát. Feladatuk az, hogy megszabaduljanak az Oroszlántól, mielőtt a herceget kivégzik.
Mostanra megszokhattátok tőlem, hogy mindegyik, a sorozattal kapcsolatos értékelésemben megemlítem, hogy általában túl vannak írva. A király esztelennel sincs másképp, bár meg kell jegyeznem, hogy a vége felé, ahogy beindulnak az események, már nem éreztem ezt. Inkább az elején volt így, mintha a második részt olvastam volna.
És ha már itt tartunk, akkor azt is le kell szögeznem, hogy ebben a részben rengeteg olyan motívum megismétlődik, amit már láthattunk az előző részekben. Például spoiler Szerencsére nem a Itt nincsenek hercegeket kaptuk pepitában, de azért jó pár fordulatot régi ismerősként üdvözöltem. off
Viszont azt is megszokhattuk, hogy a regényekben mindig találhatunk olyan rejtett utalásokat, amiket a fiatalabb olvasók nem biztos, hogy észrevesznek, de az idősebbek már igen. Az én váramban arra világít rá az író, hogy a politikai hatalomnak rendkívül nagy hatással vannak polgáraikra, vagyis könnyen eladhatják a hazugságot igazságként. A folytatásban Rhian uralkodása engem a sztálini diktatúrára emlékeztetett, mert a fiú a tolla segítségével jóságos uralkodóként állítja be magát, addig Tedrosról és Agatháról bődületes baromságokat ír. spoiler Szóval érdekes összefüggésekre lehet bukkanni, de ezek nélkül is lehet élvezni a történetet.
Ritkán szoktam írni kedvenc jelenetről, de annyira tetszett, amikor spoiler
Kedvenc szereplőim Sophie és Hort volt, bár őket mindig megemlítem, de most sem okoztak csalódást. Sophie volt a legtalpraesettebb az egész szereplőgárdából, és végre valahára Hort is totál észszerűen viselkedett. Nem úgy, mint Tedros.
Én sosem kedveltem Arthur fiát. Már a sorozat korábbi köteteiben is megmutatta, hogy nem ő a legélesebb kés a fiókban. De ebben a részben annyit hisztizett, hogy jó párszor a földhöz akartam csapni a könyvet miatta. off Ráadásul random pillanatokban elkezdi vegzálni Sophie-t, amit nem értettem különösen. Agatha ebben a részben annyira a háttérbe szorult, mint eddig soha. Volt egy-két érdekes pillanata, de egyértelműen Sophie volt az, aki a legtöbbet tette Rhian megállításáért.
A legnagyobb csavar spoiler az, amikor kiderül, hogy spoiler
Nem lett kedvenc, viszont sok minden kiderült. Jobb volt, mint a negyedik rész. Megpróbálom minél hamarabb elolvasni az Egy igaz királyt.


Népszerű idézetek

millalilla013 P>!

Ez a baj a kívánságokkal.
Nagyon pontosan kell fogalmazni.

63. oldal

Laura_Tornyi>!

– Sophie miért nem fut el? – tette fel a kérdést Nicolas.
– Vagy miért nem szereli le valami varázslattal? – kérdezte Willam.
– Vagy miért nem rúgja tökön? – vetette fel Pötty.

44. oldal

millalilla013 P>!

Ez a baj a kívánságokkal: nagyon pontosan kell kívánni.

685. oldal

Szodalit>!

A múlt jelen, a jelen múlt. A történet körbejár újra és újra.

Babó_Buca P>!

Az nem szerelem, hogy az ember a párjával bezárkózik, vagy elrejtőzik olyan helyen, ahol minden tökéletes.
A szerelem azt jelenti, hogy együtt néztek szembe a világgal és a világ megpróbáltatásaival akkor is, ha nem sikerül teljesíteni a feladatokat.

97. oldal

Nikike_k>!

– Nincs több „egyszer volt, hol nem volt”. A mese ideje ezentúl: most.

51-52. oldal

Nikike_k>!

Az ő nyálkás, pikkelyes hazugsághasítéka.
Ez a Krixleonisskrax.

156. oldal

Kapcsolódó szócikkek: pikkely
2 hozzászólás
dominika_szhr>!

– Ez szemenszedett kutyaszar – csattant fel Tedros hangja, mire a macska nagyon haragos pillantással nézett rá.

dominika_szhr>!

– Úgy tudtam, August Sader nem szereti a nőket – szólt közbe Sophie.
Téged nem szeretett – felelte Tedros.

1 hozzászólás
Lexi_009>!

– Szeretünk, Agatha – sietett kijelenteni Kiko.
– Még én is szeretlek, pedig én nem igazán kedvellek – mondta Hort.

434. oldal, 17.fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Hort · Kiko · Rengetegtúl-erdei Agatha

A sorozat következő kötete

Jók és Rosszak Iskolája sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Holly Black: The Queen of Nothing – A semmi királynője
Stephanie Garber: Finale
Stephanie Garber: Volt egyszer egy összetört szív
Mary E. Pearson: Az árulás szépsége
Alwyn Hamilton: A homok leánya
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Shelby Mahurin: Kígyó & Galamb
Hestia Potter: Legendary – Lázadás
Kendare Blake: A rémálmok lánya
Fróna Zsófia: Démonok közt