A ​tökéletes hasonmás (Mirage 1.) 21 csillagozás

Somaiya Daud: Mirage – A tökéletes hasonmás

A ​kegyetlen vath hódítók által uralt világban élő, tizennyolc éves Amani igazi álmodozó. Azon mereng, hogy milyen volt az élet a megszállás előtt, arról ábrándozik, hogy milyen lenne egyszer végre az általa annyira csodált, régi, híres költőkhöz hasonlóan komolyan nekilátni a versírásnak, és várja, hogy egyszer isteni jel érkezik hozzá Dihyától, hogy kalandokban lesz része és világot lát.

Ám a kaland egészen váratlan formában jelentkezik. Az elnyomó hatalom fegyveresei elrabolják, és titokban a királyi palotába viszik, ahol megdöbbenve fedezi fel, hogy a megtévesztésig hasonlít a kegyetlen félvath hercegnőhöz, Maramhoz. A legyőzöttek körében Maram oly erős gyűlöletet váltott ki, hogy hasonmásra van szüksége, aki a nyilvános közszereplések alkalmával fellép, és akár a halált is vállalja helyette.

Amani tehát ebbe az új szerepbe kényszerül, és a veszélyek ellenére is lenyűgözi a palota szépsége, de még annál is jobban elbűvöli a hercegnő vőlegénye, Idris herceg. Ám a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás

>!
Maxim, Szeged, 2019
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634990451 · Fordította: Abrudán Katalin
>!
Maxim, Szeged, 2019
336 oldal · ISBN: 9789634990925 · Fordította: Abrudán Katalin

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Amani · Idris · Maram · Arinaas · Furath


Kedvencelte 2

Most olvassa 5

Várólistára tette 68

Kívánságlistára tette 77

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
ap358 P
Somaiya Daud: Mirage – A tökéletes hasonmás

A fülszöveg egy nagyon ígéretes történettel kecsegtetett, ami egyben sejtette az arab kultúrát, a sci-fi vonalat, és egy hercegnő hasonmását, és valamiért erről a Star Wars Padméjára asszociáltam. Hasonló testcserés, kalandos történetre számítottam.
Amani (tessék… Padmé másik neve Amidala, még ez is a korábbi elképzelésem erősítette) felvezetését, amikor elhurcolják az ünnepségről, majd a találkozását Marammal, mind érdekfeszítőnek találtam, de ami igazán magával ragadott, azok a leírások. Az írónő gyönyörű eszköztárral bír, elképesztő módon eleveníti meg a képeket, a helyszíneket. Az érzelmek finomak, lassan bontakoznak ki, de annál nagyobb intenzitással hatnak.
Minden karakter élő, annyira részletesen ki lettek dolgozva, hogy régen éreztem ennyire közelinek egy könyv szereplőit.
Ami miatt mégsem nőtt a szívemhez a sztori, az maga a történet, amit nem találtam meg. Számos karakterfejlődést olvashattam: Amani, Maram, Idris. Csodálatos tájakon jártam, ittam a cseppenként csordogáló romantikát, de ezen kívül untam magam.
Azt hiszem, erre a könyvre mondanák egy pályázaton, hogy kiesett a dramaturgia miatt. Minden szépen épül egymásra, de ennek a kötetnek a végéig sem mutatkozott meg egy erős szál, ami igazi konfliktust generálna. Mintha ez csak egy felvezetése lenne egy nagy ívű történetnek.

>!
Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog P
Somaiya Daud: Mirage – A tökéletes hasonmás

A Mirage – A tökéletes hasonmás sodró lendülettel vitt előre, végig izgalmas, érdekes tudott maradni, úgy is, hogy lehet látni a hibáit. A karaktereit szerettem, leginkább Maramot, a kegyetlen sorsú hercegnőt. Az arab világ hangulata, a versek, a világ megalkotása is kellően érdekes lett, így a maga nemében a Mirage egy különleges olvasmány, ami bár nem lett a kedvencem, de jó volt elolvasnom.

Bővebben a blogon:
▶️ http://sorok-kozott.hu/2019/07/konyvkritika-somaiya-dra…

>!
Kedves_Könyvek I
Somaiya Daud: Mirage – A tökéletes hasonmás

Oké, csak szerintem hasonlít a borítón levő (felső) nő a Demona filmből Demonára? :D csak érdekesség xdd
Amúgy a történettel nekem az volt a bajom, hogy a világ érdekes lett volna, Amanit bírtam volna, de a könyv megírása miatt hol információsokkot kaptam, hol unatkoztam, és nem értettem, miért nem halad a történet, miért időzünk annyit itt-ott.
Ami még zavart, az a prológus az elején. Valami nagyon figyelemfelkeltő dolognak szánhatták, de nálam ez pont hatásvadász érzetet keltett. Érzelmileg nem volt be, pedig fontos témákról volt szó. Meg az a titokzatoskodás se volt indokolt szerintem, csak az lett az eredménye, hogy olvasóként nem tudtam bevonódni, kívül maradtam.

>!
Sheila_7
Somaiya Daud: Mirage – A tökéletes hasonmás

A puszta véletlennek köszönhetően akadtam rá a Mirage-ra, ami fülszövegének, valamint Sabaa Tahir ajánlásának köszönhetően egyből fel is keltette az érdeklődésemet. Ráadásul pont jókor, mert éppen valami arab fantasy-re vágytam.
A leírás egy sci-fi elemekkel átitatott, marokkói kultúrán alapú fantasy-t ígért, némi kegyetlenséggel és szerepcserével a főszerepben. Ez önmagában baromi izgalmasan hangzik, és tulajdonképpen az egész történet tele van jobbnál jobb ötletekkel.

A regény főszereplője az éppen nagykorúvá váló Amani, aki családjával egy elnyomott kis bolygón éldegél viszonylagos szegénységben. Ám boldogságának hamarosan vége szakad, amikor is faluját udvari droidok lepik el, s nővé avatási ceremóniájáról a palotába ráncigálják, ahol meghökkenve találja szembe magát a rá megtévesztésig hasonlító, kegyetlen hercegnővel, Marammal.
Amanit a leendő királynő helyetteséül szánják, mintegy biztonsági háló gyanánt, Maram helyett neki kell megjelennie a nyilvános eseményeken, találkozókon. A feladat életveszélyes, hasonmása ugyanis nem örvend közszeretetnek, ám a kiképzése még jövőbeli sorsánál is rosszabb. Megkorbácsolják, megfosztják tetoválásaitól, és mindattól, ami önmagává teszi. Az egyszerű parasztlánynak hajszálpontosan el kell sajátítania hasonmása viselkedését, s olyan megvetéssel kell tekintenie a világra, hogy a királytól kezdve vőlegényéig, mindenki elhiggye róla, ő Maram. Egyetlen hiba az életébe kerülhet. Ám Amani minél jobban belesimul szerepébe, annál több titkot fedez fel: Maram vőlegényéről, Idrisről, a felkelőkről, történelmükről és magáról, a hercegnőről is.

Somaiya Daud érzékletes leírásai gondoskodnak arról, hogy az olvasó elvarázsolódva falja a lapokat. Szebbnél-szebb környezeti és hangulati bemutatók teremtik meg a marokkói életérzést a maga tradicionális és modern valójában. Már-már tapintani lehet ujjaink közt a kelmék finomabbnál-finomabb anyagát, látni a termek és ékszerek díszességét, vagy éppen hallani a kerti szökőkút csobogását és Idris hangszerjátékát. De épp így említhetném a bálokat, hivatalos eseményeket, netán az udvari élet pezsgő kavalkádját is. A szerző tényleg mindent elkövet vizuális kényeztetésünkért. Ez pedig hatalmas húzóerőt jelent, jócskán kiegyensúlyozza mindazt, amit a történet további része nem képes megtenni.
Sajnos a regény közel sem tökéletes, millió sebből vérzik. A nagyobb gond mégis az, hogy teljes egészében hiányzik a főszál, valami, ami célt és értelmet adhatna a sztorinak. Közel kétszáz oldalig még csak nem is sejteni, mi az író célja, merre szeretné gördíteni az eseményeket… A másik probléma, hogy amikor valami potenciálisan számításba jöhető cselekmény kezdene testet ölteni, hirtelen és döbbenetes természetességgel szökellnek át rajta a szereplők, mígnem semmi súlya nem marad, hiába jön szóba egy felkelés, melynek Amani lehetne a kulcsfigurája, vagy egy tiltott szerelem. Mindennek ráadásul áldozatául esik a főszereplő hölgyemény is, aki eleinte még izgalmas, majd egyre inkább kifakul, és egyszerű narrátorrá lényegül.
Ám hiába a megannyi buktató, bevallom, egy percig se tudtam letenni a könyvet. Érzelmileg rendkívül erős, főleg vallás, romantika és hasonmás fronton.

Nem fogok hazudni, a szerelmi szál instantabb nem is lehetne, mégis… Somaiya Daud rettentő intenzív érzelmeket generál szereplői között, melyeket átitat a kétségbeesés, valamint a tiltottságból és múltból fakadó kilátástalanság. De még ennél is lenyűgözőbb Maram és Amani viszonya, az, ahogyan a kegyetlen hercegnőről hagymaként hullanak le a rétegek, és egy végtelenül illékony kapcsolatba lép az egyszerű parasztlánnyal. Maram magasan a legjobb karakter az egész történetben, nem csupán kidolgozott, valós figura, de a kezdet és vég között is gyönyörű ívet ír le a fejlődése.
Mindent összevetve, én szerettem a Mirage-t. A hangulat és az érzelmek kellő mértékben kárpótoltak az egyéb fronton jelentkező hiányosságok miatt. Kíváncsian várom, milyen folytatást ígér a szívszorító befejezés.
Tömören: a Mirage egy keleti kultúrába ágyazott, Párválasztó és Az éhezők viadala jegyeket tartalmazó regény, mely erős érzelmekkel és hangulattal operál.

Bővebben: http://dreamworld-books.blogspot.com/2019/07/somaiya-da…

>!
Ancsa422
Somaiya Daud: Mirage – A tökéletes hasonmás

Megadom neki a 4,5 csillagot, mert szegényke nagyon le van húzva, pedig annyira nem volt rossz, sőt! :) A borító ragadott el, aztán gondoltam egy régi arab világban játszódó regényt kapok… hát nem éppen :D Nem is a Földön játszódik, ott kezdődik. Bár tagadhatatlan, hogy az arab beütés nagyon érezhető volt.

Elismerem, nem mentes a logikai hibáktól. De engem vitt annyira a sztori, hogy csak a vége felé kezdtem el ciccegni, hogy ezt már ne. Ami leginkább zavart, az Amani volt, kicsit úgy éreztem, mintha szegénykém tudathasadásossá vált volna: spoiler. Ezt leszámítva nekem nem volt sok a leírás és az örlődés, valamennyire át tudtam érezni, hogy mennyire nehéz helyzetbe is került. És azt is értettem, miért és hogyan spoiler.

Idris aranyos volt, de nem lesz könyves álompasi, nyilván kellett a sztoriba a rózsaszín szál. Az apró erotika szerintem egész élethűre sikeredett.

A végén talán nem ártott volna egy kis bumm, amikor spoiler.

Összességében nem egy gyors könyv, tele van hosszú leírásokkal, de ezek engem nem zavartak, szeretem is őket. :) Ha jön a folytatás, biztos elolvasom, és kedves Molyok, ti se hanyagoljátok el, nem olyan rossz ez, mint ahogy ez a kevéske spoiler százalék mutatja. :)

>!
Szam0ca
Somaiya Daud: Mirage – A tökéletes hasonmás

Érdekes olvasmány volt, bár őszintén szólva nem találtam meg a főszálat, az igazi cselekményét a történetnek. Gyönyörű leírások, életszerű képek, egy megszeppent, majd mégis erőssé váló lány, egy kis scifi, sok buja helyszín, egy gyengécske herceg és egy erős főgonosz(akinek mellesleg a nevelőnője gonoszabb), aki lassan előbújik a gonoszság páncélja alól.
Nos, kicsit többet vártam, de így sem tudtam letenni a könyvet. Vártam, hogy na majd most…na most…de ez a most nem jött el. Egy érdekes vallással és hagyományokkal megterhelt világot kaptam, és ha van következő rész, el fogom olvasni.

>!
Last_unicorn
Somaiya Daud: Mirage – A tökéletes hasonmás

Érdekes könyv volt, elején furcsa volt belegondolni a környezetbe de remek volt. Keveredik benne az arab kultúra és a földönkívüli ill. modern kultúra. Mindegyik szereplőt igazán kedveltem igen még Maramot is.
Várom a mielőbbi folytatást

>!
lovelyjellyfish
Somaiya Daud: Mirage – A tökéletes hasonmás

Nagyon sokat vártam erre a könyvre, még angolul figyeltem fel rá, ezért is örültem, amikor megláttam, hogy megjelenik magyarul is. Az arab kultúra és a sci-fi ötvözete nekem nagyon tetszett, elsősorban ez volt az, ami felkeltette az érdeklődésemet a könyv iránt.
Sajnos azonban ez sem kárpótolt a cselekmény hiánya miatt…
A történet egy jelentős része abból tevődött össze, hogy főszereplőnk különféle eseményeken jelenik meg, és ez nem igazán tudta lekötni a figyelmemet. Unalmas volt.
A szereplők közül senki nem lett kedvenc, sőt inkább érdektelenek voltak a számomra.
A könyv több olyan témát is felvonultatott, amit érdemes lenne részletesebben is bemutatni nemcsak megemlíteni.


Népszerű idézetek

>!
Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog P

Egy nőt nem az életében megjelenő férfiak teszik naggyá, legyenek azok a férfiak bármilyen hatalmasak is. Előttük is önálló egyéniségek, és utánuk is azok maradnak. A nők nem engedhetik, hogy a férfiak jelöljék ki számukra az életük útját.

Kapcsolódó szócikkek: Amani · Maram
>!
Dudî

– Bizonyára szerencsésnek tartod magad, hogy kikerültél a nyomorból.
Ezt nem állhattak meg kacagás nélkül.
– Csak a bolond vágyna rá, hogy Ziyaanáig emelkedjen. A kalitka az kalitka, akkor is, ha aranyozott.

Kapcsolódó szócikkek: Amani · Arinaas
>!
Last_unicorn

– Annyival idősebb volt, mint te?
– Tizenkét évvel. És amikor jöttek a pásztorok, akkor azt látták,
hogy Al Hoceima hercege úszni tanítja a kisöccsét. – Elmosolyodott.
– A pásztorok körében népszerű lett, de ennek később nem sok
hasznát látta.

Kapcsolódó szócikkek: Amani · Idris
>!
Dudî

– Tudod, mit mondott a nagymamám, mielőtt elindultam a Ziyaanába?
Megcsóváltam a fejemet.
– Azt, hogy a Ziyaanában minden és mindenki azt sugallja majd, hogy hagyjam magam eltiporni. „De ne hagyd magad!” – mondta. – „Már az is lázadás, ha boldog vagy.”
Ezt már nem álltam meg szó nélkül.
– Lehet, hogy a boldofság is lázadás egy formája, de háborút nem lehet vele nyerni.

Kapcsolódó szócikkek: Amani · Furath
>!
Kasztór_Polüdeukész 

A
dolgok elenyésztek, elpusztultak, eltűntek. Néhány ereklyénk
maradt csak, semmi más. Letűnt, és feltehetően soha vissza nem
térő idők nyomai.

>!
Kasztór_Polüdeukész 

Persze a nehéz idők elviselése és a kitartás is
erőt kíván, de még egy szikla is elporlad, ha túl sok esőt kell kiállnia.
Én is várhatnék, amíg végül elporladok, de akkor nem történne
semmi. A puszta akarat önmagában amúgy sem megoldás.

>!
Kasztór_Polüdeukész 

Tudtam, milyen az, amikor az
ember egy gyorsan múló emléket akar megragadni, és tehetetlenül
nézi, ahogy az egész elhalványul, míg végül már csak az érzés
marad a helyén. Egy jól kitaposott ösvény, amelyen végig tudunk
járni, mégsem emlékszünk rá. A papíron megörökített fájdalom
kézzelfogható volt, hiszen mindenkinek megvan a maga citadellája.
Az összeomlott, romos szülőváros, a réges-rég kihalt és jeltelen sírba
temetett család, csupa olyan dolog, amellyel már csak a halálunk
után találkozhatunk újra.
Végül már csak ez maradt: a versek. Most már csak az ilyen és
ehhez hasonló művekben tudtuk megőrizni a meséinket, a
dalainkat és történelmünket.

>!
Kasztór_Polüdeukész 

Az éjszaka másvilági
hangulatot árasztott, a fények furcsán tükröződtek vissza a
jégszobrokról meg az ablakokról, a padlón pedig különös árnyak,
jeges lángok jelentek meg.

>!
Kasztór_Polüdeukész 

Nem voltam már gyerek, tudtam, hogy a gyönyörű vagy épp
fenséges külső mögött akár ördögi gonoszság is rejtőzhet.


Hasonló könyvek címkék alapján

Lauren Oliver: Delírium
Jennifer L. Armentrout: White Hot Kiss – Perzselő csók
Joss Stirling: Summer
Mary E. Pearson: Az árulás csókja
Holly Black: The Wicked King – A gonosz király
Sara Raasch: Hó mint hamu
Patrick Ness: Háború a békéért
Dan Wells: Ruins – Romok
Robin O'Wrightly: Az amulett rejtélye
Katharine McGee: Az ezredik emelet