Hogyan ​ne sárkányosodjunk el? 35 csillagozás

Soma Mamagésa: Hogyan ne sárkányosodjunk el? Soma Mamagésa: Hogyan ne sárkányosodjunk el?

Tényleg minden nő egy potenciális házisárkány? Mit lehet tenni egy kapcsolat ellaposodása ellen? Vajon a sors vagy a szabad akarat irányítja az ember életét? Valóban szükségünk van az illúziókra ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni?

Ehhez hasonló izgalmas és húsbavágó kérdésekre keresi a választ Soma Mamagésa legújabb kötete, amely az elmúlt évek legjobb és legérdekesebb előadásaiból válogat. Soma néha humorral, máskor szenvedéllyel, olykor elgondolkodva, de mindig nagy alapossággal járja körül témáit hallgatóit és olvasóit egyaránt elragadtatva.

Valójában mindig ugyanoda lyukadunk ki: a szeretethez. A szeretet, a gyűlölet. A szeretet eteti, táplálja az életerőt, a gyűlölet kiöli. Irányuljon az magunk, vagy mások felé. Amiért mi felelősséget vállalhatunk: az saját magunk. A saját elsárkányosodásunkért. Úgyhogy kívánok mindenkinek bátor tükörbe nézést, és sok-sok erőt!

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Jaffa, Budapest, 2016
250 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155609398
>!
Jaffa, Budapest, 2013
250 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155235696

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Most olvassa 4

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 21


Kiemelt értékelések

csucsorka P>!
Soma Mamagésa: Hogyan ne sárkányosodjunk el?

Csípem Somát – a stílusát, a gondolatait. Érdekelnek a könyvei, amik nem tocsognak a spiritualitásban.

Ennek a könyvnek a címe/témája jó pár évig nem piszkálta a fantáziám, de mostanra érdekelni kezdett.

A stílus, a humor jó, lendületes; azt is szívesen olvasom, amivel nem értek egyet. Pl rögtön az elején belekezd az asszonysors leírásába, az „apa mosdik, anya főz”-háztartásokba… és hát az a baj, hogy nekem azzal a modellel kutya bajom. Később is, mikor a lapos házasságról ír, sokszor azt éreztem, csak az a verzió létezik, amit ő gondol, és ha más másképp érzi/látja, akkor vagy téved, vagy becsapja magát…
Minden gurut, pszichológust, más könyv szerzőjét – nagyon helyesen- pontosan megnevez. Ugyanakkor felsorolja a szeretetnyelveket, és úgy csinál, mintha a levegőből jött volna létre, nem pedig Gary Chapman szellemi tulajdonaként. (Ez engem nyilván nagyon sért :D )

Aztán beszél a generaciókon át hordozott rossz szokásokról (ebben vele vagyok).

Beszél a környezetünkben élő sárkányokról, és ez a rész volt a kedvencem, nagyon bölcs és emberséges volt.

Aztán jött 'A szabad akarat teremtő mágiája' című fejezet, amitől a homlokomon túlra szaladt a szemöldököm – bibliai idézetekkel, meg „istenemberekről”, „energiáról” beszél, szóval misztikusan keveri a szezont a fazonnal, olyan dolgokat mos össze, amiket se a gyomrom, se a lelkem nem fogad be.
Ezt átugrottam.

Összességében tehát voltak a dolgok, amikben egyetértettünk és pont. Dolgok, amikben nem, mert jól indult, de túltolta az ezo-maszlagot. Dolgok, amik gyökerestül ellentmondtak bennem mindennek. Szóval olyan somás élmény volt, csak most a rosszabb fajtából.
Négy előadás anyagát olvashatjuk ebben a könyvben, amiből én kettőt majdhogynem maradéktalanul élveztem, egyet egyáltalán nem, egyet pedig átugrottam. (Matekosok kiszámíthatják nekem, hogy ez hány csillag.)

Az igazság az, hogy szerettem volna valamit olvasni arról, hogyan kerülhető el, hogy az idő múlásával házsártossá váljunk. De arccal beleszaladtam ebbe a spirituális pofonerdőbe – az érdeklődésem pedig kielégítetlen maradt.

1 hozzászólás
Baba082>!
Soma Mamagésa: Hogyan ne sárkányosodjunk el?

Ahhoz képest hogy a 79. legjobb életmód könyv a molyok szerint….
Én bírom Somát, de konkrétan az öntömjénezésen és néhány valóban érdekes írás említésén kívül nem igen van több ebben a könyvben. A címben megjelenő téma csak nyomokban lelhető meg, de mondjuk aki csak egy előadásán járt, az tudja hogy ez bizony ilyen Sománál, röpköd, száll a témák közt.
Ami engem zavar, az az, hogy ezt bármelyik nő megírhatta volna aki mondjuk betöltötte a negyvenet. Azért negyvenet mert ahhoz, hogy sokféle önsegítő gyakorlattal találkozzunk, kipróbáljunk, pszichológusok munkáit olvassunk, legyen valódi élettapasztalatunk, ahhoz nem elég okosnak lenni, kell az idő is.
Ez a könyv valahogy nem jött át, ellenben sok helyen elgondolkodtam, és találtam két könyvet általa, amit muszáj lesz elolvasnom, úgyhogy azért nem olyan rossz.

zsazsa9>!
Soma Mamagésa: Hogyan ne sárkányosodjunk el?

Sajnálom, hogy ezt kell mondjam, de azon a 4-5 idézeten kívül, amit hozzáadtam a könyv adatlapjához, semmit sem találtam, ami picit is felnyitná a szemem valamire, amin picit is elgondolkoznék, vagy ami miatt azt érezném, hogy „igen, ezt a könyvet megérte megvenni és elolvasni”.

Nagy reményekkel kezdtem neki a könyvnek, mert itt szinte csak magasztalták a könyvet. Így utólag már nem értem; velem van a baj?

Elsőként is egy ilyen könyvcím után azt várja az ember, hogy ha nem is az egész, de legalább a legnagyobb része a párkapcsolattal, párkapcsolati problémákkal lesz kapcsolatos. Hát ez az első fejezetben ki is merült.

Teljesen felfoghatatlan számomra, hogy mi alapján lett ez a 4 előadás egy könyvbe összeválogatva, mikor ennél különbözőbb témákat szinte nem is lehetne találni! Ha egy ilyen című könyvet megveszek, akkor nem arról akarok olvasni, hogy vizualizálom magamnak, hogy meggyógyulok a gyógyíthatatlan betegségemből, és akkor meg is fogok gyógyulni, vagy hogy tulajdonképpen azt a levegőt szívom, amit előttem Jézus, Buddha, vagy Michelangelo kilélegzett, szóval a testük egy-egy atomját beépítem a saját sejtjeimbe… Jesszusom. Ezek is érdekes témák lehetnek az erre fogékonyaknak, de szerintem máshol a helyük.
Azt gondoltam, és a fülszöveg is azt sugallja, hogy ez egy pszichológiai, önfejlesztő könyv lesz, sok „aha”-élménnyel. Ehelyett kaptam egy erősen spirituális szempontú, 200+ oldalas véleménykifejtést az élet nagy dolgairól.

Azt a csekély pár tíz oldalt pedig, ami valóban a párkapcsolatokkal foglalkozott, azt sem éreztem egyáltalán magaménak. Rengeteg gondolattal nem értek egyet. Sőt. Felbosszantottam magam azon, hogy ilyet olvasok. Persze, mindenkinek meglehet a saját világlátása, csak hogy engem arról akarjon meggyőzni vki, hogy ha egy asszony picit többet panaszkodik a kelleténél, akkor halálosan normális dolog, és egyenes következmény, hogy belép egy harmadik fél? Nincs is mit ezen csodálkozni, ez így megy. Na szép. Hát én nem akarok egy-egy stresszesebb, a világot sötétebben látó időszakom alatt attól rettegni, hogy vajon mikor csalnak meg. Ami még ennél is szebb, hogy a könyv azt a gondolatot is felveti, hogy sokszor még lehet, hogy jót is tesz a kapcsolatnak egy harmadik fél. Példát is hoz egy házaspárra, akinél huszonévekig volt az egyik félnek szeretője, és ezt az illető utólag se bánta meg, helyénvalónak érzi.
Hát nekem ez nagyon meredek. Maradi lennék?

Amonitas>!
Soma Mamagésa: Hogyan ne sárkányosodjunk el?

Imadom ezt a not!:-) elkepeszto milyen energiabomba ez a konyv! Ajanlom minden olyan nonek aki pillanatnyilag nem tudja merre tovabb,aki szeretne a parkapcsolatat egy magasabb szinten megelni.Soma Mamagesa olyan dolgokra,fontos reszletekre hivja fel a figyelmet ami aprosagnak tunhet megis sziklatomboket mozgathat meg! En feltoltodtem,ezuton is koszonom neki.most pedig szemugyre veszem melyik konyve legyen a kovetkezo!:-)

Enikő_Kiss_3>!
Soma Mamagésa: Hogyan ne sárkányosodjunk el?

Érdekes könyv, több gondolatot is elindított bennem, szóval elgondolkodtató. Néhol felemelő és továbblendítő erejű. Jófej ez a nő, teljesen más arcát mutatja, mint a tévében szereplések alkalmával, sokkal szerethetőbb.

Allyee>!
Soma Mamagésa: Hogyan ne sárkányosodjunk el?

Soma könyvei közül egy, olyan, mint a többi, felvet gondolatokat és ha egy gondolata igazán megérintett, utána tudsz máshol járni, olvasni.

Little_Monster>!
Soma Mamagésa: Hogyan ne sárkányosodjunk el?

Tetszett a nyelvezet, érthető volt, könnyed, mégis elgondolkodtató. Olvasás közben sok mindent megfogadtam, kérdés, hogy a való életben mennyire tudom betartani. Tele van jó gondolatokkal, amikből csak egy érzés marad meg: „Nem tudunk mi semmit”.

StAngela>!
Soma Mamagésa: Hogyan ne sárkányosodjunk el?

Első könyv volt, amit Somától olvastam.
Bár nem a címhez kapcsolódott a könyv teljes anyaga, mégis azr kell mondjam hogy: tetszett. Imádtam a szókimondóságát, a szerető bírálatokat, a jóindulatú tanácsokat.
Egy jó és tartalmas beszélgetésre szívesen leülnék vele.
A könyv visszaadta az előadás hangulatot. Csak azért nem lett nálam öt csillagos, mert a 4 téma nem állt szoros kapcsolatban egymással, így pedig kicsit nehezebben kapcsolt át az agyam!

Veroci>!
Soma Mamagésa: Hogyan ne sárkányosodjunk el?

Még nem olvastam Somától semmit, igazából a cím kezdett érdekelni, gondoltam próbáljuk meg!De nagyon jó volt!
Alapjáraton nem szeretem a „a majd én megmondom a tutit, hogy hogyan éld az életed Kiscsíra, itt van pár tanács aztán go élni!”.De ez abszolúte nem ilyen volt!
Nem voltak bent magasröptű gondolatok, hogy hogyan nevelj meg egy pasit vagy egy nőt! (Nem is értenék egyet a nézeteivel, mert ha már nevelni kell egy felnőtt embert ott biza baj van! :) )
Az előadási vannak megörökítve szöveges formában!Rengeteg háttéranyagot mond, neves pszichológusoktól, vagy költőktől idéz és teljes mértékben valós, hús-vér témákat dolgoz fel.Nagyon érdekes és hasznos könyvnek tartom!Ha igaz amiket leír sajnos tényleg nagyon sok ember él ellaposodott kapcsolatban és nem mer változtatni, és bizony jó néhányan szeretetlenségben nőttünk fel, és ez később visszaüt.
Az tetszett a könyvben, hogy számos esetet felsorol, próbál alternatívát találni és lehetőséget a változásra!Néhány egyszerű példa (ami nem csodamódszer!) de érdemes megpróbálni…

BlackXentric>!
Soma Mamagésa: Hogyan ne sárkányosodjunk el?

Az első Soma könyvem. Nagyon tetszett a stílusa, egyszerre volt összeszedett és kicsapongó. Tetszettek a történetek és maga az üzenet amit nekem átadott. Eddig is tudtam minden sz*rságnak örülni, ezután meg pláne. Talán nem lesz belőlem sárkány.


Népszerű idézetek

Katan>!

Akit tisztelünk, azt nem ítéljük meg, nem gondoljuk azt, hogy a mi feladatunk pálcát törni felette, és kioktatni, mit hogyan kellene vagy kellett volna tennie. Tiszteletben tartjuk azt, ahogyan ő látja a dolgokat, hiszen mindenki azt teszi, adja, csinálja, amire éppen képes.

122. oldal

Katan>!

Minden épp annyira szenvedés, amennyire a saját tudatunkkal azzá tesszük.

150. oldal

Katan>!

Aki állást keres, az állni is fog. Csak az halad előre, akinek hivatása, elhívása, elhívódása van. És ehhez az kell, hogy érezzük, mit akar tőlünk az élet, mi az az isteni terv, ami bennünk van. Nem az a lényeg, hogy mi mit akarunk, hanem, hogy az élet mit akar tőlünk. És arra lesz az elhívás is, amire csak ki kell nyitni magunkat. Úgyhogy nem az állás megtalálása a fontos, hanem a hivatásé.

116. oldal

zsazsa9>!

[…] napi két-három hiszti még egészségesnek számít. Persze nem nagyon durva hisztikre kell gondolni, amikor felborítjuk az asztalt, és repülnek a tányérok, de két-három érzelmi vihar igenis előreviheti a kapcsolatot. Akkor áramlik egy nőben az élet. Akkor él. Annál a nőnél, aki mindig egykedvű, és nincsenek érzelmi hullámzásai, valami baj van. Kellenek a kis hisztik. Persze csak lájtosan, olyan kis finom kisülések formájában. Hajrá! És ez kell a férfiaknak is.
[…]
Ahol már nincs hiszti, és nincs hullámzás, az a teljes ellaposodás.

159. oldal, A házasélet ellaposodása

zsazsa9>!

Igazából szerintem nagyon megnyugtató az a gondolat, hogy egy bizonyos mélységben nincs jó és nincs rossz döntés. Hiszen soha a büdös életben nem tudhatjuk meg, hogy ha másképp döntünk, akkor mi történt volna.

87. oldal, A szabad akarat teremtő mágiája

csucsorka P>!

Az én környezetemben is vannak sárkányok. Igazi sárkányok, ami azt jelenti, hogy hallgatod őket, és a mondandójuk 98 százaléka negatív. És amikor azon gondolkodom, hogyan tudnék egy ilyen embernek segíteni, folyton csak azt érzem, mivel ő már harminc éve ebben van, már nagyon idős, és már nagyon sok betegséget csinált magának, nem biztos, hogy segítek neki azzal, hogy felébresztem – akarata ellenére. Már ha egyáltalán képes vagyok, lennék rá. Hiszen senkit nem lehet akarata ellenére felébreszteni, aki nem képes a felébredésre, aki nem nyitott rá, vagy nem jutott el odáig, hogy változtasson, másképp nézzen a saját életére.

2 hozzászólás
Katan>!

Csakis akkor járhatunk a saját utunkon, ha van elég önbizalmunk.

113. oldal

csucsorka P>!

Az elköteleződés azt jelenti, hogy van egy pont, amikor fel kell vállalni a másikat. Hellinger ezzel kapcsolatban egyenesen úgy fogalmaz, hogy „a párkapcsolat házasság nélkül egy ponton túl egymás sértegetése”.

2 hozzászólás
csucsorka P>!

Ha nincs elköteleződés, nincs felvállalás, akkor valahol lifeg a kapcsolat.

szabreni>!

Thorwald Dethlefsen és Rüdiger Dahlke könyvei, a Sors mint esély, A lélek nyelve a betegség, illetve közös könyvük, az Út a teljességhez – Betegségek jelentése és jelentősége, sorra halmoztam el velük a rokonaimat, remélve, hogy elolvassák, és majd hatalmas változást hoz az életükbe. Ám egytől egyig felkerültek a könyvespolcra, és senki nem olvasta el őket. Akkor rá kellett jönnöm, hogy nem terrorizálhatom őket! Mindenkinek tiszteletben kell tartani a másik gondolkodását. Nem kell egyformán gondolkodnunk! És azt hiszem, attól kezdve nyugisabb lett az életem, mert rájöttem: nem feladatom a családtagjaim gondolkodását megváltoztatni. Az egy dolog, hogy én akarom, de vajon ő akarja-e? Ha ő nem akarja, ha benne nincs nyitottság, hogy meglássa saját életét, a lehetséges hozott, másolt nyavalyáit, a családi összefüggéseket, akkor hiába a huncut és lelkes úttörővezető Gyöngyibaba, aki terrorizálja a családot, hogy ébredjetek már, embertársak! Nem fog menni! Ez a szomorú tény, drágáim. Én tényleg nagyon szomorúan mondom ezt, higgyétek el. Több kísérleten vagyok már túl ezen a téren, és a sárkánnyal csak annyit lehet kezdeni, hogy megértjük és elfogadjuk! Nagy dolog ez! Ha segítséget kér, segítünk! Ha nem kér, akkor így jártunk! És arra is rájöttem, hogy én nem engedhetem meg magamnak, hogy rosszul érezzem magam csak azért, mert a környezetemben önszívató emberek vannak. Az az ő sztorijuk.


Hasonló könyvek címkék alapján

Farkas Lívia: Ennél zöldebb nem lesz!
Brené Brown: A tökéletlenség ajándéka
Erica Spiegelman: Élet …újratervezés
Brené Brown: Élj szívvel-lélekkel
Bill Burnett – Dave Evans: Tervezd meg az életed
Anna Black: Tudatos jelenlét a munkában
Popper Péter: A belső utak könyve
Szondy Máté: Megélni a pillanatot
Popper Péter: Lélekrágcsálók
Bagdy Emőke – Koltai Mária – Pál Ferenc – Popper Péter: A belénk égett múlt