Ébresztő! 26 csillagozás

Soma Mamagésa levelei
Soma Mamagésa: Ébresztő!

A könyv kiadója a Nők Lapja Café weboldalán megjelent, Somához írt leveleket és a válaszokat válogatta egy kötetbe.
„Kedves Soma! Rendszeres olvasója vagyok írásaidnak, és nagyon fontosnak tartom azt a munkát, szerepet, amit felvállaltál, bár lehet, hogy nem is ezek a legmegfelelőbb szavak arra, amit csinálsz. (Munka, szerep, hivatás?) Szeretnék tőled tanácsot kapni – sok barátom van ugyan, de te biztos az igaz véleményeddel fogsz megtisztelni.”
„Szia Soma! Ezúton köszönöm, hogy vagy – úgy, ahogy vagy! Leírod, elmondod és folyamatosan bombázod a köztudatot a lényeddel, a gondolataiddal, az "életeddel”, hogy lássák: így is lehet! Nagyon tetszenek a válaszaid, mert kiváló érzéked van a pszichológiához."

>!
Sanoma, Budapest, 2006
296 oldal · ISBN: 9638687738 · Illusztrálta: Szolnoki Rita Borzoj

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Pandalány P>!
Soma Mamagésa: Ébresztő!

Soma Mamagésa: Ébresztő! Soma Mamagésa levelei

Hosszú ideig nagyon szerettem Soma könyveit, felfogását és tanácsait, ezért is olvastam el ezt a könyvét. Mindig tudott használható tanácsokat adni olvasóinak, ez ebben a könyvben is átjött.

Síontan>!
Soma Mamagésa: Ébresztő!

Soma Mamagésa: Ébresztő! Soma Mamagésa levelei

Soma jókat ír, megfontolandó gondolatok vannak benne. (Ha feleannyi energiám volna, mint neki…) Az elejét gyorsan olvastam, még aggódtam is, hogy esetleg túl hamar a végére érek, de a kétharmadánál az érdeklődésem eléggé megcsappant, talán egy kicsit belefáradtam a levélformába, meg abba, hogy ebből adódóan vannak benne ismétlődő dolgok, és vagy egy fél évig elő se vettem újra. Most megint belerázódtam – talán annyi ebből a tanulság, hogy nem biztos, hogy érdemes egyhuzamban olvasni.

Baba082>!
Soma Mamagésa: Ébresztő!

Soma Mamagésa: Ébresztő! Soma Mamagésa levelei

A könyvből árad a szeretet. Soma szeretete az élet, és az emberek felé. Üdítő, feltöltő erejű ez a levéláradat.
Mindig azt hisszük, hogy a mi problémánk a legnagyobb ezen a világon, legyen az lelki, testi vagy anyagi eredetű. Az ilyen könyveket, témákat úgy gondolom, hogy mindenkinek át kéne olvasgatnia időről időre, mert automatikusan, anélkül, hogy valaki figyelmeztetne erre, rájövünk, hogy ez a „csőlátás” nem helyes. Nincs olyan nagy problémánk valójában, vagy ha van is, sajnos nem egyedi, s lám, ha más még mindig bírja, és valaki tud erre „okosat” mondani, akkor biztosan megoldható is.
Érdekes kontrasztban vannak a „panasz” levelek a válaszokkal, ez persze nyilvánvaló, így is kell lennie, de egy kötetben összezsúfolva óriási energiája van Soma válaszainak, olyan hatást kelt összességében, mintha ő egy erős szikla lenne, aminek nem, vagy csak kis mértékben ártanak a hullámok.
Két hibája van a könyvnek, ami egyik sem hiba igazán, csak épp ettől nem válik „bibliává” a kötet. Engem a válaszai néhány esetben megdöbbentettek és nem jó értelemben. Alapvető, hogy a levélben hozzáfordulók zöme, ahogy társadalmunk zöme is örül annak, ha anyagilag kihúzza egyik hónapról a másikra. Pontos foglalkozást nem sokan írtak neki, de tudjuk mindannyian, hogy diplomával rendelkezve sem biztos, hogy felhőtlen az élet. Nos, ír egy ilyen ember valamilyen lelki problémáról, és a tanács az, hogy költözzön el. Járjon sportolni, és olyan tanfolyamokra, amikről mindenki tudja, hogy költséges, illetve nekem ne mondja senki, hogy egyik napról a másikra mindenki megengedheti magának, hogy csak azért mert duzzog és meditálna, megengedheti magának, hogy lakhelyén kívül még egy lakást béreljen. Azért az élet ennyire nem egyszerű. Ehhez a részhez kapcsolatosan hozzátenném azt is, hogy az erre vonatkozó véleményét túl egyetemesen jelenti ki, és túlzottan lesulytóan vélekedik arról a többségről, akik szerint egy házasságot nem feltétlen két külön álló lakással, és az autonómia hirdetésével kell megélni. A mai világba, amikor amúgy is visítófrászt kap a legtöbb ember a felelősségektől azt tanácsolni, hogy libbenjen be anyuka a nappaliba, és sikkesen, határozottan közölje háza népével „ Pá aranyaim, kaja a hűtőben, ruhák kimosva, Anyucinak most transzlélegezni kell, úgyhogy majd két nap múlva jövök.Csóóók” …kicsit furcsa nekem. Én úgy gondolom, hogy az önismeretet szingliként kell megszerezni, és akkor házasságot kötni, gyereket vállalni, ha rendben vagyunk magunkkal. Jah, hogy hibát követtünk el, és ezt ilyen, olyan okból hamarabb, meggondolatlanul tettük? Akkor van olyan, hogy bezárkózom egy szobába egy órára, és igyekszem megnyugodni. De Soma így gondolja, én meg másképp, nincs ezzel gond.
Viszont az összes ilyen könyvvel az a „bajom”, hogy érdekelne az utóélet. Hogy a tanácsot mennyiben fogadta meg az illető, illetve annak milyen hatása lett.
Valószínűleg soha nem kérnék tanácsot ilyen módon, mert ez egyirányú közlés csupán, nem tudok reflektálni a válaszra, néha Soma is a homályos levélből csak tippelt mit akarhat annak írója.
Összességében jó kis kötet, Soma nagyon gondosan válaszol mindenkinek, annak ellenére, hogy az utolsó leveleknél már dejavu érzés van, ezt már válaszolta…persze, hisz személyesen senkit nem ismer, meglátásai csak némi egyediséget tudnak így képviselni, egyébként általános gondolatsorok ezek. De Soma megismerhető a válaszokból, és egy nagyon szerethető, okos, kedves nőnek látszik .

5 hozzászólás
tsabeeka>!
Soma Mamagésa: Ébresztő!

Soma Mamagésa: Ébresztő! Soma Mamagésa levelei

Alapvető tévedés, hogy Soma levelei csak nőknek valók.

Véda P>!
Soma Mamagésa: Ébresztő!

Soma Mamagésa: Ébresztő! Soma Mamagésa levelei

Csak ajánlani tudom mindenkinek!
Sokat lehet belőle tanulni!

nicolekitti>!
Soma Mamagésa: Ébresztő!

Soma Mamagésa: Ébresztő! Soma Mamagésa levelei

Valamiért Soma írásait jobban szeretem, mint amikor a tévében látom. Sokkal kedvesebb, erőt ad az embernek. Megmondja a véleményét, és segít az emberben megtartani az erőt. Ez is pozitív csalódás volt nekem :)

lakri70>!
Soma Mamagésa: Ébresztő!

Soma Mamagésa: Ébresztő! Soma Mamagésa levelei

Tetszett, hogy a hozzáfordulók problémáival alaposan foglalkozik, minden oldalról körül járja, több oldalon keresztül és nem egy újság vékony hasábjában,- mint sokan mások- válaszol. A saját életéből is sokszor merít és sok hasznos tanácsot ad a kívül állóknak is.

Félcsi>!
Soma Mamagésa: Ébresztő!

Soma Mamagésa: Ébresztő! Soma Mamagésa levelei

Szeretem Soma Mamagésa írásait, így ez is tetszett. Sokat ugyan nem tudok róla írni, mivel a kötet tényleg a Nők Lapja Cafén végzett munkájával kapcsolatos levelek és azokra írt válaszok gyűjteménye. Ennek ellenére sok jó tanácsot olvastam, érdemes volt kézbe venni.

Thamy>!
Soma Mamagésa: Ébresztő!

Soma Mamagésa: Ébresztő! Soma Mamagésa levelei

Én kiolvastam az egész könyvet, nem csak bizonyos leveleket. :) Szóval beosztottam apránként, mert egyszerre elég tömény lett volna. Hasonlóan gondolkodom Somával, és hasonló tanácsokat adtam volna én is, bár minden helyzettől függő. Tisztelem Somát, mert ő egy érett és bölcs nő és élettapasztalatokból meríti a válaszokat a segítő „kéz nyújtását” szavakat. Tudatos mind az amit ír. Nem érzem mind ezt erőltetettnek, mint hasonló könyveknél. Lazán kezeli a helyzetek, nyílt és megmondja a frankót. Összességében nekem tetszett a könyv és néhány dologban nekem is segített döntést hozni, vagy végig gondolni a dolgokat, mert ugyebár egy külső szemlélő mindig jobban rá lát a dolgokra. Én azt mondom, minden önmagunkon múlik, és azon, hogy valóban képesek-e vagyunk a változásra. Meg kell találnunk a lelki békénket, a lelki egyensúlyt, az erőt, az elhivatottságot… Ez nem nehéz, minden hozzáállás kérdése..

sassenach>!
Soma Mamagésa: Ébresztő!

Soma Mamagésa: Ébresztő! Soma Mamagésa levelei

Bevallom, csak azokat olvastam el, amelyek- úgy érzem- rám is vonatkoznak. Találtam benne hasznos dolgokat és Soma nagyon jól ír! Irigylem az optimizmusáért és életszeretetéért.


Népszerű idézetek

Thamy>!

Khalil Gibram azt írja: „Gyermekeink nem a min gyermekeink. Ők csupán nyílvesszők, melyeket kilövünk, s követhetjük reptüket.”

246

Soma Mamagésa: Ébresztő! Soma Mamagésa levelei

Thamy>!

A világban lévő trendiséget egyetlen dolog táplálja: a pénz. Az önmagukat nem ismerő, befolyásolható gyerek-embereket (kis birkák ők…) beetetik, és saját pénztárcájuk vastagsága érdekében elhitetik velük, hogy ha ilyen és ilyen vagy, akkor menő leszel! Akkor szeretni fognak. Ezt ők el is hiszik, azért aztán az épp aktuális szépségideálra szeretnének hasonlítani, amitől valójában csak szánalmassá válnak, a fogyasztói társadalom üres bábjaivá. A legszebb ember az önazonos ember. Aki ismeri, szereti, elfogadja magát, aki önmagával azonos. Amit tesz, ahogy kinéz, amit mond, érez, ugyanaz. Tiszta és fényes.

284

Soma Mamagésa: Ébresztő! Soma Mamagésa levelei

Thamy>!

„Rámeditáltam” arra, hogy mit tegyek és a belső hang azt mondta, vegyem az erőt és bátorságot, hogy kívülről meglássam és megláttassam mások sorsát, problémáit. (Nyilvánvaló, hogy csak kívülről láthatunk rá pontosan a saját dolgainkra.)
Természetesen én nem akarom megmondani, hogy ki mit tegyen (Isten ments, így sosem válhat valakiből felelősséget vállaló meg eddig is; épp eleget mondták meg eddig is, mit hogyan kell tenni és gondolni), csupán kívülről megláttatni magát a helyzetet, amiben az illető épp van, és utakat mutatni, amelyek közül aztán mindenki maga választ.

8. oldal

Soma Mamagésa: Ébresztő! Soma Mamagésa levelei

Thamy>!

A szülő boldogtalansága a gyermeket is betegíti, ("Beteg a gyerek, gyógyítsd a szülőt!" – mondta Rudolf Steiner.) És mindenki mást, mert a keserű ember ezt mindenhova magával viszi.

31. oldalaé

Soma Mamagésa: Ébresztő! Soma Mamagésa levelei


Hasonló könyvek címkék alapján

Halász Emese: A boldogság benned van
Szondy Máté: Tudatos változás
Farkas Lívia: Ennél zöldebb nem lesz!
Csernus Imre: Egy életed van
Szabó Péter: Először a fontosat
Tóth Cecília: Kreatív időtervezés
Gyökössy Endre: Lélek-ápolás
Braskó Csaba: Múzsa
Guzsik-Mohácsi Viktória: Teremtésnapló
Pokol Anett: Szélrózsa