Inbox 14 csillagozás

Soltész Béla: Inbox

„Amikor ​tavaly nyáron egy balatoni írótáborban elolvastam Soltész Béla egyik novelláját, akkor kis híján elejtettem a söröskorsót. Egyfelől a röhögéstől, másfelől a döbbenettől. Merthogy kicsordult a könnyem, úgy nevettem. És közben meg voltam döbbenve, hogyan tudok ilyen jóízűen mulatni a világ elmúlásán. Merthogy Soltész valóban a sűrítés művésze, tárcányi betűben meg tudja írni a teljes pusztulást (legyen az egy apró nemzethalál vagy akár egy személyes apokalipszis), de úgy, hogy visítva-sírva nyerítesz, ha elolvasod. Örkényi mutatvány. Én tavaly nyár óta várom ezt a novelláskönyvet. Egyfelől, mert a karótnyelt magyar irodalomnak (tisztelet a kivételnek) olyan szüksége van a fejlett humorérzékkel bíró fiatal írókra, mint hónapos aszály után földnek az esőre. Másfelől pedig (ha szerkesztői szimatom nem csal), Soltész Béla a következő évtizedek egyik meghatározó magyar prózistája lesz. Legyen igazam.”

Cserna-Szabó András

Soltész Béla: Inbox
FISZ Könyvek… (tovább)

>!
Fiatal Írók Szövetsége, Budapest, 2015
154 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789637043802 · Illusztrálta: Oroszlány Péter

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

Juci P>!
Soltész Béla: Inbox

Semmi egetrengető, csak egészen jó novellák. Viccesek, ironikusak, néha abszurdak. Volt néhány gyengébb, erőltetettebb darab, úgyhogy a négyest nem érdemli meg, de többnyire kellemes.

6 hozzászólás
borga>!
Soltész Béla: Inbox

Nincs visítva-sírva nyerítés. Viszont közel hozza a rálátás messzi perspektíváját, egy-egy cseppbe sűrítve a spektrumot. Kis hétköznapi, szinte banális coming-outok, világlátás-kiállítások, élettapasztalat szentenciák, buktái a naív elveknek, rácsodálkozások-nyitások, megmagyarázásai a nem-mert-nem-merem-hanem-mert-nem-akaromnak, a magunknak kitett terelőknek, stoptábláknak, láttatása a világ sokféle oldalának.
Nem nyomasztó, van benne derű, a sarkos jellemek, helyzetek kiválasztásában, az eléd tartott tükrökben van humánum, időnként csiklandoz, időnként mellbevágóan telitalálatos, párnál kevésbé. Jó érzékkel nyúl gócpontokhoz, néha már unalomig csócsált sablonnal is játszik, az általános sokféleség fő irányaiból lepárolt esszenciává teszi a közhelyet.

2 hozzászólás
Baba082>!
Soltész Béla: Inbox

Határozottan kellemes olvasmány a nagy magyar valóságról. Néhány történeten nagyon jót nevettem, de volt olyan is, amin igyekeztem nem sírva fakadni és nem belegondolni sokkal jobban, mint amennyire óhatatlan.
Külön öröm, hogy ezt könyvtárból vettem ki, ugyanis a mi könyvtárunk leginkább krimikkel, thrillerekkel és nyálromantikával van tele, de én folyamatosan bízom benne, hogy a komolyabb, értékesebb modern írásokat is ki fogom tudni hozni onnan, nem csak a régieket. Ez a kis könyv már biztató előjel.

zsoltika>!
Soltész Béla: Inbox

Egészen nagyszerű (de egyszerű) novellás kötet ez, mai, friss, és vidáman keserű 4.5/5

Sweety>!
Soltész Béla: Inbox

Nagyon tetszett ez a néhol keserű, néhol szórakoztató novelláskötet. Rendkívül jól és széleskörűen ábrázolja a mai kor karaktereit.
Ironikus és elgondolkodtató is egyben, emellett pedig a humora is jó, nagyon sokat nevettem.


Népszerű idézetek

zsoltika>!

Például a Szofi néni szerint nem úgy hívnak dolgokat ahogy hívnak. Megérett a fosóka, mondtam neki , apám leszedné, főzne belőle pálinkát, rohadjon meg. Mondta hogy nem úgy hívják, hogy fosóka, meg hogy rohadjon meg. Ringló. Vagy franciásán mirabelle. Hát szerintem fosóka. Az apám meg rohadjon meg, belőlem, a saját lányából is pálinkát főzne, ha lehetne.

10. oldal

zsoltika>!

Kellett néhány hétfő. Eleinte fogalmam sem volt, mi merre hány méter. Eltelt néhány hét, mire megértettem a rendszert. Hétfő, az a fontos nap, akkor van bálabontás. Angol, holland, olasz és francia bálákat bontunk, ebben a sorrendben, minden hétfőn egy újat.

Az angol bálára olyanok jönnek, akik akarnak valamit. Elegáns blézerek szoktak lenni, vékony csíkosak. Meg kosztümök. Ügyesen varrt kosztümök, mindenkit slankítanak. Hétfőn nagyüzem van, még kedden is van mozgás, szerdán már csak betévednek. A hétfő az igazi esemény. Állok a próbafülkéknél, figyelek, hogy ne legyen lopás, meg hallgatom, ki mit beszél. Az egyik közgázt végez, levelezőn. A másik itt dolgozik valamit az önkormányzatnál. Ilyen uniós projektben van. Továbblépés, külföld, kitörés, ilyesmiket akarnak. Gyereket nem, az a holland bálásoknál téma.

127. oldal (Másodkéz)

Sweety>!

Istenem, csinálj velem bármit, amit akarsz, mindegy, csak nehogy mém legyen belőlem. […]
Istenem, kérlek, ments meg az online kereszthaláltól.

23. oldal Istenem, csak nehogy mém legyen belőlem (FISZ, 2015.)

Sweety>!

– Tudod, mennyi pénzt iszok el havonta? Naná, hogy tudod, jó vicc, neked pengetem ki nap nap után. Hát egy tízezrest legalább, nem? Tizenöt? Húsz? Jó, van az a harmincezer is, vagy negyven, ne vágj pofákat, Csabika, inkább add már azt a sört meg a kis barackot, légy kedves.
– Tessék, Tanár úr – mondtam.
– Köszönöm. Na, ha azt a pénzt én ugye nem innám el, hanem olyan elektronikai cikket, járművet, ruhát vennék belőle, ami más uniós tagállamban készült, és emiatt nincs rajta importvám, és az interneten rendelném meg, hogy viszonteladó se legyen, akkor a költségvetésből, Csabika, egyik pillanatról a másikra eltűnne évi háromszázezer forint. Minimum! És ha egy teljesen éven át egyetlen magyar ember sem inna egyetlen korty alkoholt sem, a magyar gazdaság összeomlana, az iskolákat és a kórházakat be lehetne zárni, és az utcákon éhes tanárok és orvosok randalíroznának.
– Nahát – mondtam. A Tanár úr erről miért nem beszél soha a makroökonómia-előadáson?
– Hármat találhatsz – mondta a Tanár úr. – De előbb… Kérhetnék még egy kört, ha volnál akkora gentleman, mert hogy ugye a költségvetésem, hát az mára már, Csabika…

18. oldal Himnuszt akarok énekelni (FISZ, 2015.)

Sweety>!

Kilenc negyvenkor a főnök berendel a ház elöl. Ülj le a gép elé és programozz, mondja. Programozzak, jó vicc. elkezdek egy tetriszt írni C++-ban, haha! Senkinek nem tűnik fel, se a főnöknek, se a tökkelütött fiának, pedig elveben az is valami műszaki főiskolára járt. Flash ránéz a monitoromra, röhög. Csöngetnek.

71. oldal Játékmester (FISZ, 2015.)

Kapcsolódó szócikkek: Tetris
Sweety>!

Miért tették azt, amit tettek? […]
– A pénz miatt – mondta végül az egyik, egy nagydarab, ötvenes férfi.
Értem – mondtam. – Pontosan… mit is csinált?
– Rózsaszín tüllruhába öltözve megcsókoltam minden biztonsági őrt a IX. kerületi önkormányzat ügyfélszolgálatán, amíg le nem fogtak és be nem hoztak ide.
Kuncogás hallatszott.

81. oldal Chou Wen (FISZ, 2015.)

Sweety>!

Van egy fiú, itt szokott elmenni a bolt előtt, egy háromlábú szetter-németjuhász keveréket sétáltat. Biztosan menhelyről való, a jobb mellső lába tőből hiányzik, de egész jól el tud bicegni. Helyes fiú, magas, vékony, hosszú hajú, de nem ez a lényeg, hanem hogy képes szeretni egy háromlábú kutyát. Ennek a fiúnak lelke van, ezt a fiút csókolni kéne, ölelni, az utolsó cseppig kefélni, na de Zsuzsi! Hé! Bocsánat, bocsánat.
– Köszönöm – mondta az őrült bácsi, és felállt a terrárium elől.
– Szívesen.
– Engem nem szeret senki, csak ezek a tengerimalacok.
– Ne tessék ilyet mondani.
– Feleségül veszem magát.
– Ilyet se tessék mondani.

86. oldal Olasz délután (FISZ, 2015.)

zsoltika>!

Megúsztam. Ezen a héten is. Minden vasárnap másfél óra ebből a pokolból. De most vége. Háromnegyed óra volt csak, amíg a pánikroham szélén billegtem, ennél már sokkal hosszabb is volt. Most egy hétig megint én vagyok én, gondoltam, anyám jövő vasárnapig nincs, estére már lesz elég erőm, hogy a többi démonnal foglalkozzak.

És akkor megcsörrent a telefon. Anya. A pánik azonnal fel tört, ott a buszon, nem volt időm lenyomni trükközéssel, lélegzéssel, mantrával. Azt se mondhattam, papadam. Mint egy horrorfilmben a szörnyeteg, derékon ragadott és kettéharapott. Nem tudtam mit csinálni, felvettem a telefont.

– Kislányom, csak azt akartam kérdezni, hogy nincs valami nagy, fenyegető veszély az életedben? Ami fölött úgy érzed, hogy nincs hatalmad?

– De, anya. Három hónapja szakítottunk Dáviddal, csak még nem tudtam, hogy mondjam meg neked. Most van valaki más… egy srác, aki bogyót árul… elég para. Szerintem figyeli a rendőrség… le fogják sittelni. Nem hallgat rám. Dávid meg folyton telefonálgat nekem, talán követ is. Rengeteget sírok. Nem akarok egyedül lenni.

– Hát… vigyázz magadra, kicsim. A szerda nagyon jó nap lesz arra, hogy javíts a körülötted levőkkel fennálló kapcsolatodon. Most le kell tennem, meetingem lesz. Szeretlek.
Leszálltam a buszról. Sivított a pánikroham, alig hallottam szavakat, amiket mondtam, mintha nem is én mondtam volna.

Álltam, álltam, nem tudom, mennyi ideig, aztán abbamaradt a sivítás. Mint aki bekerül a hurrikán belsejébe, ahol nyugalom van. Nem értettem semmit. Anyám soha, de soha nem kérdezett tőlem semmit. Mi van itt? A pánikroham átadta a helyét valami bizonytalanságnak. Már nem sivított, hanem recsegett-ropogott. Egy rozoga, imbolygó hajó volt a világ, ami bármelyik pillanatban zátonyra futhatott. Valami nincs rendben. Anya soha nem kérdez semmit, ez olyan alapigazság volt, mint az, hogy a Föld gömbölyű.

Papadam. Talán a mantra segít. Papadam. Papadam. Papadam. Hát persze! Vagy talán mégse. Papadam. Egy próbát mindenesetre megér. Kerestem egy újságost és megkértem, hogy hadd nézzek bele a Belső Napfény magazinba. Nem akarta hagyni, 990 forint, mondta. Annyim nincs, mondtam. Láthatta, hogy valami nagyon nincs rendben, mert mégis odaadta. Kinyitottam a horoszkópnál. Rák vagyok, azt írta, hogy van valami nagy, fenyegető veszély az életemben, ami fölött úgy érzem, hogy nincs hatalmam, de a szerda nagyon jó nap lesz arra, hogy javítsak a körülöttem levőkkel fennálló kapcsolatomon. Megköszöntem és visszaadtam az újságosnak a magazint.

Papadam. Nem jár túl az eszemen a világ. Mégsem imbolygok. A föld gömbölyű. Anyám nem tud semmit, csak felolvas. De én legyőzök mindent, még a pánikrohamot is. Megfejtem a titkokat. Mantráim vannak, légzőgyakorlataim, csupa-csupa csodafegyver. Legyőzhetetlen vagyok. Papadam. Papadam. Papadam.

121. oldal (Papadam)


Hasonló könyvek címkék alapján

Anne L. Green: Elfojtott indulatok (novella)
Tóth Edu: Kutatás az ébrenlétben
Anne L. Green: Elvakult szerető
Ruby Saw: Gázt neki, Család!
Bächer Iván: Vándorbab
Ruby Saw: A pillangó öröksége
M. Kiss Csaba: Boldogságkönyv
Szív Ernő: A vonal alatt
Ruby Saw: Csak két lépés a kertváros
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet