Szerelemlék (Macskaköröm 2.) 78 csillagozás

Sohonyai Edit: Szerelemlék

Az ifjú írónő első regényének, a Macskakörömnek hőse, Mészáros Zsófi pattanásos bakfisból valódi nagylánnyá serdül. Osztálya, az I. A, a suli legtrehányabb bandája, akivel örökké csak baj van, barátságbomlasztó viszontagságok után harmadik-negyedikre mégiscsak jó közösséggé formálódik. S noha Zsófink a ballagáskor is csak a celofánon átszúró rózsatüskét érzi, az a tüske alighanem mélyebbre bök. Hősnőnknek csak a külseje változik – előnyére –, eredeti humora, frappáns helyzetlátása és kamaszos érzékenysége szerencsére változatlan. Talán ezt szereti meg benne annyira az „igazi”, a „nagy Ő” (vagyis akit a tizennyolc éves Zsófi a napló írásakor éppen annak gondol).

Eredeti megjelenés éve: 1992

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Pöttyös könyvek Móra

>!
Móra, Budapest, 1992
172 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631168646 · Illusztrálta: Marton Magda

Enciklopédia 1


Kedvencelte 11

Most olvassa 4

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 35

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

AeS P>!
Sohonyai Edit: Szerelemlék

Nagyon régóta vágytam már arra, hogy a Macskaköröm folytatását a kezem közé kapjam, ennek megfelelően kicsit zavarban is vagyok, mert ennek a könyvnek bizonyos fejezetei teljes egészében megtalálhatóak a jó tíz évvel később kiadott Engem szeressben, ugyanakkor játszódik, ugyanazok a szereplők, tulajdonképpen átdolgozott kiadása lehet ennek a könyvnek.
Nehéz eldönteni, hogy melyik a „jobb”, bár ehhez első körben a másikat is újra kell majd olvasnom. Ez a verzió valahogy sokkal autentikusabb, mint a későbbi, látszik, hogy a kilencvenes évek elején született, emiatt a nyelvhasználat is könnyebben csúszik – igen, rettenetes volt a szleng akkoriban, még értem, hogy miért beszél köpenyről, és hasonló kellékekről. Azt egy kicsit sajnáltam, hogy ilyen kis hangsúly helyeződik ebben a részben az iskolára, én nagyon szerettem a nyitókötetben a sulis tapasztalatokat, tanórákat, azok jópofák voltak. Van néhány jelenet, amire a másik könyvből nem emlékszem, és bájosak vagy viccesek, például spoiler, a könyv vége viszont összességében mégis elég összecsapottnak tűnik. Behoz egy elég komoly krízist spoiler, minden különösebb háttér vagy értelmezés nélkül, és a megoldás is ugyanolyan gyorsan érkezik, szintén nélkülözve minden különösebb magyarázatot. Ebből a szempontból az Engem szeressben szereplő változat hihetőbb, életszagúbb, jobb.

Trudiz>!
Sohonyai Edit: Szerelemlék

Eseménydús, laza, humoros. Jó érzés volt az előző rész – Macskaköröm- szereplőit ismerősként felidézni.

ziporka>!
Sohonyai Edit: Szerelemlék

Pikk-pakk kivégeztem, az első rész kétségtelenül viccesebb, de ezt a részt is szerettem *_*
spoiler

Dettig>!
Sohonyai Edit: Szerelemlék

Nagyon jó, pont mint az első része!!! Imádom a stílusát, mert abszolút hiteles, ennyi idősen én is pont ugyanilyeneket írkáltam (mármint naplót magamnak, nem könyvet)
És imádom benne azt is, hogy olvasás közben teljesen átéltem újra én is a tinikoromat, egymást érik az olyan félmondatok, hívószavak,amikről már elfeledett emlékek törnek bennem fel…

niebla>!
Sohonyai Edit: Szerelemlék

Tetszett, ráismertem a Macskaköröm Zsófijára (az Engem szeress! Zsófijával ellentétben). Megihletett, hogy én is csináljak pozitív tudatalatti-programozást (az eredményről majd csak később tudok beszámolni) és biztos, hogy az elkövetkező napokban fogok festeni (talán még menni is fog, profilképem a tanúja, hogy néha sikerül szépeket összehoznom). Sohonyai első két könyve – az életmű végigolvasása után állítom ezt – szerintem azért jobb a későbbi könyveinél, mert valahogy őszintébbnek tűnik. A későbbi könyvekben sokszor éreztem úgy, hogy abszolút van mondanivalójuk, de az szereplők néha annyira nem emberiek! Főleg a Böbe/Tamás-sorozatban éreztem ezt.

Dittta87>!
Sohonyai Edit: Szerelemlék

Szerettem nagyon ezt a részt is. A Macskaköröm talán egy fokkal viccesebb volt. Zsófi karaktere nagyon jó, szeretem az ilyen kamaszos, középiskolás történeteket. Na meg persze a naplóregényeket, bár sok helyen nem tudni, konkrétan hol is tartunk időben. Picit még olvastam volna Zsófiról.

EszTea_books>!
Sohonyai Edit: Szerelemlék

Talán negyedikes lehettem, amikor olvastam. Emlékszem éjjel a paplan alatt zseblámpa fényénél is olvastam, annyira érdekelt, hogy mi fog történni.

Annigine>!
Sohonyai Edit: Szerelemlék

Ebben is láttam azt a 14 éves Zsófit, akit a Macskakörömben megismertem, csak kicsit érettebb kiadásban. Itt is csinált hétköznapi butaságokat, de valahogy mégsem olyan nagyon gyerekeseket, nagyon jól megragadta az írónő ezeket az árnyalatnyi különbségeket. Most már értette a kissé perverz poénokat, mi a szeretkezés, nem kötötte le annyira a testalkata és ami a legjobban tetszett: céltudatosan pozitív mondatokkal próbált változtatni negatív hozzáállásán. Végre megtalálta a hivatását, a festészetet, ráérzett, hogy mi az igaz szerelem (itt jött a képbe a csalódásból adódó evészavar, ami nagyon gyakori a fiataloknál).

Rengeteg vicces jelenet van, de közben elgondolkodtató, értékes sorokat is olvashatunk pl. amik itt, a könyv adatlapjánál, az idézeteknél vannak.

Kedvenc kis olvasmány volt ez a két rész, szerintem ha lesz lányom, valami módon a kezébe fogom csempészni ezt a kis regényt, ami tényleg a fiatalok örömét-baját mutatja be :)

Végül csak egy kis részletet szeretnék leírni a könyvből a karácsonyról, amit szinte tapinthatónak képzeltem el:
„Ma van a karácsony szép napja. Mindig olyan izgatott vagyok! Apu behozza az erkélyről a fenyőfát, akkora, hogy a plafont súrolja a hegye. Kisbaltával faragott a törzsén, hogy beleférjen a tartójába, gyorsan összeszedtem a gyantás forgácsokat. Annyira szeretem ezt a friss illatot! Ragacsosak tőle az ujjaim, és ha behunyom a szemem, havas hegyeket látok magam előtt, zöld fenyőrengeteggel. Ágaik között megült a fehér, a törzsük egyik oldalán is, ahová felfújta a kemény sarki szél. Az ég olyan színű, mint a simára kopott aszfalt, és háborítatlan a némaság. Lassan besötétedik, csak pár csillag fénye töri át az égboltozatot, aztán valaki énekelni kezdi a Csendes éj, szentséges éjt.”

>!
Móra, Budapest, 1992
172 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631168646 · Illusztrálta: Marton Magda
Protonpumpa>!
Sohonyai Edit: Szerelemlék

Ezt olvastam előbb, utána kaptam kedvett a Macskakörömhoz: kíváncsi voltam, hogyan ismerkedett meg Zsófi meg a Szücsi. :) Szerettem nagyon.

truhlig: Igen, szerintem az lehet, hogy az Engem szeress ennek a későbbi átirata. Szerintem kár volt. Az már nem tetszett annyira. Volt benne az az unokatesós-balesetes szál, szerintem fölösleges volt. És nagyon zavart az is, hogy míg a Macskaköröm a 80-as évek végén (kb.) játszódik, az Engem szeress (ami ugyebár folytatása ennek) a jelenben. Vagyis 20 évvel később. Zavaró volt, hogy a Macskakörömben Brosst, Depeche Mode-ot, Modern Talkingot meg Metallicát hallgatnak, az Engem szeress!-ben meg Eleven Holdat és Britney-t (!!!). (Ez utóbbit Déna, a menőcsaj-karakter, ami szerintem hiteltelen, mert Britney úgy tíz évvel ezelőtt volt menő…)

Szóval nem kötekedni akarok, csak éppen hogy rávilágítani, hogy szerintem a Szerelemlék az igazi folytatása a Macskakörömnek, így kerek a történet. Az Engem szeress, hát az más tészta. Nekem nem jött be annyira.

1 hozzászólás
FF29>!
Sohonyai Edit: Szerelemlék

Tetszett, jó folytatása volt az előző résznek. A Macskakörömben Zsófi még fiatalabb volt, ebben már felnő, de azért még megmarad a jó humora és a kamaszos gondolkodása. Szücsi szerintem ebben a részben már többet szerepelt, jobban kibontakozott a kapcsolatuk.


Népszerű idézetek

Etike P>!

Esküszöm, soha nem lesz szükségem a nagybetűs ÉLET-ben a Szent-Györgyi-féle citromsavciklusra, és sohasem fogok szembetalálkozni az utcán két egymást metsző vektorral. Mindenféle felesleges dolog! Még hogy kell az általános műveltséghez! Tapasztalataim szerint egy idő után bármelyik diplomásnak azt is nehéz lesz észben tartani, éppen hová tette le a lakáskulcsát.

minialoe>!

Grimm legszebb meséit olvasom, ott minden királyfi teljesen beszámítható.

Annigine>!

Még hogy kell az általános műveltséghez! Tapasztalataim szerint egy idő után bármelyik diplomásnak azt is nehéz lesz észben tartani, éppen hová tette le a lakáskulcsát.

130. oldal (Móra, 1992)

1 hozzászólás
Etike P>!

– Mi baja a kis hölgynek? – kérdezte mély hangon a múzeum cerberusa.
Guszti komolyan válaszolt:
– Ez a mélykék kompozíció a kibelezett habszivacstyúkkal rádöbbentette saját frusztráltságára, és másodpercek alatt lelki válságba zuhant. A katarzis ilyen mértékű megnyilvánulását csak nagy művek idézik elő benne. Szívesen megismerkedne magával a festővel is.

Trudiz>!

Én is úgy érzem, hogy a „semmi ágán ül” a szívem.

42. oldal

Trudiz>!

Kint beburkolt bennünket november esti köd köntöse.

63. oldal

Etike P>!

Ma a Mama meglepett egy kedves kis könyvecskével. Ideg- és elmegyógyászati szakkifejezések érdeklődők, hozzátartozók és betegek számára a címe.
Mi van, családom, célozgatunk, célozgatunk?

Annigine>!

Mindig is volt olyan ember a környezetemben, akit a hibáival együtt szerettem. Csak saját magamnak nem tudtam megbocsátani a tökéletlenséget. Elfelejtettem magamban tisztelni az értékeket, ami mindenkiben van, így bennem is. Érték például az, hogy szeretni tudok […].

131. oldal (Móra, 1992)


Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Leiner Laura: Bábel
Leiner Laura: Egyszer
Szabó Magda: Abigél
Leiner Laura: Bízz bennem
Leiner Laura: Ég veled
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 10. – Mindörökké hercegnő
Bakó Liza: Csíííz!
Szirmay Ágnes: Szerelemre castingolva
Laczkó Márta: Nádasdy Orsika