Menekülés ​Délre 13 csillagozás

Sławomir Mrożek: Menekülés Délre

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Miért nem akar az utolsó szumátrai majomember emberré válni? Miért menekül a sötét lelkű ördögien ravasz nemzetközi szélhámos Mef Kovlasky elől egész Lengyelországon át? Miért viszi magával az észak-lengyel kisváros három unatkozó középiskolás diákját? Hogyan fognak ki Mef Kovalsky eszén, s hogyan fog ki rajtuk Mef Kovalsky, ez a hétpróbás gazember? Eljut-e a majomember meg a három diák Szumátrára? Slawomir Mrozek a kitűnő lengyel író szatirikus regényében valamennyi kérdésre választ ad, s még ennél is többre vállalkozik. A kalandos történet, a burlekszbe illő fordulatok kitűnő alkalmat adnak Mrozeknak a szatirikus társadalombírálatra, a játékos de elgondolkodtató filozofálásra.
A regényt az eredetileg grafikusnak induló író 174 karikaturisztikus rajza illusztrálja.
Kerényi Grácia fordítása tökéletesen tolmácsolja Mrozek sziporkázóan szellemes stílusát.

Eredeti cím: Ucieczka na Południe

Eredeti megjelenés éve: 1965

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Móra, Budapest, 1981
176 oldal · ISBN: 9631123928 · Fordította: Kerényi Grácia · Illusztrálta: Sławomir Mrożek

Kedvencelte 1

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
balagesh IP
Sławomir Mrożek: Menekülés Délre

Egyfajta megemlékező olvasásként az első kezem ügyébe került könyvét elolvastam, és nagyon kellemesen csalódtam.
A szocialista szatírát idejétmúltnak gondolom, hiszen aminek tükröt tartott, az már nem nézhet bele. De persze Mrożek jobb annál, hogy csak a szoci felől lehessen értékelni a művet. „Nem túl kifinomult, de mégiscsak meglévő civilizációnkat” (169) szerethetően ábrázolja. A humora egyáltalán nem gyerekes, nem erőltetett, hanem vidám és szívből jövő, azaz örök érvényű.
Nagyon jókat derültem, úgyhogy köszönöm, kedves Mrożek úr! RIszPekt!

>!
peters P
Sławomir Mrożek: Menekülés Délre

Olyasmi, mint az animációs filmek manapság: Gyerekeknek szól, mégis a felnőttek érthetik meg csak a komolyabb poénokat belőle. Kis szocialista Lengyelország karikatúra mesébe ágyazva. Kedves könyv.

>!
Móra, Budapest, 1981
176 oldal · ISBN: 9631123928 · Fordította: Kerényi Grácia · Illusztrálta: Sławomir Mrożek
>!
Gergely_Pápay
Sławomir Mrożek: Menekülés Délre

Ez az első általam olvasott Mrozek, ami nem színdarab (Tangó, Mulatság, Károly, A nyílt tengeren stb). Nem is nagyon tudom eldönteni, hogy gyerek- vagy felnőttirodalomba soroljam-e. A történet nagyon meseszerű (lásd fülszöveg), olyan, mint a 70-es évekbeli ifjúsági tévéfilmek, erre erősítenek rá Mrozek kissé szimpla, de aranyos rajzai. Ám olyan sűrűn bök oda a szocialista rezsimnek, amely egy gyerekkönyvben talán már túlzás is, igaz, ezek a bökések nagyon-nagyon találóak. Például amikor részletesen elmagyarázzák, miért is lendíti föl gazdaságot, hogy a csupa bal gyerekcipőt gyártó gyár összes termékét éjszaka a folyóba zúdítják, az fenomenális, viszont a történethez nem sok köze van és kétlem, hogy egy gyerek megérti a dolgot.
Gondolom, mivel Mrozek íróból van, nem lehet véletlen, hogy a könyv legfergetegesebb része a költőverseny, ahol különféle nagy-nagy művészek értelmetlen, néha egyenesen gusztustalan költeményeiért díjazzák egymást.
Szóval érdekes kis könyvecske, megvan benne ugyanaz a jó kis szatíra, mint a Tangóban meg a többiben.

>!
ppeva P
Sławomir Mrożek: Menekülés Délre

Beletelt egy időbe, mire el tudtam dönteni, „hová tegyem” ezt a könyvecskét. És mire sikerült, már vége is lett.
Igen, hatvanas évek, ifjúsági könyv, kis társadalomkritika és ifjúsági kalandregény paródia. De azért Mrozek felnőttebb későbbi elbeszélései sokkal jobban tetszettek.


Népszerű idézetek

>!
peters P

Most először esett meg vele, hogy ama ismeretek gyakorlati alkalmazására került sor, melyek el nem sajátításába oly sok energiát fektetett iskolai kötelességeinek nem teljesítése közben.

63. oldal

>!
peters P

Az őrült erdész megbotlott a gatyájából alul kilógó madzagok egyikében, s hanyatt vágódva beverte a fejét egy kőbe. Ez az esés egy időre megfosztotta a valóság aktív alakításának lehetőségétől.

77. oldal

>!
balagesh IP

sietve kisurrantak a városból, még Mrożektől sem vettek búcsút, akivel krakkói tartózkodásuk alatt összebarátkoztak, és csodálattal adóztak nagy szellemének és forró szívének.

169. oldal

1 hozzászólás
>!
Bill_Chr

A fiatal költők versennnyel egybekapcsolt összejövetele egy pincében zajlott le. A helyiség egy részét a büfé foglalta el, a fal közepét merész festmények, a többi részét pedig szén, krumpli és savanyított káposzta, mert azt is tartani kellett valahol.

142. oldal

1 hozzászólás
>!
Bill_Chr

Nem fért hozzá kétség, hogy az urak egyre hevesebben fognak udvarolni a majomembernek, akit alkoholmámoruk, alacsony szintű erotikus igényeik, no meg az álöltözet következtében magányosan utazó nőnek néztek.

104. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Morsányi Bernadett: A sehány éves kisfiú és más (unalmas) történetek
Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma
Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák / Beszterce ostroma
Kari R. Parilla: Hókusztrotty zűrös kalandjai
Hárs László: Biri és Bori
Szántó Tibor: Tízezer rendszám
Nagy Olga: Szidi
Charles Dickens: Copperfield Dávid
Suzanne Collins: Az éhezők viadala
Patrick Ness: Soha nincs vége