A ​túlvilág titkai és más történetek 24 csillagozás

Sławomir Mrożek: A túlvilág titkai és más történetek

Slawomir ​Mrozek, a méltán világhírű, és immár a klasszikusok közé sorolható lengyel író elbeszéléseinek ötödik kötetét ajánljuk olvasóink figyelmébe, amely az 1986–1990 között született írásokat tartalmazza. A groteszk, az abszurd sajátos eszközeivel torzító tükröt tart elénk a szerző – egy-egy szituáció, komoly gondolat fejtetőre állításával, végletekig feszítésével megmutatja a dolgok fonákját, a világ bonyolult szövedékét. E rövidke történetek az évek során mit sem veszítettek aktualitásukból: a jellemtelenség, a korrupció, a szervilizmus, a harácsolás, a közöny, az ostobaság, a hazudozás, az embertelenség politikai rendszertől, társadalmi berendezkedéstől függetlenül undorító jelenségek – s szomorúan kell megállapítanunk, hogy a helyzet nemigen javul. „…a sarokban megpillantottam egy szakállas fiatalembert formázó, életnagyságú figurát. Egy empire óra és egy Ping-dinasztiabeli kínai váza között állt. – Viaszból van vagy elefántcsontból? – kérdeztem az üzlet tulajdonosát. –… (tovább)


Enciklopédia 8


Kedvencelte 6

Most olvassa 2

Várólistára tette 51

Kívánságlistára tette 38

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Kuszma P>!
Sławomir Mrożek: A túlvilág titkai és más történetek

A buszon

– Bocsánat, a világért sem akarom zavarni… Látom, éppen olvas.
– Jól látja, de semmi baj. Segíthetek valamiben?
– Biztos jó könyv lehet. Figyelem egy ideje Önt. Olyan bájosan elmerült benne, és közben jókat rötyögött magában. Megkérdezhetem a könyv címét?
– Hogyne. Mrozektől A túlvilág titkai. Ilyen kis humoreszkek. Filozofikus tréfák, társadalmi gúnyskiccek, miegymások.
– Hm. Ez valóban csodásan hangzik. De tényleg nem akarom az idejét rabolni. Csupán azt szerettem volna közölni, hogy vérzek.
– Igen, ahogy így jobban megnézem Önt, ez tagadhatatlan tény. Remélem, nem artériás.
– És az a határozott gyanúm, hogy a karom is eltört.
– Ez borzasztóan hangzik, együtt is érzek Önnel. Viszont nem igazán látom be, hogy miben segíthetnék. Tudniillik nem vagyok orvos.
– Igen, arra már rájöttem, hogy Ön nem orvos. Mindazonáltal azt hiszem, talán érdekelt lehet az ügyben.
– Ah, nocsak. És mire alapozza ezt a feltevését?
– Pusztán arra, hogy – bár ez talán figyelmét elkerülte – buszunk kisodródott az árokba, és most az oldalán fekszik.
– Mit nem mond! Tényleg! Hát ezért volt olyan körvonalazatlan, és egyben kényelmetlen érzésem… De most mit tegyünk?
– Reméltem, hogy Ön majd megmondja. Hiszen Ön a sofőr.

38 hozzászólás
Lunemorte P>!
Sławomir Mrożek: A túlvilág titkai és más történetek

Végy nagy levegőt és lásd hahotázva a kegyetlen valóságot, a „dicső" múltat és a kietlen jövőt! Egyediség, újdonság, műfajok sokszínűsége, hangulat és szívmelengető fagyosság: mindez jellemző a szerző rövidke novelláira. Méltatlanul elfeledett darab, érthetetlenül ismeretlen szerző. Talán vele kellene kezdeni a napot és vele befejezni! Sajnálom, hogy már nincs közöttünk.

Agatha_Emrys>!
Sławomir Mrożek: A túlvilág titkai és más történetek

Ez volt az első könyvem az írótól és fénysebességgel be is repítette magát a kedvenceim közé. Ide minden más kötetével, de most rögtön!!

Örkény egyperceseihez lehetne legjobban hasonlítani az ebben található groteszk, humoros írásokat. Kicsit szomorú, hogy a két író nem ismerte egymást, szerintem jól kijöttek volna…

Mivel ez egy válogatás, előfordult, hogy egy-két történet ugyanarra a kaptafára ment, de összességében változatos, ötletes történetekkel találkoztam. Viszont talán érdemes egy-két szusszanásnyi szünetet beiktatni olvasás közben (bármennyire is hozzáragad az ember kezéhez a könyv), mert bár az írások rövidek, még is csak tömények, ráadásul vannak vagy kilencvenen. Valamint baráti és családi összejöveteleken ajánlott felolvasni pár gyöngyszemet, garantáltan értékelni fogják :)

borbolya3>!
Sławomir Mrożek: A túlvilág titkai és más történetek

Ha elgondolkodtat, mire jó az emberi hülyeség, ha nap mint nap szenvedsz a bürokrácia kacskaringós világától, ezt a könyvet olvasva, villamoson, a munkába haladva, fellélegezhetsz. Igen, van értelme, összeáll a kép, minden magyarázatot kap, semmi sincs önmagáért, csak az összefüggéseket kell megtalálni. Mrozeknek kellettek hozzávalóknak.

Katan>!
Sławomir Mrożek: A túlvilág titkai és más történetek

Éleslátás, az ebből fakadó irónia és humor jellemzi a könyvet. Nagyon szórakoztató, keresni fogom az író műveit.

darkfenriz>!
Sławomir Mrożek: A túlvilág titkai és más történetek

Szórakoztató rövid történetek Mrozek tollából. Ha nem világmegváltó eseményekre, hanem egyszerűen de nagyszerűen vezetett történetekre, csattanókra, humorra, esetleg egy kis logikus eszmefuttatásra vágysz, akkor meríts ebből a kötetből. Változatos, sokféle témát vonultat fel a kísérletező rendezőtől kezdve, aki nem mindennapi szituációkat rendez meg. Utána itt van a zenekarba hangszeres tudás nélkül beszállni óhajtó fiatalember, a rendhagyó információszerzés egy szeánsz keretében, a nyolc napból álló hét létrehozását propagáló férfi, az egymást kergető ikrek, a Sátánnal találkozó tábornok, vagy a műholdakhoz szép lassan hozzászokó férfi. De ugyanúgy megreformálja a sakkjátszmák világát, mint ahogy humorosan ír a hálókocsi lakóiról.
Érdemes tenni egy kört Slawomirral, könnyed, abszurd és humoros utazásban lehet részünk.

Etike P>!
Sławomir Mrożek: A túlvilág titkai és más történetek

Fantasztikus darabok vannak benne, annyit nevettem! Ő lehet a lengyel Örkény, ezekkel a novellákkal. Persze sok novellához biztosan kellene egy lengyel háttérismeret, így sajnos nem minden poén esett le. De attól még zseniális!


Népszerű idézetek

Etike P>!

És ami a legrosszabb, mértéktelen szaporodásnak indultak a szüzek. Hogy a sárkány nem ritkította soraikat, minden bokorba jutott egy, ha kőbe rúgott az ember, szüzet talált. Ha legalább nyugton ültek volna! De nem, liliommal rohangásztak, s az emberek orra alá dugták a liliomjukat, és azt akarták, hogy dicsérő szavakkal illessük őket szűziességükért.

A menekült története

3 hozzászólás
Lunemorte P>!

Semmit sem utálok jobban, mint a lélektelen, szívtelen társadalmat, ezért kimentem a konyhába az Emberi Jogokat követelni.

Kávé, tea ; 6. oldal

Lunemorte P>!

Lehúztam a nadrágomat, és az ég felé tartottam a fenekemet. Hadd tudják meg, mit gondolok róluk.

93. oldal ; Ez nem fair

>!

– (…) Öltözzék, Elnök úr, a nehézipar jelmezébe. Szép is, eredeti és tanulságos. Megvannak hozzá az adottságai, különösen testsúlyban. Vagy legyen Barátság Kőolajvezeték.
– Csodás! – örvendezett. – Hát az asszony, mi legyen az asszonnyal?
– Az Elnök úr neje külszíni fejtésnek öltözhet, vagy az ország villamosítását is megtestesíthetné. Elég becsavarni egy villanykörtét, és rákötni az elemre, hadd égjen.

168. oldal, 64 - Jelmezbál (Európa, 2002)

1 hozzászólás
>!

(…) a szervezők az ókori Róma játékiparának tapasztalataira támaszkodva arra az elhatározásra jutottak, hogy a Bajnok és egy élő medve között kell mérkőzést rendezni.

151. oldal, 58 - Új Sakk (Európa, 2002)

Szelén>!

A szeretet olyan, mint a kis virág, időre van szüksége, hogy kibonthassa a szirmait.

96. oldal

Lunemorte P>!

– Honnan vegyek én neked négyszögletes Földet?

Mayer dilemmája ; 24. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Föld

Hasonló könyvek címkék alapján

Edward Redliński: A kor szava
Karol D. Horváth: Karol D. Horváth
William Steig: Shrek
Sam Pink: I Am Going to Clone Myself Then Kill the Clone and Eat It
Erlend Loe: Doppler
Cserna-Szabó András: Félelem és reszketés Nagyhályogon
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Az orr
Eörsi István: Sírkő és kakaó
Witold Gombrowicz: Kozmosz
Clayton Smith: Pants on Fire