Fehér ​virágok 25 csillagozás

Sissel-Jo Gazan: Fehér virágok

A ​kis dán szigeten, Samson semmi sem az, aminek látszik. Amikor váratlanul nyoma vész a tizenhét éves Bettinának, a szigetlakók egy emberként vetik bele magukat a találgatásokba. Mi történhetett a lánnyal? Meghalt? Vagy csak újra megszökött az őt nevelő családtól, ahogyan korábban is tette már? Telnek a hetek, és a rejtély nem oldódik meg, viszont egyre vadabb híresztelések kapnak lábra. Jennyt és az unokatestvérét, Tessát is nyugtalanítja az ügy, képtelenek másról beszélni. Azután egy teljesen valószínűtlen helyen váratlanul felbukkan Bettina cipője, és a dolgok ezzel komolyra fordulnak. Valaki a szigeten nagyon jól tudja, hová lett Bettina, és ez a valaki Jennyhez és Tessához is közel áll.
Bettina eltűnése olyan lavinát indít el, amely megváltoztatja a szigeten élő kis közösség és Jenny életét egyaránt. Az érzékeny kamaszlány rájön, hogy édesanyja, a tetoválóművész Kissa szintén titkokat őriz, és hazudik a rendőrségnek. Hogy Jimmy bácsi, a nagybátyja, akit annyira szeret,… (tovább)

>!
Jaffa, Budapest, 2021
486 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634755111 · Fordította: Sulyok Viktória
>!
Jaffa, Budapest, 2021
488 oldal · ISBN: 9789634756446 · Fordította: Sulyok Viktória

Enciklopédia 1


Kedvencelte 4

Most olvassa 5

Várólistára tette 111

Kívánságlistára tette 108

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Katalin_V_Tóth P>!
Sissel-Jo Gazan: Fehér virágok

Családregényként jellemezném ezt a könyvet, mely igen sok szereplőt mozgat és nehéz témákat taglal.
Egy kislány szemszögén keresztül láthattam a történetet, aki a regény oldalain nő fel, veszíti el naivitását, érti meg a körülötte lévő világot. Egyre táguló körben bontakoznak ki az események: először csak a szűk családot láthattam, majd egyre inkább feltűntek a háttérben meghúzódó politikai, társadalmi jellemzők, és ezek hatásai a családra. Egy eltűnt fiatal lány esete a kezdő pont, és ahogy mélyebbre jutottam a történetben, egyre több súlyos téma került felszínre: alkoholizmus, droghasználat, elhanyagolás, bántalmazás, abúzus. A történetben megjelennek a dán jellemzők is, mint a csodálatos növények, a tetoválás művészete és hagyományai. Összetett, a családi összetartozás erejét megíró, erős társadalomkritikát megfogalmazó regény volt, kissé komor hangulattal.

A könyvről készült kibeszélő, ezen a linken visszanézhető. Zoltán Tamással beszélgettünk.
https://www.youtube.com/watch…

robinson P>!
Sissel-Jo Gazan: Fehér virágok

Elkapott, végig vitt magával az olvasmányos történet. Tetszett a stílusa, a cselekmény felépítése és ahogy a sok színes karaktert mozgatta, ami egy felháborodott, társadalompolitikai kérdésekkel megtűzdelt, nagyívű regényt eredményezett.

https://gaboolvas.blogspot.com/2022/01/feher-viragok.html

Kókuszka>!
Sissel-Jo Gazan: Fehér virágok

A tizenhét éves Bettina eltűnésével indul a történet, aki nevelt gyermek alkoholista nevelőanya gondozásában. A regény narrátora a tizennégy éves Jenny, egy tetováló művész családban nőtt fel, szépen rajzol, érdeklődik a botanika, a mérgező növények iránt, legjobb barátnője, unokatestvére Tessa, aki egy zaklatott bajkeverő. Bonyolult családi kapcsolatok, titkok, számos karakter mozgatása, drámák, bosszúvágy, bűnözés, kudarc, magukra hagyott gyerekek, pedofília, felháborító és megható mozzanatai keverednek. A koraérett Jennynek szembe kell nézni mindezekkel és megtalálni saját életútját. Semmi sem olyan, mint a felszín, rosszul működő családok, egyúttal a dán társadalom kritikája. Lassan haladó, szerteágazó cselekmény, túl sok szereplő bevonásával.

Kabódi_Ella P>!
Sissel-Jo Gazan: Fehér virágok

„A gyerekek elleni bántalmazások elkövetői nagyon gyakran megússzák a felelősségre vonást. Nehéz bebizonyítani, hogy mi történt, mert az áldozatok szégyellik magukat.”

Nagyívű, bőszavú, sokszereplős családregény és izzó indulatokkal átszőtt társadalomkritika. Süt belőle a tehetetlen harag, szinte átparázslik a sorokon a mindent elsöprő igazságszolgáltatás iránti vágy. Ugyanakkor az írónő gyönyörű mesélőkedve, jellegzetes stílusa megszépíti ezt a nagyon súlyos, sokkoló történetet.

Szinte lágyan kezdünk. A tizennégy éves Jenny nyiladozó elméjén keresztül pislogunk bele a világba. Így leszünk először szerelmesek vele együtt, így járjuk be a dán sziget minden zugát növények után kutatva. Így jövünk rá, hogy anyánk hazudik. Jenny olyan titkokra döbben rá lassan, amikkel egy felnőtt is nehezen birkózna meg. Az egymásba fonódó szálakat átszövik az árulások, a tragédiák, az elhanyagolás, a bántalmazás, a drogok és a gyermekek ellen elkövetett erőszakos cselekedetek.

Nagyon szeretem Gazant. Fergetegesen egyedi. Szeretem a borongós, ráérős hangvételét, a lágyságát, a sokszínű gondolatvirágait. Az ezerfelé ágazó, mégis egyfelé tartó történetvezetését. Ahogyan szövi a szálakat: légies gördülékenységgel. Cselekménye gazdag és pikáns. Nála mindig minden a helyén van. Ám ez az írása megviselt.

Úgy telepedett rám a borzalom, hogy levegőt vennem is nehéz volt olykor. Nem mindent ír le egyértelműen, de maga a sejtés éppen elég volt ahhoz, hogy ordítani támadjon kedvem. A szereplők válaszreakciói ugyanúgy elborzasztottak, mint a szexuális ragadozók embertelen tettei. Az erőszak erőszakot szül. Van kiút ebből az ördögi körből? Nos, erre nem kapunk választ. Most meg nem tudom, mit mondjak, mert ez brutális volt, és őszintén letaglózó. Kemény olvasmány, mindamellett hihetetlenül izgalmas, fantáziadús és lebilincselő. Akinek bírja a gyomra az ilyesmit, az bátran vágjon bele, mert skandináv kriminek is döbbenetesen remek. Nem csalódtam Gazanban, sőt, talán ez az eddigi legjobb regénye, de fájt. Biztosan emiatt olyan hatásos, hogy fáj, amíg olvasod, és még utána is, sokáig…

5 hozzászólás
cseri>!
Sissel-Jo Gazan: Fehér virágok

Nem gondoltam, hogy Gazan lesz az első olvasmányom ebben az évben, aki mintegy 2-3 hete a tavalyi év egyik nagy felfedezése volt nekem. De nyilván ezért nem is bírtam volna otthagyni a könyvtárban. Persze ez a könyve is nagyon tetszett, úgyhogy olvasás szempontjából igazán jól indult az év. Így, hogy nemrég olvastam a másik regényét is, vicces látni, hogy mennyire hasonló motívumokkal dolgozik itt is, és közben persze mégis egy teljesen más sztorit kever az egészből. spoiler Gazan könyveiben több téma fonódik össze, a természettudományos vonalat ezúttal a botanika, a művészetet pedig a tetoválás képviseli, és a könyv olvasása közben derül fény a harmadik témára is spoiler Biztos, hogy lesz olyan, akinek azért nem tetszenek a könyvei, mert a történet itt is egy kicsit túl sok, túl kalandos, túl sok a véletlen, az összefonódás spoiler, és igen, ez nem tekinthető egy teljesen reális és hihető sztorinak (mint ahogy mondjuk pl. egy Nesbo-kriminek sem sok köze van a valósághoz), de közben meg pont ez az áradó fantázia, a történetszövés képessége – amihez jelen esetben még hozzájárul a dán sziget hangulatának ábrázolása – teljesen letehetetlenné teszi a könyveit.

Petiko P>!
Sissel-Jo Gazan: Fehér virágok

Két gyerek. Hangyák az univerzumban. Tűzőhabok, amikbe az élet belevájja az ujjait.

Kettős érzéssel fejeztem be ezt a könyvet. A gyermekbántalmazás rendkívül nehéz és fájdalmas téma, amit az írónő különös érzékenységgel, nagy körültekintéssel, a fikciót valós elemeket kombinálva állított a fókuszba. A könyv kiválóan tükrözi a probléma komplexitását, valamennyi rétegét: gyermeki kiszolgáltatottság, fizikai és pszichikai következmények, családon belüli kapcsolatokra gyakorolt hatások, a külső érintettek hozzáállása, intézményi és társadalmi felelősség. Mindez apró részleteiben is jól felépített, krimiszerű elemekkel társított történetbe ágyazva. Ez a könyv érdeme, ugyanakkor számomra a gyengesége is. Nagyon nehezen, szinte már kínlódva haladtam az olvasással, túlzsúfoltnak éreztem, annyi sérelem, bántás, megakadás lett belesűrítve, annyi beteg lélek, hogy egy idő után azt vettem észre magamon, hogy fáradok, és kezdek fásulttá válni spoiler. Úgy gondolom ez az az eset, amikor a kevesebb több lett volna!

Számomra az olvasási élmény három csillagnál nem volt jobb, a témaválasztás viszont indokolja a felpontozást.

Deák_Emese>!
Sissel-Jo Gazan: Fehér virágok

Nagyon tetszett, végig izgalmas volt, tele sötét titkokkal. Egy generációkat átívelő családregény. A történet a 90'-es évek elején játszódik és egy kamasz kislányon, Jennyn keresztül ismerjük meg a családjuk, valamint ismerőseik történetét. A könyv nagyon összetett, sok nehéz témával foglalkozik, bántalmazás, pedofília, családon belüli erőszakkal, örökbefogadás, valamint erős társadalom kritika, a rendszer bírálata. Emellett bemutatja a családi összetartás erejét, a dán kultúrát. Az írónő nagy jó stílusban ír, bátran ajánlom!

Mirelle>!
Sissel-Jo Gazan: Fehér virágok

Bevallom a dán volt ehhez a regényhez a kulcsszó. Egyszerűen kíváncsi voltam egy kortárs dán regényre és most kíváncsi lettem Sissel-Jo Gazan összes regényére. A Fehér virágok elkapott és nem eresztett, nehezen emészthető helyzeteket kínált, borzasztó sorsokat mutatott, de megmutatta az összetartás és a szeretet erejét is, amitől – egészen rövid időre csak, de – picit jobb hely lehet ez a föld. A szerző valós történések egész sorát ágyazta fikcióba, sűrű szövetét teremtve meg az emberi aljasságnak, miközben költőien szépen képekben mesélt Dánia botanikai ritkaságairól, helyezte teljesen új kontextusba a tetoválást, mint műfajt, ezzel teremtve egy nagyon furcsa és bizarr egyensúlyt a regényben, amely mégis működni látszott.
A recenzió további része: http://mirelle.hu/…

dmmddm>!
Sissel-Jo Gazan: Fehér virágok

Számomra érdekes ki- és betekintés volt egy dán sziget világába, a botanikába és egy kamasz lány életébe, különös családjába. De nem volt könnyű olvasmány, mert sok nehéz kemény témát felvetett (gyermekbántalmazás, pedofília, erőszak stb.) A szereplők is érdekesek : tetováló nagypapa és anya,aki egyébként traumatizált fiatalokat fogad egyfajta rehabilitációra, nagybácsi, akiről lassan kiderül, ő is érintett a pedofíliában valamelyest; sokféle ember felvonul a regény lapjain. A cím – Fehér virágok – nekem szimbolikusnak tűnik, hiszen a regényben elhangzik, hogy minden mérgező virág fehér, ez alapján úgy gondolkodom,hogy azért lett ez a cím, mert a történet sok „mérgező” dolgot tartalmaz….


Népszerű idézetek

robinson P>!

A társadalom szigorúbban ítéli meg az anyagi kárt okozó vandalizmust, mint a gyerekek sérelmére elkövetett bűncselekményeket.

17. oldal

8 hozzászólás
Kókuszka>!

A világ továbbra is annyira beteg, mint korábban, bármit is csinálunk. Mi van, ha soha nem lesz vége?

344. oldal

Kapcsolódó szócikkek: világ
robinson P>!

Jutta mama vallásos, polgári német családból származott, Palle papa pedig sehonnan.

19. oldal

robinson P>!

A gyerekek elleni bántalmazások elkövetői nagyon gyakran megússzák a felelősségre vonást. Nehéz bebizonyítani, hogy mi történt, mert az áldozatok szégyellik magukat.

273. oldal

robinson P>!

Maya babaszerű külseje ördögi belsőt rejtett.

222. oldal

Ayesha74>!

Olyan volt, mint amikor két ellentétes pólust mágneses erő vonz egymáshoz-sóhajtotta Palle papa álmodozva.
Nem, apa-közölte vele Kisser mindig szárazon.- Olyan volt, mint amikor egy lepkét magához vonz a láng, és ebbe bele is döglik.

19. oldal

Sissel-Jo Gazan: Fehér virágok

Deák_Emese>!

Az ember a családja kezét engedi el utoljára.

10. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Jussi Adler-Olsen: Palackposta
Søren Sveistrup: A gesztenyeember
Jens Henrik Jensen: Tisztító tűz
Anders Roslund: Szép álmokat
Jesper Stein: Szép álmokat, feketerigó
Peter Høeg: Smilla kisasszony hóra vágyik
Karin Fossum: Aki mást szeret
Mons Kallentoft: Halálos nyár
Mikkel Birkegaard: Libri di Luca
Katrine Engberg: Krokodilmadár