A ​beat tanúinak könyve 37 csillagozás

Sirokai Mátyás: A beat tanúinak könyve

Sirokai Mátyás új versei mintha régészeti leletek lennének egy eljövendő civilizáció szent irataiból: nehéz eldönteni, vajon hétköznapi mozdulatainkat írják-e le egy poszthumán sámán lézerpontosságú figyelmével, vagy épp a megváltás felé vezető ösvényt álcázzák egyszerű gyakorlatoknak. De akár a tajga közepén, akár egy intergalaktikus mentőkapszulában érezzük magunkat olvasás közben, egy dolog biztos: költészet ritkán van ilyen közel a csillagokhoz.

Eredeti megjelenés éve: 2013

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Költészet, vers, slam

>!
Libri, Budapest, 2013
72 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633101926

Most olvassa 2

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 24

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Juci P>!
Sirokai Mátyás: A beat tanúinak könyve

Sirokai Mátyásról akkor szereztem az első benyomást, amikor egy közös felolvasóestje volt Simon Mártonnal és Závada Péterrel. Nagyon érdekes volt egymás mellé téve ez a három teljesen különböző költészet: Simon könnyen megközelíthető-szerethető polaroidjai, Závada formailag és mondanivaló tekintetében is nagyon kimunkált versei és Sirokai… ööö… szövegei. Szóval az első benyomásom a WTF volt. Aztán mikor már kb. harmadszor került sorra (felváltva olvastak, egyszerre két-három verset, közben zene), akkor kezdtem ráérezni, és a végére már az ő színre lépését vártam a legjobban, pont azért, hogy kapjak még egy kis WTF-et az arcomba :D
Olvasás közben a következő benyomások kavarogtak a fejemben: Apokaliptikus. Atavisztikus. Jediképzési kézikönyv. Derszu Uzala. Organikus. Science fiction. Hermetikus (mármint a hermészi értelemben, de gondolhatnék egy űrkapszulára is). Fantasztikus utazás (http://www.imdb.com/title/tt0060397/). És ez tényleg mind benne van, meg még több is.
Ajánlom mindenkinek, nem mindennapi élmény, de különösen azoknak, akik szeretik a SF-irodalmat, és eddig nem tudtak mit kezdeni a versekkel. Azon ne lepődjetek meg, hogy sorkizárt a szöveg, ez attól még költészet, még ha egy másik civilizációé is :D

PannaNyúl>!
Sirokai Mátyás: A beat tanúinak könyve

Az elfeledett programnyelven írt kód olvasása merész, de gyanakvó nyugtalansággal tölti meg az erdőben bújkálót. Reménykedő, de értelmetlen küzdelmét folytatja, mégis keresi hol egy-egy, hol egymásba fonódó és ugráló, hacsak nem csomózódó érzelmi vagy gondolati lánc kiteljesedését.
A tajgán tett látogatások a tudat reszelőjének idegbeteg almáját rágják türelmetlenül, mégis élőn. Menekülésüket utánozva a női testrészek után vágyódó erők mutogatják alakjaikat a holdfény különböző csillanásait keresve, a szívizmok és dobok képeivel felruházva, tudományos, vagy vallási szövegek igényességének illúzióját keltve.*

Najó, viccen kívül:
Meglepően kellemes volt olvasni. Néha összeáll valamivé, és akkor jó, néha meg nem, és akkor csak szép, de értelmetlen mondatok ritmikus kavargása az egész, és rettentően idegesítő, mikor a kétségbeesetten kapálózó megérteni vágyás valamit görcsösen próbál felböffenteni, de nem sikerül neki. Azt hiszem, ehhez még lazulnom kell egy kicsit, hogy a kudarcos részek ne vegyék el a jó részek élvezetét.

*: A sértés szándéka nélkül, csak hát én mégsem tudok olyan szép mondatokat írni, mint a kötetbeliek. :P

1 hozzászólás
ma_dar>!
Sirokai Mátyás: A beat tanúinak könyve

Elkezdtem.
– Mi ez?
Olvasom, hátha kiderül…
– Mi ez?
Vége.
– He?
Mindenesetre, elgondolkodtatott.

Buzánszky_Vírus_Dávid>!
Sirokai Mátyás: A beat tanúinak könyve

Nagyon érdekes képeket festett a költő. Számomra a problémát az értelmezése, nehezen követhetősége jelentette.
Eszembe jutott közben néha az INK című film, és az élet ritmusa. Kár, hogy nehezen bírtam lépést tartani az ütemmel.
Van egy leírhatatlan, érdekes, misztikus,hangulata a könyvnek, érdekes/érdemes olvasni.
Lehet, hogy még fogom olvasni ezt a kötetet, van még benne felfedezni, értelmezni való mondat.

„Aki nyugalmat talál abban, hogy a leglassabb táncot mozdulatlanul élvezi, képes lehet kifeszíteni a húrt teste és az űr között, amin a gyönyörűségtől fel és alá száguld a játékos lélek."

getler>!
Sirokai Mátyás: A beat tanúinak könyve

Egy barátom ajánlotta ezt a könyvet, kis fenntartással kezdtem neki, de teljesen elvarázsolt! Annyira sodró a lendülete, a szövegfolyam csak úgy árad, végig úgy éreztem magam, mintha egy álomban lennék! Tény, hogy nehéz értelmezni, de szerintem éppen ez benne a jó, mindenki mást hámoz ki belőle, máshogy konstruálja meg magában ezt a világot, és ahogyan az én képzeletemben él, az varázslatos!

Gigger>!
Sirokai Mátyás: A beat tanúinak könyve

A könyv háromnegyedéig azt mondom élveztem az irományt.
Az utolsó 20 oldalnál alig vártam, hogy a végére érjek. Ettől függetlenül sok szépet olvashattam, és sok mindenen gondolkozhattam. Vegyes érzelmek kavarognak bennem, magam sem tudom eldönteni, hogy ez most jó vagy annyira mégse.

Molymacska P>!
Sirokai Mátyás: A beat tanúinak könyve

Nagyon sokmindenre fel voltam készülve, de erre nem. Nem hiszem, hogy ebben az esetben az én értékelésem mérvadó, hiszen nem volt rossz, inkább nagyon nem nekem való, túlságosan elvont és még feldolgozás alatt állok a prózaversekkel. Szóval a maga nemében biztosan lenyűgöző, számomra viszont kínszenvedés volt.

juanito_b192>!
Sirokai Mátyás: A beat tanúinak könyve

Ez igen! Bravó kedves Mátyás, ezzel a köteteddel maradandó élményt nyújtottál számomra. Szinte éreztem olvasás közben, hogy elrugaszkodom a fotelból, és én is részese leszek ennek a különleges titokzatos világnak. Köszönöm!

Széni>!
Sirokai Mátyás: A beat tanúinak könyve

nagyon próbáltam szeretni, de annyira nem jött át az egész. lehet jobban kellett volna figyelnem a biológia meg fizika órákon. szép szavak vannak benne, meg mondatok, és sokszor gondoltam, milyen fantasztikus elméje lehet ennek a srácnak, hogy ilyen dolgok egyáltalán eszébe jutnak, pláne még le is írja. úgyhogy ezt igyekszem értékelni, meg a könyvcímet, a borítót és a fülszöveget, mert azok ütnek. de én és a könyv nem találtunk egymásra, talán, mert nem is nekem való volt.

jellemproba>!
Sirokai Mátyás: A beat tanúinak könyve

Voltak részek amiket egyáltalán nem értettem ( lehet nem vagyok elég beat) de voltak amik kifejezetten szépek és 'földöntúli' volt, ahogy a fülszöveg is ígérte.


Népszerű idézetek

Nagy_Detti>!

Aki nyugalmat talál abban, hogy a leglassabb táncot mozdulatlanul élvezi, képes lehet kifeszíteni a húrt teste és az űr között, amin a gyönyörűségtől fel és alá száguld a játékos lélek.

I.5.

petamas P>!

IV.1.

Amikor a kánnak hírül viszik, hogy a távozó lelkek száma növekszik, míg az érkező lelkeké csökken, a vándorünnepet és a ritkulás okozta pánikot megfékezendő uralkodói kiváltsággá teszi a dobbirtoklást, irányítása alá vonva ezzel a dobtenyésztést, a dobtartást és a dobbőgetést. Attól kezdve a nemi vágyat felkorbácsoló bőgés minden este és reggel felhangzik az utcák felett, párzásra biztatva a kerengő férfiakat és a boltíves nőket.

Ha a birodalomban minden lélek testet talál, a dobokat visszavadítják a sztyeppékre, mert a bevándorló lelkek lesben állnak a határokon, és ha őket sikerül is kívül tartani, a gazdátlan testek elszaporodása a velük együtt születő, egyenlőség utáni vágy elterjedéséhez vezet.

A dobok olykor mégis falkába verődnek. A városfalak alól felhangzó üvöltés kikezdi a kerengőket, megrepeszti a boltíveket, s a gazdátlanok óriásira nőnek, mert minden hanyatlásban közülük támad a szegletkő, közülük a szeg, közülük a harci ív, közülük minden igével lelket sarcoló.

48-49. oldal

cadaverine>!

Messze jut, akinek egyik keze nem tudja, mit tesz a másik, de messzebbre ér, akinek kezei tanítói egymásnak.

31. oldal

Juci P>!

…a járványok napjaiban, amik mindig a közelgő, új hatalmak eljövetelét előzik meg, minden szobában lesznek, akik inkább álomba nevetik, mint hogy a változásra tegyék képessé magukat, holott tudják, hogy az eljövők nem mártírokat csinálnak az alvókból, hanem öntőformát.

24-25. oldal

Gigger>!

Az erdőn semmi sem önmagának növekszik. Van, ami a napnak nő, van, ami a szélben, van, ami dalol, hogy a férgeké lehessen. Az a legboldogabb, aki nyugalmat talál a növényi létben, mert egyetlen verejtékcseppje enyhülést hozhat a nyüzsgő talaj szomjazóinak. Ám akinek vére nem tud a nedvekhez lassulni, hallgasson annak szavára, és ne részegedjen meg az első utazás örömétől.

Meme>!

V.4.

A gyökerek között rejtőző pókok, maguk is szárat, szirmokat növesztők, az eleven vizek, tornyokat, függőhidakat formázók, a barlangok kara, mely a mérgező elemek kórusait mormolva tartja távol a közelítő fákat, lopakodó páfrányokat, rohamozó füveket, a kutak, melyek elfogadják a beléjük hullókat, de nem szülik meg azok utódait, a kutak, melyeket a mélység erei kötnek össze, mégis szűznemzéssel hoznak létre újabb kutakat, a föld belei, forró paloták, melyek új, izzóbb örömhírt küldenek a felszínre, hódítani, a sós vizek termei, ahol kezet és lábat növesztenek a ragadozók, hogy partra szálljanak, hódítani, a légkör por- és homoksivatagaiban várakozók, akik az égbolt teljes gömbjének elsötétedését várják, hogy a lezúduló vízzel megindulhassanak a felszínre, benépesíteni, mindannyian felénk mozdulnak, miközben mi másfelé fordulva öregszünk.

63. oldal

b_aletta>!

I.6.
Aki éjjel indul el, számoljon vele, hogy nem lesz egyedül. A fájdalomzónák lakói hallatni fognak magukról. A zónák falvakként szórtak, s bár összeköti őket a test ér- és igehálózata, jellemzően egyszerre csak egy terület aktív. A falvak mit sem tudnak a ködös, távoli többiről, mit sem törődnek a tavakkal, amelyek egymástól elválasztják őket, bíbor alkonyoknak és narancs hajnaloknak élnek, amik enyhülést, fájdalmat hoznak a szenvedőnek.
Aki éjjel indul el, felzavarja a falu lakóit, s azok máglyákkal válaszolnak az éjszakai riadalomra, hogy a tűz fénye távol tartsa a folyót és a folyón túlit, mert rettegnek a házaikba észrevétlenül kúszó vörös tajtéktól. Amikor a máglyák lobot vetnek, a fájdalom valósága erősebbé válhat a külvilág valóságánál, s ilyenkor a falu az útra kelő tudatát magához rántja. Választania kell, hogy tovább halad-e kint, kockáztatva, hogy a fájdalom erősebb lesz nála, vagy nekivág a környéki idegrendszer útjainak, és bolyong, amíg le nem teríti a fáradtság, vagy fel nem emeli a hajnal.

14

cadaverine>!

A szív és az agy leállása között eltelő idő alatt az alany megéli a tudat visszafejlődését a legegyszerűbb organizmusokig.

32. oldal

cadaverine>!

… mindig akad egy idegen lény, aki a diólevélméreg zöld habjában fuldoklik.

59. oldal

b_aletta>!

I.1.
Amikor elhagyja anyját és apját, a fiú az erdőbe vonul, hogy megkeresse a fát, mely odvába befogadja.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Csukás István: Sün Balázs
Fodor Ákos: Addig is
Petri György: Összegyűjtött versek
Romhányi József: Nagy szamárfül
Fodor Ákos: Gyöngyök, göröngyök
Fodor Ákos: Buddha Weimarban
Kányádi Sándor: Zümmögő
Röhrig Géza: Angyalvakond
Fodor Ákos: Szó-Tár
Fodor Ákos: Kis téli-zene