Szent ​Domonkos kertje 11 csillagozás

Sipos Gergő: Szent Domonkos kertje

1854. Rejtélyes hírek érkeznek a szabadságharc elveszett gyémántjai felől. Fenyvessy Mártont, a törvényen kívüli kémhálózat ügynökét — egy úgynevezett “kísértetet” — küldik értük. Ő azonban holtan találja az egyetlen embert, aki ismerte a politikai és gazdasági okokból is jelentős kincsek rejtekhelyét.
Ezért megkezdődik a versenyfutás az idővel, és Mártonnak minden ügyességére és logikai érzékére szüksége lesz ahhoz, hogy megfejtse a hátrahagyott jeleket, melyekkel a kincsvadászok már évek óta sikertelenül próbálkoznak. Minderre csupán néhány órája van, mielőtt leszáll az éj.
Ebben a feszült hangulatú történelmi krimiben, hidegvérű gyilkosságokon, áruláson és összeesküvéseken keresztül vezet az ösvény Szent Domonkos kertjébe, amely titkait csak az arra érdemesek előtt tárja fel.

>!
Mogul, 2016
330 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158027236

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Fenyvessy Márton


Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 6

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Annie04
Sipos Gergő: Szent Domonkos kertje

A regény jól indul, kényelmesen felpiszkálja az olvasó figyelmét, ahogy azt el is várná az ember. Csak az a gond, hogy az író túlságosan szereti a körítést, egy idő után már terhes a sok tájleírás, az érzelmek lefestése, meg ehhez hasonlók. Az ilyeneknél szoktam úgy érezni, hogy jó és szép, de sok bekezdés kezd átmenni lapkitöltés szintű dologba. Plusz az ilyen részeknél suttognak egy szót a hangok a fejemben: „lényegre!”

Olvasáskor folyamatosan fogócskáztak bennem az érzések. Hol az elégedettség, máskor pedig a monotonitás kapott el, ami nem jó, mert ekkor már nem köt le annyira amit olvasok, inkább csak haladni akarok a történettel. Sajnos olykor elkalandoztam, hosszabb-rövidebb időre, de mindig volt a történetben valami, ami visszarántotta a figyelmem, és felujjongtam, hogy ez a sztori tényleg működik.

Rengeteg könyvben vannak hullámvölgyek. Még a jókban is. A Szent Domonkos kertje sem kivétel. De amik igazán működtek, azok odavágtak. Volt ám meglepetés többször is, csavarokból sem volt hiány. Viszont ami leginkább megfogott, az a rejtélymegoldás, ami egész idő alatt ott fityegett az orrom előtt, mégsem tudtam rájönni, hol vannak a gyémántok, és kik azok a szereplők, akiknek vaj van a füle mögött. Pedig a kirakós darabkáit bőkezűen osztogatta az író. De tudjátok, mit? Nem is baj, mert mindig azok a legjobb könyvek, ahol a tervezett oldalon hull le a lepel, nem az olvasó jön rá hamarabb a csattanóra.

Főszereplőnk, Márton, nagyon emberi. Mert hiába bátor és kemény, ha kénytelen farkasszemet nézni egy fegyverrel, sosem felejti el, hogy ő is csak egy sebezhető ember. Ez nagyon tetszett benne, de amikor előfordult nála egy nagyobb hisztiroham, azt nem néztem jó szemmel. Nem ártana a későbbiekben önuralmat gyakorolnia. Ami miatt mégis hősömmé avanzsáltam, az a ravasz jelleme, és az, hogy mindig résen volt, továbbá mert briliáns elme.

A könyv intelligensen összerakott, a cselekményvezetés remek logikával megáldott, plusz látszik, mennyi háttérmunka van ebben a történetben. Nagyon sok érdekességgel találkoztam olvasás közben, amik valóban lekötöttek. Ez nem csak a történetvezetésnek, de a változatos karaktereknek is köszönhető.

Sok minden működött ebben a regényben, de egyvalami nagyon erőltetettre sikerült. És az a szerelmi-szál. Nagyon ritkán volt olyan érzésem, hogy itt-ott hitelesre sikerült. Ha ez nem is, de a történet többi része működött, és az előforduló lagymatagabb részek ellenére is szórakoztató történettel gazdagodtam.

>!
MasonMurray I
Sipos Gergő: Szent Domonkos kertje

Egy személyes vonatkozású információval kezdeném. Én gyorsan olvasó vagyok, annak idején pl. a Bárányok hallgatnak-ot egyetlen vasárnap alatt kiolvastam. Sipos Gergő könyvét azonban még én sem tudtam gyorsan olvasni. Annyira élvezetes a nyelvezete, annyira egyedi a stílusa, hogy a világért sem szerettem volna véletlenül átsiklani egy-két élvezetesre komponált mondaton. Nem véletlenül használtam az előbb a „komponált” szót, hiszen maga a regény is egy teljes mértékben megkomponált írás. Minden a helyén van, ahogy az efféle bűnügyi kamaradrámáknál elvárható. Egy helyszín, egyetlen nap történéseivel. A világért sem akarnám lelőni a poént, hiszen Gergő írásaiban éppen az a lényeg, ahogy feltárul az igazság. De csak utána, hogy a kedves olvasót egy-két zsákutcába szépen becsalja. Azt szoktam mondani, ha kérdezik, hogy Sipos Gergő nálam az a Lőrincz L. Lászlóba oltott Agatha Christie, aki zseniálisan varázsol vissza bennünket a szabadságharc utáni évek Magyarországába. Az apró részletek alapos és mégsem fárasztó bemutatásával szépen végigvezet minket a logikai láncon, ugyanakkor nem spórol a csavarokkal sem. A klasszikus, jól bevált krimis eszköztár használatával a történelmi Magyarországot helyszínül választva és sajátos stílusban elmesélve a sztorit, Sipos Gergő egyedit alkotott. Én mindenkinek jó szívvel ajánlom, és már most várom a következő Fenyvessy Márton történetet.

>!
Veva0202
Sipos Gergő: Szent Domonkos kertje

Nagyon tetszett a regény. A történelem nem tartozott a kedvenc tantárgyaim közé. Unalmas, száraz adatok tömkelegét próbálták a fejünkbe verni. És lám… kiderült, hogy a történelemről lehet nagyon jól, szórakoztatóan, izgalmasan is írni. A szereplők történelmi hősök, de hús-vér emberek, akik okosak, műveltek, kitűnő a logikai érzékük, elhivatottak, éreznek, szeretnek. Fenyvessy Márton egy rendkívüli ember. Ámulva, csodálattal és tisztelettel figyelhetjük, hogy csavaros észjárásával és logikájával hogyan bogozza ki az összekuszálódott szálakat. Lépésről lépésre közelebb jut a megoldáshoz, miközben komoly támadásokat kell kivédenie, szorult helyzetekből kikerülni ép bőrrel. De előtte nincs lehetetlen…
Tetszett a regény stílusa, a XIX. századi nyelvezet, szófordulatok, idézetek. Tetszett a beleszőtt romantikus szál. Legjobban azonban az utolsó előtti mondat, ami arra utal, hogy találkozunk még Fenyvessy Mártonnal. Azt hiszem, aki elolvasta ezt a regényt, türelmetlenül várja az új kalandokat.

>!
Huszin
Sipos Gergő: Szent Domonkos kertje

Rendkívül lendületes, fordulatokban gazdag. Amikor már azt hiszem, tudom a végét, mindig beköszönt egy újabb „csavar”.
Az események környezetének képi megjelenítése olyan részletgazdag, hogy a fantáziám akár szabadságra is mehet olvasás közben. Néha még az illatokat és a fényeket is érzékelni véltem.
Nagyon kellemes élmény volt olvasni, amit köszönök az Írónak.
Egyetlen negatívumot tudok felróni, ami persze az én olvasási szokásomból adódik: olyan lendületet diktált, amivel túl hamar a végére értem. Lehetne a következő történet mondjuk 800 oldal? Alig várom :-)

>!
Ajándék_Szabó
Sipos Gergő: Szent Domonkos kertje

Eltartott egy ideig, mire megbocsátottam a könyvnek az összes hibáját és elkezdtem reálisan látni, nagyjából másfél hónapig tartott. Ha akkor értékelem talán egy fél csillagot, ha adok neki.
Hogy mi bosszantott fel? Több dolog is, de leginkább egy valami: történelmi regényként ne nekem kelljen utánanézni, hogy mi valós…
Ez a bizonyos Fenyvessy Márton kitűnő Bud Spencer utánzat kezdetben, végül egy kis Sherlock válik belőle, majd MacGyverré avanzsál, végül pedig 007 ügynökként női szíveket összetörve eltűnik a homályban. Bár ezen történetek mindegyikéhez én elég komikusan állok, nem a kedvenc műfajaim, nekem ezek túl „pasis” dolgok, de alapvetően élvezhető volt még ennek ellenére a történet.
További véleményem: http://www.angyalilecke.hu/vilaglatas/mas-szemmel-kriti…

>!
Monesz73
Sipos Gergő: Szent Domonkos kertje

Amikor kedves barátom, Sipos Gergő író tájékoztatott a Szent Domonkos kertje c. történelmi regényének a megjelenéséről, alig vártam hogy végre a kezembe kerüljön, és elolvashassam. Aztán eljött az idő, névre szóló dedikálással kézhez kaptam a könyvet. Közben könyvbemutatót szerveztem Királyhelmecen, hogy a Felvidéken, a Bodrogközben is megismerhessék eme tehetséges fiatal szerzőt. Két napom volt a regény elolvasására, s tengernyi dolgom közepette ez szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnt. Ám nem így történt! A lebilincselő regényt ugyanis nem lehet letenni. A XIX. század közepén játszódó történet tele van rejtélyekkel és titkokkal, elveszett kincsekkel, hősiességgel és szenvedéllyel, s ahogy Gergő mondja: a puskapor, a vér és a fűszeres borok illatával. A szerző rendkívüli logikai érzékkel rendelkezik, mint ahogy a regény főszerplőjének, Fenyvessy Mártonnak is minden ügyességére és furfangjára szüksége van ahhoz, hogy megfejtse a hátrahagyott jeleket. Sipos Gergő sajátos stílusban, szórakoztóan és izgalamsasan meséli el a fordulatokban gazdag történetet. Minden apró részlet a helyén van. Izgalmas módon vezeti végig az író a szálakat és nagyon szépen bontja ki. A könyv olvasása közben ötletem sem volt, hogy ki lehet az elkövető, hogy hol lehet az elveszett kincs, persze utólag már sokminden összeáll… Nagyon csavaros, remek krimi. Érdemes volt elolvasni! Köszönöm!


Népszerű idézetek

>!
Monesz73

Rózsaillat. A grófné illata és selymes puha keze, amint mellette ülve az arcát simogatta. tekintete kitisztult, amikor a nő szemébe nézett… Márton csak nézett rá, elveszettnek érezte magát, és minden érzékszervével Izabella érintéseit élvezte… a nő , mielőtt amaz válaszolhatott volna, úri hölgyhöz egyáltalán nem illő szenvedéllyel csókolta meg.

182. oldal, 8. fejezet - Szent Dominkos kertje (Mogul, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: Fenyvessy Márton

Hasonló könyvek címkék alapján

Renée Holler: Veszély a Santa Marián
Steve Berry: Az elveszett parancs
R. Kelényi Angelika: A grófnő árnyékában
Böszörményi Gyula: Szer'usz világ
Benedek Elek: A szabadságharc kora
Kapa Mátyás: Izzik a parázs
Katona Tamás (szerk.): Az aradi vértanúk I-II.
Nyáry Krisztián: Fölébredett a föld
Karsa Ferenc: Szabadságharcos napló
Bíró Szabolcs (szerk.): Forradalmak