Hirám ​koporsója 21 csillagozás

Sipos Gergő: Hirám koporsója Sipos Gergő: Hirám koporsója

Hirám mester építette Jeruzsálem templomát, és fektette le alapjait valami titokzatosnak, amit úgy hívnak: szabadkőművesség.
Évezredekkel később, a 19. század derekán Pest-Buda egyik dohos pincéjében őriznek egy titokzatos ládát, amelyet “Hirám koporsójának” neveznek, és erőszakkal lehetetlen hozzáférni tartalmához. Zárját egy olyan rejtvény megoldása nyitja, amely a szóbeszéd szerint, magának az ördögnek elméjében fogant. Amikor pedig az ifjú Ferenc József császár hajtóvadászatot indít a szabadkőművesek ellen, mindennél sürgősebbé válik a láda felnyitása.
Fenyvessy Márton, az 1848–1849-es honvédsereg egykori őrnagya, a titkosírások, a rejtjelezés és a katonai kémkedés szakértője vállalja, hogy alámerül az ősi tudományok, a szabadkőműves szimbolika, a mágia és okkultizmus mélyére, hogy tulajdon lelkét kínálja fel cserébe Hirám koporsójának kulcsáért.

>!
160 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150062761
>!
Philosopheum, 2018
160 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150038742

Kedvencelte 4

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 14

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Rituga P>!
Sipos Gergő: Hirám koporsója

Szeretem a történelmi regényeket, a rejtélyeket úgyszintén. Ez a kis szösszenet méretéhez képest igencsak izgalmas, gyors. A szerzőtől még eddig nem olvastam, ezért kellemes meglepetés volt számomra a könyv. Nem sokat tudok a szabadkőművesekről, de a történet így is érthető és érdekes. Külön tetszett, hogy lényegében egy szűk nap alatt zajlik az egész cselekmény. Ha lesz rá lehetőségem, mást is szívesen olvasok majd a szerzőtől.

Nikolett0907 P>!
Sipos Gergő: Hirám koporsója

Bővebb értékelés a blogomon:
https://konyvelvono.blogspot.com/2020/11/sipos-gergo-hi…

„Semmi szégyellnivaló nincs abban, ha valaki megkéri az árát annak, amiért megdolgozott. Sok pénzt keresni becsületes munkával nem szégyen, hát azt vallom, hogy senki ne adja olcsón magát, ha olyanhoz ért, amihez mások nem.”

Hogy őszinte legyek ez a kötet elsődlegesen azért került a figyelmembe, mert nagy rajongója vagyok a történelmi könyveknek és kíváncsivá tett, hogy ezen belül is a szabadkőművesség témakörét hogyan képes körbejárni az alkotó. Vajon mennyire hiteles és mennyi kutató munka rejlik a könyv születése körül? Sok kérdés felmerül bennem, mielőtt neki állok egy ilyen tematikájú kötetnek, és nagyon félve kezdek neki az olvasásnak, mert nem szeretek csalódni. Tudom, hogy senki sem szeret, de ezt a félelmet igazán csak az az olvasni szerető lélek fogja megérteni, aki hozzám hasonlóan imádta a történelmet anno iskolás korban tanulni és azóta is töretlen érdeklődik az emberiség krónikája iránt. Természetesen számomra is megvannak azon korok és népcsoportok, akikért feltétel nélkül rajongok, és többnyire rájuk fordítom a figyelmem java részét. Mégis úgy gondolom, bármely korról is olvasok, tisztelettel adózom iránta.

Sipos Gergő: Hiram koporsója című kötetét utazókönyvként kaptam, amit ezúton is szeretnék megköszönni, mert bizony egy remek olvasási élménnyel gazdagodtam.

A történet rögtön egy érdekes szituációval kezdődik, ami először lassan, majd egyre intenzívebben bontakozott ki olvasásom előre haladtával….

Garbai_Ildikó P>!
Sipos Gergő: Hirám koporsója

Izgalmas, pörgős kisregény volt ez. Azt sajnálom, hogy ennyire rövid volt. Szívesen olvastam volna még a szabadkőművesekről és a sok érdekes rejtélyről ami közben felmerült. Nem gondoltam volna, hogy egy ilyen kis rövid történet ennyire ütős lehet. Aki szereti a történelmet az izgalmas rejtvényeket azoknak bátran ajánlom érdemes elolvasni. Utazókönyvként olvastam, amit köszönök szépen.

anesz P>!
Sipos Gergő: Hirám koporsója

borító: 5
tartalom: 5
stílus: 5
szereplők: 5
élmény: 5
mondanivaló: 5

Régóta a kívánságlistámon van ez a könyvecske, most sikerült megkaparintanom. Érdemes volt rá ennyit várnom. Nagyon izgalmas rejtvényfejtést kaptam. Az egyik szereplőről ráadásul nem tudtunk meg semmit. A szabadkőművesek szimbolikájába is kicsit betekinthettem. Végig izgalmas, fordulatos ez a kódfeltörés. Valamire én is rájöttem Márton előtt. Érdekes a két ember közti dinamika is. A helyszín is rejtélyes, illik a könyv hangulatához. A jól végzett munka öröme mellett a pénzjutalom is motiválóan hatott. Külön öröm, hogy egy magyar szerző alkotta meg ezt a fantasztikus ékkövet, különleges élmény volt olvasni.
Kívánságlistára tettem az író másik művét is, bár azt még esélytelenebb megszerezni, mint ezt.

CéklaMániás P>!
Sipos Gergő: Hirám koporsója

Kölcsön kaptam. Rövid terjedelmű, ezért belevágtam. Nem szeretem a történelmi regényeket, viszont ennek a könyvnek annyira megnyerő a stílusa, hogy még tetszett is.

Cetti94>!
Sipos Gergő: Hirám koporsója

Mindig megosztó vitatéma lehet, hogy a kisregények mennyire érnek fel „nagyobb” társaikhoz, hiszen számos sztereotípia létezik a kisregényekkel kapcsolatban. Van, aki szerint nincs is rájuk kereslet, és van, aki úgy gondolja, hogy nincsen bennük elég tartalom. Nos, én azt gondolom, hogy ezutóbbi csak a szerzőtől függ, a keresletre viszont most nem szeretnék kitérni.

Sipos Gergő kisregénye, a Hirám koporsója tavaly decemberben jelent meg, amely nem sokkal a megjelenés után a kezem ügyébe is került. Első ránézésre nem mondhattam el sok mindent a kötetről, de formailag már ekkor meg voltam vele elégedve. A fekete kis könyvecske elfér a zsebben, jól esik kézbe venni. Nem foglal sok helyet, ám amint elkezded olvasni, rájössz, hogy a kisregény = kevés tartalom sztereotípiája megbukni látszik.

Annak ellenére, hogy már a fülszöveg is elegendő betekintést ad a kisregénybe, megmutatja a fő mozgatórugót, rengeteg meglepetést rejt magában a könyv. Már önmagában az egy kellemes meglepetés, hogy nem hétköznapi formában foglalkozik a szabadkőművességgel, hanem egy rejtélyt épít a mozgalom köré. Mivel korábban nem volt túl sok ismeretem a szabadkőművességről, így ez a könyv megadta a kellő löketet ahhoz, hogy kicsit mélyebben beleássam magam a témába. Hogy pontosan mi is kezdte el szőni fejemben a kíváncsiság fonalát? Erre a válaszom legalább annyira sokrétű lenne, mint amennyire a történet is az.

A könyv különleges hangulatát megalapozza egy Szent Ágoston idézet, ezt pedig követi egy prológus, amely kellő sejtelmességgel vezeti be az olvasót Hirám koporsójának történetébe.

Kerülve minden felesleges kertelést, hamar fejest ugrunk az események sűrűjébe. Fenyvessy Márton találkozik egy különös alakkal, aki a szabadkőműves mozgalom egyik tagja. Egy nem mindennapi kéréssel fordul hozzá, amikor arra kéri, hogy nyisson ki egy rejtélyes ládát, nevezetesen Hirám koporsóját.

Elsőre úgy tűnhet, hogy egy ládát nem lehet nagy nehézség kinyitni, ám Hirám koporsója nem csak egy egyszerű láda. Hirám koporsóját csak a pengeéles logika nyithatja ki, ezzel azonban nem mindenki rendelkezik. Hogy legyen még egy kis nehezítés, no meg persze némi izgalom is a feladatban, a küldetés cseppet sem veszélytelen, ugyanis a ládában nem kevés durranóhigany található. Az anyagnak már a neve is árulkodó, így nem is részletezem, mire képes a durranóhigany, hivatalos nevén higany(II)-fulminát. Csak hogy fokozzuk a tétet, azt sem árt tudni, hogy a láda kinyitására korlátozott idő áll rendelkezésre.
A fenti tények ismeretében nekem nem lenne elég bátorságom vállalkozni a nagy feladatra, ám Fenyvessy Márton nálam sokkal keményebb, és bátran teszi kockára életét. Ha sikeresen teljesíti a küldetést, nem kis jutalom üti markát, ha viszont hibát vét, azzal komoly árat fizet. Az egykori őrnagy ennek tudatában kezd neki a rejtély megoldásának.
Tudjuk nagyon jól, hogy az idő pereg, ám fontos, hogy Márton minden egyes lépést alaposan átgondoljon. Joggal merül fel a kérdés az olvasóban, hogy vajon képes-e megbirkózni a feladattal, és sikerül-e kinyitnia Hirám koporsóját? Én persze azon is elgondolkodnék, hogy érdemes-e egyáltalán kockára tenni az életemet egy rejtély megoldásáért…

Mindent persze nem szeretnék elárulni, hiszen akkor elrontanám az olvasás örömét. Ez nem áll szándékomban. Szerencsére a történetben csak külső szemlélőként voltam jelen, azonban pár dolgot olvasóként is könnyen megállapíthatok. A szerző alapos munkát végzett kisregénye megírásakor, így történetében megvan a szükséges hitelesség, gondolok itt például arra, miként lép reakcióba a durranóhigany, de akár a szabadkőműves jelképeket is megvizsgálhatjuk. Fentebb már említettem, hogy eddig nem igazán voltam jártas a szabadkőművességet illetően, de a könyv kíváncsivá tett, és utánaolvastam, hogy én is teljesebb képet kaphassak róla. Egyáltalán nem bántam meg, a Hirám koporsóját olvasva új ismeretekkel gazdagodtam, és a terjedelemhez mérten egy meglepően tartalmas történetben volt részem.

Mindent összegezve én úgy érzem, hogy egy jól megírt, tartalmas kisregény is képes képviselni azokat az értékeket, mint amit „nagyobb” társaik, és igenis igény van rájuk!

Köszönöm szépen Sipos Gergőnek, hogy egy számomra eddig ismeretlen világba nyerhettem betekintést, és felkeltette iránta érdeklődésemet!

Ha szereted a kisregényeket, vagy éppen ódzkodsz tőlük rövid terjedelmük miatt, de szeretnél egy rejtélyes, izgalmas, jól megírt kötetet olvasva új ismeretekre szert tenni, nyugodt szívvel ajánlom neked a Hirám koporsóját!

Kicsit bővebben: https://szellemicsemegek.blog.hu/2019/03/06/sipos_gergo…

3 hozzászólás
inci81>!
Sipos Gergő: Hirám koporsója

Egy rövid, izgalmas történelmi kisregény különleges nyelvezettel, melyben a főszerepet az elme játssza.

Egy ideje kezdtek érdekelni a történelmi regények, azokat a történeteket pedig mindig is kedveltem, ahol a tudás, az éles elme játszik fontos szerepet, valamely rejtvényt kell megoldani, így az első pillanatban, ahogy megláttam a könyvet, azonnal tudtam, hogy ezt én el akarom olvasni.

Az első pillanatban odaszegezett a lapokhoz a könyv, és nem is akartam abbahagyni, míg a végére nem érek, mert hajtott a kíváncsiság, egyrészt, hogy mi lesz a végkifejlet, másrészt érdekes volt az a folyamat, ahogy a ládát nyitó számokat fedő rejtélyt igyekeztek megfejteni.

Nagyon élveztem a Hirám koporsójának az olvasását, imádtam minden sorát.

2 hozzászólás
Huszin>!
Sipos Gergő: Hirám koporsója

Néhányan úgy tartják, hogy amit az év első napján teszünk, azt tesszük az egész elkövetkező évben. Nos akkor reménykedem, hogy az Írónak nagyon termékeny éve következik, mert a karácsonyi ajándékomat ma olvastam el.
Tulajdonképpen korábban – a Fenyvessy Márton előző kalandját olvasva – azt kívántam, hogy a következő hosszabb legyen, mert olyan jó együtt gondolkodni a rejtélyeken, hogy igen fájdalmas az űr, amit az utolsó mondat után hagy maga után.
Sajnos a kívánságom nem egészen teljesült, de hihetetlen az a mód, ahogy egy – oldalszámait tekintve – rövid könyvbe milyen hosszú történetet, mennyi tudást képes az Író besűríteni.
Tulajdonképpen úgy olvastam, hogy közben elérhető közelségbe helyeztem a Biblia egy példányát, és a „barátomat”: a Google-t. Imádom, ahogyan a történet kíváncsivá tesz, és rávesz, hogy olyan ismeretekre „guglizzak” rá, melyekről eddig felszínes, vagy semmilyen tudásom nem volt. Teszi ezt nem túl tolakodóan, de gyengéd unszolással.
Szeretem azt is, hogy már a nyelvezete képes visszarepíteni egy teljesen más korba. Ahogy az előző könyvben már megszoktam, ebben is simogatja fülem az a néhány becsempészett nyelvi emlék és a nép körében hagyományozott tudás, melyekből illene többet ismerni nekünk magyaroknak.
Szóval ezt a könyvet feltétlen ajánlom, ha szeretitek az olyan történetet, amelyben hagyják, hogy együtt gondolkozz a főhőssel a rejtélyeken, miközben új tudásra teszel szert.

Kovács_Ági_3 P>!
Sipos Gergő: Hirám koporsója

Ez a könyv egyszerre hasonít Dan Brown és Steve Berry történeteire. Csak annyiban különbözik, hogy nem titkos ügynök-könyvtáros és nem egyetemi professzor az illető. Hanem egy ízig – vérig kalandor és katona az 1848-49-es időszakában. Nagyon élveztem az olvasást, mert minden egyes lapjain újabb titokra derült fény.

Bővebben itt olvashatod:
https://www.hungarybooks.hu/2018/12/sipos-gergo-hiram-k…

Szerafina>!
Sipos Gergő: Hirám koporsója

Jellemzően nem olvasok ebben a témában, de a leírás felcsigázott annyira, hogy ilyen rövid irománynak neki kezdjek.
A kötetet utazókönyvként kaptam, amit ezúton is hálásan köszönök!
A szabadkőművesek nehéz téma és érdekelt, miként jelennek meg. Örülök, hogy elolvashattam. Érdemes.


Népszerű idézetek

Nikolett0907 P>!

Semmi szégyellnivaló nincs abban, ha valaki megkéri az árát annak, amiért megdolgozott. Sok pénzt keresni becsületes munkával nem szégyen, hát azt vallom, hogy senki ne adja olcsón magát, ha olyanhoz ért, amihez mások nem.

152. oldal

Garbai_Ildikó P>!

Alighanem a mennybe jutok majd, az ördögöt ugyanis annyiszor becsaptam már, hogy inkább messzire elkerül.

80. oldal

Nikolett0907 P>!

Bármilyen mélyre merüljek is a múltnak végtelen óceánjában, egyre bizonyosabban látom, hogy az embereknek mindenkor voltak titkaik.

(első mondat)

Nikolett0907 P>!

Titkaik mindenkinek vannak. Ezeket a titkokat pedig őrizni kell, mert amint kitudódtak, már megszűntek titkok lenni.

8. oldal

Nikolett0907 P>!

A félelem csodálatos dologgá válik miután rájöttünk, hogy miért is félünk igazán. Vajon mivel másabbak az éjszakai fenyvesek azoktól, amelyeknek ágai között még átszűrődik a fény? Mitől rezzen össze az emberi lélek, ha éjfélkor bagoly rikolt az elhagyott templomok tornyában, vagy ismeretlen szél süvölt végig a kietlen puszták felett? A világ, amit ismerünk, nem mindig mutatja felénk ugyanazt az arcát: a kiszáradt fának ugyanis másabb árnyékot fest a napfény, és másabbat a holdvilág. Mert a halál és az éjszaka testvérek. Ők ketten az emberi félelmek kútfői.

82. oldal

Nikolett0907 P>!

Miért ne választhatnánk? Egyszer mindenkinek meg kell halnia, ezt elkerülni nem lehet, de ha találunk egy tökéletes pillanatot, akkor miért ne használhatjuk ki arra, hogy a halálunk gyors, fájdalommentes, és legfőképpen mélságteljes legyen?

78. oldal

Garbai_Ildikó P>!

A félelem csodálatos dologgá válik miután rájöttünk, hogy miért is félünk igazán.

81. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Steve Berry: Az elveszett parancs
Umberto Eco: A prágai temető
John Dickson Carr: A London Bridge rejtélye
Steven Saylor: Eltűnt Massiliában
Filip Florian: Kisujjak
Rita Monaldi – Francesco Sorti: Imprimatur
R. Kelényi Angelika: A párizsi nő
Dževad Karahasan: Keleti díván
Celeste Ng: Amit sohase mondtam el
Laura Lebow: A Figaro-gyilkosságok