Éles ​és gyors sikoly 49 csillagozás

Siobhan Dowd: Éles és gyors sikoly

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Amikor ​a tizenöt éves Michelle Talent anyja meghal, a lány szinte már elvakultan vallásos apja az alkoholban keres vigasztalást, így Shellnek kell gondoskodnia két fiatalabb testvéréről.
A mindennapok kilátástalanságában a fiatal lánynak két támasza van csupán: Rose atya, a naiv, fiatal pap, és Declan, Shell osztálytársa, akivel Shell intim kapcsolatba kerül. Ám Declan úgy dönt, elhagyja Írországot. Ekkor derül ki, hogy Shell gyermeket hordoz a szíve alatt… A lány először egyedül, később testvérei segítségével próbál megbirkózni az újabb kihívással. A botrány nemcsak a kis közösséget rázza meg, de az egész országban híre megy. Shell, akinek az élete a feje tetejére áll, kétségbeesetten próbálja megvédeni mindazokat, akiket szeret, akik fontosak számára. De rajta vajon ki fog segíteni?

A lírai hangú regény, amely elgondolkodtató képet fest a kisvárosról és lakóiról, tele van reménnyel, és sugárzik belőle a főszereplő bátorsága és emberi ereje. A zseniális Dowd… (tovább)

Eredeti mű: Siobhan Dowd: A Swift Pure Cry

Eredeti megjelenés éve: 2006

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Pongrác, 2010
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638901347 · Fordította: Szabados Tamás

Enciklopédia 2


Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 71

Kívánságlistára tette 38

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
lillia
Siobhan Dowd: Éles és gyors sikoly

Ettől a Siobhan Dowd könyv elolvasásától féltem a legjobban. Terhesség és vallás, mint fő téma – egyik sem vonzott különösebben, főleg egy „tinikönyvben”. De S.D. eddigi könyvei nem okoztak csalódást, így belevágtam, és egyáltalán nem bántam meg.
S.D. minden története olyan más. Ez nem volt éppen könnyű olvasmány, de a maga nemében élmény volt, még ha kicsit kellemetlen élmény is.
Shell tanulatlan és fiatal, anyja halála óta neveli két kistestvérét – apja vallási fanatikus és alkoholista. 15 évesen teherbe esik.
Azért borzasztó ezt a könyvet olvasni, mert bemutatja, hogy egy egész közösség hogyan hagyja sorsára a fiatal lányt. Persze vannak apró kedvességek, segítségek, de végül is mindenki hagyja, hogy a lány ilyen fiatalon egyedül vészeljen át minden problémát – így igazán nem meglepő, hogy terhességét is egyedül próbálja „megoldani”.
A végén a „nyomozást” kicsit elnyújtottnak éreztem, és a nyomozó olyan elemi hibákat vétett, hogy nem is értem. De kellett ez a pofon Shellék apjának, és realisztikus volt, ahogy azért nem vett 180 fokos fordulatot személyisége. Rose atya jó karakter volt, és tetszett, hogy ennyire esendő volt pap létére. A hit, és Shell valláshoz/hithez való viszonya is nagyon érdekesen volt ábrázolva. Shell ráadásul erős, szimpatikus női karakter.
Kicsit érettebb, komolyabb tiniknek ajánlom a könyvet olvasásra, na és persze minden felnőttnek – ez is olyan könyv, amit nem árt elolvasni, meglehetősen szemfelnyitó tud lenni, az pedig sose árt.

>!
patricia
Siobhan Dowd: Éles és gyors sikoly

Az elején nehéz volt és fura, nem megszokott ifjúsági regénytől, hogy minden giccstől és finomkodástól mentesen ennyire őszinte legyen. Aztán a felétől már nem lehetett letenni, tiszta perverz élvezet volt olvasni, mert közben fogtam a fejem, hogy ilyen szintű emberi butaság létezik. Sajnos ez is egy olyan könyv, ami mellett úgy megy el a magyar gyerekirodalomkritika, mintha nem is létezne. Nyilván nem kellemes élmény csecsemők csontvázairól olvasni, de fontos lenne beszélni róla, mert attól még, hogy a tiniterhességek és az abortuszok nem kapnak akkora médiavisszhangot, mint Angliában, itt is ugyanúgy jelen vannak .

>!
WildWorld
Siobhan Dowd: Éles és gyors sikoly

Az erősen spoileres fülszöveg alapján volt elképzelésem, hogy mi fog történni a könyvben, és míg nagyjából úgy is alakultak a dolgok, mégis, eléggé eltértek az arányok attól, amire számítottam, és ennek örültem.

Mégis, leginkább azzal ragadott meg a könyv, hogy úgy éreztem, végre valaki olyan ír vallásról, akinek volt az életében vallásos élménye. Úgy éreztem, az írónő tényleg átérzi és hitelesen adja át a hit és a hit megingása kapcsán átélhető érzelmeket, ami párját ritkítja. Teszi mindezt egy történetben, amiben jópár szerethető karaktert találhatunk, és olyan gyönyörű, gazdag képekkel megtűzdelt stílussal, hogy jó érzés volt csak ízlelgetni a mondatokat.

Shell egy nagyon naiv és tanulatlan fiatal lány, aki épp ezért roppantul sebezhető. Nem tökéletes, de jó szíve van, és ez elég, hogy a története tökéletesen megnyerjen magának. Az esős írországi tájak és a gazdasági válság nehézségei pedig különleges hátteret szolgáltattak ehhez az egészhez.

>!
RandomSky
Siobhan Dowd: Éles és gyors sikoly

Uh, ez… szóval ott van. Welcome to the real world, mondhatni. És annyira nagyon tetszik, hogy nem éreztem egyszer sem azt az álemelkedett, álszent hozzáállást, hogy akkor ezek a szegény, aluliskolázott néprétegek, segítsünk rajtuk, hanem kő őszinte, és mégis szép.
Bővebben: http://www.ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2011-02…

1 hozzászólás
>!
akire MP
Siobhan Dowd: Éles és gyors sikoly

Megküzdöttünk egymással – akár egy Bergman-film, letört és felemelt. Nem gondolom, hogy gyerekkönyv (ebben a kategóriában díjazták), pedig a témája – a tinédzserkori teherbeesés – aktuális lenne a 16 éven felüliek számára. Inkább a végleteket kívánó és elviselő fiatal felnőtteknek ajánlom. Nekem túl szélsőséges volt.

>!
incsucsunna
Siobhan Dowd: Éles és gyors sikoly

A hangulata nagyon emlékeztetett a Lucas-ra, az kirekesztettség, a tenger, a pletykás közösség. Egyébként soha nem került volna a kezembe, nem hallottam róla, de drámára el kellett olvasni, mert ebből csináljuk az idei darabunk (kíváncsi leszek, hogy oldjuk meg :)). Jobban kéne reklámozni, ezt is, a Lucast is, mert egy velem egykorú kamasz sokat tapasztalhat belőle, a nagyobb érzelmi intelligenciával rendelkezőknek pedig elég erős tanulságok is rejlenek ezekben a történetekben. Sajnálom, hogy a mostani oktatási rendszer ennyire megszabja, hogy milyen könyveket mutassanak be irodalom órán a gyerekeknek, mert bár a régi klasszikusoknak is meg van a maga szépsége, tanulsága, ezek a könyvek közelebb vannak, és életszagúbbak egy ennyire ingerekben gazdag világban. Nem azt mondom nem kéne bemutatni Shakespeare-t, vagy Jókait, de több időt kéne hagyni ezekre a kortársakra is, és nem feltétlenül a végzős években, vagy csak azoknak, akik emelt szinten tanulják az irodalmat.

>!
Juci P
Siobhan Dowd: Éles és gyors sikoly

Fogalmam sem volt, miről fog szólni ez a könyv, csak levettem a könyvtárban a polcról, mert jókat hallottam erről az írónőről. Valamiért azt hittem, amolyan ifjúsági fantasy lesz (igen, a fülszöveget sem olvastam el, látszik), de nem, ezt a történetet az élet írta, vagy írhatta volna. Siobhan Dowd (azt tudjátok, hogy a keresztnevét sivonn-nak ejtik?) egy fájdalmas történetet csomagolt szép, balladisztikus, álomszerű nyelvbe, ami nekem magyarul azért nem volt teljesen gördülékeny.

>!
theodora
Siobhan Dowd: Éles és gyors sikoly

Shell anyja halála után a család támasza lesz – nincs könnyű dolga, mert apja a vallásba és az italba menekül. A 16 éves lány látja el két fiatalabb testvérét, a házat és apját is.
Összejön egy fiúval, terhes lesz tőle – de ezt titokban tartja, egyedül testvére tudják mi van vele. A könyv vége enyhe krimi jellegű, de persze ki lehet találni a megoldást.
Siobhan Dowdtól eddig ez volt a legkomolyabb és 'földhözvágós' olvasmányom – erős lelkivilágú kamaszoknak ajánlom.

>!
Linanita
Siobhan Dowd: Éles és gyors sikoly

Nagyon megkapó és megható tinédzser történetet olvashattam.


Népszerű idézetek

>!
Ciccnyog ISMP

A móló csalódott híd (…). Megpróbált eljutni valahová, de közben elfogyott a hite.

176. oldal

1 hozzászólás
>!
Ciccnyog ISMP

Eszetekbe jutott valaha, hogy ahol nincs harag, ott szeretet sincsen?

358. oldal

Kapcsolódó szócikkek: harag · szeretet
11 hozzászólás
>!
Ciccnyog ISMP

Gyakran bölcsebb hagyni, hadd menjenek a dolgok a maguk útján.

97. oldal

2 hozzászólás
>!
Ciccnyog ISMP

– Mikor kisüt a nap Írországban, Shell, van ennél gyönyörűbb hely a világon?

72. oldal

>!
Róka P

– És a rágógumi, atyám. Én is szeretem. Mint maga.
– Függő vagyok – vallotta be Rose atya. – Mióta leszoktam a cigiről. De ezt tartsuk titokban, jó? Coolbar még nincs felkészülve egy rágózó papra.

71. oldal

>!
Ciccnyog ISMP

Talán egy sima szívtipró gazember volt, mint abban a dalban, amit a könyvtáros hallgatott, de nem is játszotta meg, hogy bármi más lenne.

186. oldal

>!
s_l_m

Aztán már csak a tenger maradt. Semmi más, csak a tenger. Az egész víztömeg, hatalmasan és csillogón, nyugtalanul, amint magába olvasztja az eget. Kergeti a napot egy másik kontinensen. A kerék fordult és megjelent a part, a föld és a távolban a sötét hegyek. Az emberek, a házak, a hangok. Az elevenek és a holtak. Az álmok, a nevetés és a könnyek. Az itt és a most és az ezután.


Hasonló könyvek címkék alapján

Christoph Ransmayr: A repülő hegy
Cecelia Ahern: Ahol a szivárvány véget ér
Karen Marie Moning: Keserű ébredés
Karen Marie Moning: Iced – Megnyílik az ég
Kathleen Duey: Lódobogás – Lara és a néma hely
Kathleen Duey: Lódobogás – Lara az atherny-i várban
Julianne Ward: A Tavene rejtély
Sarah J. Maas: Crown of Midnight – Éjkorona
J. L. Armentrout: Opposition – Ellenállás
J. L. Armentrout: Origin