A ​londoni óriáskerék rejtélye 122 csillagozás

Siobhan Dowd: A londoni óriáskerék rejtélye

Május 24. 11:32
Ted és Kat figyeli, amint unokatestvérük, Salim felszáll a londoni óriáskerékre. A fülke felemelkedik.

Május 24. 12:02
A fülke földet ér és kinyílik az ajtó. Kiszállnak az emberek, de hol van Salim?

Mikor Glória néni fia, Salim titokzatos körülmények között eltűnik a londoni óriáskerék zárt fülkéjéből, mindenki kétségbeesik.

Öngyulladás áldozata lett? (Ted elmélete.)

Elrabolták? (Glória néni elmélete.)

Él egyáltalán? (A család kimondatlan félelme.)

Még a rendőrség is tanácstalan. Ted, akinek agya más operációs rendszer szerint működik, mint a többi emberé és nővére, Kat testvéri torzsalkodásukat félretéve társak lesznek a nyomozásban. Kétségbeesett erőfeszítéssel követik a nyomokat szerte Londonban, hogy megtalálják az unokatestvérüket, miközben az idő egyre fogy…

Eredeti megjelenés éve: 2007

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Pongrác, Budapest, 2010
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638901323 · Fordította: Szabados Tamás

Enciklopédia 16

Szereplők népszerűség szerint

Gloria néni · Katrina Spark · Pearce felügyelő · Salim · Ted Spark

Helyszínek népszerűség szerint

London


Kedvencelte 10

Most olvassa 5

Várólistára tette 128

Kívánságlistára tette 86

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

szadrienn P>!
Siobhan Dowd: A londoni óriáskerék rejtélye

Londont látni és eltűnni.
Akár ez is lehetne a mottója ennek az ötletes, nyomozós, rejtélybogozós ifjúsági regénynek. A főszereplő gyerekek manchesteri unokatestvére ugyanis lelkesen felszáll az óriáskerékre, de leszállni már senki nem látja róla többet. A rendőrség mellett a megszeppent testvérpár is megpróbálja megoldani a rejtélyes eltűnés ügyét. A gyerekszemszög mellett még további érdekesség, hogy az elbeszélő kisfiú autisztikus tüneteket mutat, agya más operációs rendszer szerint működik, és rendhagyó, eredeti gondolkodásmódja is elősegíti végül a sikert.
A könyvet egy kalandos londoni utazásra emlékezve olvastam, amire @Boritek70 és @sztrapacska1213 molytársnőkkel vállalkoztunk. Az óriáskerékre sajnos nem került sor. Vagy lehet, hogy így a jobb? Ha jól számolom… valamennyien megvagyunk.

Kovaxka P>!
Siobhan Dowd: A londoni óriáskerék rejtélye

A borító alapján mást vártam, nyomozás és rejtély terén például sokkal többet, de azért kedvemet leltem benne. Különösen a „dilis zseni” Ted tevékenysége tetszett, de Kat is remek szereplő. Londonnak kifejezetten örültem, de az óriáskerékre nem vágyok. A szerző nagyon tudott írni, sajnálom, hogy fiatalon elment. Jó hangulatú könyv, ajánlom.

2 hozzászólás
tmezo P>!
Siobhan Dowd: A londoni óriáskerék rejtélye

„A kölykökre érdemesebb hallgatni, mint egy szakasz felnőttre.”

Szórakoztató kaland volt. Rejtély övezte az unokatesó eltűnését; magam is kíváncsian vártam mi a megoldás. Ted gondolkodása volt a lényeg, hiszen az ő agya más operációs rendszer szerint működik. Jó volt követni az észjárását, aztán végigmenni, vele és a testvérével, az elméleteken.

ggizi P>!
Siobhan Dowd: A londoni óriáskerék rejtélye

Ez egy igazi gyerekkönyv volt, ahol nemcsak Teddel és Kattel együtt próbáltuk megoldani a rejtélyt, hanem Ted fejébe is belepillanthattunk, abba a más típusú gondolkozásmódba, amivel rendelkezik. Ez a része kimondottan érdekes volt, ahogy láthattuk a kedvenc témakörén való agyalásokat és az érzelmek és szóképek értelmezésében meglévő nehézségeit. Mondjuk merültek fel bennem kérdések a végével kapcsolatban spoiler, de ettől függetlenül felnőttként is élvezetes olvasmány volt, biztos, hogy a gyerekeim kezébe adom.

brena>!
Siobhan Dowd: A londoni óriáskerék rejtélye

Egyedülálló egy könyv ez. Nagyon tetszett,bár gyerekek a főszereplők. Ted szuper oprendszerű agya és a gondolatmenete nagyon tetszett,kár,hogy nem tudok rájönni a szindrómájára(pedig érdekelne). Imádtam a londoni leírásokat, illetve nagy kedvet csinált egy utazáshoz a Szemen.Amikor én ott jártam még híre nyoma se volt…még az őskorban:))Aztán ilyen fantasztikus dolgokat tudtam meg mint,hogy mi az a topologikus térkép vagy a Coriolis-erő.
Minden tiszteletem a fordítóé,fantasztikus lett a könyv!:)
Olvassátok!

7 hozzászólás
KBCsilla P>!
Siobhan Dowd: A londoni óriáskerék rejtélye

Megint elolvastam előre az értékeléseket, pedig már tudom, hogy le kellene szoknom róla.
Ezek után vártam egy majdnem egyszerű kamasz-történetet.
Maga a történet teljesen rendben is volt, kamaszokról szólt – nem mellesleg az élet eléggé komoly dolgairól is –, ám ettől lényegesen többet jelentett számomra.
A bizonyos szindróma állandó emlegetése persze az én agyamat is arra sarkallta, hogy elgondolkodjam, vajon mi lehet az a betegség, ami ennyire különlegesen gondolkodóvá tette Tedet, de nem kellett sokat agyalognom rajta.
Kolléganőmnek van egy 14 éves aspergeres fia, aki pontosan ugyanezeket a „tüneteket” hordozza, és egyébként egy nagyon okos, imádnivaló srác.
Ez el is döntötte a problémámat, egyértelművé vált számomra, hogy a ki nem mondott szindróma az autizmus.
Pár hét alatt ez a második hasonló könyvem, és mint már ez előzőnél is említettem, elég sok – mintha vonzanám őket – autista ismerősöm van, egyre inkább tisztelem őket. Őket, és az őket becsülettel és tisztességgel nevelő szülőket.
A könyv egyébként nagyon jó, szó szerint nem tudtam letenni. Bár szerintem vagy nem teljesen kamaszoknak szól, vagy pedig inkább az érettebb változatnak!

Boritek70>!
Siobhan Dowd: A londoni óriáskerék rejtélye

Harmadszor futok neki, hogy írjak néhány sort erről a könyvről. :) Mindig elszállt.. Az eltűnő értékelés rejtélye… :).
Ez a kötet egy sajnálatosan rövidre sikerült londoni kiruccanás ( @sztrapacska1213 és @szadrienn társaságában), és egy szintén közös kihívás kapcsán került elő.
A Londonba tartó repülőn kezdtem el olvasni, és a visszafelé jövőn fejeztem be. Ezt más kötetekkel is szívesen eljátszanám. :)
Nagyon helyes, jól érthető, izgalmas ifjúsági regény, az óriáskeréken eltűnt Salim utáni nyomozás története, melyben unokatestvére (50%-ban közös génállománnyal :) ), az autista Ted szemszögéből követjük az eseményeket. Az ő érdekes látásmódján kívül London számos helyszínének felbukkanása is megszerettette velem ezt a kötetet.

klaratakacs P>!
Siobhan Dowd: A londoni óriáskerék rejtélye

Nagyon jó hangulatú és nagyon mai ifjúsági regény, egy zseni, de az autizmus jeleit egyértelműen mutató főhőssel. A történet gyakorlatilag a fülszövegben benne van, Salim utáni nyomozás pedig Ted, az autizmus jeleit mutató fiú és tesója munkája. Közben érdekes megjegyzéseket olvashatunk a szülőkről, arról, hogyan próbálja Ted a kapott tanácsokat hasznosítani a mindennapi életben. Sőt nagyot mosolyogtam a forró italos részen, ugyanis az Agymenőkből ismerős volt.
Könnyen olvasható, mégsem felületes, szórakoztató könyv.

Kicsibogár>!
Siobhan Dowd: A londoni óriáskerék rejtélye

Szokatlan és mégis izgalmas ifjúsági regény Salim eltűnéséről. Szerintem egyszerre izgalmas és elgondolkodtató. Mindenképp ajánlom, mert egyedi történet az ifjúsági könyvek tengerében.

Csiga_bige P>!
Siobhan Dowd: A londoni óriáskerék rejtélye

Szerintem ez egy nagyon jó nyomozós, ifjúsági könyv. Szeretem a Tedhez hasonló off szereplőket. A másfajta látás és gondolkodásmódjuk sokat tesz hozzá egy-egy történethez. Szerencsére az összes többi karakter is érdekes volt, és szerethető. Főleg Kat és Ted testvérkapcsolatának működése tetszett, teljesen életszerű és hiteles volt. Ted mániája is dobott a történeten, érdekes volt, és sok mindent megtudtam az időjárási jelenségekről. Összességében ajánlom mindenkinek, aki egy kis rejtélyes kikapcsolódásra vágyik, de nem szeretne épp Poirot-i magasságokban „nyomozni”, és nem utolsó sorban szereti a jól ábrázolt, gyerek szereplőket. :)


Népszerű idézetek

cassiesdream>!

A világ leghíresebb kitalált nyomozója, Sherlock Holmes mondta, hogy ha egyszer az ember kizárt minden lehetőséget, akkor az, ami marad – akármilyen hihetetlen is – lesz az igazság.

Kapcsolódó szócikkek: Sherlock Holmes
10 hozzászólás
brena>!

– Én soha nem felejtem el a házi feladatomat. Kat szerint ezért hívnak görbernek.
– Görbernek?
– A görény és a stréber keresztezése.

38-39. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Salim · Ted Spark
8 hozzászólás
Szávitrí>!

Aztán elmosolyodott, és nekem eszembe jutott, hogy visszamosolyogjak, és így lett Gloria néni a hatodik barátom.

272. oldal

Kapcsolódó szócikkek: barátság
shadowhunter1975 P>!

Annak a megjóslásához képest, hogy mit tesz Kat a következő pillanatban, az időjárás előrejelzése könnyebbnek tűnt, mint háromig számolni. Kat nem csak az időjárásnál volt kiszámíthatatlanabb, hanem a) a vulkánkitöréseknél, b) a holdkórosoknál vagy c) a terroristatámadásoknál is. Erre utal az a tény, hogy a neve olyan szavak első szótagjában szerepel, mint:
Katasztrófa
Kataklizma
Katatón

69. oldal, Tíz Szeretlek-utállak (Pongrác, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: Ted Spark
brena>!

Aztán végigsimítottam a saját felső ajkamat. Nem nőtt rajta szőr, és ez jó. Bizonytalan érzésem támadt az arcomon növő szőrrel kapcsolatban. Először is a borotválkozás veszélyes. Apa gyakran jön ki a fürdőszobából véráztatta vécépapírt szorítva a bőréhez. Ráadásul az arcszőrzet annak a jele, hogy a majmoktól származunk. És ha az embernek eszébe jut, hogy a majmoktól származik, akkor el kell ismernie, hogy a legtöbb esetben igen csak korlátozott az intelligenciája.

42-43. oldal

arsenal0522>!

Az ember leélhet egy életet (tizenkét évet és 188 napot, vagy 4571 napot, beleszámítva a szökőéveken a plusz három napot), és egy hazugságot sem mond ki a száján. Aztán a 4572. napon kettőt is mond.

175. oldal

>!

– Nos, drágám, elárulom neked, mit mondtam a lánynak, nehogy azt hidd, hogy szőrös szívű vagyok.
Elképzeltem a szívét, nagy fekete szőrökkel borítva.

175. oldal, A tévéstáb

Thanatos>!

Mindenki halálra nevette magát, amit nem szó szerint kell érteni, de nekem tetszik az ötlet, hogy széles jókedvében úgy nevet az ember, hogy belehal, tehát jól kifejezi a dolgot.

Emerson>!

… az ötös erősségű Katrina hurrikán, amely 2005-ben elpusztította New Orleanst. (Biztos vagyok benne, hogy nem véletlen, hogy az egyik legnagyobb katasztrófát okozó viharnak ugyanaz a neve, mint a nővéremnek.)

16. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Lucy Strange: A fülemüleerdő titka
Irene Adler: Utolsó felvonás az Operában
Mindee Arnett: The Nightmare Affair – A Rémálom-ügy
Lucy Strange: A kastély szelleme
Lucy Strange: A nővérek átka
Fiala Borcsa: Kalandok az erdő mélyén
Katherine Arden: Apró terek
Paola Peretti: Én és a cseresznyefa
Cathy Cassidy: Mályvacukor égbolt
Virginia Macgregor: Milo szerint a világ