A ​londoni óriáskerék rejtélye 98 csillagozás

Siobhan Dowd: A londoni óriáskerék rejtélye

Május 24. 11:32
Ted és Kat figyeli, amint unokatestvérük, Salim felszáll a londoni óriáskerékre. A fülke felemelkedik.

Május 24. 12:02
A fülke földet ér és kinyílik az ajtó. Kiszállnak az emberek, de hol van Salim?

Mikor Glória néni fia, Salim titokzatos körülmények között eltűnik a londoni óriáskerék zárt fülkéjéből, mindenki kétségbeesik.

Öngyulladás áldozata lett? (Ted elmélete.)

Elrabolták? (Glória néni elmélete.)

Él egyáltalán? (A család kimondatlan félelme.)

Még a rendőrség is tanácstalan. Ted, akinek agya más operációs rendszer szerint működik, mint a többi emberé és nővére, Kat testvéri torzsalkodásukat félretéve társak lesznek a nyomozásban. Kétségbeesett erőfeszítéssel követik a nyomokat szerte Londonban, hogy megtalálják az unokatestvérüket, miközben az idő egyre fogy…

Eredeti mű: Siobhan Dowd: The London Eye Mystery

Eredeti megjelenés éve: 2007

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Pongrác, Budapest, 2010
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638901323 · Fordította: Szabados Tamás

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Gloria néni · Katrina Spark · Pearce felügyelő · Salim · Ted Spark

Helyszínek népszerűség szerint

London


Kedvencelte 11

Most olvassa 7

Várólistára tette 119

Kívánságlistára tette 81

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

>!
tmezo P
Siobhan Dowd: A londoni óriáskerék rejtélye

„A kölykökre érdemesebb hallgatni, mint egy szakasz felnőttre.”

Szórakoztató kaland volt. Rejtély övezte az unokatesó eltűnését; magam is kíváncsian vártam mi a megoldás. Ted gondolkodása volt a lényeg, hiszen az ő agya más operációs rendszer szerint működik. Jó volt követni az észjárását, aztán végigmenni, vele és a testvérével, az elméleteken.

>!
ggizi P
Siobhan Dowd: A londoni óriáskerék rejtélye

Ez egy igazi gyerekkönyv volt, ahol nemcsak Teddel és Kattel együtt próbáltuk megoldani a rejtélyt, hanem Ted fejébe is belepillanthattunk, abba a más típusú gondolkozásmódba, amivel rendelkezik. Ez a része kimondottan érdekes volt, ahogy láthattuk a kedvenc témakörén való agyalásokat és az érzelmek és szóképek értelmezésében meglévő nehézségeit. Mondjuk merültek fel bennem kérdések a végével kapcsolatban spoiler, de ettől függetlenül felnőttként is élvezetes olvasmány volt, biztos, hogy a gyerekeim kezébe adom.

>!
Kiss_Csillag_Mackólány P
Siobhan Dowd: A londoni óriáskerék rejtélye

Megint elolvastam előre az értékeléseket, pedig már tudom, hogy le kellene szoknom róla.
Ezek után vártam egy majdnem egyszerű kamasz-történetet.
Maga a történet teljesen rendben is volt, kamaszokról szólt – nem mellesleg az élet eléggé komoly dolgairól is –, ám ettől lényegesen többet jelentett számomra.
A bizonyos szindróma állandó emlegetése persze az én agyamat is arra sarkallta, hogy elgondolkodjam, vajon mi lehet az a betegség, ami ennyire különlegesen gondolkodóvá tette Tedet, de nem kellett sokat agyalognom rajta.
Kolléganőmnek van egy 14 éves aspergeres fia, aki pontosan ugyanezeket a „tüneteket” hordozza, és egyébként egy nagyon okos, imádnivaló srác.
Ez el is döntötte a problémámat, egyértelművé vált számomra, hogy a ki nem mondott szindróma az autizmus.
Pár hét alatt ez a második hasonló könyvem, és mint már ez előzőnél is említettem, elég sok – mintha vonzanám őket – autista ismerősöm van, egyre inkább tisztelem őket. Őket, és az őket becsülettel és tisztességgel nevelő szülőket.
A könyv egyébként nagyon jó, szó szerint nem tudtam letenni. Bár szerintem vagy nem teljesen kamaszoknak szól, vagy pedig inkább az érettebb változatnak!

>!
brena
Siobhan Dowd: A londoni óriáskerék rejtélye

Egyedülálló egy könyv ez. Nagyon tetszett,bár gyerekek a főszereplők. Ted szuper oprendszerű agya és a gondolatmenete nagyon tetszett,kár,hogy nem tudok rájönni a szindrómájára(pedig érdekelne). Imádtam a londoni leírásokat, illetve nagy kedvet csinált egy utazáshoz a Szemen.Amikor én ott jártam még híre nyoma se volt…még az őskorban:))Aztán ilyen fantasztikus dolgokat tudtam meg mint,hogy mi az a topologikus térkép vagy a Coriolis-erő.
Minden tiszteletem a fordítóé,fantasztikus lett a könyv!:)
Olvassátok!

7 hozzászólás
>!
Boritek70 P
Siobhan Dowd: A londoni óriáskerék rejtélye

Harmadszor futok neki, hogy írjak néhány sort erről a könyvről. :) Mindig elszállt.. Az eltűnő értékelés rejtélye… :).
Ez a kötet egy sajnálatosan rövidre sikerült londoni kiruccanás ( @sztrapacska1213 és @szadrienn társaságában), és egy szintén közös kihívás kapcsán került elő.
A Londonba tartó repülőn kezdtem el olvasni, és a visszafelé jövőn fejeztem be. Ezt más kötetekkel is szívesen eljátszanám. :)
Nagyon helyes, jól érthető, izgalmas ifjúsági regény, az óriáskeréken eltűnt Salim utáni nyomozás története, melyben unokatestvére (50%-ban közös génállománnyal :) ), az autista Ted szemszögéből követjük az eseményeket. Az ő érdekes látásmódján kívül London számos helyszínének felbukkanása is megszerettette velem ezt a kötetet.

>!
hencsa06
Siobhan Dowd: A londoni óriáskerék rejtélye

Rég nem olvastam olyan ifjúsági könyvet, amit felnőtt fejjel is élveztem volna. Na ez most olyan volt. Határozottan jó regény. Olvasmányos , könnyen lehetett követni, nem volt túl bonyolult.
Tetszett Ted gondolkodása , hozzáállása a dolgokhoz.

>!
Mazsidrazsi
Siobhan Dowd: A londoni óriáskerék rejtélye

Imádom ezt az írót!
Kifejezetten tetszett Ted karaktere, a felépített család, Salim, Glo néni és úgy az egész. Ted gondolkodása elképesztő volt, csak a szindróma nevére nem jöttem rá. Egyébként Tedékkel együtt gondolkodtam, elméleteztem, vontam le a következtetéseket, és jutottam el a végső megoldásig.

Az pedig tény lett, hogy bakancslistámra került a Szem meglátogatása.

>!
Alíz_Simon
Siobhan Dowd: A londoni óriáskerék rejtélye

Egy kihívás és a sokat sejtető borító miatt vettem kézbe ezt a szuper könyvet. A történet is nagyon tetszett, mert izgalmas és az utolsó pillanatig alig vártam, hogy kiderüljön mi lesz a rejtély megoldása. De leginkább az írónő stílusa az, ami teljesen levett a lábamról! A történetet egy aspergeres kisfiú meséli el a saját szemszögén keresztül. Ted szuper okos, ha logikai kapcsolatokat kell megtalálni, vagy légköri kutatásokat kell végezni, de abszolút hadilábon áll a hétköznapi dolgok értelmezésével. Ebből rengeteg bájos, humoros helyzet, félreértés adódik a nyomozás folyamán. Nagyon tetszett, hogy az írónő mennyi szeretettel fűzi bele a regényébe ezt az alaphelyzetet a kisfiú gondolatain és a regény szereplőinek a megalkotásán keresztül. Nagyon ajánlom gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt:)

>!
wzsuzsanna P
Siobhan Dowd: A londoni óriáskerék rejtélye

Tudtam én, hogy be kell szereznem Siobhan Dowd könyveit, miután elolvastam a Szólít a szörny-et. Ez is egy csodálatos könyv, egy igazán különös rejtély megoldásáról, egy hihetetlenül klassz kisfiú szemszögéből megírva. Nem akarom túlragozni, imádtam!

>!
Saille P
Siobhan Dowd: A londoni óriáskerék rejtélye

Az egész egy feszült hangulatú két nap, egy nyomozás története. Ted, a főhős fiú egy valamilyen szindrómás autista kissrác, aki a nővérével együtt, Sherlock Holmest megszégyenítő dedukcióval, a rendőrség előtt több lépéssel járva oldja meg unokatestvérük eltűnésének rejtélyét. Ami különösen szimpatikus volt Tedben, az a meteorológia iránti szenvedélye, amiben osztozok vele, bár tudtommal semmilyen szindrómám nincs. :)
Mindenesetre nagyon izgalmas kikapcsolódást nyújtó ifjúsági regényt olvashattam.


Népszerű idézetek

>!
cassiesdream

A világ leghíresebb kitalált nyomozója, Sherlock Holmes mondta, hogy ha egyszer az ember kizárt minden lehetőséget, akkor az, ami marad – akármilyen hihetetlen is – lesz az igazság.

Kapcsolódó szócikkek: Sherlock Holmes
10 hozzászólás
>!
brena

– Én soha nem felejtem el a házi feladatomat. Kat szerint ezért hívnak görbernek.
– Görbernek?
– A görény és a stréber keresztezése.

38-39. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Salim · Ted Spark
8 hozzászólás
>!
Szávitrí SP

Aztán elmosolyodott, és nekem eszembe jutott, hogy visszamosolyogjak, és így lett Gloria néni a hatodik barátom.

272. oldal

Kapcsolódó szócikkek: barátság
>!
brena

Aztán végigsimítottam a saját felső ajkamat. Nem nőtt rajta szőr, és ez jó. Bizonytalan érzésem támadt az arcomon növő szőrrel kapcsolatban. Először is a borotválkozás veszélyes. Apa gyakran jön ki a fürdőszobából véráztatta vécépapírt szorítva a bőréhez. Ráadásul az arcszőrzet annak a jele, hogy a majmoktól származunk. És ha az embernek eszébe jut, hogy a majmoktól származik, akkor el kell ismernie, hogy a legtöbb esetben igen csak korlátozott az intelligenciája.

42-43. oldal

>!
shadowhunter1975 P

Annak a megjóslásához képest, hogy mit tesz Kat a következő pillanatban, az időjárás előrejelzése könnyebbnek tűnt, mint háromig számolni. Kat nem csak az időjárásnál volt kiszámíthatatlanabb, hanem a) a vulkánkitöréseknél, b) a holdkórosoknál vagy c) a terroristatámadásoknál is. Erre utal az a tény, hogy a neve olyan szavak első szótagjában szerepel, mint:
Katasztrófa
Kataklizma
Katatón

69. oldal, Tíz Szeretlek-utállak (Pongrác, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: Ted Spark
>!
arsenal0522

Az ember leélhet egy életet (tizenkét évet és 188 napot, vagy 4571 napot, beleszámítva a szökőéveken a plusz három napot), és egy hazugságot sem mond ki a száján. Aztán a 4572. napon kettőt is mond.

175. oldal

>!
zsálya P

– Nos, drágám, elárulom neked, mit mondtam a lánynak, nehogy azt hidd, hogy szőrös szívű vagyok.
Elképzeltem a szívét, nagy fekete szőrökkel borítva.

175. oldal, A tévéstáb

>!
Thanatos

Mindenki halálra nevette magát, amit nem szó szerint kell érteni, de nekem tetszik az ötlet, hogy széles jókedvében úgy nevet az ember, hogy belehal, tehát jól kifejezi a dolgot.

>!
shadowhunter1975 P

Londonban az Eye-t, az óriáskereket szeretem legjobban.
Ha jók a látási viszonyok, akár negyven kilométerre is ellátni minden irányba, mert ez a valaha épített legnagyobb kilátókerék.

7. oldal, Egy - Óriás biciklikerék az égen (Pongrác, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: London · London Eye

Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve
Jacqueline Wilson: A tesóm nem semmi
Jacqueline Wilson: Tündérek és titkok
Robert Paul Weston: Szörnyen Titkos Részleg
David Almond: Skellig
Terry Pratchett: Sofőrök
Michael Morpurgo: A lepkeoroszlán
Jeanette Winterson: Gubancrom
P. L. Travers: A csudálatos Mary
C. S. Lewis: A varázsló unokaöccse