Optimisták 5 csillagozás

Sinkó Ervin: Optimisták Sinkó Ervin: Optimisták

A ​dolgok cselekvő részese beszél itt 1918–1919-ről. Könyve olvasható kordokumentumként is, hisz hiteles képet ad a történetekről. Sinkó majdnem mindig igaz történeteket sző a regénybe, de a művész teremtő erejével gyúrja azokat egyetlen nagy eseménysorrá. Megjeleníti a századelő fitatalságának világát, szellemi válaszútjait, majd szinte teljes képet rajzol a háború utáni Budapest társadalmi, politikai és eszmei színeiről. Pincérek, és politikusok, orvosok és házmesterek, munkások és utcalányok élő, forrongó Pestje ez, a háború megviselte nagyváros, ahol minden felbomlóban van, ahol minden lehetségesnek látszik, s ezért a maga módján mindenki a kibontakozás útját keresi. Ezt kutatja az a maroknyi kommunista is, aki tudja: a háborúval egy korszak zárult le, egy egész világ süllyedt el. Optimista ez a kis csoport, bizton hiszi az új korszak eljövetelét, a világforradalom győzelmét. S amikor a kommunisták 1919. márciusában hatalomra kerülnek, az új helyzet kettőzött erővel veti föl… (tovább)

>!
Noran Libro, Budapest, 2010
768 oldal · ISBN: 9789638857699
>!
Magvető, Budapest, 1979
834 oldal · ISBN: 9632708571

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

>!
minczer
Sinkó Ervin: Optimisták

A könyv témája ritka és érdekes: 1918-19. Vártam, hogy az események elkezdődjenek.
150 oldal után feladtam. Többször elaludtam rajta. Nappal is.
Valaki írjon jót erről a könyvről, hogy újrakezdhessem.


Népszerű idézetek

>!
paranoidandroid

Ez a történet az első világháború végével, voltaképpen az ezerkilencszáztizennyolcadik év október hónapja utolsó éjszakájával és az egykori Magyarországnak abban a százezernél is több lakost számláló alföldi fészkében kezdődik, melyet hivatalosan Szabadka szabad királyi városának neveztek. Az azonban nagyjában és egészében csak annyiban különbözött valami szürke, poros illetve sáros falutól, hogy olyan óriási falu nincs is a világon. S azonkívül még annyiban, hogy volt egy bankokkal, kirakatos boltokkal és cigányzenés, tükrös kávéházakkal igazi várost mímelő, aszfaltozott, egyébként szintén szemetes Kossuth utcája, no meg egy többemeletes, állítólagos új magyar nemzeti stílusban a század elején épült cifra városházája, égnek szökő tornyának csúcsán, mintha csak templom lett volna, kereszttel.

(első mondat)

>!
Kodoma

– Nekünk, fanatikus optimistáknak – mondta aztán nyílt, meleg mosollyal –, egyikünknek sem a vidámság a jellemző tulajdonságunk. Legalábbis egyikünkön se látszik. Nem találja?

197. oldal

>!
LNB

A borzalomnak szemei vannak, és a borzalomban virrasztó ember mindent képekben lát.


Hasonló könyvek címkék alapján

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Megalázottak és megszomorítottak / Feljegyzések a holtak házából
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Feljegyzések a holtak házából
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Egy halottas-ház emlékiratai I-III.
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Emlékiratok a holtak házából
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Feljegyzések a holtak házából / A nagybácsi álma / Nyetocska Nyezvanova
Lipcsey Ildikó: Nemzedéksirató
Ujkéry Csaba: Sárguló levelek
Korcsmáros Péter: Mesélő ceruza
Kádas Mária: Kurgáni napló
Deáky András: Szemben az árral