Partitúra 45 csillagozás

Utolsó beszélgetés Polcz Alaine-nel
Singer Magdolna: Partitúra Singer Magdolna: Partitúra

A Partitúra c. kötetben a népszerű pszichológus, tanatológus és írónő, Polcz Alaine életútját meséli el tanítványa, Singer Magdolna segítségével, aki olyan kérdésekre is választ kap, amelyeket eddig mások nem érintettek. A Partitúra teljes életinterjú, amely Polcz Alaine utolsó napjait is megörökíti. Különlegessége, hogy még azok számára is, akik jól ismerték Alaine életét, meglepő erővel hat a feltáruló hatalmas életműnek ez az összefüggő lenyomata. A végeredmény egyéni, megejtő hangulatú könyv, amely minden eddiginél hitelesebb képet rajzol Alaine-ről.

Jaffa, Budapest, 2016
180 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155609336
Jaffa, Budapest, 2007
178 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639604452

Singer Magdolna: Partitúra Utolsó beszélgetés Polcz Alaine-nel

Őszinte és drámai. Aktuális ma is. Kedvcsináló az életmű megismeréséhez.

Porcsinrózsa>!

Singer Magdolna: Partitúra Utolsó beszélgetés Polcz Alaine-nel

Semmit nem olvastam még erről a kiváló asszonyról. Lenyűgözött az ő szerénysége, alázata, a munkához való hozzáállása, a szívóssága, akaratereje. Megdöbbentett az a töménytelen mennyiségű rossz élmény, keserű tapasztalat, az a sok – sok betegség, amelyen keresztül ment, s hogy mindezek ellenére életben maradt. Csodálattal adózom az emberségének, különleges, nem hétköznapi jellemének. S nagyra értékelem a tapintatot, mellyel a könyv szerzője megközelíti ezt a különleges embert, ahogyan bemutatja küzdelmekkel, csalódásokkal és örömökkel teli életét, hétköznapjait.
Úgy tűnik, Polcz Alaine egyénisége halála után is hatni tud. Megnyugtató volt olvasni, valahogy a bűvkörébe vont, életszeretettel töltött fel.

csucsorka IP>!

Singer Magdolna: Partitúra Utolsó beszélgetés Polcz Alaine-nel

Szokva vagyok Singer Magdolna kérdés nélküli riportköteteihez és Polcz Alaine mesélési stílusához is, így a Partitúrának nem a hibáit láttam.
Megható volt a Mészöllyel töltött év után Polcz Alaine-nel zárni az utolsó napokat.

Hihetetlen, egy év alatt mennyit tanultam a halálról! Már sokkal természetesebben fogadtam néhány nézetét és szokását, amiktől évekkel ezelőtt finoman szólva csodabogárnak tartottam. Mikre nem jó az olvasás, ugye.

Nem tudom, pontosan mit vártak azok, akinek ez a kötet csalódás lett, de egyet kell értenem Singer Magdolnával, aki az előszóban azt írta, úgy érzi, a sok munka után Polcz Alaine is elégedett lenne a végeredménnyel. Végig ezt éreztem olvasás közben én is.

Kicsit sok benne az ismétlés – a könyvön belül és az életművet nézve is. De mindig mondom, hogy azokra a történeteinkre fogunk emlékezni, amiket az öregeink százszor elmeséltek, nem azokra, amiket csak egyszer hallottunk. Szóval türelmesen hallgattam Polcz Alaine-t is, ahogy utoljára elmesélt mindent, amit fontosnak tartott.

Georgina77>!

Singer Magdolna: Partitúra Utolsó beszélgetés Polcz Alaine-nel

Mindig is nagyra becsültem Polcz Alaine-t, és ezután sem lesz ez másképpen. Alapvetően nagyrabecsülésre érdemes a hivatása, a témakör, a szociális cselekedet, amivel ő felvértezte magát, és amelyben kiteljesedve, szívét-lelkét beleadva tevékenykedett. A szociális szférának ezt a szegletét, nem is lehet másképpen. Valaki vagy erre születik, emberekkel foglalkozni, emberek lelkének segíteni a megnyugvásban, vagy veszett fejsze nyele, és nyergelhet át más foglakozásra.
Itt, most a saját lelkében kellett egyensúlyozni, amellett, hogy beszélgetőpartnere lett az őt kérdezőnek. Beszélt, mesélt, még több tényt az életéből, a házasságából.
Nem is emelkedhetett volna fel jobban a vége, tényleg az egek nyíltak meg őelőtte, és az olvasó előtt is.
Csodálatos. Az kevés, hogy: felemelő. Magasztos. Igen, pőrén magasztos. Oly egyszerű, mint tisztán megszületni, sallang nélkül, majd legjobb esetben, ugyancsak ily paraméterekkel menni tovább. Felfelé.

gingalló P>!

Singer Magdolna: Partitúra Utolsó beszélgetés Polcz Alaine-nel

Nyár elején valahogy ismét kezembe akadt a könyv és kicsit bizonytalan érzésekkel újraolvastam.Valami hiányra, befejezetlenségre emlékeztem. Ezt tükrözte az akkori csillagozásom is. Aztán rájöttem, hogy mi volt a bajom. Egy teljes életinterjú jegyzetek nélkül. /Most tekintsünk el attól 8 ponttól, amit sikerült jegyzetek címén a könyv végére biggyeszteni./ Jönnek szembe a helyszínek, a korszakok,az intézmények,az emberek, a barátok és ellenségek, a magyar pszichológia és pszichiátria legnagyobbjai, az íróbarátok. Legjobban talán az évszámok hiányoztak. Azok sok mindenben eligazítottak volna. Persze barátunk a gugli, de ennyire? Ez az életinterjú megérdemelt volna egy odafigyelő szerkesztőt.

Galambdúc>!

Singer Magdolna: Partitúra Utolsó beszélgetés Polcz Alaine-nel

Amiért Polcz Alaine-t szeretni érdemes, az az egyszerűsége, feltétel nélküli szeretetre való képessége és őszintesége. Mindkettőt szomjazza korunk (még akkor is, ha manapság már sokkal anyagiasabb dolgok felé fordul a figyelmünk), ezek hiányába rokkannak bele sokan, és válnak egy-egy kényszerképzet vagy gyógyszer rabjává. Mi segíthet mégis ezen? Szerencse, ha valaki olyan elfogadó személyiséggel születik, mint PA? Mindenképpen. Még akkor is, ha ő – aki egész életét a halálnak és haldoklóknak szentelte – nem olyan könnyedén tudott meghalni. Sok nagyszerű és értékes gondolatot tartalmaz ez az életrajzi ihletésű könyv. Singer Magdolna kiváló munkát végzett, összefogottan közli az írónő kissé keszekusza érzéseit, visszaemlékezéseit. A legértékesebb meglátás: minden kudarcnak megvan a maga célja az életünkben, és ezek is csak a partitúra részei. Amit ha lejátszunk, szép és teljes életet fogunk élni.

Singer Magdolna: Partitúra Utolsó beszélgetés Polcz Alaine-nel

Kivételes asszony, kivételes életpályával. Emberek gyámolítója, akiknek segít a kegyes halálba szenderedni… S ő mégsem tud meghalni, mert nagy benne az élni akarás, a tettvágy. 85 éves koráig. Hihetetlen, hogy a halálos betegségeiből mindig kilábalt, hihetetlen, hogy kitartott durva férje mellett, s hihetetlen, hogy egy nő ennyire sokoldalú legyen, mint ő volt. Bátran kell élni az életet….

dia69>!

Singer Magdolna: Partitúra Utolsó beszélgetés Polcz Alaine-nel

Mindig arra jutok, hogy életem egyik visszahozhatatlan lehetősége, hogy megismerjem Alaine-t vagy legalább eljussak egy előadására. Irigylem azokat, akiknek lehetőségük volt Őt közelről ismerni, akik bensőséges beszélgetést tudtak vele folytatni s akik ismerhették esendőnek és gyarlónak. Számomra kedves és szerethető volt ez a könyv róla, olyan volt, mint egy zenemű, ami eleinte dinamikus és pörgős, aztán lassul, majd a végén egyre lassabb és fokozatosan el is halkul. Aztán csönd lesz.

adaline>!

Singer Magdolna: Partitúra Utolsó beszélgetés Polcz Alaine-nel

Polcz Alaine nagyon erős és kitartó nő volt, azt gondolom. Bármikor olvasom mindig nagyon nyugtatólag hat rám. Ilyenkor mindig belenézek abba az egy-két interjúba, ami fellelhető róla az interneten. És mindig sajnálom, hogy nem ismerhettem. Különleges asszony volt!

evic>!

Singer Magdolna: Partitúra Utolsó beszélgetés Polcz Alaine-nel

Nagyon értékes könyv. Segítség, hogy egy hihetetlenül komoly életművet ne felejtsen el néhány évtized múltán az utókor.

fülcimpa>!

Az ember arra éhes, hogy úgy szeressék, ahogyan van.

fülcimpa>!

Akkor Vitányiné voltam, és kitettem a táblát, hogy V. Alaine grafológus. Egyszer megállt alatta egy székely és azt kérdezte: -Vitéz ez, vagy ötödik? Férfi vagy nő? És mit csinál?

37. oldal, Jaffa 2007

Carmilla >!

Nagyon szerettem temetőbe járni. A sírkövek közt sétálni olyan volt nekem, mintha képeskönyvben lapoznék. Nézegettem, ki meddig élt, hogy hívták, nagyszülők, gyerekek, unokák, sokszor egész családok egy helyen; egész életeket, sorsokat olvastam ki a feliratokból.
A Házsongárdi temető Kolozsvárott híres, szép temető, az ember oda járt, ha szerelmes volt, oda járt, ha tanulni akart, oda járt, ha örült, oda járt, ha szomorú volt. Persze, egy randevú ott egészen más volt, mint ha mondjuk egy plázában randevúznál; a temetőben az emberi mulandóság mellett az életet látod egyúttal, az életet, a maga teljességében.

Kapcsolódó szócikkek: temető
fülcimpa>!

Soha nem lehet tudni, hogy miből mi bomlik ki, minek mi lesz a következménye, miféle, egyelőre láthatatlan utak nyílnak majd meg, vagy hogy mire jók a falak, a kudarcok.

38. oldal (Jaffa, 2007)

fülcimpa>!

Ági* mondta, hogy te szellemi prostituált vagy, akárki ül le melléd, mindenkivel barátkozol, hát nincs valami rangsor?

* Nemes Nagy Ágnes

robinson P>!

Már az egyetem befejezése előtt álltam, mikor jött a kommunizmus. Ez a válásom után egy újabb csapás volt, hiszen már negyedéves voltam, amikor azt mondták, hogy pszichológusra nincs szükség, mert a pszichológia egy burzsoá tudomány, a kommunizmusban ez felesleges, nincs rá semmi szükség.

aezs>!

A halál közeléből tekintve az élet hétköznapi kérdései eltörpülnek, …

ppeva P>!

Mondtam is egyszer egy barátomnak, hogy amióta én katolikus vagyok, nekem mindig rossz a lelkiismeretem. Korábban református voltam, ott nincs ilyen bűntudatkeltés. Apám nagyon felelőtlen volt, és boldogan élt 96 éves koráig. Láttam, hogy felelőtlenül micsoda derűvel és micsoda bölcsességgel, kultúrával lehet élni. Ezzel szemben láttam, hogy anyám, aki hallatlan felelősséggel, apám helyett is négy-öt gyerekre dolgozott, pénzt keresett, ő megkeményedett, keserű lett, miközben belül csupa szeretet és önfeláldozás volt.

robinson P>!

Nagy bátorság kellett kilépni a pártból, de megtettem.

ppeva P>!

Aztán jönnek a telefonok, jaj, gyűlölöm a telefont! Kikapcsolom, és elfelejtem bekapcsolni. A mobilt hagyom lemerülni, nem hallom, ha csöng. Ez valami neurózis, a védekezés egyfajta módja, de ez nem jó. Tiszta helyzet kell. És nyolcvanévesen már nem tudsz megváltozni.