Asszonyok ​álmában síró babák 24 csillagozás

Születés és gyász
Singer Magdolna: Asszonyok álmában síró babák Singer Magdolna: Asszonyok álmában síró babák

A kötet magzatukat, újszülött babájukat elveszített szülőkkel készített interjúkat tartalmaz. E beszélgetések főszereplői elsősorban azoknak ajándékozzák történetüket, akik hasonló veszteséget éltek át, de még vigasztalan szomorúságban élnek. Úgy gondolják, hogy nagy segítség lehet a sorstársak számára olyanokkal találkozni, akik már eljutottak oda, hogy képesek megmutatni, a szenvedésből igenis van kivezető út. De nem csupán a sorstársaknak nyújthatnak sokat a történetek. Az emberi sorscsapásokon való győzedelmeskedés mindenki számára erőt, vigaszt, lelki útravalót nyújthat, olyanoknak is, akik csupán a hétköznapi élet áramában küzdenek életük megpróbáltatásaival.

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2016
286 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633043677 · Illusztrálta: Szulyovszky Sarolta
>!
HVG Könyvek, Budapest, 2016
286 oldal · ISBN: 9789633048283 · Illusztrálta: Szulyovszky Sarolta
>!
Jaffa, Budapest, 2006
192 oldal · ISBN: 9789639604209

Kedvencelte 3

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 26

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Gólyanéni
Singer Magdolna: Asszonyok álmában síró babák

Édesanyám halálakor személyesen érintett a gyász nehézkes feldolgozása. Akkor találkoztam először a szerző nevével. Most már inkább a szakmai kíváncsiság vetette kézbe velem a könyvet.
Jó volt végigolvasni, belelátni mások lelkivilágába, mert úgy érzem ezáltal az enyém is változott. Sajnos a könyvben „feldolgozott” esetek személyesen érintenek, hivatásom által számos esetben találkozok magzatukat elveszített hölgyekkel. Úgy érzem, hogy így leírva jobban megismerhettem a női lélekben ilyenkor lezajló eseményeket. Hiába az odafigyelés, a segíteni akarás a személyes kommunikációt gyakran gátolja a „tabu” és a lehetőségre álló idő.
Szakmai könyvként tehát ajánlom, de abban már nem vagyok biztos, hogy egy gyermekét elvesztett párnak ajánlanám-e. Nagyon kényes kérdés ez…Mikor olvassa? Segít rajta mások bánkódásának megismerése vagy a sok elolvasott tragédia mélyebbre taszítja? Jót teszek, ha ajánlom vagy ártok?
Ezek a kérdések nyitottak maradtak, ezáltal a könyv otthon marad, nem lesz belőle segítő utazókönyv.

>!
Papírtigris
Singer Magdolna: Asszonyok álmában síró babák

Vedd elő bármikor, amikor nem tudod megkülönböztetni a „hegyet a vakondtúrástól” (Gyökössy Endre), mondjuk, amikor mérges vagy a gyerekedre, mert nem alszik rendesen, nem eszik rendesen, összekoszolja magát, bőg… De van. Él. Van ki miatt mérgelődni, van ki miatt élni.

>!
Willlow
Singer Magdolna: Asszonyok álmában síró babák

Jó, hogy született egy ilyen könyv, ami a veszteségnek, kétségbeesésnek és gyásznak nem csak a szaknyelven megfogalmazott száraz elemzése, ami leírja, hogy igen, az a normális,hogy a gyásznak ilyen és ilyen lépésein megy keresztül az anya, hanem a történeteken keresztül közel visz, bevon a tragédiába és aztán felold.
Elolvasni önkínzás volt…azért olvastam el, mert már a címétől is négyszer bőgtem el magam, pedig mennyit tanultam én erről az egyetemen a száraz tankönyveimből. Ha lediplomázom mégsem állhatok egy gyászoló anya mellé zokogva. Sokat segített hozzászokni a gondolathoz és elképzelni, hogyan lehet segíteni .

>!
Esmeralda P
Singer Magdolna: Asszonyok álmában síró babák

Azonnal segít kitörni belőlünk annak, amin úgy szeretnénk gyorsan továbblépni. Csak zokogva lehet olvasni, legalábbis ha érintett vagy. Gyógyít.

>!
szerda
Singer Magdolna: Asszonyok álmában síró babák

Aki anya vagy egyszer anya szeretne lenni, akár érintett személyesen, akár nem, nem tudja könnyek nélkül olvasni. Nem hatásvadász, mégis szívszorító.

>!
csaszip
Singer Magdolna: Asszonyok álmában síró babák

Érintettként olvastam a könyvet. Teljesen véletlenül botlottam bele. Azt hittem, könnyen túltettem magam a magzatok elvesztésén, de a könyv rádöbbentett, hogy nem így volt.

Az elején csak egy-két történtetet tudtam elolvasni, mert az első mondatoktól kezdve azonnali sírógörcs gyötört. Aztán pár hónap pihenő után egyszer csak újra elővettem és egy nyugis, egyedül töltött hétvégén pár óra alatt végigolvastam. Az olvasásban haladva egyre kevsébé zokogtam, kivéve azt a másfél órát, ami a könyv kb. 3/4 részénél történt… akkor felszakadt bennem minden, az addig nem is tudatosult állandó szomorúság, lehangoltság, a gyerekvállalásért való küzdeni nem akarás és nem utolsó sorban a férjemhez való igazi mély kapcsolódás elutasítása. A könvy és annak a másfél óra zokogásnak a hatására viszont mintha újra visszatértem volna a reményteli várakozásba, reménykedésbe és tenni akarásba, a saját gyermekért való küzdésbe.

Többen is csodálkoztak, amikor utólag meséltem nekik róla, hogy miért olvastam én ilyen tragédiákról, de nekem a legjobb döntés volt! Ajánlom minden érintettnek, bár biztosan nem egyformán hat mindenkire.

>!
Serpiente20
Singer Magdolna: Asszonyok álmában síró babák

Már egy ideje szemeztem vele a könyvesboltban, de végül csak megkaptam karácsonyra! :) Már akkor rögtön neki is estem, bár meg is ülte a gyomrom kicsit. Kb. a könyv felénél jártam, mikor előre kellett lapoznom, hogy biztos 2016-os kiadás?! Mintha a 80-as évekbe lennénk az egészségügyi dolgozók reakciója alapján… Majdnem szégyelltem magam, hogy én is ebbe tanulok… :(
Nagyon megható történetek voltak, nem mindig szimpatikus szereplőkkel, de hát ez a valóság. A 100-as zsepi oda volt készítve végig… :)

2 hozzászólás
>!
Eszteranna_
Singer Magdolna: Asszonyok álmában síró babák

kicsit távol áll tőlem ez a fajta, sokszor vallásos, személéletmód és az, ahogy az anyaság kérdését vagy a női szerepeket megközelíti, de egyébként nem rossz

>!
Narumi
Singer Magdolna: Asszonyok álmában síró babák

Juj. Kicsit kemény a padló, de mindjárt felkelek, és megpróbálom szavakba önteni kavargó gondolataimat.
Igazából nem tudom, miért és mi vonzott engem ebben a könyvben, de amikor a könyvtárban szembe jött velem, leemeltem a polcról és beleolvastam, megfogott a könyv témája. Jómagam nem vagyok érintett a dologban, de persze egyszer szeretnék majd anya lenni, lélekben már nagyon készülök rá. Úgy gondoltam ennek a könyvnek az olvasására, hogy ez is ehhez a szellemi felkészüléshez tesz hozzá, mert – mint látható – az anyaság nem feltétlen csak kakis pelenkából, cuki kis ruhácskákból, babajátékokból áll. De a lelki gyötrelmekről, küzdelemről vajmi keveset beszélünk, a vendégbabákról, elvetélt vagy elhalt magzatokról meg végképp alig esik szó.
Egyik-másik történetet igencsak sokkoló volt olvasni. Volt, hogy a szereplők viselkedése, hozzáállása (uramatyám, az ember de gonosz tud lenni!), volt hogy a helyzet abszurditása miatt, egyszerűen döbbenet, hogy ilyen valaha is megtörténhetett, hogy ez nem fantázia, hanem a kőkemény valóság…
De legyen bármilyen nehéz is a sors, az egyes beszélgetések megmutatják, hogy igenis van kiút a gödörből, minden tragédia utat mutat egy pozitív kezdet felé. Érdekes volt megismerni ezeket az asszonysorsokat – úgy érzem, tanultam belőlük.

>!
autumn16
Singer Magdolna: Asszonyok álmában síró babák

Singer Magdolna Asszonyok álmában síró babák…

Én lehet fordítva vagyok bekötve, hiszen sokan ebben a nehéz élethelyzetben könnyedebb olvasmányok felé fordulnak. Én nem így tettem. Lelkileg megviselt ez a könyv.. Védőnőként fontosnak tartom az ilyen jellegű könyvek olvasását, hiszen ez is csak segít abban,hogy a lehető legempatikusabban forduljunk a bajban lévő emberek felé. Segítőként nagyon sokszor iszonyatos átélni egy másik ember fájdalmát, nincsen utána számunkra segítség. Magunknak kell megvívnunk a lelki fájdalmunkkal.. Ez a könyv segít felkészülni valamennyire,a lehető legemberségesebb segítségnyújtásra… Hiszen sokszor az ember azt se tudja mit mondjon, és van az a pont amikor nem is kell hanem hallgatni kell és kitárni a szívünket…
Nekem rémálmom is volt, a könyv olvasása közben..Megrázott. Azoknak nagyon ajánlom, akik könnyen törnek pálcát emberek felett, illetve mindenkinek ajánlom, mert sajnos mindenkivel előfordulhat, hogy koszos lencsén keresztül lát dolgokat, történéseket, és saját baján sajnálkozva, nem tud egy kicsit se bele érezni a másik ember élethelyzetébe… Mindenkinek a saját problémája, vesztesége a legnagyobb, kinek ez, kinek az, nem lehet összehasonlítani egyiket sem a másikkal…
Megdöbbentő olvasni, hogy a könyvben mennyi egészségügyi dolgozó kapott negatív jelzőt, azt hogy egy jó szót nem tudtak a könyvben szereplő nőknek mondani, csak ítélkeztek..:(
Singer Magdolna másik könyvét is elkezdtem olvasni a Ki vigasztalja meg a gyermeket, ez a könyv szintén ajánlott azoknak mindenképpen akiknek segítő hivatásuk van.


Népszerű idézetek

>!
Papírtigris

De úgy érzem, változom, erősödöm. Nem csak a másoknak való segítés éltet. Igyekszem szabadon, alkotó módon élni az életemet. Tetteimet már egyre kevésbé az határozza meg, hogy mivel nyitom meg mások szívét. Már nincs szükségem koldult szeretetre, nem rettegek annyira attól, hogy eljöhet a pillanat, amikor elfordulnak tőlem, és elveszítem az emberek szeretetét, ahogyan ez már oly sokszor megtörtént velem.
Eddigi életem legnagyobb felismerése az, hogy nekünk kell megszeretni önmagunkat, és nem mástól várni azt, hogy szeressenek és elfogadjanak. És ez csak úgy lehetséges, ha őszinték tudunk lenni, be merjük vallani a gyengeségünket magunknak. A haragunkat, a gyűlöletünket. Ettől függ az egészségünk, a boldogságunk, az életünk.

39. oldal

>!
Papírtigris

Ugyanakkor nagy hála van bennem és öröm is azért az ajándékért, amit ez a csöpp fiúcska adott nekem. Eljött hozzám egy röpke pillanatra, mintha csak az ajándékot akarta volna elhozni nekem, majd tovalibbent átutazó lelke, mint egy könnyű pillangó. Ott a kórházban, amikor nehéz vajúdásom közben mellettem világra jött egy új élet, az ő sírása lopta lelkembe azt a felismerést, hogy az életet és a halált csak egy vékonyka, gyenge szál választja el, és mintha egy pillanatra megismerhettem volna a mindenség titkát. Nehéz ezt szavakban kifejezni, érzések voltak ezek, megfoghatatlanok, gyönyörűségesek. Miközben mellettem felsírt az Élet, az én magzatom örökre elcsendesedett. Az Élet hangjai mellett világra segítettem őt, de nem az életnek, hanem a Halálnak adva őt, és ez a kettő, így, egymás mellett térben és időben, képes volt megmutatni nekem valami csodát.

89-90. oldal

>!
Papírtigris

Bőven jönnek tehát a feladatok, ez nem változott, de én magam igen. Ma már nem riadok vissza semmitől, képes vagyok úgy tekinteni a gondokra, mint olyan segítségekre, amelyek további fejlődésemet szolgálják. Ez adja az erőt és a hitet is ahhoz, hogy bármi is jön, képes legyek úrrá lenni fölötte.

57. oldal

>!
Papírtigris

Úgy éreztem, én rontottam el valamit, nem figyeltem eléggé a babámra, lefoglalt a munka, a családi feladatok szervezése, a tanulmányaim, a vizsgák, a ház rendbetétele. Túl sok mindent akartam, és mindent egyszerre. Túlságosan jól akartam csinálni, bizonyítani az anyósoméknak, önmagamnak, a világnak. Talán észre kellett volna vennem, hogy a babának ez nem jó, le kellett volna lassulni, és csak vele lenni, amennyire csak tudok.
De tudod, azt láttam, hogy mindenki annyira pörög körülöttem!

88. oldal

>!
Markó_Nagy_Julianna P

Legjellemzőbb az anya saját anyjával való konfliktusa. Ennek mélyén az önelégtelenség érzése lappang, amiért alul maradt az anyjával szemben, aki képes volt gyermeket hozni a világra.

>!
Markó_Nagy_Julianna P

Még a várandósságra a leggondosabban odafigyelő anya is magában keresi a hibát: hol az a pont, ahol elvétette, mit tett vagy mulasztott, aminek ilyen következményei lettek? Az anyák más része belátja, hogy senki sem hibázott, de harag helyett igazságtalanságérzés gyötri őket: miért pont őket sújtja e csapás? Kétségbeesésük arra ösztönzi őket, hogy a miértekre keressék a válaszokat. Néha logikai úton kiválóan levezetik a veszteség okát- éretlen párkapcsolat, ambivalencia a gyermekáldással szemben, tanítás, karmikus feladat mind a baba, mind a szülők számára-, ám a logika és a ráció mit sem segít, érzelmeikben képtelenek a logika útját követni.

>!
Markó_Nagy_Julianna P

Az anyák várandósságuk hónapjai alatt maguk elé vetítik a gyermekük születését követő időszakot. Ha dolgoznak, akkor abban a hitben élnek, hogy évekre félreteszik a hivatásukat, és az anyaság feladatainak, esetleg otthon végezhető, kiegészítő feladatoknak adják át magukat. Kisbabájuk váratlan elvesztése miatt a munka folytatása, a korábbi ritmushoz, lendülethez való visszatalálás még szeretett hivatás mellett is nagy kihívás.


Hasonló könyvek címkék alapján

Jankovics Éva: Öngyilkos lett a fiam
Angela Körner Armbruster: Halva született, leány
Bíró Tímea: A pusztítás reggelei
Riikka Pulkkinen: Igaz
Ajmal-Papp Csilla: Életörömkönyv
Sz. Makó Hajnalka – Veszprémi Béla (szerk.): A párkapcsolattól a gyermekágyig
Jackie Kay: Trombita
Ryan Winfield: A szerelem húrjai
Jankovics Éva: Miért dobtad el az életed?
Novák Éva: Egy másik nő