Rotschild ​Klára 48 csillagozás

A vörös divatdiktátor
Simonovics Ildikó: Rotschild Klára

Rotschild ​Klárát a keleti blokk Coco Chaneljeként emlegették a korabeli újságírók. Elhozta Párizst Budapestre, és ismertté tette Budapestet a nagyvilágban. Neve évtizedeken át egyet jelentett a divattal, az eleganciával, a minőséggel és a luxussal.

Rotschild Klára szalonja már a két világháború közötti indulásakor fogalommá vált Magyarországon. Innen öltözködtek a Horthy-kor arisztokrata hölgyei, megfordultak benne olyan nemzetközi hírességek, mint Cartier ékszerész felesége, gróf Almássy Jacqueline vagy Faruk egyiptomi király édesanyja és lánytestvérei is. Ő bújtatta menyasszonyi ruhába Horthy Miklós menyét az évtized álomesküvőjén. Ám az igazi csoda mégiscsak az volt, hogy a Rotschild-szalon fénye tovább ragyoghatott a vasfüggöny leereszkedése után is. Bár nem a saját nevén működött, de a Különlegességi Női Ruhaszalon mégiscsak az ő csillogó birodalma maradt, így becsempészte a nagy párizsi divatházak fényét az ötvenes évek szürke budapesti hétköznapjaiba. Még a… (tovább)

>!
Jaffa, Budapest, 2019
300 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634752233
>!
Jaffa, Budapest, 2019
336 oldal · ISBN: 9789634753018

Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Rotschild Klára


Kedvencelte 3

Most olvassa 9

Várólistára tette 47

Kívánságlistára tette 41


Kiemelt értékelések

nicosia P>!
Simonovics Ildikó: Rotschild Klára

Simonovics Ildikó: Rotschild Klára A vörös divatdiktátor

Jó kis korrajz, középpontban a magyar divat Gobbi Hildájával.

Ottilia P>!
Simonovics Ildikó: Rotschild Klára

Simonovics Ildikó: Rotschild Klára A vörös divatdiktátor

Hiánypótló írás, hisz a könyv megjelenése és a kiállítás megnyitása előtt oly keveset tudhattunk Rotschild Kláráról, pedig a 20. századi magyar divattörténetnek igen jelentős alakja.

Egy lelkes divattörténész, Simonovics Ildikó éveken keresztül kutatta a témát, akinek ez az írása egyértelműen visszatükrözi lelkesedését, és iszonyatosan sok, befektetett idejét és energiáját. Dokumentumok, újságcikkek, munkatársakkal, kliensekkel, családtagokkal folytatott interjúk, archív fotók szolgáltak munkája alapjául. Amit lehetett kihozta belőle, és a kiállítással együtt – aminek ő a kurátora – rendkívül érdekes, információdús alkotás született. Az érdeklődők persze többre vágynának, főleg tervrajzokra, vázlatok, fotók garmadára, de sajnos Rotschild Klára nem tartotta fontosnak ezek, például a bemutatókról készült albumok megőrzését. Kár, hogy a sok, szép archív fotó csak úgy lóg a könyv végén, pedig a szöveg alkalmas lenne a hivatkozásokra, a kapcsolódásra azokkal!

Ez a kötet egy kiemelkedően sikeres nő, egy kivételes személyiség története, amelyből arra is fény derül, hogy hogyan tudta Klára a szocializmus idején is sikeresen működtetni szalonját, megőrizve az eleganciát, a minőséget, a luxust és nem utolsó sorban kiváló munkatársait.

robinson P>!
Simonovics Ildikó: Rotschild Klára

Simonovics Ildikó: Rotschild Klára A vörös divatdiktátor

A vörös divatdiktátor néven is elhíresült, kivételes tehetségű üzletasszony élete egy letűnt és mára elfeledett korszak emblamatikus alakjának életét tárja az olvasók elé. Rotschild Klára neve egykor jól csengő valuta volt nem csak a szocialista táborban :)
https://gaboolvas.blogspot.com/2020/01/rotschild-klara.html

Baráth_Zsuzsanna P>!
Simonovics Ildikó: Rotschild Klára

Simonovics Ildikó: Rotschild Klára A vörös divatdiktátor

Rotschild Klára neve a még nekem, a korántsem divatbolond, racionális közgazdásznak is fogalom. Igazi unikum volt az ő elegáns szalonja a szocializmus idején, ahol nemcsak Tito felesége készítette a ruháit, hanem híres színésznők, sőt, még a puritánságáról híres Kádár Jánosné is, de a kuncsaftok közé tartozott a perzsa sah felesége, a hazai és nemzetközi társadalmi elit találkozóhelye volt, amely híres volt a szakmai minőségről. De vajon ki volt Rotschild Klára, aki úgy volt divatdiktátor, hogy sem különösebb szakmai végzettsége, sem nyelvtudása nem volt és még rajzolni sem igazán tudott? Nos, egy nagyon érdekes személyiség volt, egy igazi egyéniség, aki elsősorban remek kapcsolati hálójának köszönhette sikereit, valamint annak, hogy zseniálisan értett az üzlethez és az emberekhez és kiválóan fel tudta építeni a saját brandjét és legendáját. Becsülte a neki dolgozó embereket, odafigyel rájuk, segítette a fiatalokat, megtanította őket a szakmára. Megkötötte a maga fausti alkuját a politikával, szabadon végezhette a munkáját, járhatott külföldre divatbemutatókra, cserébe reklámarc lett, az akkori országimázs része. Ha egy jelentősebb diplomácia küldöttség érkezett hozzánk, a „ladyprogram” része volt, hogy a feleség ellátogatott az ő szalonjába, Tito marsall feleségének pedig el sem kellett fáradnia hozzá az éppen aktuális ruhájáért, hiszen saját próbababája volt, amelyhez levették a méreteit, és ennek segítségével készültek az öltözékek, amelyeket természetesen le is szállítottak a kedves vendégnek. Rengeteg legenda kering a szalonról és a vezetőjéről, megtudhatjuk a könyvből, hogy melyek igazak és melyek nem, és megismerhetjük ennek a különleges asszonynak a nem mindennapi élettörténetét is. Érdekes olvasmány.
A teljes kritika itt olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2020/02/13/konyvkritika_…

1 hozzászólás
adrienn_szucs>!
Simonovics Ildikó: Rotschild Klára

Simonovics Ildikó: Rotschild Klára A vörös divatdiktátor

Nekem csalódás volt ez a könyv.. vagy én vártam túl sokat tőle. Érződik, hogy az író rajongó és rengeteg munkája fekszik benne, amit értékelek is, valahogy azonban mégsem lett számomra igazán élvezhető (összehasonlítva több, már olvasott,hasonló témában írt művekkel). Az első rész, ami RK életrajza megspékelve pár szakmai adattal, kimondottan nem tetszett, sőt, frászt kaptam attól, hogy az idézetekben a szerző a neki nem tetsző részeknél odabiggyesztette a SIC szót.. most komolyan??? Szívem szerint minden egyes sic!-ezésért levontam volna egy csillagot.
A második rész már igazán szakmai volt ,ez lekötött, és nagyon érdekes volt, sok interjú és visszaemlékezés, adatok, anyagismeret, minden, mi szem szájnak ingere. Azonban pont arra nem kapunk választ, hogy RK hogyan is került be ebbe a kivételes körbe illetve hogy tudott ennyi éven át benne is maradni spoiler

4 hozzászólás
Lady_L>!
Simonovics Ildikó: Rotschild Klára

Simonovics Ildikó: Rotschild Klára A vörös divatdiktátor

A Nemzeti Múzeum kiállítása után egyszerűen kötelező volt megvennem még aznap ezt a könyvet. A vintage divat egy rigolyám, de bizony a keleti blokkról semmit sem tudok, hiába lebeg a szemem előtt néhány érdekesebb ruha régi magyar filmekből, meg egy régebbi naptáram, ahol az Ez a divat gyönyörű (de annyira barnás…) címlapjai voltak, mégis automatikusan a munkásnők, meg a ronda, barna konfekció ugrik be, ha a 20. század második felének a divatjára gondolok, úgyhogy nem mélyedtem bele.
Szóval még szép, hogy egy könyv, ami rácáfol arra, hogy nem csak a barna konfekció létezett, kellett nekem. A kiállítás meg azzal is meggyőzött, hogy egy nagyon különleges emberről van itt szó. Micsoda lenyűgöző személyiség lehetett Rotschild Klára! A történelem zajlott körülötte, de ő képes volt teljesen függetlenül a körülményektől folytatni azt, amit csinált mindig, szinte már hihetetlen néha a története. Amikor befejeztem a könyvet, önkéntelenül is a legelső sorok jutottak eszembe: „Mit meg nem adnék egy önéletrajzért vagy még inkább egy titkos naplóért, amelyet Rotschild Klára írt vagy mondott tollba!” Az azért lejött, hogy nem volt az a szentimentális személyiség, aki ilyenekkel foglalkozott volna, sőt, inkább ködösített, és ezért Simonovics Ildikó előtt le a kalappal, hogy így összeszedte az ezernyi apró információmorzsát és összetapasztotta egy letehetetlenül érdekes könyvvé!
Az egyetlen „nagy hiba”, hogy hiába két hete benne élek, és csak ezt olvasom, alig tudtam haladni vele, mert minden ruhának és minden személynek utána akartam nézni, előkotortam a Diorról szóló könyvemet is, hogy újraolvassam a másolásról, lopásról szóló fejezetét spoiler, rengeteg érdekes irányba elvitt az egész, pedig nélküle is fogékony vagyok nagyon a témára, észrevétlenül beszippant és elrabolja mindig az időmet. Irtóra izgalmas volt az egész, na!:D
És most legszívesebben újra elmennék a kiállításra, mert még többet látnék.

Ezt pedig csak idebiggyesztem nektek, mert a keresőjében szinte az összes manökent meg lehet találni. A ruhák is érdekesek, és a lányok is méltán voltak sztárok! http://retromagyarfotomodellek.blogspot.com

Kabódi_Ella P>!
Simonovics Ildikó: Rotschild Klára

Simonovics Ildikó: Rotschild Klára A vörös divatdiktátor

Simonovics Ildikó: Rotschild Klára – „A keleti blokk Coco Chanelje.”

„Csillogó kis üzlet, mely a párizsi divatházak fényét hozta el a szürke budapesti hétköznapokba az ötvenesévek derekától. Az „egyenlők” a kirakatát nézték, a „még egyenlőbbek” vásároltak benne.”

Rotschild Klára neve talán nem feltétlenül cseng ismerősen mindenkinek, főleg nem a mai fiataloknak. Én magam sem tudtam őt hová rakni igazán, ám a könyv alcíme – A vörös divatdiktátor – feltétlenül felkeltette az érdeklődésem. Valahogy mindig úgy gondoltam, a vasfüggöny leereszkedése után semmiképpen sem a divat, a luxus lehetett az, ami meghatározta országunkat.

A Jaffa Kiadó egyik év végi újdonsága, a Rotschild Klára életét, és sikereit bemutató könyv, mely hosszú évek áldozatos kutatómunkája árán jött létre, Simonovics Ildikó divattörténész elhivatottságát dicséri. Simonivics Ildikó a Magyar Nemzeti Múzeum 20. századi és kortárs textilgyűjteményének vezetője, elsődleges kutatási területe a Magyarország divattörténete a második világháború után. Kitartó munkája eredményeként magunk is bepillantást nyerhetünk történelmünk egy olyan érdekes, és ragyogó szegletébe, mely eddig talán rejtve volt előttünk.

Rotschild Klára édesapja, Rotshild Ábrahám nyomdokaiba lépve nyitotta meg legendás szalonját 1934-ben. Rendszeresen – évente kétszer – látogatta a különböző külföldi divatszalonok bemutatóit Párizsban, ahonnan alapvetően az ötleteit is hozta. Erőssége minden bizonnyal abban rejlett – bár nem sokat értek a divathoz –, hogy mindazokat a pompás és fényűző ruhakölteményeket, amiket a párizsi kifutókon látott, a Magyarországon akkoriban uralkodó irányvonalakat figyelembe véve alakította át. Kollekcióit a visszafogottság, az elegancia, és a letisztult vonalak jellemezték. Időtálló stílusa vonzotta a Horthy-korszak arisztokrata hölgyeit, a nemzetközi hírességeket, és magyar művészvilág nagy női alakjait.

A divat magyar nagyasszonyáról, ha szabad így nevezni valakit, aki egész egyszerűen csupán ruhákat gyártott, közvetve, az őt jól, vagy kevésbé jól ismerő interjúalanyok elbeszéléseiből kapunk egy bizonyos, talán kissé elnagyolt képet. Ő maga sem varrni, sem rajzolni nem tudott valami jól, ám kivételesen kiváló memóriája volt, amit egyszer látott, soha nem felejtette el. Igényes volt, stílusos és lehengerlő. Született üzletasszony: határozott, karakán, és rendkívül jóeszű, annak ellenére, hogy sem tanult, sem művelt nem volt. Allűrjei persze voltak, mint minden hozzá hasonló merész tehetségnek. Markáns alakja volt ő a budapesti felső tízezer miliőjének. Szinte a semmiből építette fel birodalmát, a kor vérzivataros viharait átvészelve nőtte ki magát igazi legendává. Személyét a mai napig sok titok, és rejtély övezi. Hogyan szerezte indulótőkéjét, és miből tudott később minden évben kétszer Párizsba utazni? Hogyan került olyan kivételes helyzetbe, hogy a második világháború borzalmaiban nem veszett oda sok ezer társával ellentétben? Hogyan tarthatta fenn csillogó sikerét a Horthy-korszak éveiben is, annak ellenére, hogy nem volt párttag? Ám a legfontosabb kérdés: miért választotta mégis a halált? Miért vetett véget önkezével életének ez a sikeres, ünnepelt, öntudatos asszony?

Ezekre a kérdésekre ad választ Simonovics Ildikó könyve, mely nem csak biográfia, hanem remek korrajz is. Fotográfiákat csak ízelítőként sorakoztat fel az utolsó lapokon, ám így is átfogó képet kapunk Rotschild Klára életéről, és munkásságáról.

3 hozzászólás
Nienna001 P>!
Simonovics Ildikó: Rotschild Klára

Simonovics Ildikó: Rotschild Klára A vörös divatdiktátor

Olvasmányos volt, rengeteget megtudtam a szocializmus divatáról. Már a korábbi időszakról is vannak infók, de főleg a szocializmusról. Sajnálom, hogy nem fogok tudni eljutni a kiállításra. Hiú asszony volt, de nagyon jó szervező, aki tudta, hogyan fogjon össze egy márkát. Olyan kiváltságokat harcolt magának ki, amik kivételesek voltak a korban. Ismerte a megfelelő embereket, akik segíteni tudták.

metahari P>!
Simonovics Ildikó: Rotschild Klára

Simonovics Ildikó: Rotschild Klára A vörös divatdiktátor

A tortenet nagyon is aktualis arrol, hogyan lehet talpon maradni verzivatarban es kisebb kaoszban, amikor korulottunk tombolnak az ideologiak, de az elet nem all meg, es a kerdes a jovedelmezo tuleles… Kivancsi voltam, hogy kiderul-e az elettortenetbol, hogy mi a siker titka ebben az esetben. Negy csillaggal nyugtaztam, hogy igen, kiderul, mind a kozgondolkodas jegyei, mind a szemelyiseg jegyei megmutatkoznak. Elvonatkoztatva attol, hogy a politikai beszed mennyire el tudja ferditeni a jozan itelokepessegunket, aztan raakasztunk valakire egy cimket es onnantol nem vagyunk hajlandoak azt a szemelyt realisan latni. Rotschild Klara eletrajzabol sok mindent megtudhatunk arrol, hogyan lehet ezt mashogy csinalni, a szemelyes ertekek es erdekek hogyan tudnak vezetni elore, amikor a felelossegvallalas a sajat sorsaert mar a vezerfonal.
Ugy de ugy elveztem volna meg tobb fenykepet…

postmodjane>!
Simonovics Ildikó: Rotschild Klára

Simonovics Ildikó: Rotschild Klára A vörös divatdiktátor

Ennek a kötetnek nem kizárólag Rotschild Klára a hősnője.
Ennek tekinthető szerintem a szerző Simonovics Ildikó, aki úttörő módon érdeklődését meghatározó, ám a tudományos élet (magyar) fősodrától nagyon távol eső témát dolgozott fel – mégpedig különféleképpen.
Kutatómunkájának egyik produktuma ez a leginkább ismeretterjesztőként definiálható műfajú könyv. A másik eredmény a Kláráról szóló kiállítás, melyet oly' sok máshoz hasonlóan negatívan érintett a világjárvány. (Korábban be kellett zárni, s nem vagyok benne biztos, hogy sikerült a babákat átöltöztetni, azaz másik modelleket bemutatni. „Csak” egyszer voltam, nem láttam kétféle ruhában a próbababákat.) A harmadik pedig a kiállítás késve elkésett katalógusa, melyben megelevenednek a ruhák, s színt, testet kap a jelen munkában leírt anyag. Azért tartom nagy eredmények mindezt, mert női kutató nagyon női témát feldolgozva hozhatta létre a tárlatot a Nemzeti Múzeumban. Remélem sok-sok követője lesz mind a bátorságot, mind a kutatási alaposságot illetően.

A fejezetek két nagy tematikus egység köré csoportosulnak: az egyik Klára élettörténete, melynek természetes(en) része a divatvilág. A másik magának a szalonnak és az ott folyó munkának, a dolgozóknak, a klienseknek, a divatbemutatóknak leírása. A kettő elválaszthatatlan egymástól, RC élete a divat és saját szalonja volt.

Jók az anekdoták a pereskedésről, a modell-lopásokról, Cigiről és Vogiról, az elit tagjairól, a vásárlókról (e.g. Kádárné, Halász Judit, Psota Irén).

A fél csillag levonása talán igazságtalan. Azért történt, mert szerintem markánsabban ki lehetett volna emelni, valamilyen elméleti és további történeti forrásanyag bevonásával, hogy a nők magyarországi történetében mennyire egyedülálló Rotschild Klára alakja. Ugyanakkor attól tartok, ha ennél több lábjegyzettel bírna a szöveg pont azokból az érdeklődő olvasókból lenne kevesebb, akikre a kiadó számítana. Akit pedig hiányérzet gyötör elolvashatja a szerző disszertációját, amiben garantáltan találni fog elméleti hátteret és szakirodalmat.


Népszerű idézetek

robinson P>!

Csillogó kis üzlet, mely a párizsi divatházak fényét hozta el a szürke budapesti hétköznapokba az ötvenesévek derekától. Az „egyenlők” a kirakatát nézték, a „még egyenlőbbek” vásároltak benne.

15. oldal

Simonovics Ildikó: Rotschild Klára A vörös divatdiktátor

robinson P>!

1917-et írtunk, javában bent voltunk a háborúban, de a nőket ez nem zavarta, akkor is öltözködtek, talán még jobban is, mint máskor.

23. oldal

Simonovics Ildikó: Rotschild Klára A vörös divatdiktátor

Kapcsolódó szócikkek: 1917 · nők
paoloni>!

A budapesti női divatszalonok hetek óta nem beszélnek másról, mint azokról a modell-lopásokról, amelyek kétségbe ejtik úgy a szalontulajdonosokat, mint az előkelő vevőnőket. Ugyanis szokássá vált, hogy a legszebb és legdrágább új ruhákat megrendelésük után villámgyorsan lekopírozzák, magyarán mondva ellopják olyan női varrónők, illetve ismert női szalonok is, akik és amelyek aránytalanul olcsóbb árak mellett tudják eladni „szenzációs és legújabb fazonú” női ruháikat, mint azok, akik eredeti párisi (sic!) modellel dolgoznak. Éppen az Ország-Világ írta meg először a „botrányt”, amely az Operabarátok legutóbbi előadásán történt, amikor abban a gyönyörű estélyi toalettben, amelyet egyik ismert kegyelmes asszony rendelt, még hárman jelentek meg az operaházi díszelőadáson.

61. oldal

Simonovics Ildikó: Rotschild Klára A vörös divatdiktátor

robinson P>!

A sajtókapcsolatok nem csak manapság, de a két világháború között is hatalmas értéket képviseltek.

50. oldal

Simonovics Ildikó: Rotschild Klára A vörös divatdiktátor

paoloni>!

„…Rotschild Klárinál láttunk korszerű estélyi ruhát a leges-legújabb szoknyahosszal: két-három centi a földtől, szabadon hagyva a lábat, nyugodtan lehet benne villamosozni is, de még gyalogolni is.” Egyik másik cikkben egy kényelmes, biciklizésre is alkalmas nadrágszoknya, egy harmadikban „praktikus és ízléses” légóruha emlékeztetett arra, hogy tulajdonképpen háború dúl.

104. oldal, hiv. Divat Tarka-Barka, Film Színház Irodalom, 1942.

Simonovics Ildikó: Rotschild Klára A vörös divatdiktátor

Kapcsolódó szócikkek: Rotschild Klára
lilaköd P>!

…gyűszűhalálnak hívják. Amikor egy varrónő hirtelen hal meg gyűszűvel az ujján.

Simonovics Ildikó: Rotschild Klára A vörös divatdiktátor

Kapcsolódó szócikkek: gyűszű
lilaköd P>!

Nehéz megítélni, vajon Rotschild Klára boldog volt-e, vagy sem. Sikeres mindenképp, de a siker nem minden.

Simonovics Ildikó: Rotschild Klára A vörös divatdiktátor

Kapcsolódó szócikkek: Rotschild Klára
lilaköd P>!

Nem véletlen, hogy Rotschild Klára elsősorban nem az ultramodern Courreges – és Cardin-házakat, hanem a klasszikus, inkább időtlen stílust képviselő márkákat : a Diort, Chanelt, Balmaint, Givenchyt látogatta.

Simonovics Ildikó: Rotschild Klára A vörös divatdiktátor

Kapcsolódó szócikkek: Rotschild Klára
Ottilia P>!

A Rotschild ruha a mindenkori divat kissé konzervatív, inkább elegáns, ahogy Patz Dóri jól megragadta, »dámás«, kortalan stílusát képviselte. Az 1950-es évek nőies vonalát vitte tovább még az 1960-as évek modern, bohém, fiatalságcentrikus trendjei mellett is.

169. oldal

Simonovics Ildikó: Rotschild Klára A vörös divatdiktátor

Ottilia P>!

Számára a divat alapját a két világháború óta a »jó ízlés« jelentette. Visszatérő vevői is ezt a kifinomult, nőies bájt, rafinált eleganciát igényelték, hiszen koruk (általában 35-40 év fölöttiek) és társadalmi státuszuk is ezt kívánta meg. A divat szélsőségeitől, hóbortjaitól tartózkodó, elegáns, praktikus, csillogó luxusestélyikkel megspékelt gardróbhoz szolgáltatott nyugati színvonalon ruhákat a Rotschild-szalon."

170. oldal

Simonovics Ildikó: Rotschild Klára A vörös divatdiktátor

Kapcsolódó szócikkek: divat · ízlés

Hasonló könyvek címkék alapján

Poós Zoltán: Rock&Roll Áruház
F. Dózsa Katalin: Pesti nő a századfordulón
Tarczai György: A soóvári csipke
Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok
Orosz Anna (szerk.): A divat
Katona Edit – Tompos Lilla: Gyöngy az úri és népi öltözködésben
Gertrud Lehnert: Divat
F. Dózsa Katalin: Letűnt idők, eltűnt divatok 1867–1945
Déri János – Gál Éva – Márfi Attila: Kesztyűkönyv
Faragó István – László Zsuzsa: Divat-bemutató könyvecske