Leaving ​Paradise – Kiűzetés a Paradicsomból (Kiűzetés a Paradicsomból 1.) 89 csillagozás

Simone Elkeles: Leaving Paradise – Kiűzetés a Paradicsomból

Mi történik, ha a fiú, aki életre szóló sérülést okozott, a legközelibb bizalmasoddá válik?

Minden megváltozott, amikor Caleb Becker részegen jött el egy buliból, beült a volán mögé, és elütötte Maggie Armstrongot. Maggie még hónapokig tartó fájdalmas gyógytorna után is sántít. A társasági élete nulla, a külföldi tanulmányi ösztöndíját pedig visszavonták – pedig elmenekülhetett volna a kíváncsi tekintetek elől.

Caleb egy évet töltött a fiatalkorúak börtönében, és most szabad… Már ha lehet szabadságról beszélni a felügyelője meg az egész város állandó figyelmétől kísérve. Azt hitte, jó lesz hazatérni, ám a családja és a volt barátnője is idegennek tűnik.

Caleb és Maggie kívülállók. Beskatulyázták őket „bűnözőnek” és „nyominak”. Aztán kiderül, mi történt valójában a baleset éjszakáján, és ettől megint minden megváltozik. Sötét és gyötrelmes út ez Caleb és Maggie számára, akik meglepő helyről merítenek kitartást és erőt: egymásból.

Eredeti mű: Simone Elkeles: Leaving Paradise

Eredeti megjelenés éve: 2007

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634573609 · Fordította: Sándor Alexandra Valéria

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Caleb Becker · Maggie Armstrong · Mrs. Reynolds


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 155

Kívánságlistára tette 169

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

>!
K_A_Hikari
Simone Elkeles: Leaving Paradise – Kiűzetés a Paradicsomból

„A kockázattól félni sokkal ijesztőbb, mint vállalni a kihívásokat.”

Vannak szerzők, akiknek akkor is szeretnéd a munkásságát, ha egy zsák krumpliról írnának mondjuk kisregényt. Én is fel tudok sorolni ilyen neveket, mind hazai, mind pedig külföldi szerzők közül; Simon Elkeles köztük van.
(…)Az írónő ezúttal sem okozott csalódást, nagyon örülök, hogy elolvastam. Van valami különleges varázsa a könyveinek, ami miatt csak olvasni és olvasni akarja az ember, egészen addig, amíg a végére nem ér. Nem baj, ha ezernyi teendő vár, akkor se tudod letenni.
Ilyen könyvek után csak csillogó szemmel mosolygok még napokig, és mindig rájövök, hogy van, amiből nem lehet kinőni.
Nagyon remélem, hogy a második rész is jön magyarul, mert erről a párosról még olvasni akarok.

Bővebben:
http://irasaimtarhaza.blogspot.com/2018/07/simone-elkel…

3 hozzászólás
>!
deen
Simone Elkeles: Leaving Paradise – Kiűzetés a Paradicsomból

Egy kicsit nehéz szavakba önteni, hogy mit is gondolok a könyvről. Egyrészről tetszett, Caleb és Maggie mindketten sokat veszítettek. Egyikük az okozott szenvedésért „lakol” a másikuk az elszenvedett sérülések miatt. Lelki békéjük egymástól függ, csak ők adhatják meg egymásnak a feloldozást ha megbocsátanak és megbocsáttatnak. Ezt a folyamatot az írónő szépen leírja, tele kusza érzelmekkel, haraggal, félelemmel, bánattal, lelkiismeret furdalással. Azonban az egész cselekmény rövid, nincs igazán idő a két főszereplő kapcsolatának kifejtésére. A könyv felében a szereplők külön-külön mesélik el, mi történt, történik velük, hogyan éreznek. A másik felében jönnek a közös momentumok, de mivel a könyv maga is rövidke, így nekem hiányérzetem van az egésszel cselekménnyel kapcsolatban. Túl gyors a lezárás, és a függő vég erre még rá is nyomja a bélyegét. Jó könyv, szerethető szereplőkkel, érdekes alapötlettel. Azt azonban sajnálom, hogy nem volt benne semmi csavar, mert mindent már az elején ki lehet találni és borítékolni a befejezést.

>!
Hópárduc P
Simone Elkeles: Leaving Paradise – Kiűzetés a Paradicsomból

Kicsit felemásak az érzéseim a könyvvel kapcsolatban.
Szép történet, de valahogy kevéske volt. Nem volt elég idő kifejteni bővebben a két főszereplő kapcsolatát. A lényeg a megbocsájtás.
A vége jó is volt, meg nem is. :) Kicsit gyors volt a könyv lezárása, és persze függővég…. :D
A szereplők egyébként szerethetőek! :)

>!
Beatrice8
Simone Elkeles: Leaving Paradise – Kiűzetés a Paradicsomból

Kicsit féltem tőle, mert a Tökéletes kémia kedvenc könyvem évek óta, olyan jó úgyse lehet. Így a nagyon igéretes fülszöveg ellenére sem voltak különös elvárásaim. Az se lett volna baj, ha vannak, mert ez a könyv fantasztikus!

Kezdjük a legelején. Fiú főszereplőnk, Caleb most szabadul a kiskorúak börtönéből, ahol egy évet ült, mert ittasan cserbenhagyásos gázolás bűnével elítélték. Az áldozat az ikertestvére akkori legjobb barátnője és egyben szomszédjuk, Maggie. Micsoda kezdés, hát nem?! Szerintem egyedi az tuti! Annyi potenciál van benne!
A történet tovább bonyolódik, amikor a két fiatal kirekesztettségükben egymásra talál. Jó hát erre, azért számíthatunk egy YA, könyvben, de ezt a részét is imádtam. Hiszen megint felmerülnek azok az érdekes kérdések! Vajon mi veszi rá őket erre? Maggie miért nem rohan azonnal a másik irányba, amint meglátja, a fiút, aki elütötte (azon az egyszerű tényen kívül persze, hogy már nem tud futni)? Vagy Caleb mégis mit akar a lánytól, aki miatt egy évet ült?

Ezt a nagyszerű alapsztorit, pedig véleményem szerint jól kihasználja az írónő. Ezek után gondolhatjátok, hogy le se tudtam tenni. Szerencsére rövid volt és nyár van, így az életből nem estem ki miatta :D. De tényleg letehetetlen.

Maggiet eleinte nem mindig bírtam, hagyta, hogy eluralkodjon rajta a balesete. De ezt is megbocsátom, mert ennek hála, egy olyan személyiségfejlődést láthattunk! Vagy lehet nem is személyiségfejlődésnek kéne hívni, hanem továbblépésnek. Felülkerekedett a szerencsétlen körülményein. És ezt szuper volt látni!

Az elején igyekeztem ferde szemmel nézni Calebre, mert hát mégiscsak elütötte Maggiet. Furán venné ki magát, ha azért haragudnék Maggiere, mert tart tőle, nem bírja, hiába evidens nekem, hogy később úgyis minden jó lesz. :D Ja igen, azt a dolgot spoiler!: spoiler tudtam és a második tippemmel a jó spoiler találtam ki. Ettől függetlenül igyekeztem együtt érezni Maggievel, hiszen spoiler. Szóval Caleb nagyon aranyos és hatalmas szíve van. Csak hoz rossz döntéseket. Többet is. spoiler Egy helyen, ahogy azt kommentben is írtam, mélységesen csalódtam benne. Ennek ellenére szeretem. <3 Meg persze nagyon sajnálom, rendesen rá jár a rúd és az spoiler bűntetett karakterek a gyengéim.

A kedvenc mellékszereplőm egyértelműen Mrs. Reynolds, minden könyvbe kéne egy kedves öreg néni, aki ízig vérig erős nő és nem mellesleg jó hatással van a főszereplőink szerelmi életére :D.

Leah nem szerepel sokat, de nem különösebben szimpatikus. Kíváncsi leszek mit tartogat számára a következő rész.

A többi szereplő egy része szimpatikus volt, egy része semleges, egy részét pedig fejbe csaptam volna. De szépen tették a dolgukat.

A stílus tetszett. Mondanám, hogy az írónő nem tudja levetkezni ezt a szuper stílusát, de egy könyvvel később sajnos megtudtam, hogy de.

A könyv amellett, hogy szórakoztató volt, komoly dolgokat is érintett.

A vége nem annyira durva, nem is teljesen függő, hiszen akár vége is lehetne. Csak az ilyen reménytelenül romantikus happy end mániákusoknak, mint én áll fel a haja tőle, hogy még várnunk kell a következő részre. :D

A borító szép.

Összességében imádtam és bátran ajánlom mindenkinek. Könnyed, romantikus, nyárias olvasmány egy icipici komoly téma beütéssel. Hogy miért nem kap öt csillagot, az egy nagyon jó kérdés. Nem tudom. :D Lehet, ha más hangulatban leszek megváltoztatom majd valamikor, addig marad. :DD

>!
LyliaBloom I
Simone Elkeles: Leaving Paradise – Kiűzetés a Paradicsomból

Simone megint képes volt olyan történetet írni, ami teljesen beszippantott. Nem örültem amikor le kellett tenni.
Viszon a végének sem örültem. Hát mi volt ez? Arról nem volt szó, hogy ennyire befelyezetlen lesz… És most várhatok egy évet a folytatásra. Kellett nekem azonnal elolvasni :D

7 hozzászólás
>!
ap358 P
Simone Elkeles: Leaving Paradise – Kiűzetés a Paradicsomból

Újabb függővég, és már megint tombolok.
Nagyon megszerettem és meg is sajnáltam a szereplőket. Caleb egy csodálatos fiú, rengeteg fájdalmat és csalódást kellett megélnie, és amikor végre visszakerül a családjához, akkor mindenki saját magát sajnáltatja, ahelyett, hogy Calebnek segítenének visszailleszkedni és megteremteni számára a normál környezetet.
Maggie ugyancsak sok fájdalmat ért meg, az ő vesztesége érezhetőbb, ellenben számomra teljesen különös volt, hogy a mai online világban ennyire el tudta magát szigetelni, és ennyire nem volt egy empatikus fiatal se körülötte. A diákok viselkedése szívszorító, és szánalmas, hogy ilyen sekély emberek még léteznek.
Maggienek az ösztöndíj végett kell munkát vállalnia, Calebnek meg teljesítenie kell a kötelező közmunkát, így kerülnek össze Mrs. Reynoldsnál, aki saját múltjából tanulva próbálja egymás mellett tartani a két fiatalt. Ezek az együtt töltött idők enyhítik a köztük lévő feszültséget és szerelemre lobbannak, ez utóbbit viszont nem éreztem olyan szenvedélyesnek.
A vége döbbenetes volt. Nem csak a döntés, amit Caleb hoz, hanem Maggie viselkedése Leahval.
Simone Elkeles újra megcsinálta. spoiler

>!
Nickola
Simone Elkeles: Leaving Paradise – Kiűzetés a Paradicsomból

Simone Elkeles ezzel a könyvével totál kicsinált. Istenem, ez egy hullám vasút volt, egyszer fent egyszer lent. Mindkét oldalt megértem, de így befejezni, sírook.
Olvassátok minél többen, hogy gyorsan érkezzen a folytatás!

>!
Kriszti515 P
Simone Elkeles: Leaving Paradise – Kiűzetés a Paradicsomból

Vannak azok a könyvek, aminek az első pár oldalánál már tudod, hogy ez a te könyved lesz teljes egészében és imádni fogod. Na ez tipikusan ilyen volt. Azonnal megszerettem. A tönkretett vakáció után félve álltam neki egy újabb Elkeles könyvnek, de nem kellett csalódnom. Ha lehet még a tökéletes kémia sorozatnál is jobban imádtam. A történet azonnal magába szippantott, mintha velük lettem volna teljes egészében. A karakterek tökéletesen voltak kidolgozva, nem nyafogtak (pedig lett volna miért) és teljes egészében szerethetőek voltak. Mindenkivel kivétel nélkül tudtam azonosulni és együttérezni. Ez a könyv hihetetlen, mintha egy más világba csöppentem volna. Volt benne egy irtó nagy koppanó, amire én egyáltalán nem számítottam és meg kell mondjam rettentően kiborított. Annyira benne voltam a könyvben, hogy amikor nevettek én is nevettem, amikor sírtak én is sírtam. Csodálatos egy könyv. Egy bökkenővel. FÜGGŐVÉG!!!! Jézusom kedves Elkeles.. lehet hogy most csuklasz, mert jelenleg nagyon emlegetlek :DDD

>!
BarbyMalik0112 P
Simone Elkeles: Leaving Paradise – Kiűzetés a Paradicsomból

Lehet, hogy túl nagy reményekkel kezdtem neki a könyvnek, hiszen az írónő egy másik sorozata rendesen felállította a mércét, amelyet ennek a történetnek az elején kis híján sikerült megugrania, később azonban meg sem közelítette.

Az első felében nagyon kedveltem az alapszituációt, olyan, amely mondanivalóval is megajándékozza az olvasóját. Simone Elkeles gyönyörűen bemutatja a két megtört léleknek a történetét és érzelmeit az ő szemszögükön keresztül. Mi is teljesen a részét képezzük a regénynek. Aztán mintha kivágtak volna jeleneteket a könyvből, hirtelen minden megváltozott, hirtelen mindketten fülig szerelmesek a másikba, és nem volt átmenet. Elsietett lett, amitől már az elején is féltem, hiszen elég vékonyka regényről van szó.

Sajnáltam, hogy a félelmeim beigazolódtak.

Azoknak ajánlanám leginkább, akik egy kis mondanivalóval bíró, azonban kikapcsolódásra szánt, rövid olvasmányra vágynak, mert azok a Leaving Paradiseban megtalálják, amit keresnek.

Bővebb értékelés a blogomon: https://barbyesakonyvek.blogspot.com/2018/08/simone-elk…

>!
Greylupus
Simone Elkeles: Leaving Paradise – Kiűzetés a Paradicsomból

Simone Elkelest nagyon szeretem és a történeteit is. A hosszú olvasási válságomból ez volt az egyik olyan könyv, aminek a hatására, miután a fülszövegét elolvastam, újra olvasni akartam. Igazából nem is a bizalmasság és a szerelmi szál izgatott fel, hanem az, hogy hogyan tudja a két fiatal (és a környezetük) feldolgozni azt, ami történt velük.

Az írónő ismét egy érdekes és szívszorító témához nyúlt, hiszen egy tragédia két ellentétes oldalán álló szereplőjét kaptuk meg főszereplőnek. Caleb egy buli után részegen elüti Maggiet, aki épp, hogy túléli a gázolást. A fiú a fiatalkorúak börtönébe kerül, Maggie pedig gyógyulgat, de az addigi, a korosztálya szintjén jónak mondható élete (sikeres sportoló, ösztöndíjjal Spanyolországba készül; a sportolói eredményei és a barátai révén pedig az iskolai hierarchia csúcsán van) romba dőlt. Menni épp, hogy csak alig tud, így a sportolásról lemondhat, ahogy az ösztöndíjról is, a barátai – mivel nem tudnak mit kezdeni a helyzettel – elfordulnak tőle. Egy év telik el, Calebet kiengedik a börtönből és a két fiatal kénytelen kelletlen, de újra találkozik.
A történetet két szemszögből ismerhetjük meg, Maggie és Caleb szemszögéből. Mind a kettő a maga nemében érdekes, bár nekem valahogy a fiú része izgalmasabbnak és talán jobban kidolgozottnak tűnt, de lehet, hogy csak azért éreztem érdekesebbnek, mert sérült főhősökről már olvastam eleget, de olyanról, aki megjárta a fiatalkorúak börtönét és úgy próbál visszajutni a régi életébe – nem sokat. Simone látszik, hogy otthon lehet a témában, mert számomra nagyon jól sikerültek Caleb vívódásai, harca az őt teljes mértékben beskatulyázó felnőttekkel és az is, hogy egy népszerű fiút mennyivel könnyebben visszafogad a korosztálya, mint a felnőttek. Persze Maggie-ről sem feledkezhetünk meg, mert őt is tökéletesen jellemezte az írónő – nagyon részletesen jellemezte, hogy ellentétben Calebbel, Maggie mennyi mindent veszített. Most nem is a sportolásról és az utazásról beszélek – bár ezek is fontosak, hanem arról, hogy a társai milyen könnyen feladták a barátságukat és a segítségüket (de az is biztos, hogy mivel egy évet ugrottunk a baleset után, így nem tudtuk meg, hogy mennyire próbálták Maggie barátai tartani a kapcsolatot és mennyire fordult be és el tőlük a lány).
Természetesen egy ilyen történetbe kell egy kis szerelmi szál, ami feloldja a tragédiát és érdekessé teszi azok számára is, akik a romantikus történetekért rajonganak – így itt is kaptunk egy cuki szerelmet. Én azonban eléggé instantnak éreztem a dolgot, hiszen számomra picit furcsa volt, hogy az a fiú, aki együtt nőtt fel a lánnyal, aki addig semmilyen érdeklődést nem mutatott iránta, pont akkor szeret bele, amikor Maggie a „gödör mélyén van”, mozgássérült, lelkileg befelé fordul és egyáltalán nem óhajt a fiúval még csak szóba se állni. Persze, biztosan létezik ilyen, de szerintem ez akkor is lassabban alakul ki, nem ilyen hirtelen módon.

Mrs. Reynolds ötlete viszont nagyon tetszett és nagyon kedveltem az öregasszonyt, aki a „mufurc” külső alatt egy csupaszív idős hölgy volt és aki mindenféle taktikát bevetve próbálta a fiatalok útját egyengetni.

A történethez tartozik persze egy csattanó is, ami számomra úgy jött, mint egy arculcsapás, még csak nem is sejtettem a dolgot. Ez persze sok dolgot megváltoztatott és a titok miatt főhőseink sem közeledtek, hanem egyre inkább távolodtak egymástól. Ez persze létfontosságú egy lávsztoriban, hogy a végén még nagyobb legyen szereplők (és az olvasók:) boldogsága.

És a történet vége? Mondhatnánk azt is, hogy függővég, de számomra ez nem teljesen jól jött ki. Én úgy kezdtem neki ennek a regénynek, hogy ez nem sorozat, hanem egy önálló történet (rendben van, ez az én hibám volt, illett volna utánanéznem:). Ha így lett volna, akkor 5 pontot is kapott volna tőlem (még az apró hibáktól és a rövidségétől eltekintve is), mert a befejezése… még a keserédessége mellett is, számomra tökéletes lett és teljes mértékben életszagú. Aztán persze kiderült, hogy nem önálló történet, hanem lesz még egy része, így ez nálam lerontotta a pontozást a sablonszerűsége miatt.

Természetesen ezzel nem akarom senki kedvét elvenni, hiszen tudom, hogy a Simone Elkeles rajongók imádni fogják és alapjában véve én is szerettem a történetet. De talán jobb lett volna, ha egy önálló regény marad és mindenkinek a fantáziájára bízzuk a folytatást:).


Népszerű idézetek

>!
Fay 

A kockázattól félni sokkal ijesztőbb, mint vállalni a kihívásokat.

217. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kihívás · kockázat · Mrs. Reynolds
>!
ap358 P

A saját döntéseinket kell meghoznunk, nem pedig a szüleinkét követni.

188. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Maggie Armstrong
>!
ap358 P

– Te követsz engem? – kérdezi, de nem néz a szemembe.
– Aha.
– Miért?
– Őszintén?
Végre rám néz, és felvonja a szemöldökét.
– Ott akarok lenni, ahol te – osztom meg vele az egyetlen igaz és őszinte választ.

186. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Caleb Becker · Maggie Armstrong
>!
Fay 

Nekem az az álmom, hogy találok majd egy srácot, aki a hibáim ellenére is szeret, és nem fordul el tőlem, amikor elsétál mellettünk egy tökéletes lány. Lehet, hogy nem is létezik ilyen srác.

114. oldal

Kapcsolódó szócikkek: álom · Maggie Armstrong
>!
ap358 P

A múltat nem lehet kitörölni. Én viszont meg fogom próbálni, és elfelejtetem másokkal is.

41. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Caleb Becker
>!
ap358 P

– (…) Hát, egy nap talán minden jóra fordul, drágaságom.
Ja, persze. Csak egy kis varázspor kell, meg egy tündérkeresztanya. Nem vennék rá mérget, hogy bármelyiket is megkapom.

73. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Maggie Armstrong
>!
szl22

Nekem oké az egyedüllét. Hozzá vagyok szokva. Egyedül lenni kényelmes, csendes, és nem követeli meg tőlem, hogy boldog legyek, elégedett, vagy… hogy kérdésekre kelljen válaszolnom.

35. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Maggie Armstrong
>!
Fay 

Néha ki kell lépni a tömegből, hogy jobb emberré válhassunk.

245. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Maggie Armstrong
>!
szl22

Az élet nem arról szól, hogy az ember szőnyeg alá söpörje a szar dolgokat, és álomvilágban éljen.

207. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Caleb Becker
>!
Beatrice8

Nyelek egyet. Nem olyan könnyű bátran viselkedni, mint amilyennek tűnik. Főleg, ha az embernek a zene üteménél is gyorsabban ver a szíve. A dal egyébként már csak a háttérben szól. Milyen jó neki!

34. oldal


A sorozat következő kötete

Kiűzetés a Paradicsomból sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J. L. Armentrout: Origin
Kelly Oram: Cinder és Ella
Kelly Oram: Szívzűrterápia strébereknek
Dan Wells: Fragments – Töredékek
Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó
Katie McGarry: Dare you to – Aki mer, az nyer
Colleen Hoover – Tarryn Fisher: Never never – Soha, de soha 2.
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
Tillie Cole: Ezer csók
Jodi Picoult – Samantha van Leer: Sorok között