How ​to Ruin My Teenage Life – Tönkretett tinikor (Hogyan tegyük tönkre 2.) 33 csillagozás

Simone Elkeles: How to Ruin My Teenage Life – Tönkretett tinikor

A Tönkretett vakáció folytatásában MINDEN rosszul alakul a tizenhét éves Amy Nelson-Barak életében. Anyukája férjhez megy, kiköltözik a városból, ráadásul hamarosan még egy kisbaba is érkezik az új családjába. Amy az apukájához költözik Chicagóba, és regisztrálja őt egy internetes társkeresőre.

Mi van még? Amy kutyája, Vakarcs teherbe ejti a mogorva szomszéd díjnyertes uszkárját, így a lánynak részmunkaidős állást kell vállalnia, hogy – az említett randioldal regisztrációs költsége mellett – kifizesse az állatorvosi számla felét. Ráadásul itt ez a tök idegesítő srác, Nathan, aki nemrég költözött a szomszédba. Szerencsére Amynek van egy helyes pasija, Avi. Csakhogy ő inkább antipasi, mert az izraeli hadseregben szolgál még három évig.

Mihez kezdjen az ember lánya, amikor mindenki felesküszik rá, hogy tönkretegye az életét?

Eredeti mű: Simone Elkeles: How to Ruin My Teenage Life

Eredeti megjelenés éve: 2007

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
260 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634573579 · Fordította: Sándor Alexandra Valéria

Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Avi · Amy Nelson-Barak · Jessica Katz · Ron Barak


Kedvencelte 1

Most olvassa 5

Várólistára tette 43

Kívánságlistára tette 32


Kiemelt értékelések

>!
Milli88 P
Simone Elkeles: How to Ruin My Teenage Life – Tönkretett tinikor

Egy hangyányival volt jobb, mint az előző rész, de itt is akadt számomra jó néhány kivetnivaló.
Amy továbbra is az idegeimre ment, annak ellenére, hogy ritka pillanatokban egész értelmes gondolatai vannak.
Tetszett a vallás iránti elköteleződése, viszont egyéb élethelyzetekben egy két lábon járó katasztrófa.
Avi most is hozta a formáját. Ő is néha egy csetlő-botló pasi, aki azt sem tudja, hogy mit csináljon, de mégis érettebben viselkedik, mint Amy.
A barátok most is magasan vitték a prímet és Amyt jól lekörözve több értelmes megmozdulások volt, mint a drága főszereplő leányzónak. Hiába telt el egy kis idő az első kötet óta, és hiába töltötte be már egy hónapja Amy a 17-et, akkor sem lett érettebb gondolkodású.
A vége hipsz-hopsz elszállt és olyan érzésem van, mintha hiányozna pár oldal. Na, nem fogom a kefét rágni, hogy mi lesz még itt. És nem is függővéges a sztori, csak elég összecsapott. Túl sok minden történik pár oldal alatt, amit másképp is le lehetett volna írni, hogy érdekes és hívogató legyen a trilógia befejező részére.
Most már ha törik, ha szakad, akkor is elolvasom majd a befejező.

>!
ap358 P
Simone Elkeles: How to Ruin My Teenage Life – Tönkretett tinikor

Az előző kötet után, a nyári szünet végével Amy újra Amerikában él, viszont már az édesapjával lakik, és aktívan beleveti magát a zsidó vallás elsajátításába.
Főszereplőnk továbbra is szeleburdi, bohókás, ellenben most – saját környezetében – sokkal jobban érződik az elkényeztetett énje. Néha már engem is bosszantott a nyafogása, de pont ezzel együtt lett valósághű karakter. Amy 17 éves, és bizony nem minden ilyen korú lány olyan érett és komoly, mint Simone Elkeles korábbi karakterei. Amyt elsősorban a szerelem foglalkoztatja: az Avival kötött megállapodása, miszerint „nyitott kapcsolatban maradnak”, az új szomszéd fiú felbukkanása, akivel kölcsönös előítéletekre alapoznak, és az apja egyedülléte. Kicsit önző módon mindent drámaian él meg, ezzel háttérbe nyomva a barátai és mások érzéseit, de hát Amy az Amy. A hibáiból tanul, a maga vicces és humoros módján. Állandóan jót akar, de abban a hitben él, hogy ő el tudja dönteni, másoknak mi a jó, miközben a saját érzéseivel sincs tisztában, bizonytalan. Tipikus kamasz.
Avi felbukkanásának örültem, kár, hogy ő most kevésbé tudott érvényesülni. A köztük lévő bonyodalomnak a megoldását rendkívül élveztem, igazán viccesre sikeredett, főleg azt nézve, hogy Avi igen jól képzett katona.
Amynek az anyjával és a nevelőapjával való kapcsolatára mérges voltam, több együttérzést vártam volna a lánytól. Megértem, hogy nem örült a helyzetnek, de ezt jobban is titkolhatta volna.
A karakterek mind szerethetőek, de ebben a kötetben úgy éreztem, inkább az apja-lánya kapcsolat és a barátság kapott nagyobb szerepet, ez által édessé téve a történetet. Nem olyan hangsúlyos a mondandója és a cselekménye, mint a Tökéletes kémia sorozat részeinek, inkább egy LOL könyvhöz tudnám hasonlítani.

>!
agi452
Simone Elkeles: How to Ruin My Teenage Life – Tönkretett tinikor

Untam, szenvedtem az olvasás közben. Már az első rész sem volt kimagasló nálam, de ez még gyengébb volt. Képtelen vagyok felfogni, hogy ezeket a könyveket is a Tökéletes kémia írónője írta… Bár amilyen idióta vagyok, képes leszek a harmadik részét is elolvasni :D
A főszereplő, Amy többségében még mindig ellenszenves. Az írónő mókásnak, humorosnak akarja láttatni, de nálam a visszájára sült el ez a dolog. Avi persze változatlanul elvarázsoló karakter, kicsit izgultam is, hova alakul spoiler. Mivel a 2. rész már Chicagóban játszódik, kevésbé erős az izraeli kultúra szála, így ez az érdekesség is lecsökkent a könyvben.

>!
konnyufanni
Simone Elkeles: How to Ruin My Teenage Life – Tönkretett tinikor

Picivel jobb mint mint az első része. De, reménykedtem hogy Izraelben játszódni fog a második része is. Emiatt „csalódás” volt, úgyanis Chicagoban játszódik a második rész.
Nagyon érezhető volt olvasás közben, hogy Simone első könyvei közé tartozik ez a könyv, nem azt mondom, hogy rosszul sikerült. Ifjúsági könyvnek nagyon bejött nekem, mivel én nagyon szeretem a „rózsaszín felsős” szerelmes könyveket.
Avi, hát igen, ő Avi. Tipikus „antipasi” akinek álomteste van, mivel seregbe beállt. De „sajnos” nem tudtunk meg róla több új információt, hanem még mindig az a Avi volt az első részből, csak szerepet kapott a második részben, hogy legyen valami.
Amy, most igazi Amyt ismertünk meg, aki amerikai életet éli le. Itt már tényleg érezhető volt, hogy elkényeztett életet él. Amy apukája, Ron nagyon jó arc. Imádtam, hogy teljes szerepet akarja a lánye mindennapi életében, így túl féltő apukát kaptunk. Imádtam amikor Amy szobája és nappali közé leült „aludni”, hogy Amy ne menjen Avihoz éjszaka közepén.
Jessica, hát nekem fura volt ez a barátság ami Amy és Jessica között volt. Amy exével együtt lenni? Ehhh… De megkaptunk Tarikot. Remélem harmadik részben többet kapunk majd belőle. Mert első részben megkedveltem Tarikot!
Vakarcs, talán ő volt az egyetlen karakter akit 100%osan őszintén megszerettem. Vakarcs egy igazi korcs „pasi” kutya. Imádtam!
Nathan, nem lett szívem csücske.
Szerintem elkezdem olvasni a harmadik ( befejező ) részt angolul, mert eléggé kíváncsi vagyok, hogy hogyan fejeződik be ez a sorozat.

>!
Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog
Simone Elkeles: How to Ruin My Teenage Life – Tönkretett tinikor

Amy nagyon szórakoztató karakter, és elvitte a hátán az egész regényt. Rég nevettem már olyan jókat, mint a könyv néhány jeleneténél. Akadt még itt romantika, családi szeretet, ráadásul a zsidó hitről is sok újat megtudtam. Szerethető, édes kötet volt, kíváncsian várom az utolsó felvonást.

Bővebben a blogon:
▶️ http://sorok-kozott.hu/2018/09/konyvkritika-simone-elke…

>!
Caledonia_Valley P
Simone Elkeles: How to Ruin My Teenage Life – Tönkretett tinikor

Részletes értékelés nemsokára várható a blogomon.
Egyenlőre annyi: imáááddom! *-*
(A csillagozás még változhat, mert az első kötetén is napokig gondolkodtam… XD) Alig várom a következő kötet megjelenését, de már angolul itt figyel a polcomon.
Voltak benne olyan részek, amik nagyon nem tetszettek, tipikus kliséknek mondanám őket, később részletesen kifejtem. Avi még mindig hatalmas szerelem. *-*

>!
Greylupus
Simone Elkeles: How to Ruin My Teenage Life – Tönkretett tinikor

Összességében nem volt rossz ez a rész sem, bár az első rész különleges helyszínét és a hozzá kapcsolódó szerelmi szálat nem tudta nálam felülmúlni. De maradt, ami volt, egy továbbra is könnyed, romantikus történet, egy kétballábas főhősnővel, egy néha szeretnivaló, néha csapnivaló főhőssel és vicces, kedves, jópofa mellékszereplőkkel. Aki szerette az első részt és/vagy Simone Elkeles rajongója, annak ez is kötelező darab.
Picit bővebben:
http://www.kellylupiolvas.com/2018/09/simone-elkeles-ho…

>!
Henriett_Csilléri
Simone Elkeles: How to Ruin My Teenage Life – Tönkretett tinikor

Amy továbbra is tartotta a hisztis liba szerepét, de volt pár alkalom amikor vele együtt voltam dühös én is.
Avi az egy kedvenc, nem tudom, mit tettem volna, ha a végén Amy Nathannal jön össze.

>!
Ella19
Simone Elkeles: How to Ruin My Teenage Life – Tönkretett tinikor

Szeretem Simone Elkeles írásmódját. Azonban ezen a könyvön érezhető volt, hogy Simone első könyvei közé tartozik, de ettől függetlenül tetszett. Ami egy kicsit zavar a könyvben, hogy Avit nem ismerhettem meg jobban. Az első részben is csak kicsit sikerült és ez nem változott ebben a könyvben sem. Avi egyébként egy szerethető karakter volt. Amyről már az első részben megvolt a véleményem, egy elkényeztetett lánynak láttam és nem volt kezdetben szimpatikus, de ez egy idő után megváltozott és őt is megkedveltem. Akit legjobban kedveltem ebben a könyvben az Amy apukája volt, számomra ő volt a legszimpatikusabb karakter az egész könyvben.
Megadtam rá az öt csillagot, mert nem volt unalmas, még talán izgalmasnak is mondanám.

>!
wallery
Simone Elkeles: How to Ruin My Teenage Life – Tönkretett tinikor

Jobb volt történetileg az előző résznél, de ez korántsem tökéletes és többször olvasós sorozat


Népszerű idézetek

>!
A_Fanni

Ismered a mondást, hogy a zsák úgyis megtalálja a foltját? Na, te szerintem elég spéci zsák vagy.

125. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Amy Nelson-Barak
>!
ap358 P

Olyan, mintha rátaláltam volna önmagam egy darabjára, ami addig hiányzott. Apró darabka csupán, de az ilyenek megtalálásakor úgy érzem, egyre közelebb vagyok hozzá, hogy egész legyek.

87. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Amy Nelson-Barak
>!
ap358 P

Az egyediség és a másság jó dolog. De gyanítom, hogy vékony a határvonal az egyediség meg a terápiás eset között.

125. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Amy Nelson-Barak
>!
Fay 

Ha beteg vagy, akkor a húslevestől meggyógyulsz. Nincs valami recept az emberi kapcsolatok gyógyításához?

40. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Amy Nelson-Barak
>!
ap358 P

– (…) nem örülnél a szerencsés napoknak, ha nem élnél át rosszabbakat.

52. oldal

>!
Milli88 P

– Észre sem vetted, hogy gyakorlatilag kilóg a mellem?
– Ööö… erről pont az abád előtt akarsz beszélni?

Kapcsolódó szócikkek: Amy Nelson-Barak · Avi
>!
Fay 

Van, aminek az értékét nem a mérete, hanem a fontossága adja meg.

51. oldal

Kapcsolódó szócikkek: érték
>!
ap358 P

Városi lány vagyok. Egy kávézót találni az ajtótól pár lépésnyire pedig egyenlő a városi léttel.

8. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Amy Nelson-Barak

Hasonló könyvek címkék alapján

John Green: Alaska nyomában
Nicola Yoon: Minden, minden
Jenn Bennett: Alex, nagyjából…
Meg Cabot: Veszélyes háromszög
Jenny Carroll: Tudom, hol vagy!
Jenn Bennett: Ragyogó szemek
Meg Cabot: Egy igazi amerikai lány
Meg Cabot: Jinx
Alexandra Bracken: Sötét játszmák
Leiner Laura: Ég veled