How ​to Ruin My Teenage Life – Tönkretett tinikor (Hogyan tegyük tönkre 2.) 86 csillagozás

Simone Elkeles: How to Ruin My Teenage Life – Tönkretett tinikor

A Tönkretett vakáció folytatásában MINDEN rosszul alakul a tizenhét éves Amy Nelson-Barak életében. Anyukája férjhez megy, kiköltözik a városból, ráadásul hamarosan még egy kisbaba is érkezik az új családjába. Amy az apukájához költözik Chicagóba, és regisztrálja őt egy internetes társkeresőre.

Mi van még? Amy kutyája, Vakarcs teherbe ejti a mogorva szomszéd díjnyertes uszkárját, így a lánynak részmunkaidős állást kell vállalnia, hogy – az említett randioldal regisztrációs költsége mellett – kifizesse az állatorvosi számla felét. Ráadásul itt ez a tök idegesítő srác, Nathan, aki nemrég költözött a szomszédba. Szerencsére Amynek van egy helyes pasija, Avi. Csakhogy ő inkább antipasi, mert az izraeli hadseregben szolgál még három évig.

Mihez kezdjen az ember lánya, amikor mindenki felesküszik rá, hogy tönkretegye az életét?

Eredeti megjelenés éve: 2007

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
264 oldal · ISBN: 9789634573586 · Fordította: Sándor Alexandra Valéria
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
264 oldal · ISBN: 9789634573593 · Fordította: Sándor Alexandra Valéria
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
260 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634573579 · Fordította: Sándor Alexandra Valéria

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Avi · Amy Nelson-Barak · Jessica Katz · Osnat · Ron Barak


Kedvencelte 5

Most olvassa 7

Várólistára tette 49

Kívánságlistára tette 39


Kiemelt értékelések

>!
MissFortune
Simone Elkeles: How to Ruin My Teenage Life – Tönkretett tinikor

Na végre, nem totális hiszti az egész. Amy elég sokat fejlődött az előző részhez képest. Most is voltak fura dolgai persze, de ha nem nézem a Nathanos sztorit, akkor már rá lehet fogni, hogy ez a viselkedés közelít egy tiniéhez.
Aba az idegeimre ment. Komolyan. Ez a túlféltés valami borzasztó, egyszer is hatásos fenyegetőzni, nem kell ezerszer. Az elején még aranyos volt, utána meg inkább beteges.
A humor ebben a kötetben is tarolt. Összességében jobb volt, mint az első rész, de van még hová fejlődnie. Az első rész jobban tetszett Izrael miatt, ez meg azért volt jó, mert Amy normálisabb lett.

>!
Milli88 P
Simone Elkeles: How to Ruin My Teenage Life – Tönkretett tinikor

Egy hangyányival volt jobb, mint az előző rész, de itt is akadt számomra jó néhány kivetnivaló.
Amy továbbra is az idegeimre ment, annak ellenére, hogy ritka pillanatokban egész értelmes gondolatai vannak.
Tetszett a vallás iránti elköteleződése, viszont egyéb élethelyzetekben egy két lábon járó katasztrófa.
Avi most is hozta a formáját. Ő is néha egy csetlő-botló pasi, aki azt sem tudja, hogy mit csináljon, de mégis érettebben viselkedik, mint Amy.
A barátok most is magasan vitték a prímet és Amyt jól lekörözve több értelmes megmozdulások volt, mint a drága főszereplő leányzónak. Hiába telt el egy kis idő az első kötet óta, és hiába töltötte be már egy hónapja Amy a 17-et, akkor sem lett érettebb gondolkodású.
A vége hipsz-hopsz elszállt és olyan érzésem van, mintha hiányozna pár oldal. Na, nem fogom a kefét rágni, hogy mi lesz még itt. És nem is függővéges a sztori, csak elég összecsapott. Túl sok minden történik pár oldal alatt, amit másképp is le lehetett volna írni, hogy érdekes és hívogató legyen a trilógia befejező részére.
Most már ha törik, ha szakad, akkor is elolvasom majd a befejező.

>!
Ferger_Jolcsi P
Simone Elkeles: How to Ruin My Teenage Life – Tönkretett tinikor

Egy fokkal jobban tetszett, mint a sorozat első része, de nekem még mindig kevés… Annyira furcsa a stílusa, hogy nem bírom megszokni, bár magam sem tudom, mi zavar a történetben… Szerintem ennél sokkal jobbat is tud az Írónő, mint ahogy azt korábban be is bizonyította. Amy számomra egy nagyon-nagyon irritáló karakter, néha igazán szívesen lecsapnám, vagy befognám a száját, hogy ne tudjon hülyeségeket mondani. Avi elég fura karakter, annyira értelmetlen módon reagál néha. Az az elrablós jelenet egyszerre volt bizarr és vicces. Gondoltam, hogy valami ilyesmi fog kisülni belőle, de azért jót nevettem rajta. Ez az Amy tényleg nagyon lökött egy csaj. Az apukája se különb, elég érdekes karakter ő is, bár nem tudom még eldönteni, hogy jó vagy rossz szemszögből nézve tartom-e érdekesnek. Majd talán a befejező kötetben kiderül.

>!
deen
Simone Elkeles: How to Ruin My Teenage Life – Tönkretett tinikor

Folytatás ide vagy oda, ez még mindig összecsapott, továbbra is idegesítő és szinte semmi sem történik bene. Amy hozza a formáját, agyatlanul csinál mindent, aztán pedig nem érti, hogy Avi miért néz rá furcsán vagy éppen hagyja ott. Avi sem teljesen korrekt, az tény, de legalább van mentsége. Mivel a könyv ismét nyúlfarknyi, így a fontosabb témák, mint az apa-lánya kapcsolat vagy a vallás, éppen hogy csak kaptak némi oldalszámot. Nathan-t pedig, akármilyen tapló is volt, sajnáltam, mert Amy őt is csak kihasználja, utána pedig inkább visszacsinálná a történteket. Jaj, ez nagyon nem az én sorozatom!

>!
ria_konyvei
Simone Elkeles: How to Ruin My Teenage Life – Tönkretett tinikor

Ez a rész nekem jobban tetszett, mint az előző,es Amy karakterét is szimpatikusabbnak találtam. Tipikus városi tini lány.

Tetszett, hogy volt bent pár szerelmi szál a mellékszereplőkkel kapcsolatban is, és az is, hogy bekerült a képbe Nathan. Egy kis pezsgést adott a sztorinak. Avi továbbra is egy álompasi, én is szívesen találkoznék vele.
Jó volt ebben a kötetben kicsit közelebbről megismerni a zsidó kultúrát és a héber nyelvet.

Összességében nekem tetszett, remélem a trilógia befejező része is ennyire fog.

>!
ap358 P
Simone Elkeles: How to Ruin My Teenage Life – Tönkretett tinikor

Az előző kötet után, a nyári szünet végével Amy újra Amerikában él, viszont már az édesapjával lakik, és aktívan beleveti magát a zsidó vallás elsajátításába.
Főszereplőnk továbbra is szeleburdi, bohókás, ellenben most – saját környezetében – sokkal jobban érződik az elkényeztetett énje. Néha már engem is bosszantott a nyafogása, de pont ezzel együtt lett valósághű karakter. Amy 17 éves, és bizony nem minden ilyen korú lány olyan érett és komoly, mint Simone Elkeles korábbi karakterei. Amyt elsősorban a szerelem foglalkoztatja: az Avival kötött megállapodása, miszerint „nyitott kapcsolatban maradnak”, az új szomszéd fiú felbukkanása, akivel kölcsönös előítéletekre alapoznak, és az apja egyedülléte. Kicsit önző módon mindent drámaian él meg, ezzel háttérbe nyomva a barátai és mások érzéseit, de hát Amy az Amy. A hibáiból tanul, a maga vicces és humoros módján. Állandóan jót akar, de abban a hitben él, hogy ő el tudja dönteni, másoknak mi a jó, miközben a saját érzéseivel sincs tisztában, bizonytalan. Tipikus kamasz.
Avi felbukkanásának örültem, kár, hogy ő most kevésbé tudott érvényesülni. A köztük lévő bonyodalomnak a megoldását rendkívül élveztem, igazán viccesre sikeredett, főleg azt nézve, hogy Avi igen jól képzett katona.
Amynek az anyjával és a nevelőapjával való kapcsolatára mérges voltam, több együttérzést vártam volna a lánytól. Megértem, hogy nem örült a helyzetnek, de ezt jobban is titkolhatta volna.
A karakterek mind szerethetőek, de ebben a kötetben úgy éreztem, inkább az apja-lánya kapcsolat és a barátság kapott nagyobb szerepet, ez által édessé téve a történetet. Nem olyan hangsúlyos a mondandója és a cselekménye, mint a Tökéletes kémia sorozat részeinek, inkább egy LOL könyvhöz tudnám hasonlítani.

>!
agi452
Simone Elkeles: How to Ruin My Teenage Life – Tönkretett tinikor

Untam, szenvedtem az olvasás közben. Már az első rész sem volt kimagasló nálam, de ez még gyengébb volt. Képtelen vagyok felfogni, hogy ezeket a könyveket is a Tökéletes kémia írónője írta… Bár amilyen idióta vagyok, képes leszek a harmadik részét is elolvasni :D
A főszereplő, Amy többségében még mindig ellenszenves. Az írónő mókásnak, humorosnak akarja láttatni, de nálam a visszájára sült el ez a dolog. Avi persze változatlanul elvarázsoló karakter, kicsit izgultam is, hova alakul spoiler. Mivel a 2. rész már Chicagóban játszódik, kevésbé erős az izraeli kultúra szála, így ez az érdekesség is lecsökkent a könyvben.

>!
Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog P
Simone Elkeles: How to Ruin My Teenage Life – Tönkretett tinikor

Amy nagyon szórakoztató karakter, és elvitte a hátán az egész regényt. Rég nevettem már olyan jókat, mint a könyv néhány jeleneténél. Akadt még itt romantika, családi szeretet, ráadásul a zsidó hitről is sok újat megtudtam. Szerethető, édes kötet volt, kíváncsian várom az utolsó felvonást.

Bővebben a blogon:
▶️ http://sorok-kozott.hu/2018/09/konyvkritika-simone-elke…

>!
Greylupus
Simone Elkeles: How to Ruin My Teenage Life – Tönkretett tinikor

Összességében nem volt rossz ez a rész sem, bár az első rész különleges helyszínét és a hozzá kapcsolódó szerelmi szálat nem tudta nálam felülmúlni. De maradt, ami volt, egy továbbra is könnyed, romantikus történet, egy kétballábas főhősnővel, egy néha szeretnivaló, néha csapnivaló főhőssel és vicces, kedves, jópofa mellékszereplőkkel. Aki szerette az első részt és/vagy Simone Elkeles rajongója, annak ez is kötelező darab.
Picit bővebben:
http://www.kellylupiolvas.com/2018/09/simone-elkeles-ho…

>!
konnyufanni
Simone Elkeles: How to Ruin My Teenage Life – Tönkretett tinikor

Picivel jobb mint mint az első része. De, reménykedtem hogy Izraelben játszódni fog a második része is. Emiatt „csalódás” volt, úgyanis Chicagoban játszódik a második rész.
Nagyon érezhető volt olvasás közben, hogy Simone első könyvei közé tartozik ez a könyv, nem azt mondom, hogy rosszul sikerült. Ifjúsági könyvnek nagyon bejött nekem, mivel én nagyon szeretem a „rózsaszín felsős” szerelmes könyveket.
Avi, hát igen, ő Avi. Tipikus „antipasi” akinek álomteste van, mivel seregbe beállt. De „sajnos” nem tudtunk meg róla több új információt, hanem még mindig az a Avi volt az első részből, csak szerepet kapott a második részben, hogy legyen valami.
Amy, most igazi Amyt ismertünk meg, aki amerikai életet éli le. Itt már tényleg érezhető volt, hogy elkényeztett életet él. Amy apukája, Ron nagyon jó arc. Imádtam, hogy teljes szerepet akarja a lánye mindennapi életében, így túl féltő apukát kaptunk. Imádtam amikor Amy szobája és nappali közé leült „aludni”, hogy Amy ne menjen Avihoz éjszaka közepén.
Jessica, hát nekem fura volt ez a barátság ami Amy és Jessica között volt. Amy exével együtt lenni? Ehhh… De megkaptunk Tarikot. Remélem harmadik részben többet kapunk majd belőle. Mert első részben megkedveltem Tarikot!
Vakarcs, talán ő volt az egyetlen karakter akit 100%osan őszintén megszerettem. Vakarcs egy igazi korcs „pasi” kutya. Imádtam!
Nathan, nem lett szívem csücske.
Szerintem elkezdem olvasni a harmadik ( befejező ) részt angolul, mert eléggé kíváncsi vagyok, hogy hogyan fejeződik be ez a sorozat.


Népszerű idézetek

>!
ap358 P

– (…) nem örülnél a szerencsés napoknak, ha nem élnél át rosszabbakat.

52. oldal

>!
A_Fanni

Ismered a mondást, hogy a zsák úgyis megtalálja a foltját? Na, te szerintem elég spéci zsák vagy.

125. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Amy Nelson-Barak
>!
ap358 P

Olyan, mintha rátaláltam volna önmagam egy darabjára, ami addig hiányzott. Apró darabka csupán, de az ilyenek megtalálásakor úgy érzem, egyre közelebb vagyok hozzá, hogy egész legyek.

87. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Amy Nelson-Barak
>!
ria_konyvei 

– Elárulnád nekem, mi az a HTK? – kérdezem értetlenül.
– Hosszú távú kapcsolat.

10. oldal, 1. Fejezet

>!
Fay 

Ha beteg vagy, akkor a húslevestől meggyógyulsz. Nincs valami recept az emberi kapcsolatok gyógyításához?

40. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Amy Nelson-Barak
>!
ap358 P

Az egyediség és a másság jó dolog. De gyanítom, hogy vékony a határvonal az egyediség meg a terápiás eset között.

125. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Amy Nelson-Barak
>!
foeliza

Figyelj, ki kell verned a fejedből ezt a szuperhős dolgot. Történnek szar dolgok. Ilyen az élet, érted? Te holnap elmész, és ki tudja, mi fog történni. A szobámban fogok ücsörögni, hogy ne történhessen velem semmi szörnyűség? Nem. Te a katonai szálláson fogsz ücsörögni, és megmondod a parancsnoknak, hogy nem védelmezheted Izraelt, mert van egy hisztis barátnőd, aki meghal, ha akár csak egy horzsolás is lesz azon a tökéletes testeden? Nem.

257. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Amy Nelson-Barak

A sorozat következő kötete

Hogyan tegyük tönkre sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jenn Bennett: Alex, nagyjából…
Morgan Matson: Páratlan nyár
Nicola Yoon: Minden, minden
John Green: Alaska nyomában
Leiner Laura: Bábel
Jenn Bennett: Ragyogó szemek
Morgan Matson: Váratlan minden
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Abbi Glines: Te vagy nekem a remény
Leiner Laura: Nélküled